Zavrieť

Porady

hladame podobne pripady-poskodeny plynomer a nahrada skody

Mame problem s plynarmi: v septembri tento rok zamestnanec z SPP-distribucia volal, ze ma podozrenie, ze mame poskodeny plynomer. Plynomer je v cinziaku v spolocnych priestoroch v chodbe v pivnici, visia tam vsetky. A ked sme tam isli, zistili sme, ze je poskodena plomba. My sme to urcite neposkodili, nevieme, kto to urobil ani kedy. Za toto od nas pytaju plynari podla pre nich na mieru usiteho energetickeho zakona a vyhlasky, vyse 3300 € nahradu skody. Datuju neopravneny odber od ich posledneho odpoctu plynomeru, teda od decembra 2010 a sumu vyratali podla vyhlasky, kde sa rata stanovena spotreba plynospotrebicov v domacnosti. Dali na nas sucasne aj trestne oznamenie, takze nas riesila policia, avsak ti to zamietli. V tom istom case sa vrovnakej situacii ocitli aj nasi susedia v cinziaku. Vraj je podobnych pripadov viacej v regione v rovnakom case.Hladame dalsich, ktori su na tom podobne, obrana by mohla byt ucinnejsia. Ak mate plynomery pristupne cudzim, tak si ich zabezpecte, lebo pri poskodeni mozu plynari urobit to iste aj vam.

vdaka
Usporiadat
JAJA11 JAJA11

JAJA11 je offline (nepripojený) JAJA11

podobný prípad bol minulý rok aj u nás.... zistili poškodené plomby, ale čo bolo horšie, dotyčný v tom období kúril viac drevom, aby ušetril.... mal však šťastie, dal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a tam zistil, že nie je jediný.... vyšetrovaním sa zistilo, že to spravil bývalý zamestnanec SPP, ktorého prepustili zo zamestnania....
0 0
Sentta Sentta

Sentta je offline (nepripojený) Sentta

Dobry den, pravdaze vam mozem poradit. Vzor reklamacie na fakturu si stiahnite na webovej stranke SPP. Do 30 dni od dorucenia vam musia odpovedat. Myslim si, ze medzitym pojdete este vypovedat na policiu (kedze SPP kona rychlo a hned podava na odberatela resp. na neznameho pachatela trestne oznamenie vo veci trestneho cinu kradeze), oni si pockaju na vyjadrenie policie a potom vam poslu odpoved. Takto po prebiehalo aj u nas....nastastie s dobrym koncom!! Prajem vela trpezlivosti a nech vsetko dobre dopadne aj u vas. Sentta
0 0
milos 70 milos 70

milos 70 je offline (nepripojený) milos 70

Sentta, máme úplne zhodný problém ako Vy(vraj vymenená plomba), ale s tým rozdielom, že nám naše reklamácie zamietli a v pondelok nám začala plynúť 14-dňová lehota na zaplatenie fa vo výške 5 400 eur. Môžete mi napísať aký argument vo vašom odvolaní ste použili?
0 0
Nikky Coconutt Nikky Coconutt

Nikky Coconutt je offline (nepripojený) Nikky Coconutt

Prosím o pomoc a radu, keďže aj naša tretia reklamácia u SPP bola negatívna.
1. máj 2012 pri odpise plynomeru technik zistil poškodenú plombu a technik servis prišiel až po 113 dňoch v polovici augusta odmontovať plynomer, že ho dajú na expertízu. Koncom septembra nám prišla odpoveď, že sme manipulovali s plynomerom a obvinili nás z neoprávneného odberu plynu. Za týchto 3 a pol mesiaca nám vypočítali spotrebu takú, akú mávame za 10 mesiacov v zimnom období (1582 kubikov). V lete keď teploty neklesali v noci pod 15°C a denne sa pohybovali od 30-35°C sme podľa ich tvrdenia načierno odoberali plyn. Asi sme ho plnili do igelitových vriec a odkladali si ho na povalu a dvor do zásoby.
Za toto nám naúčtovali 1157 € a hneď poslali šek a žiadosť o splátky s tým, aby sme im tieto peniaze mohli splácať. Po 3 neúspešných reklamáciách nám oznámili, že ak pohladávku neuhradíme, rozhodne o ich nároku súd.
Keďže sa plynomer nachádza na verejnom priestranstve, túto bombu mohol poškodiť hocikto, či už pri výrobe, pri montáži alebo pri odpisovaní a kontrole plynu. Týmto spôsobom si asi zarábajú na vyššie prémie a koncoročné odmeny a nemusia ani zvyšovať ceny plynu.
Znalec na otázku, či bolo porušené zabezpečenie proti neoprávnenej manipulácii odpovedal: ,,Vzhľadom na zistenie skutočnosti môžem predpokladať, že pôvodné zabezpečenie meradla bolo nahradené plombou so znakmi čelusťami klieští, ktoré neboli oprávnené na plombovanie meradla".
Ďakujem za vaše odpovede a návrhy na ďalšie jednanie.
0 0
tienik tienik

tienik je offline (nepripojený) tienik

Ja by som skocil za pravnikom. Sme sice bananova republika, ale aspon dake pravo platit musi.
Oni vas vlastne obvinuju z trestneho cinu - takze podla mna su povinny predlozit dokazy, dokazy a to, ze prave VY ste tu plombu porusili. Predsa to nemoze ist automaticky, posrusena plomba=majitel zlodej.
Ja by som podal protizalobu, nedovolene obohacovanie sa, nactiutrhanie a tak. Nech je sranda.
Zaroven by som podal namietku zaujatosti na toho znalca, kedze na 80% minimalne kuri plynom od SPP - je ako ich zakaznik podla mna zaujaty.
Proste sposobit im cim viac problemov legalnou cestou. V tej zltej firme pracuju v principe hovada, ktorych jedinou naplnou prace je obohacovanie sa na ukor inych ludi (viem uz o x pripadoch) - takze ak z niecoho budu cucat problemy, mozno ich prejde to nadsenie a pojdu dalej...
No a potom, su aj ine riesenia...
0 0
original.x original.x

original.x je offline (nepripojený) original.x

my mame tiez problem s neopravnenym odberom plynu od leta. reklamacie nam zamietli a teraz je to na pravnom oddeleni.chcu od nas vyse 6000€ za spotrebu plynu aj na spotrebicoch ktore sme nikdy nevlasnili a ani nevlasnime. dali sme aj trestne oznamenie na spp aj na soi ta to nechce riesit..potom na energeticku inspekciu..ta to poslala na urad pre regulaciu sietovych odvetvi..ti to vratili spet na inspekciu..bol som osobne na inspekcii a povedali mi ze neni velka sanca..ze treba to zaplatit a potom sa sudit...volal som do spp zimovej ze pridem za nou a dohodneme sa a ona ze osobne nic nebude riesit..maju to v pazi..ten plynar co meni tie plynomery ma za kazdy takyto pripad 10% z pohladavky..takze super biznis pre neho..inak on to poskodzuje..len sa mu to neda dokazat...
sentta mozete mi napisat v ktorej dedine bolo tych 7 pripadov poskodeneho plynomeru?
mam v ruke aj vyjadrenie statnej energetickej inspekcie z nitry ktori riesili takyto pripad uz podla noveho zakona251/2012 §82 ods. 1.pism. ak je plomba porusena nie je spravne kvalifikovat taketo zistenie ako neopravneny odber.
chcel by som vediet ci to uz niekto zaplatil alebo kolkym uznali reklamaciu.
a ako spp vymaha pohladavky? hned to davaju na exekuciu, alebo sa sudia?
0 0
milos 70 milos 70

milos 70 je offline (nepripojený) milos 70

Original x, nemôžu Ti účtovať spotrebu na spotrebičoch, ktoré nie sú v domácnosti. U nás si vyfotili všetky spotrebiče a na základe toho vyčíslili vraj spôsobenú škodu.
Spory riešia súdnou cestou, čiže, ak prehráš zaplatíš súdne trovy+úroky z omeškania. Vzhľadom k tomu, ako je postavený energetický zákon väčšinou dá súd za pravdu SPP a ak nie, ženú to až na ústavný súd a ten už im dá za pravdu.

Nikky, ktorá organizácia Ti vypracovala posudok?
Čo sa týka výšky fakturovanej škody, tu sa nenahádaš, vyhláška, ktorá umožňuje účtovať také vysoké sumy je bohužiaľ taká. Akurát si skontroluj vo vyúčtovaní sumy či použili skutočné max. výkony plynových spotrebičov z Tvojej domácnosti. Mne sa stalo, že rátali s vyšším číslom max. výkonu ako v skutočnosti plynový kotol v dokladoch má.
To, že je plynomer umiestnený vonku Ti tiež nepomôže, pretože náš úžasný štát postavil energetický zákon v tom zmysle, že SPP nemusí dokazovať kto a kedy porušenie spôsobil, ale zodpovedný za neoprávnený odber je zmluvný odberateľ plynu v čase zistenia porušenia plynomeru.
Tento zákon umožňuje SPP-distribúcii zametať s odberateľom neskutočným spôsobom - v mojom prípade - kúpil som dom, celý prepis na mňa ako nového odberateľa prebehol telefonickým a písomným stykom. Nikto z SPP nemá povinnosť odpísať stav plynomeru ani skontrolovať či sú plomby v poriadku. Po vyše roku som obdržal faktúru na viac ako 5000 eur za neoprávnený odber plynu - vraj bola plomba na číselníku falošná. Čiže zákon neukladá SPP-distribúcii absolútne žiadne povinnosti pri zmene majiteľa nehnuteľnosti a nový majiteľ nemá absolútne žiadne práva pri svojej obhajobe pri obvinení za neoprávnený odber plynu. Vlastne bez toho, že by niekto z SPP zdvihol zadok zo stoličky v kancelárii dokážu ošklbať odberateľa o pomerne veľkú sumu.
Vzhľadom ku skutočnostiam sprevádzajúcim môj prípad - jednalo sa jednoznačne o výjazd, kedy išli na isto, počas jedného výjazdu bolo demontovaných 5 plynomerov v jednej obci a všetky boli rovnako poškodené a ja som bohužiaľ jeden z týchto domov rok predtým kúpil - som na osobnom stretnutí so zástupcami SPP-distribúcia žiadal o dohodu na nižšej sume alebo o poskytnutie informácií, ktoré by mi pomohli dokázať, že k manipulácii s plombou došlo ešte predtým ako som sa majiteľom nehnuteľnosti stal ja. Vysmiali sa mi do očí a tvrdili, že pri kontrole išlo o náhodný výber domov. Namiesto riešenia situácie mi navrhli, aby som donášal a odmenou za to mi možno bude nejaká úľava... Absolútny nezáujem o spravodlivé riešenie, chcú len peniaze a je im absolútne jedno kto ich zaplatí, či je človek vinný alebo nie nikoho nezaujíma...no vrchol arogancie. A to si ešte na svojej stránke vycapia etický kódex - http://www.spp-distribucia.sk/sk_o-s...k_eticky-kodex - vraj podpora a pomoc, ctiť si ľudí, ústretovosť, slušnosť...no samé žvásty.
Nemám nič proti tomu, ak SPP niekto okráda, oni ho odhalia ho a spočítajú mu škody. Ale je x-prípadov, kedy trestajú nevinných ľudí. Nie je predsa normálne, aby všetkých hádzali do jedného vreca a neprejavili absolútne žiadnu ochotu riešiť prípady, kedy je nad slnko jasné, že človek je nevinný.
Našťastie, na základe množiacich sa podobných prípadov, zareagoval štát novelou zákona platnou od 1.9.2012, ktorá pri prvom zistení porušenej plomby na plynomere umiestnenom na verejne prístupnom mieste, dovolí SSP-distribúcii vymáhať škodu na základe typového diagramu. Týmto sa zabráni vymáhaniu nehorázne vysokých súm od mnohých nevinných ľudí.
0 0
tienik tienik

tienik je offline (nepripojený) tienik

ja viem ze pri nenazratosti ten slahnutej firmy je skoda sa rozculovat - aj tak to zjavne nepomaha.
Ale rad by som vsetkym terajsim, ale mozno aj "nadejnym" buducim poskodenym odporucal podumat nad sposobom vykurovania. Nastastie plyn uz nie je jedina moznost a existuje viac alternativ pre rodinny dom.
Takyto idioti co si nevazia vlastnych zakaznikov sa asi nespamataju skor ako pridu na to ze nejak trzby klesaju.
A sice nie som a ani nemozem byt priamo zasiahnuty (plyn chvalabohu doma nepouzivam) v zaujme solidarity sa pridavam a hned zajtra podavam ziadost aby mi platili za pripojku co je na mojom pozemku - ja som ju tam nechcel, urobili si ju svojvolne a ja ju beriem ako moje potencionalne ohrozenie. V ramci ich logiky si zistim kolko plynu by pretieklo 3/4 pripojkou na strednotlaku po dobu viac ako 2 rokov, 24h denne a presne vybuch takehoto monozstva plynu budem povazovat za moje ohrozenie.
Som sakra zvedavy co mi pri ich obmedzenosti odpisu.
0 0
milos 70 milos 70

milos 70 je offline (nepripojený) milos 70

Sentta, ste jediná, o kom som si prečítal, že Vám uznali reklamáciu, pomôžte nám ostatným, ktorí toľko šťastia nemáme - čím ste argumentovali v odvolaní, keď Vám reklamáciu uznali? Ďakujem.
0 0
original.x original.x

original.x je offline (nepripojený) original.x

spp moze vsetko..su to monopol...na ziadosti o pripojenie sme mali tie spotrebice napisane, ale nikdy sa nenamontovali, takze sme ich ani nikdy nepouzivali..toho buzeranta plynara co menil plynomer a aj ho poskodil som do domu nepustil..
teraz by som to aj zaplatil, ale maju to zablokovane..a asi to vraj uz poslali exekutorovi..oni sami nevedia a aj keby vedeli nic nechcu povedat...
0 0
original.x original.x

original.x je offline (nepripojený) original.x

neviem sem vlozit odfotene vyjadrenie z inspekcie..ako to sem dam? je to format jg
0 0
original.x original.x

original.x je offline (nepripojený) original.x

.
Naposledy upravil original.x : 03.02.13 at 12:09
0 0
janabaj janabaj

janabaj je offline (nepripojený) janabaj

Poradim ako sa zbavit aspon trov pravneho zastupenia a ako postupovat vo veci.
nez ohladu na to,ci ste poskodili alebo neposkodili merac, podla zakona ste povinní
uhradit SPP vypocitanu sumu podla vyhlasky.
Nas zakon je v tom " uzasny ", ze uz zo zakona sa predpoklada Vase zavinenie, a nie SPP, ale vy musite preukazat, ze ste merac neposkodili - tzv. objetivna zodpovednost.
CCa do r. 2008 platilo, že SPP mala tuto povinnost preukazovat, ale ked SPP kupil novy investor a zaloboval u poslancov, tak títo zmenili v neprospech ludi zakon resp. vyhl., ze dokaznu povinnost ma osoba u ktorej je merac.
Navyse si SPP zavola na svoje zastupovanie pravnika, ktory si este na Vas ukor vypocita trovy.
Takze aspon s trovami Vam viem pomoct, ale az ked bude vydane rozhodnutie o trovach.
Ak potrebujete pomoc mailujte : janabaj@hotmail.com
0 0
janabaj janabaj

janabaj je offline (nepripojený) janabaj

Este by som chcela dodat, ze ak mate poskodeny merac, ste povinní ukazat pracovnikom SPP zariadenia, ktore mate v domacnosti ( bojler, pylnovy sporak, kotol ... ) tak im ukazte co najmenej spotrebicov, pretoze podla poctu spotrebicov Vam vypocitaju naslenu cenu za neopravneny odber. Ak im spotrebice neukazete, tak vam vypocitaju vlastnu spotrebu podla vyhlasky, ktora moze byt vyssia, takze je lepsie ukazat co najmensi pocet spotrebicov. Argumentácia, ze mate spotrebic, ktory je nefunkcny " nezabera " a vsetko ide do vypoctu.
janabaj@hotmail.com
0 0
Nikky Coconutt Nikky Coconutt

Nikky Coconutt je offline (nepripojený) Nikky Coconutt

Ďakujem za odpoveď. Škodu nám vypočítali plynári, že denne varíme 4 hodiny a to na všetkých 4 horákoch x 113 dní a to sme trojčlenná rodina, ktorá sa stravuje v školskej a zamestnaneckej jedálni. Ani som netušila, že na Slovensku každá rodina denne varí 4 hodiny podľa zákona plynárov. Keďže bolo leto, tak náš kotol ohrieval denne 15 hodín vodu x 113 dní. A to sme zistili až počas dovolenky, že náš kotol si ohrieva vodu ako sa mu chcelo. Keďže sa tomu nerozumiem, musela som zavolať servis. Oprava 180€, elektromagnetický ventil bol pokazený. Odpoveď od plynárov sme dostali: Išli ste na to logicky, oni nám nebudú účtovať to čo sme spotrebovali za 113 dní - 230 kubíkov, ale chybu, ktorú sme spôsobili nelegálnym odberom. Známy v práci má kamaráta a ten to dal so STV - Občan za dverami, mali by to vysielať túto nedeľu. ďakujem za vaše názory.
0 0
michal215 michal215

michal215 je offline (nepripojený) michal215

My sme mali podobný problém s pracovníkmi z SPP-distribúcie 11 a 12. 2. 2013. V pondelok 11. 2. chodili po obci Krušovce a vraj kontrolovali plynomery. Na druhý deň doobeda prišli 3 plynári s obvinením, že je u nás vážne podozrenie na poškodenie plomby pri ciferníku. Z našej strany k žiadnej manipulácii určite nedošlo. Manželke mi telefonovala do práce, že plynári demontujú plynomer a posielajú ho znalcovi na posudok. Pokým som prišiel domov (plynári medzitým stihli pobehať celý dom a pofotiť spotrebiče - Quadrica a plynový kotol) sedeli všetci traja v aute a jeden držal plynomer v rukách. Následne ho zabalil do krabice, ktorú zapáskoval a obaja sme ju podpísali. (V kufri mali už ďalšie dve takto pripravené "zásielky" na znalecký posudok) Máme podozrenie, že k "neoprávnenej manipulácií" môže dochádzať práve takýmto konaním jedného z nich. (Takisto sme boli traja svedkovia proti ich konaniu, ja manželka a kolega z práce). Keď som sa pýtal, či je táto kontrola vykonávaná z dôvodu prestupu k inému dodávateľovi plynu (konkrétne ZSE, prešlo asi 35% občanov obce od 01.01.2013) jeden vravel, že oni nevedia kto prestúpil. Po chvíli sa však druhý plynár preriekol a povedal, že majú, citujem: "zoznam prešlích ..". V pondelok brali plynomer na expertízu aj susedovi oproti a v utorok po ceste domov som si všimol druhé vozidlo SPP, ako ich zamestnanci demontovali plynomery v prvej polovici obce. Teraz čakáme na znalecký posudok a vyjadrenie SPP. Toto je vďaka za pravidelné úhrady preddavkových platieb SPP, a úhrady prípadných malých nedoplatkov. Akonáhle máte preplatok (my sme v lete zateplovali dom a alternatívne vykurujeme aj krbom), nebodaj prejdete k inému dodávateľovi (síce je to zase "štátny podnik") tak môžete očakávať návštevu od plynárov aj vy s obvinením, že neoprávnene odberate plyn. O výsledku budem informovať priebežne.
0 0
tienik tienik

tienik je offline (nepripojený) tienik

odla man bolo chybou cokolvek tym zltym hadom podpisovat. Ak by som nebol pri tom od zaciatku do konca, jednoznacne by som trval na tom ze pocas demontaze doslo k poskodeniu meradla z ich strany. Opak by dokazat nevedeli - aj keby ich tam hned bolo aj 10.
Ja by som nevahal a hned zajtra podal trestne oznamenie na neznameho pachatela - pretozem mate dovodne podozrenie ze dna 12.2 doslo k neopravnenej manipulacii z vasim plynomerom za ucelom nelegalneho obohacovania sa pracovnikmi vydavajucimi sa za zamestnancov SPP.
Ked aj pride potvrdenie ze meradlo bolo poskodene - stane sa velmi dobrym dokazovym material k uz prebiehajucemu pripadu.
0 0
michal215 michal215

michal215 je offline (nepripojený) michal215

Tienik asi máš pravdu. Samozrejme dovtedy som sa o takúto problematiku nikdy nezaujímal. Včera nám prišlo vyúčtovanie od ZSE za plyn (od 1.1.2013 do 12.2.2013- ten deň keď nám zobrali plynomer na posudok) a máme preplatok, ktorý nám ZSE pošlú späť.
Naposledy upravil michal215 : 22.05.13 at 11:05
0 0
michal215 michal215

michal215 je offline (nepripojený) michal215

Niečo k danej téme z legislatívy

Zákon č. 251/2012 Z.z.o energetike a o zmene a doplnení niektorých zákonov (platný od 1.9.2012)

Ruší okrem iného aj
Vyhlášku Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky č. 155/2005 Z. z., ktorou sa ustanovuje spôsob výpočtu škody spôsobenej neoprávneným odberom plynu,

v platnosti od 1.1.2013 je nová Vyhláška MH SR č. 449/2012 Z.z., ktorou sa ustanovuje spôsob výpočtu škody spôsobenej neoprávneným odberom plynu

podľa tohto zákona sa za NO plynu považuje:

§ 82
Neoprávnený odber plynu

(1) Neoprávneným odberom plynu je odber
a) bez uzavretej zmluvy o
1. pripojení k prepravnej sieti alebo o pripojení k distribučnej sieti,
2. dodávke alebo združenej dodávke plynu, alebo
3. prístupe do prepravnej siete a preprave plynu alebo prístupe do distribučnej siete a distribúcii plynu,
b) nemeraného plynu,
c) bez určeného meradla alebo s určeným meradlom, ktoré v dôsledku neoprávneného zásahu odberateľa nezaznamenáva alebo nesprávne zaznamenáva odber plynu,
d) meraný určeným meradlom, na ktorom bolo porušené zabezpečenie proti neoprávnenej manipulácii, alebo určeným meradlom, ktoré nebolo namontované prevádzkovateľom siete,
e) ak odberateľ neumožnil prevádzkovateľovi distribučnej siete prerušenie dodávky plynu; taký odber sa za neoprávnený odber považuje odo dňa, keď odberateľ neumožnil prerušenie dodávky plynu,
f) ak odberateľ nedodržal obmedzenia určené dodávateľom plynu, prevádzkovateľom prepravnej siete, prevádzkovateľom zásobníka alebo prevádzkovateľom distribučnej siete,
g) ak odberateľ nedodržal zmluvne dohodnuté platobné podmienky,
h) ak odberateľ opakovane bez vážneho dôvodu neumožnil prístup k meradlu, aj keď bol na to prevádzkovateľom distribučnej siete vopred vyzvaný písomnou výzvou, ktorej doručenie odberateľ potvrdil.
(2) Odberateľ, ktorý neoprávnene odoberal plyn, je povinný uhradiť dodávateľovi plynu, prevádzkovateľovi prepravnej siete a prevádzkovateľovi distribučnej siete, prevádzkovateľovi zásobníka skutočne vzniknutú škodu, ak vznikla. Odberateľ, ktorý neoprávnene odoberal plyn, je povinný uhradiť spolu so škodou aj ušlý zisk dodávateľovi plynu, prevádzkovateľovi prepravnej siete a prevádzkovateľovi distribučnej siete.
(3) Ak nemožno vyčísliť skutočne vzniknutú škodu na základe objektívnych a spoľahlivých podkladov, použije sa spôsob výpočtu škody spôsobenej neoprávneným odberom plynu ustanovený všeobecne záväzným právnym predpisom vydaným podľa § 95 ods. 1 písm. l).
(4) Ak ide o prvý neoprávnený odber plynu odberateľa plynu v domácnosti meraný meradlom umiestneným na verejne prístupnom mieste, na ktorom bolo porušené zabezpečenie proti neoprávnenej manipulácii podľa odseku 1 písm. d), výška škody spôsobenej neoprávneným odberom plynu sa určí ako cena neoprávnene odobratého množstva plynu určeného pomocou typového diagramu dodávky. Pre výpočet škody spôsobenej druhým a ďalším takým neoprávneným odberom plynu na tom istom odbernom mieste sa použije postup podľa odseku 3.

(5) Prevádzkovateľ distribučnej siete je oprávnený vykonať potrebné technické opatrenia v distribučnej sieti na účel zabránenia neoprávnenému odberu.
0 0
Oliwa Oliwa

Oliwa je offline (nepripojený) Oliwa

Keď tu toto čítam, tak neviem,neviem... Však tie príbehy /resp. faktúry/ sú fakt neraz na mašľu...
Máme známych /invalidní dôchodcovia/, ktorým prišli robiť odpočet plynu dvaja pajkovia z plynární. Všetko bolo O.K. Na druhý deň sa vrátili s tým, že musia mať poškodený plynomer /jeden z nich stál pri dverách a druhý pri skrinke na ulici/. Evidentne k poškodeniu prišlo jeho zavinením, no nedalo sa mu to dokázať. Ako vidieť z príspevkov, toto sú zrejme najnovšie praktiky plynární... Domáci mali zníženú spotrebu plynu, lebo urobili racionalizačné opatrenia...

Po tom, čo som dnes natrafila na túto staronovú a výsostne aktuálnu tému a plynomer máme na pozemku a nie v oplotení, predpokladám, že sa nám plynári ohlásia, aby mohli spraviť odpočet. Dúfam, že nebudú preskakovať cez plot ani robiť vyúčtovaciu faktúru odhadom. V rámci prevencie rodinná rada prijala nasledovné opatrenia:
1. deti dostali dôrazné inštrukcie, aby nikoho pod zámienkou odpočtu plynu nevpúšťali na pozemok
2. zariadime sa tak, aby sme boli pritom obaja s manželom /ako svedkovia plynároví/
3. za účasti plynárov si ODFOTÍME hodiny s aktuálnym stavom a neporušenou plombou - fotka ako dôkaz
4. plánujem si odfotiť aj doklad, na ktorý ten stav napíšu, podľa možnosti aj s autogramom
5. a možno si odfotím aj tých plynárov /ak budú fotogenickí/ aj s ŠPZ-kou auta, na ktorom sa k nám budú unúvať
6. keby sme mali psa, tak dostane nejaké inštrukcie aj ten...
7. ak máte iné a lepšie nápady, sem s nimi... Nemienim skončiť s vysokým nezavineným nedoplatkom, ani ako materiál pre reportáž v Lampárni...

Snáď to bude stačiť... Takto nejako si to predstavujem. Aká bude realita, uvidíme - "jak ten slepý povedal". A potom už len budeme čakať, čo sa bude diať... Trochu adrenalínu a možno zopár bezsenných nocí...
Pred rokom sme si totiž dali postaviť hypokaustovú keramickú pec a naša spotreba plynu neuveriteľne klesla, tak možno očakávať, že SPP bude vystrájať ... Po tom všetkom, čo som sa tu dočítala sa asi máme na čo tešiť...

Ešte by ma véééľmi zaujímalo /ako tu bolo viackrát spomínané v príspevkoch/, na základe čoho a či vôbec majú plynárne právo vstupovať do domácností a fotiť si spotrebiče. Len preto, že odbernému miestu klesla spotreba??? Čím sa tí ľudia preukážu? A čo sa stane, ak niekto takúto "návštevu" odmietne? Tiež budú postupovať podľa toho typového diagramu? Keď ten sa týka len meračov umiestnených na verejne prístupnom mieste, nie?

Prečo by sa mi po dome mali špacírovať cudzí ľudia, aj keď v kombinéze s logom SPP? Je to takto sformulované v nejakom zákone či vyhláške, alebo žeby to bolo rovno v zmluve? Veď to si do domu môžem pustiť rovno potenciálnych zlodejov... Že nimi SPP de facto sú, keď sa takto správajú k svojim odberateľom, nebudem komentovať... A myslím, že je úplne jedno, či ste sa upísali SPP, modrému, zelenému či fialovému plynu. Majú Vašu dušu, resp. energetické srdce Vášho obydlia - a tak Vás majú v hrsti... Ak ste aj "prebehlíci" a konkurencia Vám pošle faktúru s niekoľkostoeurovým preplatkom, nie a nie ju ľuďom vyplatiť. Teda aspoň som nepočula o nikom, kto tie peniaze reálne dostal. Zatiaľ sa všetci len sťažovali. Tak načo je taký preplatok, ktorého sa spotrebiteľ nemôže domôcť...

Holt, plynárom začala tohtoročná žatva...

PS: Bolo by iste zaujímavé, keby sa nám tu ozval nejaký plynár-odpočtár... Ale ak je pravda, ako to tu ktosi písal, že majú 10%-nú motiváciu...
Naposledy upravil Oliwa : 26.02.13 at 14:45
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať