Zavrieť

Porady

Šišky

Sú tu fašiangy a ja tu nevidím žiadny recept na šišky. Nemáte nejaký dobrý, osvedčený?
Usporiadat
Beella Beella

Beella je offline (nepripojený) Beella

Veľmi odporúčam tento recept http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=5130
Len ako sa píše v odkazoch, namiesto 8 žĺtkov dávam 2 x žĺtok a dve celé vajíčka.
X-krát odskúšané, úspech zaručený
0 0
ivankah ivankah

ivankah je offline (nepripojený) ivankah

Melnick Pozri príspevok
A veru som ich aj urobila - boli skvostne.
tisko a preglgajuc zavidim....nestihla som urobit ani sisky a penu uz vonkoncom
0 0
ludmilla ludmilla

ludmilla je offline (nepripojený) ludmilla

Dnes som sa rozhodla vytiahnuť recept od mojej starkej, ktorá vždy na fašiangy robila rozprávkové šišky a tak som si dnes zaspomínala na moje čarovné detstvo)

Šišky od starkej.

500g polohrubej múky, 50g cukru, 40g tuku (palmarín), 5 žĺtkov, 30g droždia, štipka soli, lyžica rumu, asi 1/4 l smotany na šľahanie (môže byť aj mlieko).

Múku prevzdušním - 2 x preosejem, potom v miske vložím do teplej rúry (vypnutej), aby bola teplá - letná. Potom do teplej múky pridám žĺtka, soľ. Do pohára dám zohriať smotanu s lyžicou rumu a v hrnčeku rozpustím tuk. Kvások nerobím, droždie len vymiešam s cukrom. Rozpustené droždie zalejem polovicou teplej smotany a vlejem do misky, taktiež tuk zalejem druhou polovicou teplej smotany a vlejem do misky. Vymiešam elektrickým šľahačom (metličky na tuhšie cestá) musela som pridávať teplé mlieko - cesto musí byť mäkkšie a prikryté bavlnenou utierkou vložím znovu do jemne vyhriatej vypnutej rúry kysnúť. Cesto mi dnes už po 45-ich minutách doslova utieklo z misy, vyvaľkala som ho asi na 1 cm a vykrajovala som pohárom šišky, ktoré som nechala ešte asi 15 min. kysnúť a potom hurááá smažiť a to už išlo ako po masle, smažila som prikryté a po otočení odkryté. Hotové som vyberala do misky vystlanej kuchynskými papiermi. Až hotové pomocou injekčnej striekačky špeciálna 50 ml veľkosť používa sa pre perfuzory (infúzne pumpy) a hrubej ihly som ich plnila domácim marhuľovým džemom.
Priznám sa nie som skúsená s kysnutými cestami, radšej varím, ale starkej recept je tak jednoduchý, že sa nedá nič pokaziť. Šišky sú krásne nadýchané, sú naozaj spomienku na moje detstvo.


A takto to dopadlo:
suroviny.jpg  
predpríprava.jpg  
droždie so smotanou.jpg  
predpríprava_1.jpg  
tuk so smotanou.jpg  

finále.jpg  
finále_1.jpg  
finále_2.jpg  
plnené domácim marhuľovým džemom.jpg  
1/1
1 0
rozum rozum

rozum je offline (nepripojený) rozum

Prosím o rýchly a dobrý recept na chutné šišky. Dobre padne niečo rýchle a dobré
0 0
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

+ http://www.porada.sk/t43612-chcem-piect-sisky.html

atď
0 0
viktorviktor viktorviktor

viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

veru, nie je nad dobre vypečenú šišku
0 0
JarkaL JarkaL

JarkaL je offline (nepripojený) JarkaL

ludmilla Pozri príspevok
Dnes som sa rozhodla vytiahnuť recept od mojej starkej, ktorá vždy na fašiangy robila rozprávkové šišky a tak som si dnes zaspomínala na moje čarovné detstvo)

Šišky od starkej.

500g polohrubej múky, 50g cukru, 40g tuku (palmarín), 5 žĺtkov, 30g droždia, štipka soli, lyžica rumu, asi 1/4 l smotany na šľahanie (môže byť aj mlieko).

Múku prevzdušním - 2 x preosejem, potom v miske vložím do teplej rúry (vypnutej), aby bola teplá - letná. Potom do teplej múky pridám žĺtka, soľ. Do pohára dám zohriať smotanu s lyžicou rumu a v hrnčeku rozpustím tuk. Kvások nerobím, droždie len vymiešam s cukrom. Rozpustené droždie zalejem polovicou teplej smotany a vlejem do misky, taktiež tuk zalejem druhou polovicou teplej smotany a vlejem do misky. Vymiešam elektrickým šľahačom (metličky na tuhšie cestá) musela som pridávať teplé mlieko - cesto musí byť mäkkšie a prikryté bavlnenou utierkou vložím znovu do jemne vyhriatej vypnutej rúry kysnúť. Cesto mi dnes už po 45-ich minutách doslova utieklo z misy, vyvaľkala som ho asi na 1 cm a vykrajovala som pohárom šišky, ktoré som nechala ešte asi 15 min. kysnúť a potom hurááá smažiť a to už išlo ako po masle, smažila som prikryté a po otočení odkryté. Hotové som vyberala do misky vystlanej kuchynskými papiermi. Až hotové pomocou injekčnej striekačky špeciálna 50 ml veľkosť používa sa pre perfuzory (infúzne pumpy) a hrubej ihly som ich plnila domácim marhuľovým džemom.
Priznám sa nie som skúsená s kysnutými cestami, radšej varím, ale starkej recept je tak jednoduchý, že sa nedá nič pokaziť. Šišky sú krásne nadýchané, sú naozaj spomienku na moje detstvo.


A takto to dopadlo:
Ľudmilka, dnes som vyskúšala Tvoje šišky na obed, bol ich plný plech, ale k večeri zostali len 3, zaprášilo sa po nich. Ďakujem za super recept.
0 0
trisestri trisestri

trisestri je offline (nepripojený) trisestri

Mnam plnene šišky,všetky sladke sú dobre,horšie je ked je vysoký cukor a pripajam dalšiu inšpiraciu http://vcielkaisr-mojerecepty.blogsp...C5%A1i%C5%A1ky čo už ja asi len šiškebat.
0 0
viktorviktor viktorviktor

viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

trisestri Pozri príspevok
Mnam plnene šišky,všetky sladke sú dobre,horšie je ked je vysoký cukor a pripajam dalšiu inšpiraciu http://vcielkaisr-mojerecepty.blogsp...C5%A1i%C5%A1ky čo už ja asi len šiškebat.
šišky plnené šiškebabom netreba cukriť
0 0
ingah ingah

ingah je offline (nepripojený) ingah

Ja som dala do šišiek po 1 kocke mliečnej čokolády, boli výborné, čokoláda sa v nich roztopila.
0 0
Izuzan Izuzan

Izuzan je offline (nepripojený) Izuzan

Dnes som aj ja robila šišky. Sú super, polku zobrala dcera už na chatu ... a je skoro po ních.
0 0
durisovad durisovad

durisovad je offline (nepripojený) durisovad

uctovnicka na dochodku
Kedze su tie fasiangy, aj ja som robila sisky. Davam do nich marhulovy lekvar. Skoda, ze som tuto temu neotvorila doobeda, napad s cokoladou sa mi paci, este to tento rok oprobujem.
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

tak aj som robila dnes sisky- cesto podla receptu od ludmily-sisky od starkej.cesto krasne nakyslo a robilo sa s nim vyborne.
robila som ich ale netradicne,rozvalkala cesto na tensie a povykrajovane kolieska som nechala dlhsie nakysnut.potom- na jeden nakysnuty kruzok som dala napln a na to prilepila druhy nakysnuty kruzok-po okrajoch mi tak vznikol volanik.
vyrobila som si napln z postruhaneho jablcka,trochy lekvaru a zahustila som to mletymi mandlami-mnaaaaam,jedna basen.svagrovci boli na navsteve a okrem kubanskej torty som podavala aj tieto sisky.mali obrovsky uspech.
perlicka na zaver-az teraz,ked sme ich uz prepchati a pisem prispevok,som zistila,ze som do cesta zabudla dat zltky.....
ktovie ake by boli podla receptu.....co som to vlastne upiekla za sisky?
0 0
kkaja kkaja

kkaja je offline (nepripojený) kkaja

Dnes som robila tieto:

http://varecha.pravda.sk/recepty/sis...47-recept.html


boli skvelé, bez smaženia ... vyskúšajte ...
0 0
durisovad durisovad

durisovad je offline (nepripojený) durisovad

uctovnicka na dochodku
durisovad Pozri príspevok
Kedze su tie fasiangy, aj ja som robila sisky. Davam do nich marhulovy lekvar. Skoda, ze som tuto temu neotvorila doobeda, napad s cokoladou sa mi paci, este to tento rok oprobujem.
Vcera k nam prisla vnucka, ktora sisky miluje, tak som ich spravila, aj ked uz nie su fasiangy. Spravila som ich par aj s tou cokoladou, ale musim povedat, ze s lekvarom boli ovela lepsie. Cokolada bola rozpustena len pokial sa sisky jedli teple. Ked vychladli, cokolada bola stuhnuta a nebola velmi chutna. Lekvarove sa minuli vsetky, cokoladove zostali.
0 0
babi2 babi2

babi2 je offline (nepripojený) babi2

durisovad Pozri príspevok
Vcera k nam prisla vnucka, ktora sisky miluje, tak som ich spravila, aj ked uz nie su fasiangy. Spravila som ich par aj s tou cokoladou, ale musim povedat, ze s lekvarom boli ovela lepsie. Cokolada bola rozpustena len pokial sa sisky jedli teple. Ked vychladli, cokolada bola stuhnuta a nebola velmi chutna. Lekvarove sa minuli vsetky, cokoladove zostali.
Ja robievam s nutelou, tá nie je tuhá a moji to majú radi
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

fasiang sa krati a ja som este toho roku sisky nesmazila...chcela by som zajtra,ale potrebujem taky recept kam ide do cesta kysla smotana,zarobi sa to vecer a na dalsi den sa robia,neviem taky nikde najst.
chcela som vyskusat kvaskove,ale kedze mi do zajtrajsieho planu prisli dalsie aktivity,take by som nestihla....
tak teda prosim ak niekto ma to co hladam,napiste mi cim skor.vdaka.
0 0
Peggynka Peggynka

Peggynka je offline (nepripojený) Peggynka

mám svoj svet
osky
fasiang sa krati a ja som este toho roku sisky nesmazila...chcela by som zajtra,ale potrebujem taky recept kam ide do cesta kysla smotana,zarobi sa to vecer a na dalsi den sa robia,neviem taky nikde najst.
chcela som vyskusat kvaskove,ale kedze mi do zajtrajsieho planu prisli dalsie aktivity,take by som nestihla....
tak teda prosim ak niekto ma to co hladam,napiste mi cim skor.vdaka.
Tu máš,autorka je osvedčená kuchárka,má výborné recepty a aj rady na kysnuté cesto:
http://varecha.pravda.sk/recepty/sis...82-recept.html
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

jeeej,dakujem-tento recept som najprv videla ale potom som ho uz nevedela najst.
uz ich vyskusam az o rok :-)
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

ja som v piatok robila taketo a boli vynikajuce,mnam.dali sa jest aj bez naplne.

ZEMIAKOVE SISKY

1 kg hladkej muky
/ja som dala len 1 tretinu hladkej dve tretiny boli spaldova hladka a celpzrnna zhruba pol na pol/
2 vychladene bielky
2 zltky
120 g cukru /dala som tmavy trstinovy/
4 PL oleja /mala som malo tak som pridala pol PL masla/
42 g cerstveho drozdia
500 ml mlieka
stipka soli
2 PL rumu
4 stredne velke zemiaky
kora a stava z 1 citronu

na smazenie-mast alebo olej;mrkva

-den vopred si uvarime zemiaky v supke

-z bielkov vyslahame tuhy sneh

-v teplom mlieku rozpustime drozdie,trochu cukru a za lyzicu muky-nechame vykysnut

-muku,zltka,cukor,olej,sol,rum a citron Dame do misy,pridame vykysnuty kvasok a osupane ,najemno postruhane zemiaky

-vypracujeme vlacne cesto,do ktoreho nakoniec zapracujeme este sneh z bielkov

-prikryte utierkou nechat nakysnut na teplom mieste-kysne to rychlo!!!

-ked cesto zdvojnasobi objem,na pomucenej doske ho po castiach rozvalkame na hrubku 2 cm vykrojime sisky/napr.poharom/

-nechame este 10-15 mi.podkysnut

-rozpalime olej,vlozme 2 kusky ocistenej mrkvy
do kazdej sisky pred smazenim urobime prstom jemnu jamku a tou stranou na dol vkladame do rozpaleneho tuku

-prikryt pokrievou ,ked je prva strana usmazena,otocit a dopiect uz odokryte.
vybrat dierkovou vareskou a ukladat na misu vylozenu papierovymi obruskami aby sa odsal prebytocny tuk

-podavame podla chuti s dzemom,nutelou,makom
-ja som dala trosku kyslej smotany a na nu marhulovy alebo malinovy dzem
ta smotana to tak ovlazila,nebolo to take sladke

DOLEZITA POZNAMKA!!!!

AJ KED SA VAM BUDE CESTO ZDAT RIEDKE;JE TO NORMALNE;LEBO ZEMIAKOVE CESTO RYCHLO REDNE:NAPRIEK TOMU NEPRIDAVAJTE MUKU;INAK BY SISKY NEBOLI NADYCHANE!
LEN SI TREBA ODOBERAT MENSIE MNZSTVO CESTA A TO SPRACOVAT:A TREBA SI DOBRE POSYPAT DOSKU ABY SA TO NA NU NEPRILEPILO:
SISKY BUDU AKO OBLACIK

inak,robila som len z polovicnej davky,vykrajovala som sedemdecovym poharom a vyslo mi 22 sisiek
2 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať