Zavrieť

Porady

Susedka psychopat, čo s ňou?

Shin Shin

Shin je offline (nepripojený) Shin

Dobrý deň, zrejme sa už takáto téma tu pretriasala, ale keď už nič iné, tak sa aspoň vyspovedám (občas to uľahčí situácii) a možno mi tu niekto poskytne inšpiráciu ako ďalej ... Keďže nešťastia nikdy nie je dosť, mojim rodičom, ktorí bývajú v činžiaku, praskol nadránom ventil na horúcej vode na prípojke v kuchyni. Mama to našťastie relatívne skoro zistila, ale škoda už nastala. To, že majú zničené parkety v celej kuchyni a vstupnej hale, je v tomto prípade najmenší problém. Napriek tomu, že sa snažila čo najskôr vodu z podlahy odstrániť, voda samozrejme pretiekla ďalej a stiekla k susedke, čo býva pod nimi. Mala zatečené horné kúty v chodbe a jeden v izbe. Milá susedka namiesto toho, aby pomohla zachraňovať situáciu, vrieskala nad mamou (ktorá má mimochodom skoro 75 rokov a vážne zdravotné problémy, o ktorých susedka vie), že čo robia a čo bude ona robiť, ako k tomu príde, atd. Akoby ju naši vytopili úmyselne (Ja tam byť, tak ju asi prefackám, aby nehysteričila a radšej konala). Otec sa bol neskôr ešte v ten deň u nej pozrieť na škodu, mala trocha zatečené kúty. Dali jej hned 20 eur, na farbu a stierku a plus niečo robota (10 l bielej farby stojí cca 8 či 9 eura stierka 2 eura). A na maľovanie jej otec odporučil dalšieho suseda, ktorý síce nie je oficialne maliar, ale je šikovný a vymaľuje jej lacnejšie. Ale že chce s ním otec predtým hovoriť a ak maliar usúdi, že treba premaľovať aj stenu, dohodne sa s ním a samozrejme mu to aj zaplatí.
Vtedy som už začala mať silné podozrenie, že to dopadne veľmi zle, keďže milú susedku poznám (na ozrejmenie – pred časom si zavolala maliarov (neoficiálnych, čiže za lacnejší peniaz), dala si vymaľovať celý byt a keď mala zaplatiť, povedala, že nič nezaplatí (a ani doteraz nezaplatila), lebo nie sú živnostníci a udá ich, tož aký je toto charakter???). Moji rodičia bohužiaľ byt poistený nemajú, susedka áno, ale samozrejme poisťovňu kvôli škode nezavolala, pretože vedela, že by jej zaplatili bud rovnako ako moji rodičia alebo ešte menej. Už vtedy začala spriadať plán ako túto situáciu využiť a dať si vymaľovať za cudzie polku bytu. Panel ešte nie je vyschnutý, naši majú ešte stále trocha vlhké parkety (stalo sa to predminulý týžden vo štvrtok), milá susedka nahnala suseda maliara túto sobotu ráno, aby zoškrábal maľovku a vymaľoval jej. Nemusím asi ani spomínať, že maliara za otcom neposlala. Večer zazvonila s tým, že musela kúpiť farbu za 40 eur (40 litrov farby na tri kúty???), ale že tá farba nie je taká ako na stene (načo ju kupovala ona, keď tomu prd rozumie) a že bolo treba premaľovať aj steny (???) a ešte bude treba znova, lebo to žltne (samozrejme, ked panel ešte nevyschol).
Proste to, čo som predpokladala, sa splnilo. Tak ju naši poslali preč s tým, že takto sa nedohodli a nemienia jej preplatiť maľovku pomaly celého bytu, keď škoda je minimálna. Na to susedka začala vrieskať na celú chodbu, že s ňou naši vybabrali, že jej zakázali volať jej poisťováka a oni všetko zaplatia (??? je to jej poisťovák, čo s tým oni majú, okrem toho ani slovom to nespomenuli), že sú špiny a hajzli, blablabla ... Bola som vtedy u rodičov, tak som navrhla našim, že sa na to vykašleme, nebudeme sa dohadovať z psychicky narušenou ženou a kedže sme spôsobili škodu, aj ked neúmyselne, dáme jej ešte 50 eur (myslím, že za tri zatečené horné kúty je 70 eur viac než dosť), s tým, že podpíše papier, že prevzala peniaze a obe strany považujú túto vec za vysporiadanú a skončili sme s ňou. A ak nebude suseda súhlasiť, chceme faktúru od maliarskej firmy, ktorá jej tie kúty vymaľuje a ktorú pošlem na živnostenský úrad na preverenie a zároveň aj na daňový úrad, či to bolo aj zaplatené. Samozrejme hneď súhlasila, lebo by susedovi maliarovi musela zaplatiť z vlastného a došlo by sa na to, že nás chce oklamať a zneužiť. Podpísala a ukončila to tým, že aj tak sú moji rodičia hajzli a špiny a roznesie to po celom meste a ohovorí ich. Upozornila som ju, nech si dáva pozor na jazyk, že sa má správať slušne k pomaly o 20 rokov starším ľuďom od nej, ktorí si to okrem iného nezaslúžia, pretože náročky nič nezavinili a zaplatené dostala. Dostala som odporúčanie, že mám mudrovať v práci. Nemalo zmysel to s ňou dalej riešiť, tak sme to ukončili.
A začalo peklo. Psychicky terorizuje rodičov (napr. vykrikuje na mamu, že čo Ty trasľavá bosorka, už ťaháš domov ) , vymýšľa si klamstvá a ohovára, zastavuje každého v činžiaku a na uliciach a vykladá nezmysly. Dnes začala s ohováraním sestry a švagra, ktorí bývajú v tom istom meste. Ja predpokladám, že prídem na rad neskôr, keďže k našim chodím len na víkend im pomôcť.
Keby sa to týkalo mňa, tak sa na to vykašlem, vysmejem sa jej, pošlem na psychiatru, ohováranie tu vždy bolo a bude, ale mám strach o rodičov. Majú svoj vek a zdravotné problémy, mali by mať pohodu a nie aby ich nejaká psychopatka terorizovala.
Ospravedlňujem sa, že som sa tak rozpísala, ale nemám skúsenosti, ako sa brániť voči takýmto ľuďom, byť rovnaká a urážať či ohovárať je mi proti srsti. Tak snáď mi tu niekto poradí, ako to čo najlepšie poriešiť:
- ignorovať?
- s úsmevom jej zazvoniť, že mám pre ňu číslo na psychiatra, že poniektorým to pomohlo, či jej, to je už otázne?
- či poradiť jej, aby každé ráno nestávala s toľkou dávkou zloby, závisti a žlče, lebo môže dostať infarkt a tomu by sa všetci navôkol potešili a to ona určite nechce?
- zavolať na ňu políciu kvôli ohováraniu a poškoďovaniu dobrého mena?
- pretiahnuť ju lopatou po hlave? (nelegálne, trestné, viem, ale aké účinné )
Usporiadat
Téma je uzavretá.
Shin Shin

Shin je offline (nepripojený) Shin

Presne tak. Potrebovala som poradiť, ako ďalej so susedkou, ktorá prekračuje určité hranice slušnosti, dôstojnosti, občianskeho spolunažívania. Táto situácia síce vznikla vďaka neúmyselnému vytopeniu, ale považujem ju za uzavretú, keďže sme sa dohodli na kompenzácii škody, ktorú sme spôsobili, čo máme aj papierovo potvrdené a škoda je vyplatená. Že susedka nie je spokojná s tým, že nás nemôže ďalej pumpnúť o ďalšie peniaze, to ma už naozaj netrápi. Nemusela s dohodou súhlasiť, dala som jej možnosť dať si opravy spraviť profesionálnou firmou s tým, že požadujem ale faktúry na preplatenie, to však okamžite odmietla.
Problém mám s jej správaním, šírením klamstiev a osočovaní, či už na základe veku mojich rodičov alebo nepochopiteľnej asi závisti či zloby, dnes už celej rodiny, hádam až do tretieho kolena.
Každopadne ďakujem všetkým zúčastneným, ktorí prispeli či už podnetnými, inšpiratívnymi ale aj kontraproduktívnymi radami Celá rodina sme sa postavil k tomu zatiaľ tak, že ju ignorujeme, nereagujeme na jej osočovania, robí v podstate sama sebe výbornú reklamu o svojom charakteri a naozaj sa nepotrebujeme znížiť na jej úroveň, že jej to oplatíme rovnakou mincou. Ľudia, či už susedia alebo nie, zastavujú mamu a krútia nesúhlasne hlavou, čo táto žena stvára, prečo si vymýšľa a osočuje. No uvidíme ... ak s tým neprestane, alebo to bude eskalovať ešte viac, zavolám na ňu proste políciu, nech to s ňou riešia, je to naše právo sa brániť aspoň takouto legálnou cestou a dotyčná osoba si musí raz uvedomiť, že za všetko svoje správanie musí niesť aj zodpovednosť ...
0 0
Petra Nová Petra Nová

Petra Nová je offline (nepripojený) Petra Nová

nika.sum Pozri príspevok
Peťka, ale ako zadavatelka pisala, oni to riesili tak ze sa s poskodenou dohodli, len to musi byt na strane poskodenej charakterny clovek a nie niekto kto chce z nestastia inych este vytrieskat peniaze. A byt si nechala malovat prave ta poskodena rychlo, len aby sa asi nezistilo, ze tam takmer ziadna skoda asi nevznikla. Teraz uz vlastne ani nechcela riesit nahradu skody zadavatelka, ale psychicke tyranie poskodenej namierene proti rodicom zadavatelky.
Nika, mňa život dostatočne naučil, že z dvoch verzií je tretia pravdivá. A skús si pozornejšie prečítať príspevky zadávateľky. Tak určite neprehliadneš posun v jej tvrdeniach.
Vždy keď čítam tému na tento spôsob, tak rozmýšľam, kto je tam vlastne tým "psychopatom".
Ja som vytopila, mňa vytopili, vždy sme sa dohodli, ako normálni ľudia. Lebo každý kto topil si uvedomoval, že spravil zle druhému a úprimne sa snažil, aby tú škodu odčinil. Lebo škoda nespočíva len vo farbe a maliarovi.
Naposledy upravil Petra Nová : 20.06.12 at 09:39
0 0
Helik3 Helik3

Helik3 je offline (nepripojený) Helik3

Aka som,taka som.Som jednoducho zena.Ked sa mi zachce smiat,smejem sa pojasena... ...viac
Petra Nová Pozri príspevok
Nika, mňa život dostatočne naučil, že z dvoch verzií je tretia pravdivá. A skús si pozornejšie prečítať príspevky zadávateľky. Tak určite neprehliadneš posun v jej tvrdeniach.
Vždy keď čítam tému na tento spôsob, tak rozmýšľam, kto je tam vlastne tým "psychopatom".
Ja som vytopila, mňa vytopili, vždy sme sa dohodli, ako normálni ľudia. Lebo každý kto topil si uvedomoval, že spravil zle druhému a úprimne sa snažil, aby tú škodu odčinil. Lebo škoda nespočíva len vo farbe a maliarovi.
možno máš šťastie na dobrých susedov
ale myslím, že nikdy nevieš ako sa môže dotyčný poškodený zachovať. možno jeden krát bol milý a na druhý krát sa otočí o 180 st.
a akokoľvek sa budeš snažiť s ním vyjsť v dobrom, keď raz nemá záujem ustúpiť, nepohneš s ním.
asi len oficiálnou cestou....
takže moja rada - ak to zájde naozaj ďaleko a budú tieto konflikty pretrvávať - polícia (neviem aká bude úspešnosť), alebo mestský úrad...
0 0
veronikasad veronikasad

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

Petra Nová Pozri príspevok
Nika, mňa život dostatočne naučil, že z dvoch verzií je tretia pravdivá. A skús si pozornejšie prečítať príspevky zadávateľky. Tak určite neprehliadneš posun v jej tvrdeniach.
Vždy keď čítam tému na tento spôsob, tak rozmýšľam, kto je tam vlastne tým "psychopatom".
Ja som vytopila, mňa vytopili, vždy sme sa dohodli, ako normálni ľudia. Lebo každý kto topil si uvedomoval, že spravil zle druhému a úprimne sa snažil, aby tú škodu odčinil. Lebo škoda nespočíva len vo farbe a maliarovi.
Peťka, nie každý. Mne pred pár rokmi tiež horný sused vytopil čerstvo vytapetovanú kuchyňu - nenazvala som ho za to psychopatom, skôr mi ho bolo ľúto. Odchádzal z bytu ako neplatič a zrejme mu chýbala kuchynská bateria, ktorú predtým ako odviezol posledné veci na káričke, odmontoval tiež.
0 0
Petra Nová Petra Nová

Petra Nová je offline (nepripojený) Petra Nová

Veronika, ja si uvedomujem, že zatiaľ som mala v živote šťastie na ľudí, na susedov - v reálnom živote. Tiež viem, že nie je to tak u každého.
Lenže, keď vidím tému psychopat, čo s ním?, tak mám chuť odpovedať... "zabiť a zakopať!". Ak niekto je psychopat, treba ho liečiť, ak nie je, tak načo tie silné slová. A keď sa niekto chce vyžalovať, treba to poctivo napísať, som napálený, tak sa vám idem vysťažovať, nech sa mi uľaví. O čom toto celé bolo?
0 0
veronikasad veronikasad

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

Petra Nová Pozri príspevok
Veronika, ja si uvedomujem, že zatiaľ som mala v živote šťastie na ľudí, na susedov - v reálnom živote. Tiež viem, že nie je to tak u každého.
Lenže, keď vidím tému psychopat, čo s ním?, tak mám chuť odpovedať... "zabiť a zakopať!". Ak niekto je psychopat, treba ho liečiť, ak nie je, tak načo tie silné slová. A keď sa niekto chce vyžalovať, treba to poctivo napísať, som napálený, tak sa vám idem vysťažovať, nech sa mi uľaví. O čom toto celé bolo?
Peťka, úplne s tebou súhlasím. Bola som aj v situácii na druhej strane - vytopila som spodných susedov (teda nie ja,ale dcéra, ktorá po príchode zo školy najskôr ľahla do vane, hadicu vyhodila von - a potom pustila práčku). Rozumní ľudia sa vždy vedia dohodnúť.

Bez poistenia domácnosti sa takéto situácie riešia ťažšie - čo našťastie v jednom aj druhom prípade nebol môj prípad.
0 0
witch witch

witch je offline (nepripojený) witch

človek milujúci a chybujúci
Petra Nová Pozri príspevok
Veronika, ja si uvedomujem, že zatiaľ som mala v živote šťastie na ľudí, na susedov - v reálnom živote. Tiež viem, že nie je to tak u každého.
Lenže, keď vidím tému psychopat, čo s ním?, tak mám chuť odpovedať... "zabiť a zakopať!". Ak niekto je psychopat, treba ho liečiť, ak nie je, tak načo tie silné slová. A keď sa niekto chce vyžalovať, treba to poctivo napísať, som napálený, tak sa vám idem vysťažovať, nech sa mi uľaví. O čom toto celé bolo?
Pozri prvú vetu príspevku:



18.06.12
Susedka psychopat, čo s ňou?
22:48 Shin

Junior Member
Členom od: 25.05.11
Miesto:
Príspevky: 10
pochváliť
Dobrý deň, zrejme sa už takáto téma tu pretriasala, ale keď už nič iné, tak sa aspoň vyspovedám (občas to uľahčí situácii) a možno mi tu niekto poskytne inšpiráciu ako ďalej ..
0 0
Shin Shin

Shin je offline (nepripojený) Shin

Zopakujem to ešte raz, nechcela som tu riešiť problém vytopenia bytu, vinu, nevinu, ani to ako sa to riešilo a vyriešilo. Len som trocha obšírnejšie opísala situáciu, ktorá sa stala a zrejme vyvolala následné správanie susedky, aby ten, kto má záujem poradiť, mal predstavu (a áno, aj sa mi trocha uľavilo, dať hnev na papier, vždy vypustí paru a usporiada myšlienky). Zrejme ale stačilo napísať - "vytopilo nám byt, my sme trocha vytopili aj susedu pod nami, snažili sme sa rozumne dohodnúť na odškodnení, suseda robila problémy ale nakoniec sme k dohode dospeli a vyplatili ju. Môj problém je, že ohovára celú rodinu, šíri klamstvá a uráža rodičov na základe ich veku a choroby, ako sa mám brániť, má s tým niekto skúsenosti?" Ok, aspoň viem do budúcna, že treba čo najmenej informácií poskytnúť, inak sa tu bude skôr preberať, či sa niekto hrá na pekného alebo nie, ako radiť.
Čo sa týka slovka psychopat, nemám k tomu čo dodať, vyššie som uznala, že som to písala nahnevaná a nemusela som to pomenovanie použiť, ale použila som. Mám sa ísť za to obesiť? Neplánujem ... správanie susedy mi také pripadá a či sa to tu niekomu páči alebo nie, je to bohužiaľ tak. A nemienim za to susedu ani zabiť ani zakopať.
A áno, aj ja som doteraz patrila k tým šťastlivcom, ktorí prišli do styku len s rozumnými slušnými ľuďmi, ktorí keď nastal problém, snažili sa všetko riešiť rozumne a ľudsky. Bohužiaľ, raz to nastať asi muselo a tak som poprosila o pomoc, ako sa správať v takejto situácii.
Zároveň obdivujem každého, ktorý v akejkoľvek situácii , zachová ľadový pokoj a s nadhľadom Angličana vyrieši všetky problémy v ceste.
Ešte raz ďakujem všetkým, čo sa snažili mi úprimne poradiť, prajem pekný deň.
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Mohla by si tému uzavrieť.
0 0
Shin Shin

Shin je offline (nepripojený) Shin

Ak mi poradíš pls ako, mile rada. Som tu v podstate nováčik, moja prvá téma ako aj príspevok
0 0
veronikasad veronikasad

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

Shin Pozri príspevok
Ak mi poradíš pls ako, mile rada. Som tu v podstate nováčik, moja prvá téma ako aj príspevok
Pomôžem ti, stláčam vyriešené v prvom príspevku. Ak sa ešte jeden poraďák pridá, téma bude uzatvorená.
0 0
Shin Shin

Shin je offline (nepripojený) Shin

OK, ďakujem
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať