Po 2 rokoch sa znova zapájam do témy.
Otestoval som odvtedy viaceré plemená oviec za rôznych podmienok.
Nejaký čas sa u mňa pásli aj ouessantský barani. Sú malé a nenáročné, to môžem potvrdiť. Na druhej strane som si otestoval aj kamerunky a dorperky. Choval som aj naše klasické cigáje ako aj lakony a ich krížence a tiež mám aj Romanovky a Nemecké Vutemburské plodné ovce. Takže viem porovnať...
Quessantky som zavrhol. Mám na to 3 hlavné dôvody:
1. Preto že sú malé a máte mäsa ako z prerasteného králika. Jednorázovo stačí na guláš alebo iné chutné jedlo - na prvej stránke som napísal dokonca recept mojej babičky, ktorý dodnes aspoň podľa mňa žiaden iný neprekonal...
Keď už však chovať ovcu je lepšie keď je aj nejaký osoh na taniery a to nielen na jeden rodinný obed... Veď či budete mať mini ovočky alebo "normálne ovečky" nie je veľký rozdiel v chove ani v práci okolo „mäsiarčiny“ ale naozaj veľký rozdiel koľko krát si potom doprajete jahňaciny, či baraniny.
2. Rovnako nenáročné sú aj iné plemená a dokonca aj nenáročnejšie, pretože niektoré plemená netreba dokonca ani strihať (kamarunky alebo aj Rorper). Skutočne, strihanie je celkom stres pre ovcu aj pre majiteľa. Navyše tá vlna nie je pre ovcu žiadnou výhodou, skôr naopak. Veľa energie musí venovať produkcii niekoľkých kg vlny ročne či sa prejaví na jej apetíte ale na mäse ani mlieku naopak záperne. No dobře vlna a potom čo s ňou? Spriadať ju vlastnoručne na to nie je čas ani chuť ani kolovrátok... Je nepredajná...
Skutočne ovce ktoré netvoria vlnu žerú menej, sú skromnejšie, bezproblémovejšie, nepotia sa v lete, nesmrdia, dokonca majú chutnejšie meso...
3. Cena. Čistokrvné Quessantky ovce sú mnohonásobne drahšie a ťažšie sa zháňajú. Iste keď ich chcete na kšeft tak je to možno výhoda, ale len pokiaľ sa vám neobahnia samí barančekovia, ktorých je zjavne väčší problém predať...
Je možné chovať aj iné plemená, ktoré sú vzácne a drahšie a navyše z barančekov je podstatne väčší úžitok a pritom ovečky sa dajú predať rovnako dobře ak nie lepšie. Navyše Quessantské ovečky majú len po jednom jahniatku. Pritom sú plemená, ktoré mávajú väčšinou po dve a niekedy aj 3 jahniatka a to sa oplatí. Pretože či na predaj alebo na pekáč, je efekt potom väčší...
Väčšie a podstatne plodnejšie od Quessantských ovečiek sú romanovky a pritom rovnako nenáročné. Ešte väčšie a s plodným génom booroola mám nemecké Wuttemburské ovce, sú tiež fajn ale strihať je ich tiež treba.
Takže kamerunky mi vychádzajú po všetkých stránkych za najzaujímavejšie. Sú aj zakrpatelé línie len o málo väčšie od Quessantských ovečiek ale ešte nenáročnejšie, skromnejšie, málo žerú a netreba ich ani strihať. Podobné ale možno ešte lepšie sú ovce plemena Dorper, ktoré sú ešte väčšie, zmäsilejšie a zožerú aj veci ktoré by možno iné ovce nezožrali a rovnako sa nestrihajú.
Celoročne môžu byť tieto plemená aj vonku, namiesto prístrešku im postačí aj krovie, napokon aj muflón je iba zdivočelá ovca a veselo si žije bez prístrešku v lesoch aj bez kŕmenia si vyhrabe aj spod snehu...
Pre nenáročnosť sa dá každému iba doporučiť.
Mám tiež skúsenosť s vietnamskými prasiatkami a s mangalicami. Tieto chovám celoročne vonku bez prístrešku a bez kŕmenia. Sami sa napasú a stromčeky ani kríčky neohrízajú. Ak majú dostatočne veľkú plochu, tak ani neryju a zožerú popadané ovocie v sade a dokonca ochránia záhradu před hlodavcami ktoré pochytajú jako pochúťku... Ak sa niekto bojí ohrýzania stromčekov v sade je prasiatko ideálnym parťákom a dá sa vycvičiť jako psík. Prasničky nesmrdia a sú čistotné ak ich nezatvárate do chlieva.
Ďalšou možnosťou ktorú môžem vrelo odporučiť je hydina. Je ale pravda, že táto je chúlostivejšia na predátorov, poľahky ich roztrhá aj mačka či pes o líške a kune či lasici nehovoriac. Takže na noc schovávať. Zatiaľ čo při prasiatku a ovciach nie je nutné byť každý deň ak majú mláku či jazierko sa napijú a postarajú sa sami a z predádorov jedine väčší pes ich môže ohroziť...
Z hydiny sa mi najlepšie osvedčili husi, pretože sú väčšie samostatnejšie a inteligentnejšie, držia po hromade, tak ich drobnejší dravci neohrozia tak ľahko a pekne „kosia“ trávu.
Často sa tu objavili obavy zo smadu a výkalov. Ak je záhrada dostatočne veľká, bobky sú roztrúsené na ploche spôsobom, že sú dobrým hnojivom ale nerobia v ničom problém ani nezapáchajú... Ak niekoho zaujali niektoré zo zvierat, rád mu poskytnem individuálne rady, informácie a dokonca aj vhodné chovné zvieratá. Podotýkam, že treba chovať nenáročné staré odolné plemená a nie prešľachtené chúlostivé citlivky. Ušetríme si tak akékoľvek starosti. Zvieratá sa o seba vedia postarať aj samé vonku a bez prikrmovania, ktoré potom slúži len ako lákadlo aby si na nás zvykli jako ňamka. Nie ako hlavný zdroj potravy.
Všetky druhy obilia sú pre zvieratá rovnako škodlivé jako aj pre ľudí. Idem príkladom – chlieb náš každodenný som už asi 20 mesiacov nejedol a vyhovuje mi to...
Som presvedčený, že zvieratá patria do záhrady, pretože sa z raslinami pekne dopĺňajú a vzájomne sa potrebujú. Človeku to ušetrí starosti s kosením a hnojením a získa ďalší benefit v podobe zdravého mäska, vajec, či dokonca mlieka. Žiaľ tradícia gazdov na dedinách akosi vymyzla a doba v ktorej žijeme z nás robí pomýlených lenivcov. Skúsenosti predkov neboli vnukom odovzdané, namiesto toho nás ohlupujú kampane z televízie a masmédií. Politici si len medlia ruky. Zvieratá už nevidieť, namiesto toho majú za volov, baranov, sliepky a husi nás zblbnutých otrokov s ohnutými chrbtami držíme hubu a krok... Tancujeme jako nám falošne píska banda príživníkov a zlodejov...
Vlastné potraviny sú podstatne zdravšie než cukrami, škrobmi, skrátka uhlohydrátmi nabité svinstvá z obchodných reťazcov, ktoré nám nielen skracujú život ale po čase spôsobujú aj vážne civilizačné choroby ako sú cukrovka, infarkt, porážka, rakovina, kronova choroba, skleróza a iné...
Nemyslite si že niekomu záleží na vás okrem najblyžšej rodiny možno. Dostanete chlieb a hry a to čo najlacnejšie v patričnej „kvalite“, aby ste nezdochli hneď ale až krátko po dôchodku, keď z vás vycicia posledné peniaze a zbytky života naše zdravotníctvo...