Zavrieť

Porady

Lisované-strojčekové pečivo

má niekto z vás recept na ľahké /myslím nie husté/ cesto, aby sa dalo tlačiť v tom strojčeku s meniteľnými nadstavcami? Rada by som robiť keksíky ku káve rôznej chuti, do zásoby...a takmer som zničila strojček. Neboli pri návode na použitie napísané žiadne recepty a v kuchárskych knižkách som našla iba taký na mäsový mlynček, čo je však hustejšie. Pomôžete mi?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Heni je offline (nepripojený) Heni

    Heni
    ja pohľadám, ja som mala pri návode na ten lis aj recept na tie sušienky... ale ja mám ešte ten starší typ, čo vyzerá ako nejaký kovový, nie taký plastový, čo sa dnes predáva...

    Hlinkovx je offline (nepripojený) Hlinkovx

    ta som to ja :-) Hlinkovx
    ja som tiež zničila jeden umelý...a bolo mi povedané..že keď je cesto hustejšie, mám ho zriediť mliekom ...recept skúsim nájsť

    ekin je offline (nepripojený) ekin

    ekin
    my sme kupili kovovy, vraj nerez podla bločku z ERP, ale ten bol snad iba nerezovy bratranec, hliník pekne špinil cesto a naviac, prave ta dôlezitá časť čo tlačí po ozubenej tyčke, tak tá bola z tvrdeného hliníka a nastrbila sa. Po natlačení keksíkov a upečení manzel šiel nazad do obchodu, aby reklamoval - a prisiel s novým, bezchybným kusom, ale už nebudem pokúšať a dávať tam husté cesto. Dakujem za ochotu poradiť všetkým dámam

    Heni je offline (nepripojený) Heni

    Heni
    toto sú recepty pre lis na cesto, ktoré boli priložené k návodu:

    LINECKÉ CESTO
    250 g hladkej múky, 140 g masla, 70 g cukru, 2 žĺtky, trochu citrónovej kôry, špetku vanilkového cukru. Po spracovaní surovín na cesto ho treba nechať odležať asi 1 hodinu v chladničke.

    VANILKOVÉ CESTO
    350 g hladkej múky, 200 g masla, 1 vajce, 80 g prášk. cukru, 2 bal vanilkového cukru, pol čajovej lyžičky prášku do pečiva. Dohromady vymiesiť s trochou citrónovej kôry.
    Pri dávkovaní do tvaru prúžkov je treba držať lis šikmo k plechu na pečenie.

    SLANÉ PEČIVO
    500 g hladkej múky, 250 g tuku, 1/8 litra vody, polovica prášku do pečiva, 1 vajce, soľ, ľubovolne na ozdobu mak alebo rasca.

    Hlinkovx je offline (nepripojený) Hlinkovx

    ta som to ja :-) Hlinkovx
    tu sú recepty z môjho strojčeka

    a tieto robíme doma:
    30 dkg hladkej múky špeciál
    12 dkg práškového cukru
    1 palmarín
    2,5 balíka zlatého klasu
    Zo všetkého vymiešame cesto a strojčekom robíme...
    Dať na vymastený plech piecť
    recepty.jpg  

    ekin je offline (nepripojený) ekin

    ekin
    Heni a Silvia, dakujem za velmi rýchlu pomoc, dnes to budem skušat, len pošlem zásobovača po suroviny:p

    Heni je offline (nepripojený) Heni

    Heni
    ekin
    Heni a Silvia, dakujem za velmi rýchlu pomoc, dnes to budem skušat, len pošlem zásobovača po suroviny:p
    Evi, ale potom čakáme koštovku...:p však, Silvi

    Tweety je offline (nepripojený) Tweety

    Tweety
    Heni
    Evi, ale potom čakáme koštovku...:p však, Silvi
    Baby, nedávno boli Vianoce, to ste nemali dosť pečivka?:p

    Hlinkovx je offline (nepripojený) Hlinkovx

    ta som to ja :-) Hlinkovx
    Heni....jasne. zase máš pravdu..no Evina...kde máme koláčiky?
    Maja, prečo sa nás pýtaš , musíš sa Eviny opýtať ..ale keď už pečie, tak nech vieme, či to robí dobre

    Heni je offline (nepripojený) Heni

    Heni
    a ešte sa Evke staráme aj o líniu... však keby všetko zjedla sama... ozaj, ten zásobovač sa s tými surovinami niekam zatáral, čičo...

    Hlinkovx je offline (nepripojený) Hlinkovx

    ta som to ja :-) Hlinkovx
    no..Heni...Evina mi iba do hry napísala...že skúšala a boli dobré.....ale okoštovať nedala takže neviem, neviem, či jej už niekto nestihol pomôcť s tým

    Heni je offline (nepripojený) Heni

    Heni
    tak to boli asi iba také chvíľkové koláčiky...:p za chvíľku boli zjedené...:p

    ekin je offline (nepripojený) ekin

    ekin
    chvíľkové koláčiky - Heni, nádherný názov...asi ho začnem používať..

    ale skutocne boli fajn a starky chce, aby som mu napiekla velikansku skatulu, kym odidem... takze sa idem do toho pustit a mozno potom zas..kedze su to len chvilkove

    ekin je offline (nepripojený) ekin

    ekin
    tieto vsetky som vyskusala a musim napísať, že pozor... nie vsetky sú OK, pretoze vzniklo husté cesto, ktoré neprejde cez lis - iba cez mlynček s tými vzorkami, čize ak chcete do lisu, nedávajte do žiadneho cesta podla týchto receptov viac muky ako 35 Dg, ak je to velmi tuhe, radsej par gramov tuku alebo vajicko pridat... tie slané, tie boli zatial najtazsie, musela som cez mäsovy mlyncek a aj dlhsie piect, cca 20 minut..
    Heni
    toto sú recepty pre lis na cesto, ktoré boli priložené k návodu:

    LINECKÉ CESTO
    250 g hladkej múky, 140 g masla, 70 g cukru, 2 žĺtky, trochu citrónovej kôry, špetku vanilkového cukru. Po spracovaní surovín na cesto ho treba nechať odležať asi 1 hodinu v chladničke.

    VANILKOVÉ CESTO
    350 g hladkej múky, 200 g masla, 1 vajce, 80 g prášk. cukru, 2 bal vanilkového cukru, pol čajovej lyžičky prášku do pečiva. Dohromady vymiesiť s trochou citrónovej kôry.
    Pri dávkovaní do tvaru prúžkov je treba držať lis šikmo k plechu na pečenie.

    SLANÉ PEČIVO
    500 g hladkej múky, 250 g tuku, 1/8 litra vody, polovica prášku do pečiva, 1 vajce, soľ, ľubovolne na ozdobu mak alebo rasca.

    Kristína je offline (nepripojený) Kristína

    Kristína
    Na strojčekové cesto sa dáva viacej tuku ako na bežné vykrajované sušienky. Ak sa tam pridá nejaká tekutina, tak sú sušienky tvrdšie - nie sú tak krehké, ako pri ceste bez tekutiny. Celé vajcia tiež robia keksíkové cesto menej krehké - ako len pri ceste so žĺtkami.
    Ekin, tie recepty majú príliš málo tuku. Sú to recepty na bežné vykrajované keksy. Treba myslieť na to, že nie každé vajce má rovnakú hmotnosť alebo múka môže mať tzv. vyššiu "nasiakavosť" - ak je suchšia, potrebuje viacej tuku, žĺtkov alebo tekutiny, ak ju tam chceme pridať. Niekedy sa nedá držať priamo predpísaného receptu.
    Hovorím to z vlastnej skúsenosti.
    Naposledy upravil Kristína : 03.02.06 at 10:14

    ekin je offline (nepripojený) ekin

    ekin
    kristína, vdaka za rady, tušila som, že cesto musí mať inú konzistenciu, ked som nechcela zničiť lis..a tak som uberala hlavne múku, lebo mi potom cesto vychádzalo na dva celé plechy a predtým takmer na tri, čo už zdražovalo a predlžovalo pečenie a upratovanie...A už sa držím receptu tak okrajovo, už to mám v "oku"..

    Kristína je offline (nepripojený) Kristína

    Kristína
    Aj ja sa držím receptov len tak "od oka" a potom to začnem kombinovať s vlastnými skúsenosťami. Zistila som, že tak je to najlepšie.

    Jana25 je offline (nepripojený) Jana25

    Jana25
    Dobrý večer som tu nová a okrem toho, že musím účtovať strašne rada varím a pečiem. Takže pridávam jeden recept je naozaj fantastický a má ešte jednu výhodu je toho veľa.
    Ingredience:
    500g hl. múky
    250g 100% tuku
    175g hery
    250g prášk. cukru
    2 celé vejcia
    1 žĺtok
    polovicu prášku do pečiva
    4 vanilkové pudinky

    Příprava:
    Urobiť cesto a nechať do druhého dňa v chladničke uležať. Potom už len tvoriť. Ja ich robím ako dlhé piškoty a potom ich zlepujem džemíkom. Ak sa mi chce konce namáčam v čokoláde.

    Je lepšie ak je dlhšie uležané ale to u nás nehrozí.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.