Zavrieť

Porady

Osobomesiac, merná jednotka používaná pri rozúčtovaní nákladov

prďous, táraj, gágaj

Anketa: Používajú sa u "osobomesiace"?

Počet hlasujúcich
16. Na účasť v tejto ankete nemáte prístupové práva.
  • ÁNO

    14 87.50%
  • NIE

    1 6.25%
  • NEVIEM

    1 6.25%
Osobomesiac, merná jednotka používaná pri rozúčtovaní nákladov, jej legislatívne opodstatnenie.
Chcem sa spýtať na Váš názor, čo je to "osobomesiac", ako sa určí, a aké má legislatívne opodstatnenie, respektíve existuje nejaký zákon, ktorý o osobomesiaci pojednáva.

Kto, a akou metodikou určí, že sa jedná o "osobomesiac"?

Koľko osobomesiacov je keď:
1,v byte býva jedna osoba, jazdí na kamióne a v byte býva jeden- dva krát za mesiac a to pár dní (cca 7-10) dní.
2,v byte býva jedna osoba a jazdí na týždňovky a v byte je jeden až štyri víkendy za mesiac a sviatky.
3,v byte býva jedna osoba-študent a každý víkend chodí k rodičom, cez prázdniny je doma, ale často u neho prespávajú viacerí študenti (niekedy aj piati)
4,dom je polyfunkčným a v dome je kancelária, kde pracuje jeden zamestnanec, ale kde príde cez týždeň asi sto zákazníkov
5a,v suteréne domu je predajňa (sú tam dve predavačky 12 hodín denne - kde denne príde 200 zákazníkov
5b,v suteréne domu je predajňa (je tam jedna predavačka 9 hodín denne - kde denne príde niekedy aj 200 zákazníkov.
5c,v suteréne je obchodný priestor je dlhodobo nevyužívaný (žiadna predavačka, žiaden zákazník)
6,v dome vlastník vlastní a obýva sám dva byty
7,v byte sú dvaja imobilní starci pripútaní na lôžko, časť roka strávia doma, časť v nemocnici, denne k ním chodí na niekoľko hodín opatrovateľská služba (ak je aspoň jeden z nich doma).
8,v byte nebýva nikto
9,v dome je súkromný priestor (kotolňa) výrobcu tepla len pre dom, kde denne minimálne raz chodí obsluha kotolne.

Čo, a ako sa môže rozpočítavať na "osobomesiace"?

Spotreba elektrickej energie výťahu? Ako sa dá zohľadniť miera využívania spoločného zariadenia - VÝŤAHU jeho spotreba elektrickej energie platením na osobomesiace? Absolutne nijako. Ak by sme aj pripustili a metodicky spravodlivo určili osobomesiace, museli by sme vychádzať z predpokladu, že viacčlenná domácnosť má priamo úmerne k svojej početnosti viac návštev ako jednočlenná.
Popritom je spotreba elektrickej energie výťahu je závislá od váhy prepravovaného bremena a výšky do ktorej ho prepravuje. V podstate sa dá povedať, že ak výťah vlastnej váhy 200kg na to isté poschodie prepraví jednu 120kg osobu, jednu 60kg osobu, jednu 40kg osobu spotrebuje 120 kg určité množstvo energie, na 60kg 0,923077 tohto množstva a na 40kg 0,75 tohto množstva. .
Ak ale výťah prepravuje zo suterénu 40kg osobu na prvé poschodie, a druhú 120kg na 12 poschodie, dá sa povedať, že spotrebuje skoro 16 krát viac energie na prepravu 120kg osoby.

Spotreba výťahu nieje závislá na počte osôb v byte (osobomesiacov), ale poškodzuje osoby nízkej hmotnosti a obyvateľov bytov nižších podlaží.

Spoločná spotreba elektrickej energie? Táto sa skladá zrejme z osvetlenia spoločných priestorov (čo by sa na osoby rozpočítať dalo) a z napájania domového telefónu (zvončeka), napájania spoločného televízneho rozvodu, ktorých spotreba nieje závislá na osobomesiacoch.
Samotná cena elektrickej energie sa skladá z viacerých zložiek, niektoré jej zložky nie sú závislé od množstva spotrebovanej elektrickej energie (stále poplatky), a tie teda nie sú žiadnym spôsobom závislé na osobomesiacoch.
Časť spotrebovanej elektrickej energie by sa dalo rozpočítať na osobomesiace, tak aby to zohľadnovalo mieru využitia.


Upratovanie spoločných priestorov? To by sa zrejme dalo, a relatívne by bolo aj spravodlivé. Keď si vlastníci upratujú samí, koľko dní z roku pripadne na upratovanie pre štvorčlennú domácnosť? Koľko pre jednočlennú?
Ak sa zmení systém upratovania v dome z týždenných služieb na byt na platenie za osoby, je to isté ako keby začali upratovať podľa toho koľko majú osobomesiacov, ale osobomesiace sa zvyknú nahlasovať a určovať spätne, čiže muselo by sa upratovať podľa neaktuálnych údajov minulého roku.

Jeden osobomesiac je xy osobodní za jeden kalendárny mesiac, jeden osobodeň je xy osobohodín za jeden deň? Jedna osobohodina je čo? Ak sa osoba zdržuje v byte, ako využíva spoločné zariadenie a spoločné priestory? Na to aby niekto využil spoločné zariadenie a spoločné priestory je potrebné aby do nich vstúpil, respektíve zažal svetlo či spustil výťah, alebo aspoň priniesol špinu na topánke. Je ťažko určiť kto ako často využije spoločné zariadenie, či spoločný priestor. Niekto opustí byt a vráti sa raz denne, niekto desať. Za niekym chodí denne návšteva, za iným nie.
Počet osôb v byte určite vplýva na spoločnú spotrebu, no isto nie priamo úmerne, a ak platí štvorčlenná domácnosť štvornásobok toho čo platí jednočlenná je nespravodlivé.

Osobne si myslím, že osobomesiace sú prežitok z minulosti a ich používanie je minimálne sporné.
Ďakujem Vám za Vaše názory.

Mám ešte jednu otázku, je vlastník bytu povinný nahlasovať správcovi počet osôb na niźšie uvedený účel, alebo stačí ak si vlastník bytu splní VZN mesta a prihlási sa k vyrúbeniu dane, (ak mu táto povinnosť vznikla na základe VZN mesta)?
Naposledy upravil nunenko : 02.01.12 at 13:40 Dôvod: gramatika
Usporiadat
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

nunenko Pozri príspevok
Osobomesiac, merná jednotka používaná pri rozúčtovaní nákladov, jej legislatívne opodstatnenie.
Chcem sa spýtať na Váš názor, čo je to "osobomesiac", ako sa určí, a aké má legislatívne opodstatnenie, respektíve existuje nejaký zákon, ktorý o osobomesiaci pojednáva.
Nie náhodou Zákon 182/1993?


Naposledy upravil sito : 02.01.12 at 16:38
0 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
Zákon 182/93 poznám celkom dobre. Nikde sa neuvádza osobomesiac, "či osoba v byte ", "počet osôb...".
Jediné, akože na čo sa všetci odvolávajú je "Pri rozúčtovaní úhrad za plnenia sa zohľadňuje miera využívania spoločných častí domu a spoločných zariadení domu vlastníkmi bytov alebo nebytových priestorov v dome. ", načo ja poukazujem, že cez "osoby v byte" či iné mačkopsy sa to nedá zohľadniť.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Nie všetko musí byť napísané v zákone, doslovne, ale je dobré, keď je to v zmluve o výkone správy, veľmi podrobne. pretože to nie je v zákone.


§ 8a

(1) Vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome uzatvoria so správcom písomnú zmluvu o výkone správy. Zmluva o výkone správy, jej zmena alebo jej zánik sa schvaľuje nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome. Schválená zmluva o výkone správy alebo jej zmena, alebo jej zánik je záväzný pre všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ak je podpísaný nadpolovičnou väčšinou vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome a správcom. Správca je povinný schválenú zmluvu alebo jej zmenu doručiť každému vlastníkovi bytu a nebytového priestoru v dome. Na doručovanie sa vzťahuje osobitný predpis.12e) Zmluva o výkone správy obsahuje najmä

a) vzájomné práva a povinnosti správcu a vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome pri zabezpečovaní prevádzky, údržby a opráv domu,
b) spôsob výkonu správy spoločných častí domu, spoločných zariadení domu, spoločných nebytových priestorov, príslušenstva a pozemku,
c) zásady hospodárenia s prostriedkami fondu prevádzky, údržby a opráv vrátane rozsahu oprávnenia disponovať s nimi,
d) zásady platenia úhrad za plnenia a hospodárenie s nimi,

e) zásady určenia výšky platieb za správu,
f) rozsah a obsah správy o činnosti správcu podľa odseku 2

§ 10

(1) Vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome sú povinní v súlade so zmluvou o spoločenstve alebo so zmluvou o výkone správy poukazovať preddavky mesačne vopred do fondu prevádzky, údržby a opráv, a to od prvého dňa mesiaca nasledujúceho po vklade10) vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností. Výšku preddavku do fondu prevádzky, údržby a opráv určia vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome spravidla vždy na jeden rok vopred tak, aby sa pokryli predpokladané náklady na prevádzku, údržbu a opravy spoločných častí domu, spoločných zariadení domu, spoločných nebytových priestorov, príslušenstva a priľahlého pozemku, ako aj výdavky na obnovu, modernizáciu a rekonštrukciu domu. Vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome vykonávajú úhrady do fondu prevádzky, údržby a opráv podľa veľkosti spoluvlastníckeho podielu; ak je súčasťou bytu balkón, lodžia alebo terasa, pre účely tvorby fondu prevádzky, údržby a opráv domu sa zarátava do veľkosti spoluvlastníckeho podielu 25 % z podlahovej plochy balkóna, lodžie alebo terasy.

(6) Úhrady za plnenia sú vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome povinní mesačne vopred uhrádzať na účet domu v banke. Pri rozúčtovaní úhrad za plnenia sa zohľadňuje miera využívania spoločných častí domu a spoločných zariadení domu vlastníkmi bytov alebo nebytových priestorov v dome. Okrem služieb a prác, ktoré vlastník bytu a nebytového priestoru v dome uhrádza priamo dodávateľovi, sa za plnenie spojené s užívaním bytu alebo nebytového priestoru považuje najmä osvetlenie spoločných častí domu, odvoz odpadov, čistenie žúmp, užívanie výťahov, upratovanie, dodávka tepla a teplej vody, dodávka vody od vodárenských spoločností a odvádzanie odpadových vôd.

§ 11

(5) Ak vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome svojím konaním zasahuje do výkonu vlastníckeho práva ostatných vlastníkov bytov alebo nebytových priestorov v tomto dome takým spôsobom, že obmedzuje alebo znemožňuje výkon vlastníckeho práva tým, že hrubo poškodzuje byt alebo nebytový priestor, spoločné časti domu, spoločné zariadenia domu, spoločné nebytové priestory, príslušenstvo alebo sústavne narušuje pokojné bývanie ostatných vlastníkov bytov, ohrozuje bezpečnosť alebo porušuje dobré mravy v dome, alebo neplní povinnosti uložené rozhodnutím súdu, môže súd na návrh spoločenstva alebo niektorého vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome nariadiť predaj bytu alebo nebytového priestoru.

(6) Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome má právo nahliadať do dokladov týkajúcich sa správy domu alebo čerpania fondu prevádzky, údržby a opráv.

§ 14

(1) Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome má právo a povinnosť zúčastňovať sa na správe domu a hlasovaním rozhodovať ako spoluvlastník o spoločných častiach domu a spoločných zariadeniach domu, spoločných nebytových priestoroch, príslušenstve a pozemku na schôdzi vlastníkov. Oznámenie o schôdzi vlastníkov musí byť v písomnej forme doručené každému vlastníkovi bytu alebo nebytového priestoru v dome minimálne päť dní pred dňom konania schôdze. Výsledok hlasovania oznamuje ten, kto schôdzu vlastníkov alebo zhromaždenie zvolal, a to do piatich pracovných dní od konania schôdze vlastníkov alebo zhromaždenia spôsobom v dome obvyklým.

(2) Pri hlasovaní na schôdzi vlastníkov sa rozhoduje nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ak tento zákon neustanovuje inak. Ak počet zúčastnených vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome neumožňuje hodinu po začatí schôdze vlastníkov právoplatné hlasovanie, rozhoduje sa nadpolovičnou väčšinou zúčastnených ; to neplatí, ak ide o hlasovanie podľa odseku 3, § 7a ods. 1, § 7c ods. 2 písm. i) a ods. 3, § 8a ods. 1 a 6, § 8b ods. 2 písm. i), § 10 ods. 1 a § 16 ods. 3 a 4.



3 0
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

BD – 5 Petržalka
( pro R 2010 --- 316 BD)
používá pro rozúčtování jednotku – osobomesiace

Elektřina - společné prostory a výtahy
Úklid - společné prostory
Smetí

Osobně nevím o lepší, levnější a spolehlivější metodě.
2 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Spoľahlivosť metódy je závislá od charakteru vlastníkov bytov.
2 0
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
d) zásady platenia úhrad za plnenia a hospodárenie s nimi,

zásady platenia úhrad za plnenia, je podľa mňa: mesiac vopred, do 20.dńa mesiaca..., ale zrejme môžeš mať pravdu, a v zmluve o výkone správy si môžu vlastníci dohodnúť že budú platiť napr. úhradu za spoločnú elektrickú energiu podľa súčtu veku osôb v byte? Či zásada platenia úhrady za upratovanie spoločných priestorov podľa veľkosti nohy vlastníka bytu? Veličina osobomesiac neexistuje, respektíve neexistuje jej definícia.
Ďalej tučne zvýrazňuješ, že : Ak počet zúčastnených vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome neumožňuje hodinu po začatí schôdze vlastníkov právoplatné hlasovanie, rozhoduje sa nadpolovičnou väčšinou zúčastnených ; to neplatí, ak ide o hlasovanie podľa odseku 3, § 7a ods. 1, § 7c ods. 2 písm. i) a ods. 3, § 8a ods. 1 a 6, § 8b ods. 2 písm. i), § 10 ods. 1 a § 16 ods. 3 a 4.
pričom by sa jednalo o hlasovanie podľa 8a ods.1, a teda by sa hlasovať nemohlo, kedže § 14 (2) to vylučuje.

Ja sa pýtam, čo a kde pojednáva o o s o b o m e s i a c i .
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Vieš, vlastník bytu ma len dve možnosti byť v priamom obchodnom vzťahu. Prvá, elektrina, druhá plyn. Za tie mu dodávatelia faktúrujú na základe fakturačných meradiel a schválenej ceny URSO náklady. Ešte môže Mestský úrad, odvoz smeti podľa osôb prihlásených k trvalému pobytu, pripadne mu môže priznať zľavu odsúhlasenú mestským zastupiteľstvom, ktoré schvaľuje aj cenu na rok.

Ostatné služby v dome uhrádza správa domu, štatutár, alebo správca. Je v priamom obchodnom vzťahu s dodávateľmi služieb. Vlastníci sú povinný platiť mesačné zálohové platby, správa domu je im povinná rozpočítať náklady za služby, tak ako rozhodnú vlastníci na schôdzi. Kde? Predsa na schôdzi. Čo bráni vlastníkom dať spôsoby rozpočítania do prílohy k zmluve o výkone správy? Nič! V tom prípade môžu potom o tom rozhodovať aj podľa odseku 2, druhej vety.

Keď niekto privolá z 12. poschodia na 3. poschodie. Kto zaplatí zdvíhanie protizávažia?

Rok je časový úsek, mesiac, týždeň, deň, hodina, minúta, sekunda tiež. S toho si môžu vlastníci vybrať, ale čo k tomu, nič? Daj niečo k tomu! A pomenuj.

Áno, kg sú technická jednotka, ale tie kilá sa vozia a na to treba kWh a za tie sa platia náklady za výťah. Tak sa mi zdá, že to vidíš ako tí čo vidia za fakturačnými meradlámi pomerové ako fakturačné a požadujú presnosť v technických jednotkách pri teple, teplej vode a studenej vode. Len v eurách, presne.

d) zásady platenia úhrad za plnenia a hospodárenie s nimi,

Vlastník zaplatí mesačne zálohovú platbu na služby, minuloročné náklady deleno 12 mesiacov. Ak sa zmenia ceny, zmenu je možné spraviť aj v priebehu roka. Preto príloha k zmluve.

a hospodárenie s nimi,

Mesačne sa mu na rozpočítanie nákladov započíta osoba, ktorá je nahlásená na konci roku podľa ktorých sa rozpočítajú náklady za služby, ktoré sa rozpočítavajú podľa času, časového úseku a osôb bývajúcich v byte. Čo bráni sa vlastníkom dohodnúť na dňoch? Nič, len si to zapisovať, každý deň. Myslíš, že budú súhlasiť?

Ak tak rozhodne väčšina, pripadne aj menšina, platí to pre všetkých vlastníkov v dome. Či nie?


Ja sa pýtam, čo a kde pojednáva o o s o b o m e s i a c i .

Čo, nie. Kto! Na schôdzi vlastníkov! Či nie?

3 0
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

Příklad:

Náklady na byt Bratislava pro R 2010:

Správce používá pro rozúčtování jednotku – osobomesiace

Elektřina - společné prostory a výtahy – 30 EUR

Úklid - společné prostory - 28 EUR
Smetí - 118 EUR


Osobně nevím o lepší, levnější a spolehlivější metodě.

Pozn. - 1
Prosím autora témy o návrh lepšího řešení.
Děkuji.

Pozn. - 2
Zbytečné náklady na nedostatečně izolované rozvody teplé vody jsou:
100 EUR / rok / byt.
0 0
marjankaj marjankaj

marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

I am a man
No možno by sa mu viac páčilo tie sumy rozpočítať na jednotlivé byty. Teda napríklad suma za komunálny odpad deleno počet bytov.
Počet bytov sa asi spochybniť nedá. Takisto trvalý pobyt.
Veď keby býval v rodinnom dome, tak by platil za odvoz smetia rovnako, či by tam plnil zbernú nádobu plnú alebo iba do štvrtiny.
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

u nas sa to tiež účtuje na osobo mesiace, čo by ste mi poradili ked, prihlásený sme traja, ale napríklad minulý rok2011 sme niekoľko mesiacov boli len dvaja.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

lujza.j Pozri príspevok
u nas sa to tiež účtuje na osobo mesiace, čo by ste mi poradili ked, prihlásený sme traja, ale napríklad minulý rok2011 sme niekoľko mesiacov boli len dvaja.
Jednoduchá vec 3 x 12 = 36. Koľko mesiacov len dvaja? Príklad 6 mesiacov. No a 36 - 6 = 30 osobomesiacov.

Tiež príklad 4-členná rodina je dva týždne na dovolenke. 48 - 2 = 46 osobomesiacov.

Mal som taký prípad. Dvaja, jeden bol tri mesiace preč, teda 21 osobomesiacov. Druhý sám, tiež tri mesiace bol preč v nemocnici a kúpeľoch, teda 9 osobomesiacov.

Správca mi to nechcel zobrať, že musí byť celý rok jedna osoba, potom aj tí dvaja musia mať celé osoby.

Nie, to nám počítač zoberie. Však najmenšia jednotka je osobomesiac, tak ak by mal len jeden osobomesiac, musí to fungovať. Skúsili a fungovalo. Keď tí správcovia na to ... Treba im isť po krku. Česť, niektorým.
Naposledy upravil sito : 02.01.12 at 20:53
6 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

no už je neskoro už som to podpísala, lebo som nevedela...čo a ako. a pri odpise kúrenia, teda meračov, to je tiež na osobomesiace?
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

lujza.j Pozri príspevok
no už je neskoro už som to podpísala, lebo som nevedela...čo a ako. a pri odpise kúrenia, teda meračov, to je tiež na osobomesiace?
Nie, to len na osvetlenie a výťah, prípadne studená voda, ak nie sú vodomery, alebo pozri minuloročné vyúčtovanie, teda predminuloročné, už. Tam to uvidíš, čo ...
4 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

tak nič to už sme odpisovali....
0 0
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
Trvalý pobyt? Vlastník má dvy byty, ale len jeden trvalý pobyt. Osobomesiace, ale odpovedzte mi, koľko osobomesiacov pripadá ne obchodný priestor?
Ja osobne ani netuším koľko ľudí býva na našom štvorbytovom poschodí, a ani ma nezaujíma koľko je kto má nahlásených osobomesiacov.
To, že výťah chodí a elektrina svieti je podľa mňa z 50% služba slúžiaca každému bytu rovnako, či ju využíva alebo nie. Určité percento nákladu je priamo závislé na tom či byt obýva jeden dvaja traja, ale isto nie dvoj, troj násobne.
Naposledy upravil nunenko : 02.01.12 at 21:20 Dôvod: dplnenie
0 0
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

Text zadavatele témy:

To, že výťah chodí a elektrina svieti je podľa mňa z 50% služba slúžiaca každému bytu rovnako, či ju využíva alebo nie. Určité percento nákladu je priamo závislé na tom či byt obýva jeden dvaja traja, ale isto nie dvoj, troj násobne.


Ekonomika:

Byt ročně = 30 EUR
Byt měsíčně = 30 / 12 = 2,5 EUR
( navrhovaná metodika autora témy koriguje měsíční náklady bytu:
+- 1 EUR)



Pozn.
Je zajímavé, že autora témy netrápí 100 EUR / rok / byt - zbytečně za teplo jako následek mizerné tepelné izolace rozvodú teplé vody v BD.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

nunenko Pozri príspevok
Trvalý pobyt? Vlastník má dvy byty, ale len jeden trvalý pobyt. Osobomesiace, ale odpovedzte mi, koľko osobomesiacov pripadá ne obchodný priestor?
Ja osobne ani netuším koľko ľudí býva na našom štvorbytovom poschodí, a ani ma nezaujíma koľko je kto má nahlásených osobomesiacov.
To, že výťah chodí a elektrina svieti je podľa mňa z 50% služba slúžiaca každému bytu rovnako, či ju využíva alebo nie. Určité percento nákladu je priamo závislé na tom či byt obýva jeden dvaja traja, ale isto nie dvoj, troj násobne.
Ako dýcha bytový dom, ako sa žije v bytovom dome? To závisí od charakteru každého vlastníka priestoru v dome, bývajúceho v dome, byte a rozumnej dohody na pravidlách bývania v bytovom dome, Zmluva o správe domu, Domový poriadok ...

Ak má vlastník dva byty, bývať môže len v jednom, nie v oboch súčasne. Koľko osobomesiacov? Môže nahlásiť v každom byte 6. Ak ná podnájomníkov, jedno v ktorom byte, musí ich nahlásiť.

Obchodný priestor ma zvyčajne samostatný vchod, a je na úrovni zeme, nepoužíva sa tam výťah.

Netušíš, ale mal by si, vlastne máš právo a správca povinnosť ti predložiť o tom, všetky informácie. To je asi o tom charaktere.

Výťah je spoločné zariadenie jeho funkčnosť sa zabezpečuje financovaním z FOaÚ. Plnenie, služba sa platí mesačne, zálohovo. Keď Verne napísal cestu na mesiac mali ho za ...

Čo keby ste si dali spraviť výťah ako váhu, počítač, snímače identifikácie. A potom už by to bolo jednoduché. Vlastník priloží palec, alebo pozrie okom a výťah vie o koho sa jedná, kde býva, kam sa chce odviesť, akú má váhu aj s tým čo so sebou vezie ... a zaznamená presnú spotrebu kWh na jeho účet. Jasné, ak by išli dvaja, tak im ich momentálnu spotrebu rozpočíta každému na jeho účet podľa váhy v kabíne by boli v podlahe štyri samostatné váhy, aby nemusel výťah priemerovať, takže vstup maximálne pre štyri osoby a z ktorého podlažia sa vezú. Návštevy, tie by chodili pešo, alebo by si ich vlastník išiel odviesť na svoj účet. No a nakoniec by sa náklady na službu výťah rozúčtovali podľa stavov kWh na jednotlivých účtoch bytov. Japonci už vyrobili, humánoida. Taký výťah by bol asi pre nich hračka, vyrobiť. Len či by ste za tie peniaze nepostavili 4 - 5 takých domov ako máte. Ak aj nie viac.

A ešte, fakturačný merač na teplo je na päte domu, meria v kWh. Za fakturačným meračom je už podobná situácia ako pri výťahu. Aby kWh v jednotlivých bytoch sedeli s fakturačným meračom ...

Tiež odborníci, to tiež navrhujú riešiť pomerom 60 : 40 %, ba niektorí aj 80 : 20 %. Ak má byť v bytoch meraných len 40 - 20 % spotreby zo spotreby domu, tak tie náklady na PRT, PRVN sú vyššie ako úspora, ani na seba nezarobia, ale niekto zarobí na vlastníkoch, zbytočne, nie pre seba.
Naposledy upravil sito : 03.01.12 at 07:37
2 0
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
Existujem u dvoch správcov. Je to rozdiel ako nebo a peklo. Vo všetkom. Aj v obyvateľoch domov. V starom zväčša starší obyvatelia, v novostavbe mladší. Hádajte kde sú problémy?
Keby išlo o o 1-2 € mesačne tak na to kašlem, ale:

Vlastníci bytov a nebytových priestorov prítomní na domovej schôdzi odsúhlasili rozúčtovanie
služieb spojených s užívaním bytu, NP za rok 2010:


1.upratovanie spoločných priestorov za rok 2010 – zúčtované z fondu opráv bytového domu
2.výťah (prevádzka, paušál) za rok 2010 – podľa osobomesiacov roku 2010
3.spotreba el.energie spoločných priestorov za rok 2010 - podľa osobomesiacov roku 2010
4.rozpočítanie SV a TÚV pre rok 2010 – podľa platných právnych predpisov, spotreba
rozpočítaná podľa osobomesiacov roku 2010

Áno obchodné priestory zvyčajne majú samostatný vchod, samozrejme je to tak. Ale tak ako nepoužíva výtah, nepoužíva ani strechu. Ak si niekto kúpi obchodný priestor v polyfunkčnom dome, tak musí počítať stým, že bude prispievať na odborné prehliadky a revízie výťahov, či dokonca na jeho výmenu.
Bez výtahu by nebol stál dom, a teda ani jeho obchod.
Čo ale ak v byte existuje živnosť (veštica či niečo podobné), koľko osobonesiacov?

Ekonomika konkrétna situácia:

VÝŤAH byt ročne (štvorčlenná domácnosť 1. poschodie) 144€
ELEKTRINA byt ročne (štvorčlenná domácnosť) cca 60€


VÝŤAH byt ročne (jednočlenná domácnosť 6. poschodie) 36€
ELEKTRINA byt ročne (jednočlenná domácnosť) cca 15€

Čo vy na to?
Naposledy upravil nunenko : 03.01.12 at 10:45
0 0
luja5 luja5

luja5 je offline (nepripojený) luja5

lujza.j Pozri príspevok
u nas sa to tiež účtuje na osobo mesiace, čo by ste mi poradili ked, prihlásený sme traja, ale napríklad minulý rok2011 sme niekoľko mesiacov boli len dvaja.
My máme postup zakotvený v zmluve o výkone správy, uzatvorenej podľa zákona č. 182/1993 Z.z., v rámci zmluvne dohodnutých a väčšinou odsúhlasených zásad platenia úhrad za plnenia. V rámci zásad máme ustanovené, že v termíne 10 dní pred zmenou alebo od zmeny je vlastník bytu povinný písomne oznámiť správcovi zmenu počtu osôb v byte, pričom odhlásiť osobu je možné len v prípade, že sa súvislo nezdržiava v byte viac ako jeden mesiac. Doplnené sú aj možné dôvody (dlhodobá hospitalizácia, pobyt v zahraničí ...) a príklady preukazovania dôvodov. V zreteľa hodných prípadoch môže byť lehota na oznámenie primerane dlhšia. Nadväzne, pri koncoročnom odpise SV a TÚV, vlastník bytu do podkladu pre správcu vypíše a podpíše aj počty osôb v jednotlivých mesiacoch.
Ja som to využila: dlhodobý pobyt detí v zahraničí = odhlásenie/zníženie počtu osôb/mesiac, ak prišli domov na viac ako mesiac, znova som nahlásila zmenu = zvýšenie počtu osôb/mesiac ...
3 0
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
Aký je v tom logika, že prídu dva tri krát za rok po 21 dní, a nemajú žiaden zaznamenaný mesiac?
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať