Zavrieť

Porady

Napadnutie majetkoveho podielu v urbare

Zdravim,
Moja babicka sa sa pred niekolkymi mesiacmi dozvedela, že je vlastnikom (naj)vacsieho podielu v urbare a nakolko predseda pozemkoveho spolocenstva tuto skutocnost nechcel pripustit, chcem vediet ci je mozne napadnut dedicske konanie spred 15 rokov alebo pozmenit vlastnicky list, pripadne ci moze urbar majetok len spravovat alebo ho moze aj predat alebo nás o neho inak pripravit ?
Ďakujem
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

    Mária27
    Ide o novoobjavený majetok poručiteľa, žiadajte obnovu dedičského konania. Vlastníctvo podielu sa inak prepísať nedá, lebo urbárnici nemajú žiaden právny dôvod napr. na vydržanie.

    Erzebeth je offline (nepripojený) Erzebeth

    Erzebeth
    Ak bolo dedičské konanie pred 15 rokmi , neurobíte s tým nič. Ale mohlo sa stať, že nejaká časť majetku sa neprejednala a tú časť je možné prejednať v dodatočnom dedičskom konaní. Ak už máte dedičstvo prejednané veľkosť urbárskeho podielu je na LV a toto nie na rozhodnutí predsedu urbárskeho spoločenstava. Urbárske spoločenstvo je spolok spoluvlastníkov. Každý spoluvlastník vlastní určitý podiel. S týmto svojím podielom nemôže samostatne hospodáriť. Môže ho však predediť , darovať, predať aj vydržať. Keďže sa však jedná o spoluvlastnícky podiel majú všetci ostatní spoluvlastníci predkupné právo. Samotné urbárske spoločenstvo nemôže jednotlivé podiely nijako prevádzať na iné osoby. Urbárske spoločenstvo má na svojom čele volený výbor, ktorý vedie predseda. Pozri si LV na katasterportáli alebo zájdi na kataster a zisti babičkun podiel. Predseda s tým nemá nič.

    Erzebeth je offline (nepripojený) Erzebeth

    Erzebeth
    Zvyčajne sa nepočíta iný počet hlasov na lesné pozemky a trávne porasty. No o všetko rozhoduje valné zhromaždenie.
    Keďže nie ste si istí, o aké podiely sa skutočne jedná, choďte na kataster a pozrite sa na pozemnoknižné vložky. V dedičskom konaní by mali byť vypísané. Ak nie sú, na katastri vám ich vyhľadajú. Dôkladne a veľmi pomaly si prečítajte dedičské konanie, stať o urbárskom majetku. Odkiaľ vzala informácie, či z LV alebo pozemnoknižnej vložky. Urbársky majetok sa zapisuje: " zo spoločných hôr a pasienkov" zapísaných na LV č. ... (alebo zapísaných vo vl. č. ...)
    Pozostalí po babičkinej sestre nebudú obnovovať dedičské konanie, ak nemajú všetko prededené, môžu podať na súd návrh na dodatočné dedičské konanie, ktoré jeden z dedičov podá na príslušný súd. To, čo už bolo dedené, to sa znovu dediť nebude. Je potrebné, aby sa v návrhu na dodatočné prejednanie uviedlo, čo sa prejednať má. Ak nemajú prededený urbársky majetok, nie sú vlastníci a za nich by mal rozhodovať pozemkový fond.

    Erzebeth je offline (nepripojený) Erzebeth

    Erzebeth
    Členom výboru a tým je aj predseda môže byť len vlastník urbárskeho podielu. Kto nie je majiteľom urbárskeho podielu, nemôže byť členom výboru, lebo nie je členom urbárskeho spoločenstva. Zápisnica z valného zhromaždenia sa má doručiť na lesný úrad, tam sa registruje a zapisujú sa aj členovia výboru. Urbársky podiel sa dá darovať tak isto, ako každý iný podiel nehnuteľnosti.
    Ak sa zostaví prezenčná listina, mala by obsahovať všetkých vlastníkov podielov urbárskeho spoločenstva. Ak je uvedený neznámy vlastník, je uvedený ten, kto je posledný zapísaný na LV alebo pozemnoknižnej vložky a za meno sa uvedie SPF, kedy ale sa namiesto neho nepodpisuje nejaký člen rodiny ale zástupca SPF, alebo nikto. Ak je vlastník nezistený, neznámy, v obci sa vie, z ktorej rodiny pochádza. Je možné podiel predediť alebo sa dá aj vydržať. Z pohľadu ostaných podielových spoluvlastníkov urbáru je lepšie, ak sa vlastníctvo všetkých podielnikov vysporiada, ak nemajú neznámych vlastníkov. Alebo aby mali čo najmenej neznámych vlastníkov. kto nie vlastník na LV, nie je vlastník ani tak nemôže vystupovať na schôdzi, nemôže hlasovať ani byť volený do výboru a iných funkcií.

    xmanzmx je offline (nepripojený) xmanzmx

    xmanzmx
    Majetok je riadne prededeny, mame uz aj aktualny vlastnicky list ale predseda urbaru babicke povedal, ze
    "notarka pred 15 rokmi urobila chybu a ze sa to musi dat do poriadku"
    aj ked neviem ako by dala notarka osvedcenie na nieco co by nebolo v poriadku a je zapisane v katastri.
    Je mozne to osvedcenie ako take ze tam vraj boli zle podiely napadnut ???

    Babicka je momentalne najvacsi zijuci urbarnik, ma cca 1/6 celkovej rozlohy a taky isty podiel vlastnila aj jej sestra ktora uz nezije. Pozostaly po babickinej sestre sa obavaju obnovit dedicske konanie lebo predseda urbaru im povedal ze zbytocne zaplatia za dedicke konanie a ked "sa to da do poriadku nebudu mat nic a takto pan predseda blokuje 1/6 hlasov lakomych dedinskych ludi .....

    Bol som poslednom valnom zhromazdeni, KOCURKOVO, starci obcania s mizernymi podielmi sa zastavali predsedu, ktory asi zo strachu vyhlasil zhromazdenie za neuznasania schopne a bacuje si dalej..... potreboval by som vediet podrobne ako sa pocita pocet hlasov a ci moze byt iny pocet hlasov za 1ha lesa a inak pocitat za 1ha pasienkov, nakolko pozemkove spolocensto je hosrska a pasienkova spolocnost???

    este raz dakujem
    Mladá, pohľadná viď foto Nela Končárová
    Chcela by som sa opýtať či môže byť predsedom urbáru syn podielovej vlastníčky pozemkového spoločenstva, teda na liste vlastníctva je zapísaná matka a jej syna zvolili za predsedu urbáru.
    Môže matka, darovať svoj podiel v urbáre synovi a bude sa to dať zapísať na katastri nehnuteľností?

    Člen výboru zostavil na válné zhromaždenie prezenčnú listinu kde dal aj nezistených vlastníkov, ktorých zastupujú Lesy SR, Banská Bystrica, tvrdí že aj keď nie je podiel prededený v zozname z tej rodiny niekto musí byť. Je to správne?
    Mladá, pohľadná viď foto Nela Končárová
    Prosím ešte poradiť ako sa dá odvolať predseda urbáru, ktorý nemá podiel v urbárskom spoločenstve. Na valnom zhromaždení predložili prezenčnú listinu na ktorej boli ľudia, ktorí majú podiely prededené, čiže mŕtve duše a niektoré mená podielníkov tam boli dva krát. Výbor zle vystavil prezenčnú listinu a predsedsa zahlásil, že valné zhromaždenie nie je uznášania schopné. Tento predseda je vo výbore desať rokov a valné zhromaždenie zvolal druhý krát a skončilo sa zvadou pre zlú prezenčnú listinu. Navyše tento predseda má živnostenský list a pracuje ako pilčík a tiež sťahuje svojim koňom drevo, za túto prácu vystavuje urbárskemu spoločenstvu faktúru. Ako majú postupovať urbárnici, aby bol predseda čím skôr odvolaný?
    Mladá, pohľadná viď foto Nela Končárová
    Na liste vlastníctva je výmera Lesného pozemku 1 174 637 m2, na mojom liste vlastníctva mám vlastnícky podiel 4129/267350. V zozname bývalých urbárnikov je pomerný podiel 1069400. Členka výboru tvrdí, že výmera sa musí počítať z pomerného podielu. Čo je správne, podiel ktorý je z dedičského rozhodnutia zapísaný v katastre nehnuteľností na liste vlastníctva v mojom prípade 267350. Ako mám vypočítať výmeru v m2 ja som počítala 4129 : 267350 x 1174637 a vyšlo mi 18141,29 m2 a členka výboru 4129 : 1069400 x 1174637 a jej vyšlo 4535,32 m2 . Prosím poraďte čo je správne. Keď pozerám list vlastníctva tejto spoločnej parcely, niektorí tam majú ten pomerný podiel 1069400, ale sú tam aj iné podiely.

    batko je offline (nepripojený) batko

    batko
    Keby ste mala vedený podiel 16516/1069400 tak by to bolo tak správne ako je to aj pri podiely 4129/267350. Matematika asi z 9.triedy.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.