ja som v piatok robila taketo a boli vynikajuce,mnam.dali sa jest aj bez naplne.
ZEMIAKOVE SISKY
1 kg hladkej muky
/ja som dala len 1 tretinu hladkej dve tretiny boli spaldova hladka a celpzrnna zhruba pol na pol/
2 vychladene bielky
2 zltky
120 g cukru /dala som tmavy trstinovy/
4 PL oleja /mala som malo tak som pridala pol PL masla/
42 g cerstveho drozdia
500 ml mlieka
stipka soli
2 PL rumu
4 stredne velke zemiaky
kora a stava z 1 citronu
na smazenie-mast alebo olej;mrkva
-den vopred si uvarime zemiaky v supke
-z bielkov vyslahame tuhy sneh
-v teplom mlieku rozpustime drozdie,trochu cukru a za lyzicu muky-nechame vykysnut
-muku,zltka,cukor,olej,sol,rum a citron Dame do misy,pridame vykysnuty kvasok a osupane ,najemno postruhane zemiaky
-vypracujeme vlacne cesto,do ktoreho nakoniec zapracujeme este sneh z bielkov
-prikryte utierkou nechat nakysnut na teplom mieste-kysne to rychlo!!!
-ked cesto zdvojnasobi objem,na pomucenej doske ho po castiach rozvalkame na hrubku 2 cm vykrojime sisky/napr.poharom/
-nechame este 10-15 mi.podkysnut
-rozpalime olej,vlozme 2 kusky ocistenej mrkvy
do kazdej sisky pred smazenim urobime prstom jemnu jamku a tou stranou na dol vkladame do rozpaleneho tuku
-prikryt pokrievou ,ked je prva strana usmazena,otocit a dopiect uz odokryte.
vybrat dierkovou vareskou a ukladat na misu vylozenu papierovymi obruskami aby sa odsal prebytocny tuk
-podavame podla chuti s dzemom,nutelou,makom
-ja som dala trosku kyslej smotany a na nu marhulovy alebo malinovy dzem
ta smotana to tak ovlazila,nebolo to take sladke
DOLEZITA POZNAMKA!!!!
AJ KED SA VAM BUDE CESTO ZDAT RIEDKE;JE TO NORMALNE;LEBO ZEMIAKOVE CESTO RYCHLO REDNE:NAPRIEK TOMU NEPRIDAVAJTE MUKU;INAK BY SISKY NEBOLI NADYCHANE!
LEN SI TREBA ODOBERAT MENSIE MNZSTVO CESTA A TO SPRACOVAT:A TREBA SI DOBRE POSYPAT DOSKU ABY SA TO NA NU NEPRILEPILO:
SISKY BUDU AKO OBLACIK
inak,robila som len z polovicnej davky,vykrajovala som sedemdecovym poharom a vyslo mi 22 sisiek