Zavrieť

Porady

Výmena stupačiek

Dobrý deň


Začiatkom septembra tohto roku som si dal prerobiť kúpeľňu a WC. Pred prerábkou mi vznikol problém, nakoľko ma suseda vytopila (uzavrela kohútiky na stupačkách a tie začali pretekať). Volal som opakovane nášmu správcovi a bolo mi povedané, že závadu neodstránia, lebo sa nejedná o havaríjny stav (!) - po opätovnom otvorení ventily prestali presakovať, takže keby ich kontrola našla suché, nič by nemenili a ešte by som musel zaplatiť výjazd (na Slovensku je to tak...). Bol som vtedy ochotný počkať s prestavbou, kým sa problém neodstráni, ale keďže mi bolo povedané toto, tak som sa teda do prestavby pustil s tým, že suseda bude dávať pozor ak zavrie znovu ventily...

Aké bolo moje prekvapenie, keď sa o mesiac na to dozviem, že sa odsúhlasila výmena stupačiek vody v celom dome s tým, že si vzniknutú škodu hradia majitelia bytov sami!!! Nebol som na schôdzi, bol som pracovne v zahraničí... A keby som aj bol, tak ma väčšina zrejme aj tak prehlasuje... Som ale rozhodnutý sa brániť. Neverím totižto, že správca nevedel o pripravovanej rekonštrukcii v dobe keď som sa s ním radil. Verím, že mi úmyselne zamlčal túto informáciu a to aj napriek tomu, že som bol ochotný s prestavbou počkať v prípade potreby.

Zároveň som pri prestavbe dbal na dobrú dostupnosť do stupačkovej šachty - nechal som tam pôvodné dvierka také, aké tam boli od samého začiatku, t.j. neporušil som žiadne normy odsúhlasené v projektovej štúdii domu, ani som akýmkoľvek spôsobom nezhoršil prístup k stupačkám oproti pôvodnému stavu.

Priznám sa, že sa do zákonov moc nevyznám (aj keď som odhodlaný si nájsť čas a tento týždeň naštudovať Zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov). V zákone som si ale prečítal, že (Zákon 182/1993, § 11):

(3) Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome je povinný umožniť na požiadanie na nevyhnutný čas a v nevyhnutnej miere vstup do bytu alebo nebytového priestoru zástupcovi spoločenstva, správcovi a osobe oprávnenej vykonávať opravu a údržbu za účelom vykonania obhliadky alebo opravy, ak opravu nezabezpečí sám alebo ak ide o opravu spoločných častí domu alebo spoločných zariadení domu prístupných z jeho bytu alebo montáž a údržbu zariadení na meranie spotreby tepla a vody v byte a nebytovom priestore a odpočet nameraných hodnôt.

V poriadku, som teda povinný im umožniť prístup. Ale odsek (2) vraví:

(2) Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome je povinný odstrániť závady a poškodenia, ktoré na iných bytoch alebo nebytových priestoroch v dome alebo na spoločných častiach domu alebo spoločných zariadeniach domu alebo príslušenstve spôsobil sám alebo osoby, ktoré jeho byt alebo nebytový priestor užívajú.

Je správca vlastníkom nebytového priestoru, do ktorého sa započítava aj šachta so spoločnými zariadeniami, čo sú teda aj stupačky? Ak áno, je potom podľa paragrafu (2) povinný odstrániť poškodenia, ktoré na inom byte (teda mne) spôsobí? Alebo je to inak a ja som vlastne povinný si tie poškodenia odstrániť? Ale nehovorí sa o vlastnom byte, len o iných bytoch...

Ak nie právne, mám snáď aspoň morálne právo aby mi správca, resp. firma na túto činnosť najatá správcom, uviedla v prípade vzniknutých škôd WC do pôvodného stavu! Bol by som vám vďačný za vaše rady ako v tejto veci postupovať... Vopred veľmi pekne ďakujem!

Ivan

P.S.: Byt mám poistený... Nedalo by sa to v najhoršom prípade uhradiť aspoň z poistky?
Naposledy upravil Dav : 17.11.11 at 16:49
Usporiadat
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Tak sa opýtam inak, koľko stojí výmena jednej stúpačky komplet aj s kanalizačnou rúrou, je to 9 bytov nad sebou. V každom vchode máme tri stúpačky, spolu by to bolo 9 stúpačiek pre 81 bytov.
0 0
lapejko lapejko

lapejko je offline (nepripojený) lapejko

živnostník remeselník
Daj si dopyt na www.aaadopyt.sk a budeš mať prehľad o aktuálnych jednotkových cenách, realizačné ti firma urobí aj tak až po obhliadke jednotlivých bytov a po upresnení typu použitého materiálu, či sa napríklad použije na hlavnom prívode filtrácia atď.
2 0
pibuska pibuska

pibuska je offline (nepripojený) pibuska

Ahojte, mna by zaujimala ci sa moze pri tychto dnesnych mrazoch, u nas v BA -15 stupnov sa moze robit vymena stupaciek v bytoch?

Dakujem
0 0
ivka70 ivka70

ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

pibuska Pozri príspevok
Ahojte, mna by zaujimala ci sa moze pri tychto dnesnych mrazoch, u nas v BA -15 stupnov sa moze robit vymena stupaciek v bytoch?

Dakujem
Ktorych stupaciek?
Ak nemenite kurenie, tak v bytoch predsa nie je -15.
0 0
pibuska pibuska

pibuska je offline (nepripojený) pibuska

menia sa 3rury - voda, plyn a odpad
0 0
ivka70 ivka70

ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

pibuska Pozri príspevok
menia sa 3rury - voda, plyn a odpad
Takze v bytoch sa normalne kuri ... aky by mal kvoli vonkajsim teplotam vzniknut problem?
Asi bude trochu chladnejsie, kedze monteri behaju medzi bytmi a su otvorene dvere ... ale do minusovych teplot urcite nepojdete ...
0 0
jano111111 jano111111

jano111111 je offline (nepripojený) jano111111

Dobry den vymena stupaciek da sa robit aj v mrazoch a niekedy je to vyhodnejsie lebo v takomto obdobi sa da dat aj zlava na vymenu stupaciek ak ma niekto zaujem nech mi napise na mail jan.harnisch1988@gmail.com
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať