Zavrieť

Porady

Zaváranie uhoriek

Dobrý deň.
Chcem sa spýtať, či nevie niekto z poraďákov na dobrý odskúšaný recept na zavárané uhorky bez sterilizácie.
Usporiadat
adi11 adi11

adi11 je offline (nepripojený) adi11

Katarina Pozri príspevok
Kúpila som obyčajný zavárací hrniec s teplomerom. Prosím vás, koľko vody sa dáva do hrnca pri sterilizovaní. Len do výšky mriežky, alebo viac? Doteraz som mala obyčajný hrniec a vodu dávala asi tak do 1/3-tiny. Aké máte skúsenosti s týmto zaváracím hrncom. Ďakujem.
..takze moj zavaraci hrniec sa velmi neosvedcil...zavarala som s nim par rokov a niektore ovocie mi zacalo kysnut, tak som ho hodila do pivnice a odvtedy zavaram len v elektrickej rure..zmesti sa mi tam 12 poharov a mam vyskusane hlavne uhorky, ze staci pol hod. a hned vytahujem a davam pod studenu vodu
0 0
Katarina Katarina

Katarina je offline (nepripojený) Katarina

Adi prosím ťa mohla by si napísať podrobný postup zavárania uhoriek v elektrickej rúre. Treba rúru predhriať, na koľko stupňov, ako dávaš pod studenú vodu, aby pohár nepraskol, sú uhorky chrumkavé.....
0 0
adi11 adi11

adi11 je offline (nepripojený) adi11

Katarina Pozri príspevok
Adi prosím ťa mohla by si napísať podrobný postup zavárania uhoriek v elektrickej rúre. Treba rúru predhriať, na koľko stupňov, ako dávaš pod studenú vodu, aby pohár nepraskol, sú uhorky chrumkavé.....
..predhrievam ju asi na 180 st.C a po asi pol hodine, ked zacne v nich trochu bublinkovat a aj oblednu, tak vytahujem a hned do dresu pod studenu vodu..a davam do tmavej miestnosti..potom davam dalsiu barku 12 poharov a opakujem..uhorky su chrumkave aspon posledne roky mam konecne aj ja dobre uhorky..lebo predtym v hrnci som ich mala vzdy makke
2 0
adi11 adi11

adi11 je offline (nepripojený) adi11

nikdy mi pod stud. vodou nepraskol pohar
0 0
Nella_2 Nella_2

Nella_2 je offline (nepripojený) Nella_2

pavol54 Pozri príspevok
baktérii to je jedno či je to nôž alebo iný chirurgický nástroj, ak nechceš dosahovať takú vysokú teplotu tak máš len dve ďalšie možnosti buď vytvoriť kyslé prostredie alebo tam rypnúť konzervačnú látku ( benzoan sodný)
A prečo potom sa v niektorých receptoch uvádza napr. "sterilizujeme pri teplote 80 °C"?

http://www.zzz.sk/?clanok=6993
0 0
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

Nella_2 Pozri príspevok
A prečo potom sa v niektorých receptoch uvádza napr. "sterilizujeme pri teplote 80 °C"?

http://www.zzz.sk/?clanok=6993
Asi to píše taká osoba čo nikdy nesterilizovala(a ostatní to len opisujú), dokonca aj mlieko sa pasterizuje pri teplote nad 85 oC a krabicové dokonca dvakrát(preto sa neskyslie). Pani profesorka Valšíková toho veľa nenazavárala, slaný nálev je vhodný pri teplote nad 100 o C a tá sa dá dosiahnuť len v autokláve t.j. v pretlakovej komore alebo na dne morskom.
Naposledy upravil pavol54 : 20.07.11 at 13:22
0 0
Nella_2 Nella_2

Nella_2 je offline (nepripojený) Nella_2

pavol54 Pozri príspevok
Asi to píše taká osoba čo nikdy nesterilizovala(a ostatní to len opisujú), dokonca aj mlieko sa pasterizuje pri teplote nad 85 oC a krabicové dokonca dvakrát(preto sa neskyslie). Pani profesorka Valšíková toho veľa nenazavárala, slaný nálev je vhodný pri teplote nad 100 o C a tá sa dá dosiahnuť len v autokláve t.j. v pretlakovej komore alebo na dne morskom.
Tak taký hrášok určite neskúšala zavárať...

Ale vážne, tie "nízke" teploty sterilizácie som našla v staršej knihe o zaváraní. Čím nižšia teplota, tým sa sterilizuje dlhšie.
Naposledy upravil Nella_2 : 20.07.11 at 13:49
0 0
viktorviktor viktorviktor

viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

Tweety Pozri príspevok
A nie sú kvašáky len na rýchly konzum?
dajú sa aj sterilizovať a sú výborné, už neviem ako ich presne robievala mama, ale tu je tiež recepis http://recepty.netcabinet.net/strank...ilizovane.html a ako sa píše v recepte, sterilizujú sa vtedy keď nie sú úplne vykvasené - musia byť al dente


u nás keď sa robia uhorky tak zelenina ide na bok, nie na dno, pohár sa nakloní, na stenu sa uloží zelenina (mrkva, cibuľa, kôpor), potom sa prikladajú uhorky, pohár narovnať a doložiť. Uhorky sa vždy chvíľu povaria (trochu zmenia farbu), do pohára, potom sa zalievajú teplým dekom, sterilizujú - zahrejú sa na 80-85, vypnúť a nechať v hrnci 20 minút, vybrať, zabaliť do deky - pracné ale uhorky sú vynikajúce, vydržia 4-5 rokov v dobrej kvalite.
Naposledy upravil viktorviktor : 20.07.11 at 14:41
0 0
viktorviktor viktorviktor

viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

nie bežné recepty

Uhorky s jarabinou

Na 2 kg uhoriek, 500 g jarabiny aj čiernej, 1 l vody, 70 g cukru, 30 g soli, 50 ml jablčného octu,

Na uhorkách odrežeme konce, uložíme kolmo do pohára, medzi dáme jarabinu,
Vo vode rozpustíme sol, cukor, pridáme ocot, privedieme do varu a zalejeme uhorky. Zálievku zopakujte tri krát, potom poháre zatvorte, obrátiť dnom hore, nechať vychladnúť.
Keď chcete aby si uhorky zachovali farbu. Po prvom zaliati vodou vodu ihneď zlejte a ihneď zalejte studenou vodou.

Uhorky s červenými ríbezľami
Na 500 g uhoriek – 2-3 guľky čierneho korenia a klinčekov, 1-2 strúčiky cesnaku, kúsok kôpru a mäty, 1 cibuľu, ½ pohára ríbezlí.

Nálev – 1 l vody, 1 pohár (dobre) zrelých ríbezlí, 2,5 L soli, 1 L cukru,

Do pohára dáme dáme korenie, klinčeky, očistené strúčiky cesnaku, narezanú cibuľu kôpor a mätu
Medzi kolmo uložené uhorky dáme bobule ríbezle
Pripravený nálev dovedieme do varu a rozdelíme do pohárov, Ihneď zatvoríme a sterilizujeme.

Uhorky v rajčinovom náleve
Na 1,ť kg uhoriek 1,5 l rajčinového pretlaku, 5-6 strúčikov cesnaku, 10 g estragonu, 50 g semena kôpru, 3 L soli
Rajčinový pretlak zvrieme a necháme ochladnúť, pridáme soľ, cesnak, zeleň a zalejeme uhorky naložené uhorky. Poháre zatvoríme a dáme do chladničky alebo bez vychladnutia sterilizujeme.

Rezané uhorky – Rusky

Na 2 kg uhoriek – 2 cibule, 1 zväzok kôpru, chren 10 cm,1/2 malej lyžičky koriandra, ½ malej lyžičky zrniek horčice, 1 bobkovú list, 2 guľky voňavého korenia, 1-2 púčiky klinčeka (hrebíček)
Na marinádu – 700 ml vody, 25 g cukru, 20 g soli, 2,5 pohára octu (podľa chuti)

Vodu na marinádu zovrite, rozpustite soľ a cukor, zložte z ohňa a pridajte ocot.
Uhorky očistite zo šupky a odtráňte semená, narežete po dĺžke na hranolky (ako zemiaky), dajte do pohárov preložte kôprom, narezanou cibuľou, chrenom a koreninami. Zalejte horúcou marinádou, zakryte, sterilizujte 15- 20 minút, zatvorte , prevrátiť hore dnom, nechať vychladnúť.

Uhorky s chvojinou
2 kg uhoriek, 1,3 l jablčnej šťavy, 3 vetvičky chvojiny sosny, 50 g cukru, 50 g soli.

Uhorky zalejte vriacou vodou, potom ihneď studenou, uložte do pohárov spolu s chvojinou. K šťave pridajte cukor, soľ, uvedte do varu, a zalejte uhorky, Zálievku zopakujte ešte raz, potom poháre zatvorte.
(vetvičky sosny majú byť prvoročné čerstvé výhonky dlžky 7-10 cm
Naposledy upravil viktorviktor : 24.07.11 at 20:34
1 0
verads verads

verads je offline (nepripojený) verads

Ahojte, ja som akurát včera zavárala podla navodu na obale zelka či deka akurat dám viac cukru a naspodok dva platky cibule a do niektoreho pohára a kôpor. a chutia výborne , dho nesterilizujem aby sa mi neuvarili, sú chrumkavé.
.1,75 l vody pol l octu 1 deko 25-30dkg cukru . necham zovriet 5 minut a potom necham vychladnút navlažno , zalejem , pozatváram a sterilizujem od varu 5 minut.tochto roku som zavarila 90 fliaš
Ten uhorkovy šalát som ešte nezavárala , tiež sa robí z normálnych nakladačiek alebo z väčších uhoriek ? ked napíšete vyskúšam , a na aku hrubku nastruhat ako na šalát ? a potom vyžmýkat alebo nie ? dakujem , človek sa stále učí...
0 0
tina1 tina1

tina1 je offline (nepripojený) tina1

Katarina Pozri príspevok
Kúpila som obyčajný zavárací hrniec s teplomerom. Prosím vás, koľko vody sa dáva do hrnca pri sterilizovaní. Len do výšky mriežky, alebo viac? Doteraz som mala obyčajný hrniec a vodu dávala asi tak do 1/3-tiny. Aké máte skúsenosti s týmto zaváracím hrncom. Ďakujem.
Do hrnca nalejem vodu do vysky mriezky. Vlozim uzavrete pohare, do stredu dam pohar s vodou a hrniec uzavriem pokryvkou. Cez otvor zasuniem teplomer do pohara s vodou. Po zahriati vody na danu teplotu, sterilizujem asi 20 min.
Mam vyssi hrniec, ukladam pohare na poschodie, zatial sa mi zavaraniny nekazia.
0 0
viktorviktor viktorviktor

viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

Katarina Pozri príspevok
Kúpila som obyčajný zavárací hrniec s teplomerom. Prosím vás, koľko vody sa dáva do hrnca pri sterilizovaní. Len do výšky mriežky, alebo viac? Doteraz som mala obyčajný hrniec a vodu dávala asi tak do 1/3-tiny. Aké máte skúsenosti s týmto zaváracím hrncom. Ďakujem.
vodu dávam od vrchu pohára (v jednej vrstve) asi 4-5 cm, tak aby sa dal chytiť a vybrať rukavicou bez namočenia do vody
0 0
tina1 tina1

tina1 je offline (nepripojený) tina1

Na dno 7 dcl pohara ulozime kopor, cibulu a klasickym sposobom naukladame uhorky /davam aj asi 4 koliecka mrkvi/
Nalev na uhorky davam priamo do pohara suroviny:
2 PL krystalovy cukor
2 KL deko
7 cl ocot
doliat vodu
zavieckovat a sterilizovat asi 15 min. pri 80 st.
0 0
81janka 81janka

81janka je offline (nepripojený) 81janka

večný študent
Moja svokra zavára uhorky bez sterilizácie a musím povedať, že mi chutia oveľa viac ako tie, čo sme robievali doma - okrem iného sú aj chrumkavejšie...
Do fliaš nakladieme kôpor, mrkvu, cibuľu, cesnak - kto čo chce, naukladáme uhorky a zatiaľ si pripravíme 1. nálev - pomer podľa receptu na deku / zelku / ... spolu prevaríme (na jednu dávku) 1,75 l vody a 0,5 l octu, necháme prevrieť a takýmto horúcim zalejeme uhorky v pohároch. Necháme ich postáť cca 10 min., nálev zlejeme opäť do hrnca, na 1 dávku pridáme 150 g cukru (môžte aj viac, kto ako chce) a 1 deko / nakladač / ... Opäť dáme prevrieť - cca 5 min, horúcim opäť zalejeme, dobre uzavrieme a fľaše šup do deky, aby pomaličky chladli. Zdá sa to komplikované, ale je to omnoho rýchlejšie, ako klasická sterilizácia a naozaj sú oveľa chutnejšie
1 0
verads verads

verads je offline (nepripojený) verads

pomali sa končí sezóna ....
0 0
Katarina Katarina

Katarina je offline (nepripojený) Katarina

Už sú v komore, v piatok sme chutnali , veľmi sa vydarili. Robila som aj uhorkový šalát do pohárov, aj ten je dobý.
0 0
alabut alabut

alabut je offline (nepripojený) alabut

Hmm, a uhorkovy salat do poharov sa robi ako? Zatial sa dusim kvasakmi. :-)
0 0
81janka 81janka

81janka je offline (nepripojený) 81janka

večný študent
verads Pozri príspevok
pomali sa končí sezóna ....
Prečo by už mala končiť sezóna? Úrodu zo záhrady som prvýkrát nakladala v piatok, druhú várku dnes a tie uhorky, čo sú ešte v záhrade sa ani zďaleka netvária, že by už končili... Práve sa "rozbehli"...
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

81janka Pozri príspevok
Prečo by už mala končiť sezóna? Úrodu zo záhrady som prvýkrát nakladala v piatok, druhú várku dnes a tie uhorky, čo sú ešte v záhrade sa ani zďaleka netvária, že by už končili... Práve sa "rozbehli"...
Záleží od lokality, aj u nás to už vyzerá, že budú končiť, moje sú už tiež naložené.
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

adam Pozri príspevok
Uhorky treba pokrájať na tenučké koliečka ako na čerstvý šalát, alebo na hrubšie?
Ďakujem...
Tak, ako na šalát.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať