Zavrieť

Porady

Rozuctovanie nakladov na vykurovanie

Dobry den,

moja otazka sa tyka problematiky tepla z pohladu vlastnikov aj spravcovskych spolocnosti.
Rozuctovanie tepla pri namontovanych meracoch tepla Vam robi samostatne spravcovska spolocnost, alebo to za nich vypracuje externa spolocnost (TECHEM, YZAMER, ENBRA,...) na zaklade zmluvneho vztahu? Spravca im posle podklady, pripadne si externa spolocnost sama odcitava stavy z meracov (napr. TECHEM).
Externa spol. to nasledne vyfakturuje, naklady sa vlastnikom rozpocitavaju v rocnom vyuctovani, pripadne z fondu? Alebo je to nakladom spravcovskej spolocnosti?
Ak Vam robi rozuctovanie tepla externa spolocnost, kolko platite za jeden merac tepla?
Prosim Vas, ake s tym mate skusenosti a ako to funguje vo Vasich domoch?
Dakujem
Usporiadat
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
Mne je to osobne jedno a neobávam sa, a zmluva je platná, pokiaľ sa niekto neobráti na súd, t.j. ten jeden nespokojný.
Ste riadne veľká 500 bytovka...
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

evula0 Pozri príspevok
pre melcacka bez somarín o správnosti PRVN,% a koeficientov

My sme SVB 30bytov(2 vchody) s vlastnou správou(jeden predseda, jedna ekonómko-účtovníčka a rada).Máme digi merače(ročná hodnota dielikov tam ostáva celý nasledujúci rok), odčítanie urobia predseda a ekonómka,rozúčtovanie na m2 30% a podľa meračov 70%, nemáme žiadne polohové koeficienty alebo iné deformátory. Výpočet je veľmi jednoduchý a "pomáha" Excel tabuľka.
Príklad výpočtu:
vstupné čísla- náklady na kúrenie 10 000€
- súčet dielikov na PRVN 30 000
- súčet m2 bytov 1500 m2
cena za 1m2: 3000 : 1500 = 2 €/m2
cena za dielik: 7000 : 30000 = 0,233 €

vzorový priemerný byt 50m2 a 1000 dielikov:
zakl. zložka 2 x 50 = 100€
od dielikov 0,233 x 1000 = 233€
spolu kúrenie za takýto byt 333€

Čo je na tom zložité? Nič, len predseda a ekonómka to musia odčítať, nahodiť hodnoty a cez excel vylezú výsledky. Je to bez osobitných peňazí a zároveň je aj kontrola stavu radiátorov, PRVN a súčasne hodnoty vodomerov a neporušenosti plombovania.
Prípadný servis PRVN máme zabezpečený na objednávku od dodávateľa.
Len pre zaujímavosť celý mesačný poplatok za správu je 4,25 € za byt a celý je spotrebovaný na odmenu (na polovicu)za správcovskú činnosť predsedu a ekonómky.
Na záver - je to len príklad ako to robíme u nás, nič viac, nič menej.
Výborne ten dom spravujete. Ale ...

Ale, máte digi merače a vraj nemáte iné deformátory, tých digi, len ten jeden, ešte že len vo výške 30 %. Ako deformuje? Keď náklady rozpočítaš podľa tých digi zaznamenaných jednotiek, neupravuješ ich koeficientom výkonu radiátora? Ak nie, tak je to deformácia výsledku digi meračov. Ak áno, tak 30 % podľa m2 znižuje úhradu bytom, ktorým podľa digi vychádza vysoká úhrada z nákladov domu. To zníženie musí ktosi v dome uhradiť. Kto asi? No predsa ti čo majú podľa digi meračov menšiu úhradu z nákladov domu.

Chcel by som vidieť ten váš bytový dom, čo je to za čudo, keď nepotrebuje koeficienty nepriaznivej polohy miestnosti v dome, ktoré zohľadňujú väčšiu obvodovú, ochladzovanú plochu miestnosti, bytu. Teda všetky byty majú rovnakú obvodovú, ochladzovanú plochu.

Tridsať bytov? Povedal by som, že väčšina bude vonkajších s nevýhodnými polohami miestnosti. Ale podarilo sa im seba prehlasovať, že nie, nebudú. Bol by to ďalší deformátor.

A vlastne, ako ste si schválili, tak máte ... ale, to sa dá vidieť v tej Excel tabuľke. Či nie?
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Halli Pozri príspevok
to si myslel toto
Nie toto som nemyslel!

Toto

Džipák Pozri príspevok
Sito, tabuľka mi veľmi pomohla, už minulý rok sme si robili sami vyúčtovanie. Máme program EASY SVB s ktorým som spokojný a tento rok už dávam dokopy všetky podklady. Nedávame to robiť žiadnej firme. Merače si opisujeme sami aj vyúčtovanie spravíme. Keď máš v priebehu roka všetko ponahadzované, nie je problém. Pozdravujem Ťa.
On sa k tomu dostal ako ..... kura k zrnu. Tak písal ...


To čo si Ty myslela


Pôvodca textu príspevku: Džipák
My odčítavame priamo v bytovke, ale nakoľko merače kúrenia sú na chodbách, na radiátoroch merače nemajú, majú len termostatické hlavice tak tiež nemáme všetkých podpisy, pretože aj keď bol oznam, že sa budú merače odpisovať, málokoho som našiel doma.

Nemajú PRT, ale určené meradlá. Tie môže odpísať kedykoľvek, ale koncoročný stav by mal vlastník vidieť a odsúhlasiť si svojím podpisom. Ty to od klientov nepožaduješ, odsúhlasiť údaje, podklady k vypracovaniu ročného vyúčtovania?
1 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

melcacka Pozri príspevok
Mne nemusite citovat zakony ani vyhlasky, ja sa s tym dennodenne stretavam. Zbytocne sa to cele zacalo komplikovat. Sprava dotycneho domu (500bytovka) funguje v zmysle zakona, tak sa nemusite obavat, ze by zmluva bola neplatna. Ja som len chcela vediet ako u inych domoch funguje rozpocitavnie nakladov za vykurovanie. Dakujem.
V tom prípade to bola zbytočná otázka. Bolo sa treba riadne, dennodenne domáhať toho čo je v zmluve o výkone správy.

Ale nebola, 500-bytovka, to je riadny kolos, keď to porovnám so 42-bytovkou. Sedem susedných bytoviek má spolu len 260 bytov.

Na Porade sa vždy niečo nové, človek, dozvie.
0 0
Džipák Džipák

Džipák je offline (nepripojený) Džipák

sito Pozri príspevok
Nie toto som nemyslel!

Toto



On sa k tomu dostal ako ..... kura k zrnu. Tak písal ...


To čo si Ty myslela


Pôvodca textu príspevku: Džipák
My odčítavame priamo v bytovke, ale nakoľko merače kúrenia sú na chodbách, na radiátoroch merače nemajú, majú len termostatické hlavice tak tiež nemáme všetkých podpisy, pretože aj keď bol oznam, že sa budú merače odpisovať, málokoho som našiel doma.

Nemajú PRT, ale určené meradlá. Tie môže odpísať kedykoľvek, ale koncoročný stav by mal vlastník vidieť a odsúhlasiť si svojím podpisom. Ty to od klientov nepožaduješ, odsúhlasiť údaje, podklady k vypracovaniu ročného vyúčtovania?
Jój, a čože ste sa tak o mne rozpísali ? Áno robíme si rozúčtovanie sami a dokonca máme zvoleného takého zástupcu vlastníkov, že celý rok vždy na konci mesiaca mu dám vytlačený odpočtový list meračov a on nakoľko nemusí vojsť do bytu ( lebo všetky merače vody aj kúrenia máme na chodbe) poopisuje stavy, taktiež všetky stavy v kotolni čo potrebujeme, či už vody , kúrenia aj el. energ. Máme opísaný celý rok a čuduj sa svete aj každý mesiac. Je to dôchodca a hlavne , že ho to baví.Na konci roka som to odpisoval s ním, kto bol doma si to podpísal a kto nie tak si to môže ( kúrenie) v priebehu roka pozrieť, nakoľko koncoročná hodnota na merači zostáva uchovaná celý ďalší rok.V programe mám v službách nahodenú položku - náklady kotolne , v priebehu roka tam nahadzujem, všetko čo budem potrebovať k rozúčtovaniu, taktiež používam tabuľku od sita v exceli pre kontrolu a ja fakt v tom nevidím problém. Zatiaľ sa nikto nesťažoval. Začiatky boli ťažké,viem teraz keď si čítam svoje staré príspevky, že som sa vypytoval aj na blbosti ,ale už je to v pohode, každý sa naučí to, čo potrebuje. Na toner, papier atď... ako písala Halli , sme si odsúhlasili položku do predpisu admin.potreby, z toho si to kupujem a to vieš, že to nerobím ani zadarmo. Pozdravujem.
2 0
evula0 evula0

evula0 je offline (nepripojený) evula0

ku sito č.43 ale nielen pre neho

1)Otázka rozúčtovania % nákladov ÚK podľa m2 a podľa dielikov je otázkou dohody a schválenia vlastníkov bytov.
- 0% za m2 je tiež možné, ale pravdepodobne menej spravodlivé, podporuje extrémnych vypínačov radiátorov v neprospech "normálnych"
- ak sa dali peniaze do PRVN, tak by malo byť % za m2 také, aby % za dieliky motivovalo pre rozumnú reguláciu kúrenia
- u nás sme dospeli k názoru,že 30% a 70% je rozumný kompromis
2) Žiadne rozúčtovanie v bytovom dome nebude absolútne spravodlivé, môže byť len viac alebo menej objektívne, lebo je to bytový dom s rozdielnymi bytmi, spoločnými stenami a rozdielnymi potrebami a správaním jednotlivých vlastníkov.
3)Merače na radiátory boli osadené podľa projektu na redukčné medzikusy, ktoré spôsobujú zohľadnenie výkonu na dieliky.

4) Koeficienty polohy bytu sú deformátory z dvoch dôvodov:
- je to odborný nezmysel, lebo neexistujú bytové domy s rovnakými teplotnými, konštrukčnými, materiálovými, polohovými(celé Slovensko rovnaké) a mnohými ďaľšími parametrami ovplyvňujúcimi vykurovanie z hľadiska polohy bytu.Toto odporúčanie(nie povinnosť) na používanie koficientov by bolo technicky obhájiteľné,ak by sa vykonali merania v jednotlivom bytovom dome a na ich základe by vedeli po nejakom zjednodušení odporučiť nejaké koeficienty pre tento konkrétny dom. Tie, ktoré sú vo vyhláške, môžeme volať odborný odhad alebo aj "bulharské".

- je to morálny nezmysel. Byty v bytovom dome nemôžu byť rovnaké, preto budú mať aj technicky rozdielnu náročnosť vykurovania, rozdielnych vlastníkov na potrebu teploty v byte, rozdielne podlažie,.....a následne rozdielnu cenu.Ak si niekto kúpil lepší byt za vyššiu cenu(južný, vnútorný, na dobrom podlaží...) prečo by mal doplácať na kúrenie horšieho bytu(severný,krajný,pod strechou,nad pivnicami) tomu, čo ušetril pri kúpe. V našom dome vlastníci krajných (6 bytov), pod strechou(4 byty), nad pivnicami(4 byty) a kombinácie predošlého (4 byty)nechceli aby im za ich kúrenie doplácali vlastníci vnútorných bytov(12 bytov) a aj preto sa schválilo rozúčtovanie bez koeficientov.

Na témy koeficientov, PRVN a pravidiel rozúčtovania je aj tu na Porade množstvo príspevkov. Vzhľadom na legislatívu je možnosť vlastníkov schváliť si veľmi rozdielne pravidlá. Dôležité je, aby väčšina vlastníkov mala pocit, že v ich dome je to spravodlivé
4 0
Halli Halli

Halli je offline (nepripojený) Halli

Džipák Pozri príspevok
Jój, a čože ste sa tak o mne rozpísali ? Áno robíme si rozúčtovanie sami a dokonca máme zvoleného takého zástupcu vlastníkov, že celý rok vždy na konci mesiaca mu dám vytlačený odpočtový list meračov a on nakoľko nemusí vojsť do bytu ( lebo všetky merače vody aj kúrenia máme na chodbe) poopisuje stavy, taktiež všetky stavy v kotolni čo potrebujeme, či už vody , kúrenia aj el. energ. Máme opísaný celý rok a čuduj sa svete aj každý mesiac. Je to dôchodca a hlavne , že ho to baví.Na konci roka som to odpisoval s ním, kto bol doma si to podpísal a kto nie tak si to môže ( kúrenie) v priebehu roka pozrieť, nakoľko koncoročná hodnota na merači zostáva uchovaná celý ďalší rok.V programe mám v službách nahodenú položku - náklady kotolne , v priebehu roka tam nahadzujem, všetko čo budem potrebovať k rozúčtovaniu, taktiež používam tabuľku od sita v exceli pre kontrolu a ja fakt v tom nevidím problém. Zatiaľ sa nikto nesťažoval. Začiatky boli ťažké,viem teraz keď si čítam svoje staré príspevky, že som sa vypytoval aj na blbosti ,ale už je to v pohode, každý sa naučí to, čo potrebuje. Na toner, papier atď... ako písala Halli , sme si odsúhlasili položku do predpisu admin.potreby, z toho si to kupujem a to vieš, že to nerobím ani zadarmo. Pozdravujem.
Jój , nič si z toho nerob, ja som len reagovala na to, že Sito napísal, že si to robíš sám...a tak som chcela upozorniť, že to tvoje rozpočítanie je úplne z iného súdka a za iných podmienok...takže zlý príklad uviedol ...všetko dobré ti prajem , snažíš sa, to je super.
0 0
Halli Halli

Halli je offline (nepripojený) Halli

sito Pozri príspevok
Nie toto som nemyslel!

Toto



On sa k tomu dostal ako ..... kura k zrnu. Tak písal ...


To čo si Ty myslela


Pôvodca textu príspevku: Džipák
My odčítavame priamo v bytovke, ale nakoľko merače kúrenia sú na chodbách, na radiátoroch merače nemajú, majú len termostatické hlavice tak tiež nemáme všetkých podpisy, pretože aj keď bol oznam, že sa budú merače odpisovať, málokoho som našiel doma.

Nemajú PRT, ale určené meradlá. Tie môže odpísať kedykoľvek, ale koncoročný stav by mal vlastník vidieť a odsúhlasiť si svojím podpisom. Ty to od klientov nepožaduješ, odsúhlasiť údaje, podklady k vypracovaniu ročného vyúčtovania?
...odpovedala som ti v príspevku pre Džipaka, zrovnávaš nezrovnateľné
0 0
Halli Halli

Halli je offline (nepripojený) Halli

evula0 Pozri príspevok
ku sito č.43 ale nielen pre neho

1)Otázka rozúčtovania % nákladov ÚK podľa m2 a podľa dielikov je otázkou dohody a schválenia vlastníkov bytov.
- 0% za m2 je tiež možné, ale pravdepodobne menej spravodlivé, podporuje extrémnych vypínačov radiátorov v neprospech "normálnych"
- ak sa dali peniaze do PRVN, tak by malo byť % za m2 také, aby % za dieliky motivovalo pre rozumnú reguláciu kúrenia
- u nás sme dospeli k názoru,že 30% a 70% je rozumný kompromis
2) Žiadne rozúčtovanie v bytovom dome nebude absolútne spravodlivé, môže byť len viac alebo menej objektívne, lebo je to bytový dom s rozdielnymi bytmi, spoločnými stenami a rozdielnymi potrebami a správaním jednotlivých vlastníkov.
3)Merače na radiátory boli osadené podľa projektu na redukčné medzikusy, ktoré spôsobujú zohľadnenie výkonu na dieliky.

4) Koeficienty polohy bytu sú deformátory z dvoch dôvodov:
- je to odborný nezmysel, lebo neexistujú bytové domy s rovnakými teplotnými, konštrukčnými, materiálovými, polohovými(celé Slovensko rovnaké) a mnohými ďaľšími parametrami ovplyvňujúcimi vykurovanie z hľadiska polohy bytu.Toto odporúčanie(nie povinnosť) na používanie koficientov by bolo technicky obhájiteľné,ak by sa vykonali merania v jednotlivom bytovom dome a na ich základe by vedeli po nejakom zjednodušení odporučiť nejaké koeficienty pre tento konkrétny dom. Tie, ktoré sú vo vyhláške, môžeme volať odborný odhad alebo aj "bulharské".

- je to morálny nezmysel. Byty v bytovom dome nemôžu byť rovnaké, preto budú mať aj technicky rozdielnu náročnosť vykurovania, rozdielnych vlastníkov na potrebu teploty v byte, rozdielne podlažie,.....a následne rozdielnu cenu.Ak si niekto kúpil lepší byt za vyššiu cenu(južný, vnútorný, na dobrom podlaží...) prečo by mal doplácať na kúrenie horšieho bytu(severný,krajný,pod strechou,nad pivnicami) tomu, čo ušetril pri kúpe. V našom dome vlastníci krajných (6 bytov), pod strechou(4 byty), nad pivnicami(4 byty) a kombinácie predošlého (4 byty)nechceli aby im za ich kúrenie doplácali vlastníci vnútorných bytov(12 bytov) a aj preto sa schválilo rozúčtovanie bez koeficientov.

Na témy koeficientov, PRVN a pravidiel rozúčtovania je aj tu na Porade množstvo príspevkov. Vzhľadom na legislatívu je možnosť vlastníkov schváliť si veľmi rozdielne pravidlá. Dôležité je, aby väčšina vlastníkov mala pocit, že v ich dome je to spravodlivé
perfektne rozpísane,/to myslím ale vážne/ takže záver je asi taký, že:

1/ ak nemáme PRVN je zle
2/ ak máme PRVN je ešte horšie

kto tomu rozumie, ten vie a kto nevie, nech radšej nič nepovie
Naposledy upravil Halli : 29.02.12 at 13:53
1 0
GABRIELA GABRIELA

GABRIELA je offline (nepripojený) GABRIELA

Ja prispejem svojim postrehom k vyúčtovaniu . Ako SVB ktoré sa samé spravuje si robíme vyúčtovanie vždy sami. Kým sme nemali PRVN na radiátoroch, tak som to robila v exceli. Vždy mi to kontrolovala rada. Odkedy máme PRVN odpisovala nám firma ktorá nám dodala merače stavy a urobila rozpočítanie tepla, ktoré som však samozrejme musela zapracovať do celkového rozučtovania nákladov. Zaplatili sme im ( 2,50 € na radiátor) cca 450€ za bytovku. Ja som si tiež dala zaplatiť vyúčtovanie. Takže sa mi to zdá dvakrát zaplatené. Kúpili sme Easy SVB, vyúčtovanie som tam robila aj na teplo a koeficientami na radiátor, na polohu miestnosti, a 3 roky som sa stretla s ENBROU. Teraz sme vypovedali zmluvu ENBRE( inak sú riadne nasrdení) a idem to urobiť len v Easy SVB. Mala som trochu strach so získania koeficientov na radiátory ale už viem že sú na nete. Takže to vyzerá na NO PROBLÉM.
1 0
GABRIELA GABRIELA

GABRIELA je offline (nepripojený) GABRIELA

A ešte tie názory na PRVN. Či sú dobré, alebo zlé neviem. Nemám na to vyhranený názor. Nám ale v bytovke pomohli znížiť spotrebu tepla, a ľudia si spotrebu kontrolujú. Máme len jeden byt kde nekúria ( inak RNDr., CsC, Ing. - ale debil). Ostaným bytom sa spotreba ustálila a vychyľuje sa naozaj len podľa stupňov celziových vonku. Každý rok urobím v exceli porovnanie spotreby porovnateľných bytov( nad sebou, rovnaké plochy, rovnaké polohy apod.) Ľudia si vedia porovnať spotreby, vedia keď niekto kúri menej a sami sa kontroluju. Mne sa to takto zatiaľ páči. Nechcem však niečo zarieknuť.
1 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Halli Pozri príspevok
Jój , nič si z toho nerob, ja som len reagovala na to, že Sito napísal, že si to robíš sám...a tak som chcela upozorniť, že to tvoje rozpočítanie je úplne z iného súdka a za iných podmienok...takže zlý príklad uviedol ...všetko dobré ti prajem , snažíš sa, to je super.
Ty, očúúúvaj! Kde ...

sito Pozri príspevok
Džipák si s tým poradil. Isto nie zadarmo! Za rok sa ho opýtam ako pokračuje?
... je napísané, že si to robí sám očistí si okuliare.


Že si s tým poradil, ale, že sa jedná o bytový dom, isto nebýva v ňom sám, tak že to nerobí ani pre seba, len. Pre všetkých vlastníkov bytov, domu.

Podľa Teba je to zlý príklad, keď sa do toho zahryzol a prehrýzal sa počiatočnými problémami a našiel si v dome aj pomocníka a podporu väčšiny. Bez tej to predsa nemôže a ani, ak čítaš v niektorých príspevkoch sa nedá, nefunguje to.

... to je super, keď mu v dome nešarapatí súper.

Len tak ďalej Džipák ... nič si s toho nerob, ešte budú reakcie ...
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

evula0 Pozri príspevok
ku sito č.43 ale nielen pre neho

1)Otázka rozúčtovania % nákladov ÚK podľa m2 a podľa dielikov je otázkou dohody a schválenia vlastníkov bytov.
- 0% za m2 je tiež možné, ale pravdepodobne menej spravodlivé, podporuje extrémnych vypínačov radiátorov v neprospech "normálnych"
- ak sa dali peniaze do PRVN, tak by malo byť % za m2 také, aby % za dieliky motivovalo pre rozumnú reguláciu kúrenia
- u nás sme dospeli k názoru,že 30% a 70% je rozumný kompromis
2) Žiadne rozúčtovanie v bytovom dome nebude absolútne spravodlivé, môže byť len viac alebo menej objektívne, lebo je to bytový dom s rozdielnymi bytmi, spoločnými stenami a rozdielnymi potrebami a správaním jednotlivých vlastníkov.
3)Merače na radiátory boli osadené podľa projektu na redukčné medzikusy, ktoré spôsobujú zohľadnenie výkonu na dieliky.

4) Koeficienty polohy bytu sú deformátory z dvoch dôvodov:
- je to odborný nezmysel, lebo neexistujú bytové domy s rovnakými teplotnými, konštrukčnými, materiálovými, polohovými(celé Slovensko rovnaké) a mnohými ďaľšími parametrami ovplyvňujúcimi vykurovanie z hľadiska polohy bytu.Toto odporúčanie(nie povinnosť) na používanie koficientov by bolo technicky obhájiteľné,ak by sa vykonali merania v jednotlivom bytovom dome a na ich základe by vedeli po nejakom zjednodušení odporučiť nejaké koeficienty pre tento konkrétny dom. Tie, ktoré sú vo vyhláške, môžeme volať odborný odhad alebo aj "bulharské".

- je to morálny nezmysel. Byty v bytovom dome nemôžu byť rovnaké, preto budú mať aj technicky rozdielnu náročnosť vykurovania, rozdielnych vlastníkov na potrebu teploty v byte, rozdielne podlažie,.....a následne rozdielnu cenu.Ak si niekto kúpil lepší byt za vyššiu cenu(južný, vnútorný, na dobrom podlaží...) prečo by mal doplácať na kúrenie horšieho bytu(severný,krajný,pod strechou,nad pivnicami) tomu, čo ušetril pri kúpe. V našom dome vlastníci krajných (6 bytov), pod strechou(4 byty), nad pivnicami(4 byty) a kombinácie predošlého (4 byty)nechceli aby im za ich kúrenie doplácali vlastníci vnútorných bytov(12 bytov) a aj preto sa schválilo rozúčtovanie bez koeficientov.

Na témy koeficientov, PRVN a pravidiel rozúčtovania je aj tu na Porade množstvo príspevkov. Vzhľadom na legislatívu je možnosť vlastníkov schváliť si veľmi rozdielne pravidlá. Dôležité je, aby väčšina vlastníkov mala pocit, že v ich dome je to spravodlivé
V rozdielnych domoch nemôžu byť jednotné pravidlá, jednotne pravidlá pre všetky bytové domy sú deformátory! Preto je daná možnosť vlastníkom bytov v každom dome rozhodnúť o svojom majetku ako uznajú za vhodné v ich prospech ako spoluvlastníkov, ale ich rozhodnutie musí byť v súlade so zákonom.

A iné deformátory ...

A iný deformátor ...

A ako budeš postupovať pri zateplaní domu? Tie južné byty nepotrebujú toľko kúriť, nepotrebujú ani toľko zatepliť, alebo budu za zateplenie platiť menej?

Vieš, ta červená veta je trefná. Ak chce niekto spáchať samovraždu, dobre, strelou, trafí sa. Teba ta veta netrafila.

Si deformátor ...
Naposledy upravil sito : 29.02.12 at 07:58
0 0
evula0 evula0

evula0 je offline (nepripojený) evula0

sito,sito,sito,....

nemusí byť všetko podľa Teba, a deformátor si presadzovaním len svojho názoru niekedy skôr Ty.Toto by ale nemalo byť cieľom príspevkov na Porade.
K tomu zatepleniu južných bytov a rozdielnemu plateniu za zateplenie alebo zateleniu len severnej steny a podobné-nezhadzuj sa, takúto nevedomosť u Teba nepredpokladám.
Ináč po dobrom zateplení (obvodový plášť min. 10cm, pivničné stropy, strecha) sú rozdiely v potrebe tepla medzi jednotlivými bytmi spôsobené polohou minimálne , najväčšie rozdiely vznikajú správaním vlastníkov (teplota,regulácia,vetranie) a kvalitou okien a bytových dverí.
1 0
Halli Halli

Halli je offline (nepripojený) Halli

sito Pozri príspevok
Ty, očúúúvaj! Kde ...



... je napísané, že si to robí sám očistí si okuliare.


Že si s tým poradil, ale, že sa jedná o bytový dom, isto nebýva v ňom sám, tak že to nerobí ani pre seba, len. Pre všetkých vlastníkov bytov, domu.

Podľa Teba je to zlý príklad, keď sa do toho zahryzol a prehrýzal sa počiatočnými problémami a našiel si v dome aj pomocníka a podporu väčšiny. Bez tej to predsa nemôže a ani, ak čítaš v niektorých príspevkoch sa nedá, nefunguje to.

... to je super, keď mu v dome nešarapatí súper.

Len tak ďalej Džipák ... nič si s toho nerob, ešte budú reakcie ...

Sito, ty si ale riadne dieravý...Píšem o tom, že Džipak má vlastnú kotolnu, nejakých 48 bytov tuším a merače na chodbe, to je len pre zábavu, ale nie pre povinnosti, ak má toho človek niekoľkonásobne viac...
Naposledy upravil Halli : 29.02.12 at 18:35 Dôvod: zbytok si Sito domysli!!!
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

evula0 Pozri príspevok
sito,sito,sito,....

nemusí byť všetko podľa Teba, a deformátor si presadzovaním len svojho názoru niekedy skôr Ty.Toto by ale nemalo byť cieľom príspevkov na Porade.
K tomu zatepleniu južných bytov a rozdielnemu plateniu za zateplenie alebo zateleniu len severnej steny a podobné-nezhadzuj sa, takúto nevedomosť u Teba nepredpokladám.
Ináč po dobrom zateplení (obvodový plášť min. 10cm, pivničné stropy, strecha) sú rozdiely v potrebe tepla medzi jednotlivými bytmi spôsobené polohou minimálne , najväčšie rozdiely vznikajú správaním vlastníkov (teplota,regulácia,vetranie) a kvalitou okien a bytových dverí.
evula, však si to zasa neber tak k srdcu. Len som sa opýtal, netvrdím.

Svätá pravda, ale ja svoj názor nepresadzujem, len ho napíšem nedeformovaný. „To by nemalo byť cieľom“ Tie deformácie, dezinformácie? Praďákov.

K tomu zatepleniu južných bytov, nevedomosť? Skúsenosť, tiež keď sme zateplovali, tí čo majú byty s menšou ochladovanou plochou, chceli aby sa neplatilo podľa podlahovej plochy bytu, ale podľa ochladzovanej.

A keď si spomenul to kupovanie bytov, prevod do osobného vlastníctva za zostatkovú hodnotu anuity a tvoj názor na vykurovanie domu, bytov, miestnosti ... Povedal si A, prečo si nie aj B?

Asi je ti to samozrejme, že zateplenie podľa úžitkovej plochy bytov, mne tiež, Ak nie sú v dome PRT, náklady za teplo sa rozpočítajú podľa úžitkovej plochy bytu v m2. Ak sa vlastníci rozhodnú pre PRT, tak každý prístroj podľa toho na akom radiátory je namontovaný, mu dodávateľ určí prepočítavací koeficient. Byty s väčšou ochladzovanou plochou majú tie koeficienty vyššie. Prečo? No preto, že tie ich radiátory sú výkonnejšie. A výkonnejšie sú preto, že byty majú väčšiu ochladzovanú plochu.

Pri rozpočítaní nákladov podľa m2 odoberali viac tepla za rovnakú cenu na jeden m2, teda mali zvýhodnenú tú ochladzovanú plochu. Pri rozpočítaní podľa PRT sa pre viac ochladzované byty to zvýhodnenie zmení na nevýhodu. Podľa Teba je koeficient nevýhodnej polohy deformátor. Podľa mňa je to nutnosť, ktorú je treba viac ochladzovaním bytom zohľadniť presne v takej miere ako ju mali pri rozpočítaní podľa m2. Alebo montážou PRT sa rozdiely bytov v ochladzovanej ploche odstránili? Ja tvrdím, že nie! Ty???

Ak sa dom zateplí zohľadnenie v percentách sa bytom nezmení, ale zníži sa spotreba domu, teda aj základ na výpočet rovnakého percenta, ale jeho výsledná hodnota bude nižšia. To nepustí.

Najväčšie rozdiely pri PRT vznikajú správaním vlastníkov. To máš za jedničku.

Len taký príklad, rovnaké byty, severný má 3 000 jednotiek, južný 9 000 jednotiek. Čo jednotka to peniaz, teda 1 : 1. Pomer úhrady bytov je 1 : 3. A teraz to zdeformujem, 30 % podľa m2. Severný 900, južný 2 700, spolu 3 600 : 2 = 1 800 peňazí každý byt.

Severný 1 800 + 2 100 = 3 900. Južný 1 800 + 6 300 = 8 100 peňazí, teda už je pomer len 1 : 2,08.

Ak by mal každý byt zohľadnenie 20 %, tak severný 2 400, južný 7 200 peňazí, pomer je 1 : 3. Čo je teda deformátor, väčší? Koeficient polohy bytu, alebo pomer 30 : 70 % podľa m2? Príklad, pri 30 - 60 bytoch v dome je to inak. Da sa vidieť v exceli.

U vás ste dospeli aspoň k tomu, že tých 30 % je pre váš dom výhodnejších ako 60 %, ktoré doporučuje vyhláška 358/2009. Ale jeden kolík sa tu na Porade vychvaľoval ako vybabrali s tými šetričmi, schválili v ich dome 60 % podľa m2. Tak ich motivujú do ďalších rokov, nešetriť, máme s toho riť.

Strelím po vás tú červenú vetu, ale troška zmenenú, uhol pohľadu.

Dôležité je, aby väčšina vlastníkov vo vašom dome mala pocit, že „v našom dome je to spravodlivé“.

A neber si to ... sito.
1 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Halli Pozri príspevok
Sito, ty si ale riadne dieravý...Píšem o tom, že Džipak má vlastnú kotolnu, nejakých 48 bytov tuším a merače na chodbe, to je len pre zábavu, ale nie pre povinnosti, ak má toho človek niekoľkonásobne viac...
Sito je sama diera, musí, inak by to nebolo sito!

No, kotolňu má len jednu, bytov dvadsaťštyri. A všetci sa zabávajú.

Mimochodom, keď nunenko vycapil tu tabuľku so 137 domami z Levíc, počet bytov nebol uvedený. Napísala si že už vám, nám hrabe, ale bolo vidieť ako ktorým v tých domoch hrabe, alebo ako od nich dodávateľ tepla peniaze hrabe. Ale to je moc ...

Halli, domysli si, čo sa tým odhalí.
0 0
evula0 evula0

evula0 je offline (nepripojený) evula0

sito
1.ten výpočet je deravý, lebo miešaš dieliky a náklady dohromady.
2.% podľa m2 zaťažujú viac alebo menej bez zohľadnenia udajov PRVN. Toto ale považujem za správne v primeranej miere napr.30% a nie 0%, lebo musia za kúrenie platiť aj tí, čo odstavili radiátory, nebývajú v byte alebo v kožuchu sa nechajú vykurovať susedmi.Byt v bytovom dome nie je oddelený rodinný dom. Aj za TÚV platíš 10% nákladov aj pri nulovej spotrebe.
3. Vysoké % na m2 napr.60% a viac zase poškodzuje tých, čo si regulujú rozumne kúrenie a postupne v dome prevládne názor že regulovať je zbytočné, lebo aj tak sa to zaplatí. Samo sa to nezaplatí, zaplatia to všetci a čudujú sa prečo v inom dome stojí kúrenie podstatne menej. Naviac vyhodili peniaze za PRVN bez úžitku a odčítavanie dielikov sa stane zbytočnou činnosťou.
4. Ten výpočtový príklad z môjho prvého príspevku bol takmer podľa skutočnosti. U nás naozaj ročné náklady na vykurovanie bytu priemerného m2 sú za roky 2008, 2009,2010 v rozmedzí cca 5,5-6,0 €. Priemerný byt 56m2 preto zaplatil za ročné kúrenie od 308 do 336 €. A podľa ovplyvnenia počtom dielikov boli byty z vyúčtovaním za 170€ ale aj dvaja "mrhači" za 600€.
5.Nesledujem všetky Tvoje príspevky, lebo niektoré sú veľmi dlhé a naviac sa ešte aj veľakrát opakujú tak mi len pripomeň koľko u Vás stojí vykurovanie priemernéhio jedneho m2 za rok?.
1 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito




Halli

3 Hours Ago #2085 tých tabuliek aj litániíí tu bolo aj od teba neúrekom, 24 bytov to som mala len ako chuťovku

Nooo, bolo. Dúfam, že Ťa nezaujali. Čo by Ti dali?

Taký domček by si zlopla ako malinu.

Vieš, poznám, aj osobne takých, ktorým to trvalo aj desať rokov, kým im prišli na chuť ... a teraz sa zalizujú od ucha k uchu
0 0
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
Aj za TÚV platíš 10% nákladov aj pri nulovej spotrebe.
Nezábudni, že zaplatí 10% nákladu na dodávku tepla v teplej vode, nie teplej a zďaleka nie úžitkovej vody.
1 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať