Zavrieť

Porady

Vsakovanie dažďovej vody

Ako správne a ekonomicky vyriešiť vsakovanie dažďovej vody odvedenej žľabmi a zvodmi zo strechy RD?

Je toto správne:?
Od každej zvodovej rúry vykopem kanál (hĺbka 40cm) na 2m (spád 5cm na 1m). Uložím do neho (do pieskového lôžka) odvádzaciu rúru (kanalizačnú, 100mm?) ktorá bude ústiť do stredu vsakovacej jamy (1x1m) hlbokej 1,5m. Jamu vysypem okruhliakmi (kremenné kamene hladké, kaliber 3-5cm?) do výšky 1,2m (asi 10cm nad ústiacu rúru). Prekryjem geotextíliou (aby sa kamene nezaniesli zeminou) a zasypem zemou.
Treba steny jamy este izolovat nejakou fóliou?

Dá sa to riešiť nejako lepšie? Riešenie vsakovacími blokmi (napr ElwaBloc) mi pripadá zbytočne drahé...

Ďakujem za každú dobrú radu.
vladod32 Prepačte nechcem zakladať nove vlakono. Sused to vyriešil po svojom odkvapové rúry vyviedol priamo na ulicu. Neviem si predstaviť čo to urobí ked pridu jarné oteplenia a v noci maráz. Asi nebude ďaleko k neštastiu.
pistikus1 ak byvas nizsie skor by som sa bal o teba
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    draik je offline (nepripojený) draik

    draik
    Podložie, spodná voda a plocha strechy sú hlavné veci, od ktorých sa treba odpichnúť. Ak je íl, tak pomôže len hlboká jama (v prípade vysokej spodnej vody skôr väčšia plocha), vystlať geotextíliou, vysypať najlacnejší netriedený šuter, zakryť geotextíliou tak, aby nad ňou bolo aspoň 40 cm zeminy. Neriešiť žiadne DT (jednak by to bolo drahé, jednak riziko sadania) ani betón (nad ním nič poriadne nevyrastie). Ak sú výborné vsakovacie podmienky, nemusí sa kopať jama, stačí trativod s dierovanou rúrou.

    mpaspid je offline (nepripojený) mpaspid

    mpaspid
    Ja som tento problém riešil pri stavbe svojho domu a keď som dostal prvé dve ponuky na vsakovacie bloky, ktoré boli všetky nad 1000 EUR, tak som si povedal, že toto určite nie. A to nemala byť cena za vsakovaciu jamu , ale iba za bloky bez geotextílie, bez vpustov, bez práce. Vtedy mi svokor vnukol dobrý nápad, ako sa to riešilo za socíku - plastové prepravky sa naskladali na seba, zviazali plastovými páskami a geotextíliou a bolo. Keď som sa zamyslel, tak som zistil, že to je takmer to isté , len za desatinu ceny, čo je mierny rozdiel. Problémom je však, že dnes už také prepravky ťažko zoženiete. Ale ak by niekoho dané riešenie zaujímalo, ja ich mám dosť... pozrite si viac info na stránkach trativod.sk , už som takýchto trativodov postavil úspešne desiatky.
    marleau No, to stojí za patent......

    KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

    audítor, účtovník, odborný poradca ...viac KEJKA
    mne radili, že závisí od zloženia zeminy. Známa ma íl, tak to riešili tými blokmi a tuším ešte dvojitými, neviem presne.
    Ja na Žitnom ostrove som dala vykopať cca 1,5m, ale to som už 20 cm v páse štrku a piesku.
    Celú jamu okrem dna treba vyložiť geotextíliou. Mám to odskúšané, jama je stále otvorená, vidím ako pri daždi zeminu splavuje. za chvíľu by si mal tie okruhliaky zanesené.
    ja som podľa eFILIP diskusie naplánovala vyložiť jamu DTčkami - predsa len bude viac "dier". Dva zvody dám na jednu jamu, ktorá je 2*1,5m. Tie kamene dám po okrajoch jamy ako doplnok. DT zakryjem betonovymi zvyškami, navrch tiež pojde kamen. na to geotextília. Jedno to DT vyvediem až von na úroveň 0 kvôli eventuálnej kontrole, prečisteniu? bude tam riadny poklop.
    zasypem zemou.
    Píšem podrobne, nie ako odborník, ale zapajam sa do diskusie, ešte to nie je doriešené ani u mňa, ale takýto je plán.
    kedže jama je dosť veľká a bude "dosť dutá", kvôli bezpečnosti syn navrhuje prekryt poslednú vrstvu kameňa karirohožou a zaliať betonom, prípadne pred položením karirohože povrch vyložiť doskami, aby beton nestekal do kameňa. Zostala by len ta šachta.

    pivko je offline (nepripojený) pivko

    Farang pivko
    amolnar Pozri príspevok
    Ako správne a ekonomicky vyriešiť vsakovanie dažďovej vody odvedenej žľabmi a zvodmi zo strechy RD?

    Je toto správne:?
    Od každej zvodovej rúry vykopem kanál (hĺbka 40cm) na 2m (spád 5cm na 1m). Uložím do neho (do pieskového lôžka) odvádzaciu rúru (kanalizačnú, 100mm?) ktorá bude ústiť do stredu vsakovacej jamy (1x1m) hlbokej 1,5m. Jamu vysypem okruhliakmi (kremenné kamene hladké, kaliber 3-5cm?) do výšky 1,2m (asi 10cm nad ústiacu rúru). Prekryjem geotextíliou (aby sa kamene nezaniesli zeminou) a zasypem zemou.
    Treba steny jamy este izolovat nejakou fóliou?

    Dá sa to riešiť nejako lepšie? Riešenie vsakovacími blokmi (napr ElwaBloc) mi pripadá zbytočne drahé...

    Ďakujem za každú dobrú radu.
    Aj ja som uvažoval tak ako ty ,ale nechať si podmáčať dom pri dnešných lejakoch a pre smiešnu sumu/ v Košiciach stočné strecha 160m2 cca 70 EUR ročne mi to nestojí za to , tak že to zvediem do kanálu
    Naposledy upravil pivko : 05.08.10 at 05:33

    amolnar je offline (nepripojený) amolnar

    amolnar
    pivko, ja nemozem zaustit dazdovu kanalizaciu do verejnej. Zakazuje to stavebne povolenie. Inac by som to ani ja neriesil...

    amolnar je offline (nepripojený) amolnar

    amolnar
    Nejaké iné rady/skúsenosti/názory? Naozaj budem za ne vďačný (tak po Vatikánsky ). Ďakujem.

    bupi je offline (nepripojený) bupi

    bupi
    Bude to akoby drenazna jama,drenaz sa spravne robi tak, ze vykopana jama sa cela aj s dnom vystelie geotextiliou, vysype sa kamenmi, navrch sa prikryje zas geotextiliou. Potom by sa nemala zasypat pieskom alebo hlinou, aby sa nezaniesla. Mozno navrchu nechat pekne kamene alebo hoci aj tie okruhliaky... Drenazna jama by mala byt dostatocne hlboka, aby mala kde voda odtekat. Zvodova hadica by mala byt na dne jamy v spade. V drenazi sa mozu pouzivat perforovnane alebo polovicne perforovane drenazne hadice.
    Bolo by dobre, aby aj po ceste od zvodu bola rovnako vystlana jama vyplnena kamenmi.
    Voda by sa tak postupne stracala a v jame by sa netvorila studna.
    Naposledy upravil bupi : 08.08.10 at 00:24

    KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

    audítor, účtovník, odborný poradca ...viac KEJKA
    podľa mňa tá geotextília sa tam dáva práve preto, aby sa jama nezaniesla hlinou, takže navrch ked dám g., tak práve na nu už chcem dať hlinu a zasadiť trávu.

    andiablo je offline (nepripojený) andiablo

    andiablo
    no geotrextília sa používa ak pri drenážach okolo domu a je tam hlavne kôli tomu aby sa zemina nevyplavovala do drenáže. Vodu pustí ale už nie drobné čiastočky zeminy, ktoré by túto drenáž upchali. No keď dáš geotextíliu aj an vrch kde následne bude zemina a tráva tak to neuškodí ale bál by som sa že v tomto mieste bude trávnik vysychať a mať inšiu farbu ako okolitý trávnik. A čo tak nad túto "drenážnu jamu" umiestniť nejakú skalku alebo nejakú dekoráciu??

    KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

    audítor, účtovník, odborný poradca ...viac KEJKA
    v poriadku, to je dobrá pripomienka. len som sa chcela uistiť, že geotextília - ked už som investovala do 300g - naozaj je na to aby neprepustila hlinu, len vodu. Ja konkrétne chcem z bezpečnostných dôvodov tam dať ešte betonovú deku, zostane len kontrolná šachta, a až na to pojde ta zemina, takže ten trávnik bude OK, dúfam. A na poklope bude oleander v kvetináči plus nejaké okrasné kamene......
    druhá šachta bude menšia, taká zberná, z ktorej robíme svojpomocne ešte trativod do zahrady pod kríky, keby bolo veľa vody. tam dam navrch kameň a pravdepodobne nejaé šlapaky, v podstate sa tade bude len chodiť.

    val007 je offline (nepripojený) val007

    val007
    Chcela by som sa spýtať, či sa môže taká vsakovacia jama vysypať aj štrkom s nejakou väčšou frakciou. Susedova rína končí na našom pozemku. Suseda je stará babka, a vadiť sa nám s ňou nechce. Tak sme rozmýšľali že by sme vykopali pri hranici pozemku takúto jamu, vystlali geotextíliou a vysypali tým štrkom. Voda by sa tam rovno zachytávala a neliala by sa nám cez trávnik. Keď riadne prší, robí nám to trávnikom cestičky. Okruhliaky sa mi kupovať nechce a keďže nám tento štrk zvýšil pri prerábke, aspoň by sme ho využili.

    hydrogeolog je offline (nepripojený) hydrogeolog

    hydrogeolog
    presne...zalezi od geologie podlozia, kazdopadne treba pocitat s kapacitou privaloveho dazda, poradil by som sa s odbornikom za par korun, ako potom riesil vytapanie

    jahoszmsk je offline (nepripojený) jahoszmsk

    jahoszmsk
    Cez minulotýždňový Sviatok práce som si urobil vsakovaciu jamu na dažďovú vodu, rozmer cca 150x150x180cm, dole sú kamene do výšky cca 150cm , hore sú prekryté obyčajnou fóliou, na tom je zemina a pôvodný trávnik. Včera výdatne pršalo, zatiaľ žiaden problém.
    jan45 vzorovo urobené

    IvanPK je offline (nepripojený) IvanPK

    IvanPK
    Jahoszmsk - super urobené, len mi tam chýba tzv. čistiaci kus kde spájaš zvod zo strechy a plastovú rúru....alebo si to tak chcel urobiť....?

    hipi je offline (nepripojený) hipi

    hipi
    ja som tiez urobil pre kazdy zvod jamu 1x1x1m, asi 3m od domu, na steny jamy som dal geotextiliu ktora trcala von, nahadzal som stavebny odpad donutra(kusy betonu, skridle, DTcka a pod), samozrejme aj ruru som tam pichol, prykril trciacou geotextiliou a zasypal asi 50cm ornicou. S travnikom nemam problem.

    robov je offline (nepripojený) robov

    robov
    Malý problém by som videl - ak sa z hocijakého dôvodu zapchá odtok, tak bude voda pravdepodobne tiecť zhora po fasáde. Z toho dôvodu sa používa geiger, pri pretlaku vyrazí uzáver a voda voľne vyteká bokom, ale pri zemi. Inak takto to chcem spraviť aj ja, jednu vsakovačku už mám funkčnú.

    jahoszmsk je offline (nepripojený) jahoszmsk

    jahoszmsk
    IvanPK Pozri príspevok
    Jahoszmsk - super urobené, len mi tam chýba tzv. čistiaci kus kde spájaš zvod zo strechy a plastovú rúru....alebo si to tak chcel urobiť....?
    no pravdu poviem že som to tak nechcel urobiť, chcel som ku ríne prilepiť aspoň cca 50cm PVC rúry 150ky na výšku, spodok by bol zablendovaný (akože taký doma robený sifón, cena originál lapača je cca 30€,), no nakoľko nemáme v okolí domu žiadne stromy, tak ma švagor presvedčil že by nemal byť problém cca rok, kým neuvidíme či prestal dom sadať, alebo či nebudeme musieť podkopaváť základ ak to neprestane, lebo hlavne to bol dôvod robiť vsakovačku.
    kozmetické detaily neskôr, ale som spokojný, ten jeden deň roboty stál za to, teraz po búrkach je okolo domu pekne sucho, predtým 2 metre od ríny som mohol ryžu pestovať

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.