Zavrieť

Porady

Otázky a odpovede DRSR - daň z pridanej hodnoty

daňový poradca, audítor
Nadväzujúc na tému:

http://www.porada.sk/t123821-otazky-...-z-prijmu.html

navrhujem zosumarizovať získané dotazy z jednotlivých odborných problematík podľa jednotlivých sekcií tak, aby sme ich mali zoskupené v jednej téme. Odporúčam každému zadávateľovi, ktorý bude ochotný sa pridať svojím príspevkom uviesť otázku, odpoveď ako aj datovanie problému, aby bolo zrejmé časové určenie aplikácie zákona vzhľadom na početné zmeny. Oslovím Richarda, aby umiestnenie témy bolo neprehliadnuteľne umiestnené v úvode sekcie tak, ako napríklad vypracované otázky. Verím, že zavedenie témy bude prospešné a sprehľadní zorientovať sa nám v početných nejasnostiach, ktoré niekto z nás už možno riešil a vyriešil. Skúsme príspevky uvádzať bez zvýraznení. Ponechajme neutrálne nevyznačený text. Pre každého je spravidla v texte dôležité niečo iné.

Prajem nám všetkým veľa podnetných otázok a odpovedí.
Usporiadat
El Cid El Cid

El Cid je offline (nepripojený) El Cid

Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Každá zdaniteľná osoba, ktorá vykonáva ekonomickú činnosť (§ 3 ods. 2 zákona o DPH) a dosiahla zákonom stanovený obrat za najviac 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov, je povinná podať daňovému úradu žiadosť o registráciu pre daň podľa § 4 ods. 1 zákona o DPH. V zmysle § 4 ods. 9 zákona o DPH na účely registrácie sa do obratu započítajú všetky výnosy a príjmy bez dane, ktoré zdaniteľná osoba dosiahla zo svojich dodávok tovarov a služieb s miestom dodania v tuzemsku, t.j. výnosy (príjmy), ktoré vyjadrujú protihodnotu, ktorú dodávateľ prijal alebo má prijať od príjemcu plnenia alebo inej osoby za dodanie tovaru alebo služby, zníženú o daň.
V záujme jednotného postupu pri uplatňovaní § 4 ods. 9 cit. zákona Ministerstvo financií SR vydalo Usmernenie č. MF/12 860/2004-73, podľa ktorého "zdaniteľná osoba, ktorá je účtovnou jednotkou účtujúcou v sústave jednoduchého účtovníctva, zahŕňa do obratu definovaného v § 4 ods. 9 zákona príjmy bez dane z dodávaných tovarov a služieb. Zdaniteľná osoba, ktorá je účtovnou jednotkou účtujúcou v sústave podvojného účtovníctva, zahŕňa do obratu definovaného v § 4 ods. 9 zákona výnosy bez dane z dodávaných tovarov a služieb".

Ing. Jana Šimková
sekcia metodiky daní DR SR
odbor služieb pre verejnosť

Váš dopyt:

Dobrý deň, prosím Vás o informáciu ohľadne obratu a povinnosti registrácie pre DPH. Spoločnosť s r. o. na účtoch výnosov, okrem tržieb, účtuje aj o aktivácii vnútroorganizačných služieb na sociálne účely pri službách vlastného stravovacieho zariadenia pre zamestnancov. Započítava sa táto aktivácia do obratu na povinnú registráciu pri dosiahnutí 49 790 eur ?
5 0
lenkam68 lenkam68

lenkam68 je offline (nepripojený) lenkam68

Dopyt k žiadosti o vrátenie DPH z nakúpených PHM z iného ČŠ. Vedel by mi niekto na základe tejto odpovedi povedať, či mám pýtať 100 % DPH, alebo len 80%?

Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Platiteľ registrovaný podľa § 4 alebo 4b uplatňuje nárok na vrátenie dane v členskom štáte, v ktorom mu boli dodané tovary a služby alebo do ktorého doviezol tovar, podaním žiadosti o vrátenie dane elektronickými prostriedkami prostredníctvom elektronického portálu DR SR. Žiadosť o vrátenie dane môže platiteľ podať, ak v členskom štáte, v ktorom žiada vrátenie dane, nemá sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň, bydlisko alebo sa v ňom obvykle nezdržiava. Žiadateľ má nárok na vrátenie dane, ak uskutočňuje zdaniteľné obchody, pri ktorých v tuzemsku vzniká právo na odpočítanie dane. Ak žiadateľ uskutočňuje zdaniteľné obchody, pri ktorých môže odpočítať daň, a súčasne zdaniteľné obchody, pri ktorých nemôže odpočítať daň, má nárok na vrátenie pomernej výšky dane, ktorú vypočíta podľa pravidiel platných v členskom štáte, v ktorom má sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň, bydlisko alebo v ktorom sa obvykle zdržiava, v danom prípade v tuzemsku .
Žiadateľ má nárok na vrátenie dane, ak by takáto daň bola odpočítateľná podľa § 49. Na obsah žiadosti o vrátenie dane sa primerane vzťahuje § 55b ods. 2 až 4. Podľa § 55b ods. 3 písm. f) zákona o DPH musí žiadosť o vrátenie dane v prípade potreby obsahovať okrem iných údajov aj pomernú výšku odpočítateľnej dane, vyjadrenú v percentách.

Ing. Anna Jurišová
sekcia metodiky daní DR SR
odbor služieb pre verejnosť

Váš dopyt:

Dobrý deň,

som SZČO, platiteľ DPH a výdavky na pohonné látky uplatňujem vo forme paušálnych výdavkov podľa zákona o DzP § 19 ods. 2 písm. l) bod 3. T.z., že v tuzemsku z nakúpených PHM si odpočítam len 80% DPH a 20% DPH účtujem ako nedaňové výdavky. Ale ako mám postupovať v prípade, ak PHM nakúpim v inom ČŠ EÚ a chcem príslušný ČŠ požiadať o vrátenie DPH. Mám nárok na vrátenie celej DPH z nakúpených pohonných látok, alebo musím žiadať len pomernú časť DPH, na ktorú by som mala nárok, keby som PHM nakupovala v SR?
9 0
rodina1 rodina1

rodina1 je offline (nepripojený) rodina1

Som jedna z vás

Informácia k vráteniu DPH zahraničnej osobe z tretieho štátu za obdobie kalendárneho roka 2010
podľa zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov

http://www.drsr.sk/drsr/slovak/danov...ie_3_staty.pdf
7 0
rodina1 rodina1

rodina1 je offline (nepripojený) rodina1

Som jedna z vás
Overovanie IČDPH v členských štátoch EU

http://www.drsr.sk/drsr/slovak/danov...icdph_2011.pdf
8 0
rodina1 rodina1

rodina1 je offline (nepripojený) rodina1

Som jedna z vás
Informácia k uplatňovaniu vykonávacieho nariadenia Rady (EÚ) č. 282/2011

http://www.drsr.sk/drsr/slovak/danov...r_282_2011.pdf
7 0
srska srska

srska je offline (nepripojený) srska

online overenie v systéme vies je v softwéroch dávno zakomponované. napr. aj pohode v 2 krokoch
Naposledy upravil srska : 11.08.11 at 21:34
0 0
rodina1 rodina1

rodina1 je offline (nepripojený) rodina1

Som jedna z vás
... ja som len pridala info z DRSR ...
0 0
srska srska

srska je offline (nepripojený) srska

dal som užitočné.
0 0
rodina1 rodina1

rodina1 je offline (nepripojený) rodina1

Som jedna z vás
... ďakujem, ale preto som ti to nenapísala ...
0 0
rodina1 rodina1

rodina1 je offline (nepripojený) rodina1

Som jedna z vás
Informácia k novele zákona o DPH od 1. 12. 2011
7 0
witch witch

witch je offline (nepripojený) witch

človek milujúci a chybujúci
Uvedený dotaz som na DRSR zadala, lebo na školení nám pán daňový poradca tvrdil, že v príklade č. 2, pokiaľ uvádzame ako vznik daňovej povinnosti dátum FA, máme to zle.

Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného ČŠ vzniká platiteľovi daňová povinnosť:
- 15. deň kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, kedy sa uskutočnilo nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu, alebo
- dňom vyhotovenia faktúry, ak bola faktúra pre nadobúdateľa vyhotovená pred vyššie uvedeným 15. dňom.
Ak dodávateľ vyhotoví faktúru z dôvodu prijatia platby predtým, ako dôjde k dodaniu tovaru, na túto faktúru sa na účely určenia vzniku daňovej povinnosti neprihliada. Pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu daňová povinnosť prijatím platby nevzniká.
Ak je faktúra na dodanie tovaru vyhotovená predtým, ako sa tovar prepraví do tuzemska, musí nadobúdateľ určiť, či je tovar fyzicky prepravený do tuzemska najneskôr do podania daňového priznania za toto zdaňovacie obdobie, príp. do obdobia spracovania podkladov na podanie daňového priznania.
V prípade, že dodávateľ vyhotoví faktúru na dodanie tovaru po uskutočnení prepravy tovaru do tuzemska, určí sa deň vzniku daňovej povinnosti podľa toho, či je faktúra vyhotovená po 15. dni kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci,
V uvádzaných príkladoch daňová povinnosť vzniká podľa § 20 ods. 1 písm. b) dňom vyhotovenia faktúry.

Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica v zmysle zákona 150/2001 Z.z. o daňových orgánoch poskytuje informácie daňovým subjektom o ich právach a povinnostiach vo veciach daní , ktoré sú všeobecného charakteru a ktoré sú využiteľné pre široký okruh daňových subjektov. V jeho kompetencii nie je posudzovanie správnosti postupu platiteľa pri uplatňovaní DPH v jednotlivých konkrétnych prípadoch.

Ing. Anna Jurišová
sekcia metodiky daní DR SR
odbor služieb pre verejnosť

Váš dopyt:

Vznik daňovej povinnosti pri nadobudnutí tovaru z iného členského štátu:

Ako máme správne interpretovať § pri faktúre za tovar z EU -§ 11ods.1, §19 ods.1, §20ods.1a 2 Zákona o DPH?

príklad 1:
tovar doručený 7.októbra, vyhotovenie FA 10.novembra - daňová povinnosť a právo na odpočet je 10.novembra, alebo 15.novembra?

príklad 2:
tovar doručený 11.novembra, vyhotovenie FA 9.novembra - daň.povinnosť a právo na odpočet je 15. decembra, alebo 9.novembra?

príklad 3:
tovar doručený 11.novembra, vyhotovenie FA 14.novembra- daň.povinnosť a právo na odpočet je 15. decembra, alebo 14.novembra?

Ďakujem za odpoveď!
11 0
SilMar Group SilMar Group

SilMar Group je offline (nepripojený) SilMar Group


Dobrý deň, na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné: Jednotlivé zdaniteľné obchody, ktoré sú predmetom dane, sú vymedzené v § 2 zákona o DPH. V zmysle § 2 ods. 1 písm. a) a b) zákona o DPH predmetom dane je dodanie tovaru (prevod práva nakladať s hmotným majetkom ako vlastník) za protihodnotu v tuzemsku uskutočnené zdaniteľnou osobou, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby a predmetom dane je aj poskytnutie služby za protihodnotu v tuzemsku uskutočnené zdaniteľnou osobou, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby (o poskytnutie služby, ktoré je zdaniteľným obchodom, ide len v tom prípade, ak existuje právny vzťah medzi poskytovateľom služby a prijímateľom služby, ktorý sa realizuje za určitú protihodnotu). Pokiaľ zdaniteľná osoba požaduje akúkoľvek platbu, ktorá sa týka sankcií za porušenie povinností zo zmlúv alebo požaduje náhradu škody, tieto platby nepredstavujú protihodnotu za dodanie služby príp. dodanie tovaru, a preto nie sú predmetom dane v zmysle § 2 zákona o DPH.
Ing. Iveta Debnárová Sekcia metodiky daní DR SR Odbor služieb pre verejnosť

Váš dopyt:
Dobrý deň, Podľa §2/1b Zákona 222/2004 o DPH je predmetom dane poskytnutie služby za protihodnotu v tuzemsku uskutočnené zdaniteľnou osobou, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby. Podľa §9/1 je dodaním služby každé plnenie, ktoré nie je dodaním tovaru. Pokuty, penále a úroky z omeškania sa v praxi nepovažujú za predmet DPH, ale keďže v §10 nie sú vymenované, na základe čoho možno takto uvažovať? Akú právnu oporu má dané tvrdenie?
Ďakujem, pekný deň


8 0
SilMar Group SilMar Group

SilMar Group je offline (nepripojený) SilMar Group

Kompetenčné centrum finančných operácií v Banskej Bystrici k Vášmu podaniu vo veci uplatňovania zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov/ďalej len zákon o DPH/ uvádza nasledovné:

Podľa § 78 ods. 3 ak osobe, ktorá nie je platiteľom (napr. osoby registrované podľa § 7 a 7a), vznikne povinnosť platiť daň (§ 69), je táto osoba povinná podať daňové priznanie do 25 dní po skončení kalendárneho mesiaca, v ktorom vznikla daňová povinnosť, a v tej istej lehote zaplatiť daň s výnimkou podľa ods. 4.
Z uvedeného vyplýva, že ak osobám registrovaným podľa § 7 alebo 7a nevznikne daňová povinnosť daňové priznanie nepodávajú. Keďže nadobudnutím nového dopravného prostriedku vzniká daňová povinnosť aj osobe, ktorá je registrovaná podľa § 7 a 7a, podá daňové priznanie do 25 dní po skončení kalendárneho mesiace (§ 78 ods. 3).


Ing. Antónia Vištiaková
Oddelenie poskytovania informácií____



Otázka:
Podľa Zákona o DPH Ak osobe, ktorá nie je platiteľom, vznikne povinnosť platiť daň, je táto osoba povinná podať daňové priznanie do 25 dní po skončení kalendárneho mesiaca, v ktorom vznikla daňová povinnosť, a v tej istej lehote zaplatiť daň s výnimkou osôb, ktoré nie sú registrované pre daň a nadobudnú nový dopravný prostriedok z iného členského štátu. V tomto prípade je povinná podať daňové priznanie osoba, ktorej sa to týka a to do 7 dní od nadobudnutia nového dopravného prostriedku a v tej istej lehote zaplatiť daň.

Osoba registrovaná podľa §7 alebo §7a sa považuje za platiteľa - môže teda podávať daňové priznanie štvrťročne alebo postupuje podľa horeuvedeného a je povinná podávať DP mesačne.
Ak osobe registrovanej podľa §7 alebo §7a nevznikne v zdaňovacom období daňová povinnosť, je povinná podať nulové DP alebo daňové priznanie nepodáva?
7 0
SilMar Group SilMar Group

SilMar Group je offline (nepripojený) SilMar Group

Informácia k podaniu


Kompetenčné centrum finančných operácií Banská Bystrica k Vášmu podaniu vo veci uplatňovania zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len zákon o DPH) uvádza nasledovné:

V zmysle § 71 ods. 1 zákona o DPH pri každom dodaní tovaru a služby v tuzemsku pre zdaniteľnú osobu a pre právnickú osobu, ktorá nie je zdaniteľnou osobou, je platiteľ povinný vyhotoviť faktúru najneskôr do 15 dní od vzniku daňovej povinnosti.
V prípade, že platiteľ dane vyhotovil faktúru na základe vopred prijatej platby, ktorá bola zaplatená vo výške 100 % ceny dohodnutej za dodanie služby, nie je povinný vyhotoviť pri dodaní služby ďalšiu faktúru. Z uvedeného vyplýva, že daňová povinnosť vznikla v zmysle § 19 ods. 4 zákona o DPH prijatím platby (jún 2012), z toho dôvodu pri následnom dodaní služby (júl 2012) už daňová povinnosť v zmysle § 19 ods. 2 zákona o DPH nevzniká.


Ing. Ľubomíra Mihalisková
Kompetenčné centrum finančných operácií Banská Bystrica
Oddelenie poskytovania informácií


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Otázka:
Dobrý deň,
podľa § 71 Zákona č. 222/2004 Z. z. o DPH
Faktúra pri dodaní tovaru a služby v tuzemsku

(1) Pri každom dodaní tovaru a dodaní služby v tuzemsku pre zdaniteľnú osobu a pre právnickú osobu, ktorá nie je zdaniteľnou osobou, je platiteľ povinný vyhotoviť faktúru. Platiteľ je povinný vyhotoviť faktúru aj v prípade, ak je platba prijatá pred dodaním tovaru a predtým, ako je poskytovanie služby skončené. Platiteľ vyhotoví faktúru najneskôr do 15 dní od vzniku daňovej povinnosti. Ak v kalendárnom mesiaci vznikne platiteľovi daňová povinnosť prijatím jednej alebo viacerých platieb a zároveň aj dodaním tovaru alebo dodaním služby, na ktoré prijal jednu alebo viac platieb, môže platiteľ vyhotoviť jednu faktúru, a to najneskôr do 15 dní od vzniku poslednej daňovej povinnosti vzťahujúcej sa na toto dodanie tovaru alebo dodanie služby v tomto kalendárnom mesiaci. Platiteľ nie je povinný na účely dane vyhotoviť faktúru, ak ide o tovar alebo službu, ktorá je dodaná s oslobodením od dane podľa § 28 až 42.

Ak platiteľ prijme za službu platbu vopred v plnej výške v jednom mesiaci (alebo zdaňovacom období) - napr. 30.06.2012, vystaví s faktúru s dátumom dodania podľa prijatej platby 30.6.2012, odvedie daň za 2. kvartál. Ak službu v skutočnosti dodá až v nasledujúcom mesiaci (zdaňovacom období) - napr. 05.07.2012 - je povinný vystaviť ďalšiu faktúru s dátumom skutočného dodania služby, aj keď je daň odvedená v plnej výške?
7 0
KEJKA KEJKA

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac
Aljok Pozri príspevok
No z pohľadu DPH OK.
Ale čo s účtovníctvom? Keď nevystavíš faktúru na službu, tak predsa v účte dodávateľa aj odberateľa zostane suma visieť na účtoch prijaté preddavky a poskytnuté preddavky.
k tomuto sa vyjadrila Ing. Jablonková už cca 2-3 roky dozadu. Ak bolo uskutočnené plnenie, platba 100% a teda dodávateľ nie je povinný vystaviť faktúru, obe strany môžu zúčtovať na základe iného dokladu, ktorým vedia preukázať realizáciu - preberací protokol, zmluva, pôvodná faktúra s popisom /ak existuje popis služby/, príjemka tovaru atp. atp.
0 0
SilMar Group SilMar Group

SilMar Group je offline (nepripojený) SilMar Group

Otázka: Dobrý deň,

Od spoločnosti si objedná tovar zákazník z tretieho štátu (Rusko), ale žiada ho dodať priamo do štátu, ktorý je súčasťou EU (Litva).
Keďže uvedený obchod nespĺňa náležitosti oslobodenia podľa §43 (zákazník nie je osoba registrovaná pre DPH v inom členskom štáte) ani oslobodenia podľa §47 (tovar nie je odoslaný na územie 3. štátu) - ako je potrebné postupovať v tomto prípade?

Ďakujem, pekný deň

Odpoveď zo dňa 25.06.2012:

Dobrý deň,

Kompetenčné centrum finančných operácií Banská Bystrica k Vášmu podaniu vo veci uplatňovania zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len zákon o DPH) uvádza nasledovnú informáciu:

Podľa § 13 ods. 1 písm. a) zákona o DPH ak je dodanie tovaru spojené s odoslaním alebo prepravou miesto dodania tovaru je miesto, kde sa tovar nachádza v čase, keď sa odoslanie alebo preprava tovaru začína uskutočňovať, t. j. v danom prípade tuzemsko.
Vzhľadom na to, že nie je možné uplatniť oslobodenie od dane podľa § 47 zákona od DPH, nakoľko miesto určenia tovaru nie je na území 3. štátu a taktiež nie je možné uplatniť oslobodenie podľa § 43 zákona o DPH, nakoľko nadobúdateľ nie je osobou identifikovanou pre daň v inom členskom štáte, je potrebné postupovať bežným spôsobom zdaňovania, t. j. na tovar uplatniť slovenskú DPH a uviesť ju vo faktúre.


S pozdravom

Ing. Ľubomíra Mihalisková
odbor služieb pre verejnosť
oddelenie poskytovania informácií
Kuzmányho ul. 18, 975 04 Banská Bystrica
7 0
SilMar Group SilMar Group

SilMar Group je offline (nepripojený) SilMar Group

otázka:
Chcela by som spýtať - ako mám chápať osobu popísanú v §16 odst. 16 zákona o DPH -
Miestom dodania služieb uvedených v odseku 17 vrátane prijatia záväzku zdržať sa zámeru ich vykonávania alebo zdržať sa ich vykonávania úplne alebo čiastočne, ak sú tieto služby dodané osobe inej ako zdaniteľnej osobe, ktorá má sídlo, bydlisko alebo sa obvykle zdržiava mimo územia Európskej únie, je miesto, kde má táto osoba sídlo, bydlisko alebo miesto, kde sa obvykle zdržiava.

Poprosila by som konkrétny príklad takej osoby.

Uvádzajú sa uvedené služby v daňovom priznaní? Ak áno, ktoré riadky?

Odpoveď zo dňa 24.7.2012:

Kompetenčné centrum finančných operácií Banská Bystrica k Vášmu podaniu vo veci uplatňovania zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len zákon o DPH) uvádza nasledovnú informáciu:


Zdaniteľnou osobou je podľa § 3 ods. 1 zákona o DPH každá osoba, ktorá vykonáva nezávisle akúkoľvek ekonomickú činnosť bez ohľadu na účel alebo výsledky tejto činnosti. Zdaniteľnými osobami sú predovšetkým podnikatelia, avšak zdaniteľnou osobou môže byť aj osoba, ktorá nie je založená alebo zriadená na účely podnikania, ak vykonáva ekonomickú činnosť, z ktorej dosahuje príjmy, pričom musí ísť o opakované dosahovanie príjmov a nie o príjem z jednorazovej aktivity.
Ak sú služby podľa § 16 ods. 17 zákona o DPH dodané osobe inej ako zdaniteľnej, ktorá má sídlo, bydlisko alebo sa obvykle zdržiava mimo územia EÚ (napr. občanovi z 3. štátu, ktorý nepodniká), potom miestom dodania týchto služieb je 3. štát. Transakcie s miestom dodania mimo tuzemska sa v daňovom priznaní neuvádzajú.
2 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať