Zavrieť

Porady

Registračná pokladnica - Otázky a odpovede zo stránky DRSR

Zita5 Zita5

Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
Z otázok a odpovedí zo stránky www.drsr.sk vyberám :


7. Otázka:
Predávam tovar, pri ktorom vystavujem faktúry a prijímam tržby za ich úhradu v hotovosti. Podľa vyhlášky č. 55/1994 Z.z. som nemusel používať ERP, nakoľko som prijímal v hotovosti iba úhrady faktúr. Som od účinnosti zákona o požívaní ERP povinný kúpiť ERP a evidovať na nej predaj na faktúry ?

Odpoveď:
Nie. Podľa zákona o používaní ERP sa úhrada pohľadávky v hotovosti síce považuje za tržbu, ktorú je potrebné evidovať prostredníctvom ERP, avšak nakoľko prechodné ustanovenie § 18 zákona o používaní ERP umožňuje podnikateľom postupovať podľa doterajšieho predpisu (t.j. vyhlášky č. 55/1994 Z.z.) až do 31. decembra 2010, do tohto termínu nevzniká povinnosť evidovať úhrady pohľadávok v hotovosti cez ERP a ani povinnosť kúpiť ERP, pokiaľ bude podnikateľ postupovať v zmysle vyhlášky č. 55/1994 Z.z..

11. Otázka:

Podľa zákona o používaní ERP sa úhrada pohľadávky považuje za platbu v hotovosti. Som povinný od 1.3.2009 evidovať úhradu pohľadávok na ERP ?

Odpoveď:

Podľa zákona o používaní ERP sa úhrada pohľadávky v hotovosti považuje za tržbu, ktorú je potrebné evidovať prostredníctvom ERP od 1.3.2009. Nakoľko však prechodné ustanovenie (§ 18) zákona o používaní ERP umožňuje podnikateľom postupovať podľa doterajšieho predpisu (t.j. vyhlášky č. 55/1994 Z.z.) až do 31. decembra 2010, podnikateľovi nevznikne povinnosť používať ERP v prípade, ak bude postupovať pri úhrade pohľadávky v hotovosti podľa doterajšieho predpisu – vyhlášky č. 55/1994 Z.z.. Ak však podnikateľ začne používať ERP, ktorá má vydaný certifikát v súlade so zákonom o používaní ERP a ktorá spĺňa požiadavky a parametre tohto zákona, potom mu vznikne povinnosť evidovať na tejto ERP aj úhrady pohľadávok v hotovosti.
Usporiadat
Zita5 Zita5

Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
Kejka ďakujem .
0 0
Zita5 Zita5

Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
Nadväzujem na môj príspevok č.60

Otázka




Dobrý deň ,
dovoľujem si touto cestou požiadať o vyjadrenie k používaniu registračnej pokladnice od 1.1.2012.

Vykonávam podnikateľskú činnosť a vykonávam činnosť tlačiarenských služieb, ktorá pozostáva z ofsetovej tlače a v budúcnosti bude pozostávať aj z farebnej digitálnej nízko nákladovej tlače napr:


vizitky , tlačivá , knihy, brožúry,prospekty, plagáty ,letáky ,periodická a neperiodická tlač ,oznámenia,pozvánky ,svadobné oznámenia iné tlačoviny a záverečné knihárske spracovanie .

Na stránke DRSR som v najnovších informáciách pre verejnosť našla Vypracované otázky a odpovede , ktoré citujem :
Otázky a odpovede
k problematike používania elektronickej registračnej pokladnice (ERP)
po 1.1.2012
ZO stránky DRSR - vydané október 2011

12. Otázka:
Ak podnikateľ vyrába a montuje, opravuje a udržiava okná, žalúzie a rolety na okná alebo podniká v oblasti služieb ako sú vedenie účtovníctva, poradenské služby, poskytuje zákazníkom tlač vizitiek, rôznych tlačovín, svadobných oznámení, vzťahuje sa na neho povinnosť používať ERP ?

Odpoveď:
Zoznam služieb, na ktoré sa vzťahuje povinnosť evidencie tržieb v ERP je taxatívne vymedzený v prílohe č. 1 zákona o ERP. Vzhľadom na to, že medzi týmito službami nie sú činnosti spojené s výrobou, montážou opravou a údržbou okien, žalúzií a roliet na okná, vedenie účtovníctva, poradenské služby, tlač vizitiek, rôznych tlačív, svadobných oznámení, pri ich poskytovaní nie je povinnosť používať ERP.


Podľa uvedeného mám za to , že poskytujem zákazníkovi služby , ktoré nie sú v Prílohe č. 1 taxatívne uvedené .
Avšak mýli ma jedna vec a to pohľad na Zákon o používaní registračných pokladníc účinný od 1.1.2012 - naše služby sa síce nenachádzajú v prílohe č. 1 zákona o registračných pokladniciach, avšak mýli ma pohľad na Zákon o dani z pridanej hodnoty , kde výstup mojich služieb vo forme tlačovín vyššie uvedených resp. výroby podľa Metodického pokynu DRSR k posúdeniu tlačiarenských výkonov a určeniu miesta dodania tlačiarenských výkonov v zmysle zákona č.222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov ,sa považujú už za dodanie tovar .
Čiže,ak to zjednušene poviem, tak z pohľadu Zákona o používaní RP poskytujem službu , ale z pohľadu zákona o DPH predávam tovar .


Citácia z Metodického pokynu DPH


1.1. Dodanie tovaru

Najbežnejšou situáciou je, keď zákazník poskytne originál (rukopis, CD, diskety, a pod.) a požiada tlačiara (vydavateľa) na vykonanie tlače (vydania). V takomto prípade tlačiar (vydavateľ) vykoná dodanie tovaru ( kníh, brožúr, novín a pod. ) v zmysle § 8 ods. 1 písm. a) zákona o DPH. V tomto prípade tlačiar ( vydavateľ) zabezpečuje vo vlastnej réžii všetok potrebný materiál. Ja som si vedomá , že sa jedná o dva osobitné predpisy, ale predsa ma to mýli a nechcem v budúcnosti ,aby prišlo k nejakému nedorozumeniu pri daňovej kontrole , pokiaľ registračnú pokladnicu na úhradu faktúr v hotovosti nebudem používať , nakoľko podľa vyššie uvedených Otázok a odpovedí v citácii,nie som povinná RP ani používať, nakoľko moje služby nie sú uvedené v prílohe č.1 Zákona o používaní RP.

Z vyššie uvedených dôvodov Vás prosím o Vaše vyjadrenie , či pri mojej podnikateľskej činnosti v prípade prijatia platby za úhradu faktúry som povinná registračnú pokladnicu od 1.1.2012 používať , alebo nie som povinná používať.

Ďakujem a zostávam s pozdravom .
Naposledy upravil Zita5 : 16.11.11 at 12:59
2 0
Zita5 Zita5

Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac


Odpoveď z DRSR

Titl.
Váš list číslo/zo dňa Naše číslo Vybavuje/linka Banská Bystrica
e-mail/4.11.2011 I/563/115815/2011 Ing. Košalová/454 15.11.2011

Stanovisko
Daňové riaditeľstvo SR v Banskej Bystrici k Vašej žiadosti o metodické usmernenie k aplikácii zákona č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice a o zmene a doplnení zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov v znení neskorších predpisov v znení neskorších predpisov (ďalej „zákon č. 289/2008 Z. z.“), zaujíma nasledovné stanovisko: Podľa § 1 ods. 2 zákona č. 289/2008 Z. z. povinnosť používať elektronickú registračnú pokladnicu sa vzťahuje na fyzickú osobu alebo právnickú osobu, ktorá na základe oprávnenia na podnikanie predáva tovar alebo poskytuje službu podľa prílohy č. 1 tohto zákona. Podľa
§ 2 písm. i) citovaného zákona tovarom je akýkoľvek výrobok, polotovar, materiál alebo surovina predávaný podnikateľom. Z uvedeného vyplýva, že povinnosť používania pokladnice sa vzťahuje na podnikateľov, ktorí súčasne spĺňajú tieto podmienky: ·na základe oprávnenia na podnikanie (§ 2 ods. 2 Obchodného zákonníka) predávajú tovar alebo poskytujú službu podľa prílohy č. 1 zákona č. 289/2008 Z. z., ·prijímajú úhradu v hotovosti alebo inými platobnými prostriedkami nahrádzajúcimi
hotovosť (patrí sem aj úhrada faktúry za tovar alebo za poskytnutie služby podľa prílohy č. 1 zákona č. 289/2008 Z. z.) Evidencii tržieb v pokladnici podlieha aj platba prijatá v hotovosti za úhradu faktúry. To znamená, že ak odberateľ uhradí faktúru v hotovosti (ale iba za predaj tovaru alebo poskytnutie služby, a to v rozsahu uvedenom v prílohe č. 1 zákona č. 289/2008 Z. z.)., predávajúci podnikateľ je povinný prijatú hotovosť zaevidovať v elektronickej registračnej pokladnici.

Pri tlači vizitiek, brožúr, plagátov a pod., sa jedná o poskytovanie služby vtedy, ak si zákazník donesie na vyhotovenie takéhoto tovaru materiál a tlačiareň vykoná len tlač. Nakoľko poskytovanie takejto služby nie je uvedená v prílohe č. 1 zákona
č. 289/2008 Z. z., táto služba nepodlieha evidencii v elektronickej registračnej pokladnici.

Ak pri výrobe uvedeného tovaru a jeho následného predaja bude použitý len Vami dodaný materiál (materiál na vyhotovenie uvedených predmetov nebude dodaný zákazníkom), jedná sa o predaj tovaru, ktorý podlieha evidencii tovaru v elektronickej registračnej pokladnici.

Telefón: 048/4393111 Fax: 048/4393202 www.drsr.sk
Ing. Viera Rojíková riaditeľka odboru metodiky daní


P.S. Záver nech si spraví každý sám.
Naposledy upravil Zita5 : 16.11.11 at 12:58
4 0
macula macula

macula je offline (nepripojený) macula

Dopyt : Tržba v hotovosti v zahraničí

Dobrý deň, v odpovedi na Vaše podanie Vám DR SR B. Bystrica zasiela nasledovné stanovisko:

Podľa zákona č. 289/2008 Z. z. používanie elektronickej registračnej pokladnice (ďalej pokladnica) sa vzťahuje na fyzickú osobu alebo právnickú osobu, ktorá na základe oprávnenia na podnikanie (§ 2 ods. 2 Obchodného zákonníka) z predaja tovaru alebo z poskytovania vymedzených služieb na predajnom mieste prijíma tržby v hotovosti..
Predajným miestom sa pre účely zákona č. 289/2008 Z. z. považuje každé miesto, kde sa prijíma tržba.
Podľa § 2 písm. h) cit. zákona sa za tržbu považuje už aj úhrada pohľadávky (úhrada faktúry), ale len ak je podnikateľom prijatá v hotovosti alebo inými platobnými prostriedkami nahrádzajúcimi hotovosť, najmä elektronickými platobnými prostriedkami alebo poukážkou oprávňujúcou na nákup tovaru alebo poskytnutie služby; tržbou je aj platba prijatá ako preddavok. Ak bude úhrada pohľadávky prijatá na účet v banke podnikateľa, uvedená úhrada sa nepovažuje za tržbu podľa § 2 písm. h) cit. zákona, nakoľko ide o formu bezhotovostného platobného styku. Takto prijatú úhradu z predaja tovaru alebo poskytovania vymedzenej služby podnikateľ nie je povinný evidovať v pokladnici.
Tovarom je akýkoľvek výrobok, polotovar, materiál alebo surovina predávaná podnikateľom.
Z vyššie uvedeného vyplýva, že ak na základe objednávky slovenský podnikateľ dopraví predávaný tovar do zahraničia a za predaj tovaru príjme platbu v hotovosti na základe vystavenej faktúry, podnikateľ je povinný odberateľovi za predaj tovaru vydať pokladničný doklad, ktorý musí obsahovať najmenej údaje uvedené v § 8 ods. 2 zákona č. 289/2008 Z. z. Podnikateľ na evidovanie prijatých tržieb môže použiť buď prenosnú pokladnicu alebo pred cestou k odberateľovi zaeviduje tržbu v predajni resp. v mieste podnikania na území SR a vyhotovený pokladničný doklad spolu s tovarom dodá odberateľovi.

Likavcová, Sekcia metodiky daní DR SR B. Bystrica, odbor služieb pre verejnosť
2 0
Johanka Johanka

Johanka je offline (nepripojený) Johanka

Môžeš , prosím, do tvojho príspevku doplniť aj presné znenie otázky ... pretože v odpovedi nejako pozabudli na znenie §1 zákona 289/2008 Z.z :
§ 1Základné ustanovenie(1) Tento zákon upravuje a) podmienky používania elektronickej registračnej pokladnice na evidenciu tržieb na území Slovenskej republiky,

... neviem však , čo si sa pýtala . Inak táto odpoveď, hlavne tým doporučením skoršieho zaevidovania tržby pred jej prijatím, je v rozpore z §3 ods.1 zákona.
2 0
Johanka Johanka

Johanka je offline (nepripojený) Johanka

Nakoľko sa mi odpoveď DR SR v príspevku č. 65 vôbec nepozdávala, spýtala som sa DR ešte raz .
A už je to inak .....

Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Vzhľadom na opakované prehodnotenie uvedenej problematiky s Ministerstvom financií SR, Daňové riaditeľstvo SR Vám zasiela spresnenie stanoviska k tejto časti:

Pri dodaní tovaru slovenským podnikateľom do zahraničia na základe objednávky zahraničného odberateľa a následné prijatie tržby za tento predaj v zahraničí, nevzniká slovenskému podnikateľovi povinnosť evidovať túto tržbu v elektronickej registračnej pokladnici (úhrada pohľadávky, ktorá sa realizuje mimo územia Slovenskej republiky nepodlieha v takomto prípade evidencii v elektronickej registračnej pokladnici). Uvedená povinnosť sa vzťahuje iba na prijatie tržby, ktoré sa realizuje na území Slovenskej republiky.

Odbor služieb pre verejnosť, Sekcia metodiky daní DR SR B. Bystrica

Váš dopyt:

Dobrý deň, na internete som našla toto vyjadrenie DR SR k otázke evidencie tržieb, prijatých mimo územia SR , kde po rôznych citáciach zákona č. 289/2008 Z.z. záverečná odpoveď znie takto :

cit. z www.porada.sk

Z vyššie uvedeného vyplýva, že ak na základe objednávky slovenský podnikateľ dopraví predávaný tovar do zahraničia a za predaj tovaru príjme platbu v hotovosti na základe vystavenej faktúry, podnikateľ je povinný odberateľovi za predaj tovaru vydať pokladničný doklad, ktorý musí obsahovať najmenej údaje uvedené v § 8 ods. 2 zákona č. 289/2008 Z. z. Podnikateľ na evidovanie prijatých tržieb môže použiť buď prenosnú pokladnicu alebo pred cestou k odberateľovi zaeviduje tržbu v predajni resp. v mieste podnikania na území SR a vyhotovený pokladničný doklad spolu s tovarom dodá odberateľovi.
Likavcová, Sekcia metodiky daní DR SR B. Bystrica, odbor služieb pre verejnosť
koniec cit.

Moja otázka znie : Zákon č. 289/2008 Z.z. v § 1 ustanovuje, že predmetný zákon upravuje podmienky používania elektronickej registračnej pokladnice na evidenciu tržieb na území Slovenskej republiky a žiadne z ustanovení neupravuje povinnosť evidovať tržbu pred jej skutočným prijatím. Myslím, že doporučenie evidovať tržbu
v mieste podnikania v SR ešte pred prijatím tržby je v rozpore z § 3 ods.1 tohto zákona. Môžete sa , prosím , vyjadriť k vyššie uvedenému a tým zodpovedať na otázku, či je podnikateľ povinný zaevidovať v ERP tržbu prijatú na území iného štátu ako je Slovenská republika ?
Ďakujem.
9 0
Paula Paula

Paula je offline (nepripojený) Paula

Mali by opakovane prehodnotiť aj svojich "poradcov" .
0 0
Slim Slim

Slim je offline (nepripojený) Slim

Nikde som nenašla /alebo prehliadla/ čo s tovarom, ktorý bol predaný na dobierku.
Vyvetlila som si to tak, že netreba erp. Či?
0 0
Rozalka Rozalka

Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

Spoluvlastníčka "Prvého nitrianskeho medveďária" ...viac
http://www.drsr.sk/drsr/slovak/posky...012_otazke.pdf
19. Otázka:
Podnikateľ predáva tovar, ktorý dodáva odberateľovi formou dobierky, vzniká mu povinnosť
evidovať tržby v ERP ?
Odpoveď:
Povinnosť evidencie tržieb v ERP vyplýva podnikateľovi v prípade predaja tovaru,
v hotovosti. Táto povinnosť sa nevzťahuje na predaj tovaru na dobierku. Kupujúci za tovar
zaplatí pri prevzatí zásielky na pošte alebo od zásielkovej služby, t.j. nie je naplnená
5podmienka úhrady priamo predávajúcemu. To znamená, ak podnikateľ bude dosahovať tržby
iba ako úhrady dobierky, alebo úhrady bezhotovostne, potom mu nevzniká povinnosť
evidovať tržby v ERP.
0 0
zuzanna zuzanna

zuzanna je offline (nepripojený) zuzanna

chcem vas poprosit predavame kancelárske potreby ale iba na faktúry sme povinny mat ERP, ked tieto faktúry budú platené aj v hotovosti???
0 0
blondy blondy

blondy je offline (nepripojený) blondy

iwa
zuzanna Pozri príspevok
chcem vas poprosit predavame kancelárske potreby ale iba na faktúry sme povinny mat ERP, ked tieto faktúry budú platené aj v hotovosti???
Áno. Úhrada takejto faktúry v hotovosti považuje za tržbu, ktorú je potrebné zaevidovať prostredníctvom ERP.
0 0
zuzanna zuzanna

zuzanna je offline (nepripojený) zuzanna

a od kedy je tato povinnost ked je to uhrada v hotovosti??? a keby to slo na účet nie je potrebna pokladna ze???
0 0
KEJKA KEJKA

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac
Ak na účet - nemáš čo registrovať v ERP.
a odkedy?..........prosím ťa, najskôr si zmeň profil.
0 0
Majkas Majkas

Majkas je offline (nepripojený) Majkas

Prosim Vas - a čo v prípade, že mi to kupujúci vloží v banke na účet ?
0 0
KEJKA KEJKA

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac
to je úhrada na účet - v banke pripíšu peniaze na tvoj účet, budeš na výpise mať meno vkladateľa=zákazníka.
1 0
kn-alka kn-alka

kn-alka je offline (nepripojený) kn-alka

Jarka jméno mé :)
tak je to v poriadku, nepotrebuješ ERP. Ty dostaneš platbu na účet, nedostaneš hotovosť.
0 0
Luci Luci

Luci je offline (nepripojený) Luci

Dobrý deň.
Ak mám dobré informácie, tak od 1.4.2012 sa za zjednodušený daňový doklad bude považovať doklad z ERP do 200€ ? Na vyššie sumy musia byť urobené faktúry a príp. úhrady cez RP? Je to tak? Ak áno, z ktorého zákona to vyplýva? Ďakujem.
0 0
Aljok Aljok

Aljok je offline (nepripojený) Aljok

Luci Pozri príspevok
Dobrý deň.
Ak mám dobré informácie, tak od 1.4.2012 sa za zjednodušený daňový doklad bude považovať doklad z ERP do 200€ ? Na vyššie sumy musia byť urobené faktúry a príp. úhrady cez RP? Je to tak? Ak áno, z ktorého zákona to vyplýva? Ďakujem.
http://www.porada.sk/t177160-navrh-n...j-hodnoty.html
1 0
Luci Luci

Luci je offline (nepripojený) Luci

Ďakujem za odpoveď, musím pohľadať lepšie, lebo doteraz som to v zákone o DPH nenašla.

Ešte by som sa chcela spýtať, či platí stále predpis55/1994 Z. z. o spôsobe vedenia evidencie tržieb elektronickou registračnou pokladnicou alebo bol niečím nahradený.
0 0
Jurivo Jurivo

Jurivo je offline (nepripojený) Jurivo

Dobrý deň

Mám na vás poraďáci 2 otázky:

1.Som povinný vkladať hotovosť do pokladne keď mám prenosnú pokladňu a nemám napr. tržbu každý deň?

2. Musím nalepovať aj T bločky ( z tréningového režimu) do Knihy denných a mesačných výkazov obratov ?

Za odpovede ďakujem
0 0
Načítať ďalšie