Zavrieť

Porady

Konferencie, prednášky, školenia

Tibor Mičo
Zakladám túto tému, nakoľko som tu takú nenašiel. Prosím aby prispievatelia poradili ostatným účastníkom porady kedy, kde a na akú tému sa bude organizovať konferencia, nejaké prednášky alebo školenia. Myslím, že táto téma každému príde vhod. Nechcel by som aby sa limitovala na nejaké konkrétne zameranie, každému sa niekedy zíde mať prehľad aj o iných záležitostiach ako o tých, ktorým sa venuje denne.

Zmena obsahu témy: školenia, obchodné praktiky, , teplo, meranie, rozpočítavanie a ktovie čo ešte príde.
Naposledy upravil Tibor889 : 27.10.12 at 20:19
Usporiadat
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
Logicky mi vychodí, že to slnko pôsobí aj na ďalších šesť miestnosti nadomnou a tiež, že všetci, alebo minimálne jeden nemá optimálne nastavenú hlavicu,
sito ty si truľko, žiaden mrhač s teplom to byť nemusí, čo stačí tebe slnka veru pod strechou nestačí. Záhada optimálne nastavených hlavíc vyriešená ...má ju nastavenú optimálne a predsa mu radiátor hreje, prečo? Lebo ju má optimálne nastavenú, tú hlavicu.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

nunenko Pozri príspevok
sito ty si truľko, žiaden mrhač s teplom to byť nemusí, čo stačí tebe slnka veru pod strechou nestačí. Záhada optimálne nastavených hlavíc vyriešená ...má ju nastavenú optimálne a predsa mu radiátor hreje, prečo? Lebo ju má optimálne nastavenú, tú hlavicu.
Óóóó, a čo tak jemne?

No vieš, tie miestnosti majú rovnakú podlahovú plochu, akurát, že u mňa ma súvislosť s teplom s tou podlahou a u neho s plafónom. Radiátory máme rovnaké, slniečko je k nemu skúpejšie ako ku mne, ja mám zaznamenaných 745 a on 1 893, po korekcii koeficientom radiátorov 410 a 1 041 jednotiek. Nejaký hasič navrhol 10 %ný odpis za ochladzovanú plochu, tak potom je konečný stav na rozpočítanie nákladov 369 a 937 jednotiek pomer 1,00 : 2,54. Ak je náklad na jednotku jedno €, tak pomer úhrady nákladov je tiež rovnaký. Takže sa to dokurví priemerom na rovnakú technickú jednotku! Alebo podľa teba, by mala byť každému napočítaná rôzna cena na jednu konečnú jednotku rozpočítania? Ale aká v akom pomere? Že by 2,54 : 1,00? Nemal by vyliesť na strechu a preplesknúť to slniečko, že je k nemu také nespravodlivé?

To nie je záhada, optimálne si nastaviť hlavice. A ako je optimálne nastavená hlavica? Ak pri dosiahnutí 21 °C v miestnosti uzavrie prívod vody do radiátora do doby pokiaľ neklesne v miestnosti teplota a hlavica znova otvorí prívod vody a teda aj odber tepla radiátorom. Príklad 2 na hlavici, ale keď ju má posunutú o 1 - 2 mm doľava už pri 21 °C neuzavrie prívod vody do radiátora. Možno pri 23 °C, maximálne by mala pri 24 °C, ale dodávateľ môže zohriať aj tak vodu, že dosiahne teplotu v miestnosti aj 26 °C. Ak chce mať radiátor celý teplý, tak si nastaví hlavicu na 4 - 5, čo výrobca doporučuje len v krajných prípadoch. Ak má na tej 4 -5 a nejedná so o krajnú situáciu hlavica mu neodstaví prívod nikdy! A slniečko sa môže aj po....

Pokiaľ toto nemá nastavené v hlave, nemôže mať ani optimálne nastavenú hlavicu, ale netreba brať naňho palicu, treba použiť na neho jeho peniaze, jeho podiel úhrady z nákladov domu, to ti je lepšia ešte aj ako dobré slovo. Fakt, odskúšané!!!

Č

0 0
Tibor889 Tibor889

Tibor889 je offline (nepripojený) Tibor889

Tibor Mičo
Hlavice majú aj zarážky na omedzenie maximálneho nastavenia. Prečo im nedáš zarážku? Samozrejme ak to budú chcieť dobrovoľne.
Namontuj a naprogramuj im elektronické hlavice- máš naviac zaručené automatické útlmy kedy si zmyslia = úspora naviac keď nemusia denne behať ku hlaviciam (čo ani nerobia). Už som montoval kompletne celý dom s el. hlavicami- rozhodli sa že chcú komfort a majú na to, tak nech sa páči. Myslím, že úspory s nimi sú väčšie ako s obyčajnými, ale to samozrejme závisí od nastavenia.

Alebo ešte "lepšie" si namontujte toto http://www.trasco.cz/helg.htm a môžeš im do teploty "kecať" alebo im ju nastavovať. Len či to už nie je priveľký zásah do súkromia ? Naviac má ten systém možnosť rozúčtovania skoro "tvojím spôsobom".
Ale toto nepropagujem, je to haluz :-D
Naposledy upravil Tibor889 : 08.11.12 at 12:47
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Tibor889 Pozri príspevok
Hlavice majú aj zarážky na omedzenie maximálneho nastavenia. Prečo im nedáš zarážku?

Tibor, žili sme v hlbokom komunizme po roku 1998 žijeme v plytkej, alebo už v demokratickej spoločnosti? Ako chlapec som to videl, záražku, brzdu na železnici, keď posunovali. Ale to sa jednalo o vagóny. Že by také niečo platilo aj na ľudí???

Samozrejme ak to budú chcieť dobrovoľne.

Pardon, Tibor. Tak sa mi zdá, že máš demokratické chápanie. No ale demokracia nie je anarchia, že každý môže čo chce, ak, bol by to bytový dom???

Namontuj a naprogramuj im elektronické hlavice

Na čo ma to navádzaš Tibor? Ja nie som diktátor, Demokrat. To tak sa snažíš pristúpiť, alebo stúpiť na krk každému, komu ponúkaš svoje služby???

- máš naviac zaručené automatické útlmy kedy si zmyslia = úspora naviac keď nemusia denne behať ku hlaviciam (čo ani nerobia).

To, čo ani nerobia. Za pohodlnosť, ale aj hlúposť sa platí! Platilo a aj bude platiť!!!

Už som montoval kompletne celý dom s el. hlavicami- rozhodli sa že chcú komfort a majú na to, tak nech sa páči.

Všakže, ty podľa zmluvy o nič neprídeš? Ale ak oni ten propagovaný komfort nevyužívajú, snáď to nie je moja chyba, či?

Myslím, že úspory s nimi sú väčšie ako s obyčajnými, ale to samozrejme závisí od nastavenia.

Takže si myslím, že hovno z toho viem. Lebo myslieť je vraj, hovno vedieť, treba vyskúšať!!! Ale koniec vety je vynikajúci!!! ... ale to samozrejme závisí od nastavenia ...

A kto im to nastaví, Pápež, alebo ten kto chce spraviť na nich lúpež?

Alebo ešte "lepšie" si namontujte toto http://www.trasco.cz/helg.htm

No vidíš ako spejú technológie dopredu, ale mali by byť veľmi zaujímavé pre spoluvlastníkov domu, nie pre toho kto nimi ovláda spoluvlastníkov!

a môžeš im do teploty "kecať" alebo im ju nastavovať. Len či to už nie je priveľký zásah do súkromia?

Myslím, že máš pravdu do teploty, ktorú chcú jednotliví vlastníci dosiahnuť vo svojom priestore v dom, byte im nená kto čo kecať, aj tak môžu dosiahnuť len takú maximálnu, akú im umožní teplota vykurovacej vody!!! Zo zákona je najvyššia teplota v bytových domoch 24 °C a to v kúpeľni, ostatné obytné miestnosti 21 °C.

Naviac má ten systém možnosť rozúčtovania skoro "tvojím spôsobom".

No, ale do rozpočítania, či už tepla, a aj nákladov za teplo, môžu!!! Či nie??? Musia! Veď je ich, tvojich klientov.

Ešte raz, keď sa kúri zaujíma spoluvlastníkov teplo, jeho rovnomerne, optimálne odoberanie jednotlivými spoluvlastníkmi? Nie!!! Ale v máji, keď dostanú vyúčtovanie zabudnú pre peniaze aj, že je máj, lásky čas, a tak sa jebú medzi sebou o každé €. Alebo sú potichu. Prečo? Lebo im nikto nepovie prečo sa skutočne majú ... rozpočítania nákladov sú im nejasné, niekedy aj preto, že nie sú jasné, zrozumiteľné uvedené všetky údaje o spoločných nákladoch a v konečnom dôsledku nie sú ochotní ich správy domov poskytovať spoluvlastníkom pod rúškom osobných údajov, hajzli.

Ale toto nepropagujem, je to haluz :-D

Už si začal!!! Tu.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

nunenko Pozri príspevok
Základný problém je že tepelné straty bytu nie sú priamo úmerné ploche bytu, a čísla percent z vyhlášky zďaleka nezrovnoprávnia znevýhodnené polohy miestností.
Toto tam ešte nebolo. Ale čo.

Základný problém je že tepelné straty bytu nie sú priamo úmerné ploche bytu

Ale však to povedz polopate, že tepelné straty sú odobraté teplo od dodávateľa tepla cez fakturačný merač v dome za ktoré je povinnosť správy domu uhradiť dodávateľovi náklady napočítané domu na základe schválenej ceny tepla URSOm.

a čísla percent z vyhlášky zďaleka nezrovnoprávnia znevýhodnené polohy miestností.

To máš pravdu! Od stola vo vykúrenej miestnosti, asi ťažko pochopiť niekoho komu správa domu nevie, nechce zabezpečiť , aby mal v byte, miestnostiach zákonom stanovenú teplotu.

Ale ja som na to myslel! Ak sa náklady rozdelia podľa m2, vonkajšie byty majú súčet nákladov v percentách 51,5 % a vnútorné 48,5 % Pri tom mojom, ako si ho nazval? Je tiež podiel úhrady v percentách rovnaký. Takže na začiatku roka majú všetci vlastníci štart na začiatku vykurovania to je od 1.1. rovnaký, nula zaznamenaných jednotiek. Na konci roka, je zaznamenaný počet jednotiek rôzny, ale úhrada nákladov medzi vonkajšími a vnútornými bytmi je po 31.12. v pomere 51,5 % : 48,5 %. Takže v dome nie sú nevýhodné byty, sú len vlastníci bytov, ktorí sa nevýhodne stavali v dome k hospodáreniu s teplo. A je jedno či vo vonkajších, alebo vnútorných bytoch.

Že vraj za hlúposť sa platilo, vždy? Už nie?

... a ešte sa vrátim k tým optimálne nastaveným hlaviciam. Každý v byte má iný názor na optimalitu. Ale treba ju brať voči vyhláške 152/2005, ked sú vlastne uvedené určené teploty jednotlivých miestnosti. Priemer je 20 °C, no nech 21 °C v miestnostiach na bývanie. Kto chce viac, nech si priplatí! Či nie?
Naposledy upravil sito : 09.11.12 at 00:02
0 0
marjankaj marjankaj

marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

I am a man
sito Pozri príspevok
... a ešte sa vrátim k tým optimálne nastaveným hlaviciam. Každý v byte má iný názor na optimalitu. Ale treba ju brať voči vyhláške 152/2005, ked sú vlastne uvedené určené teploty jednotlivých miestnosti. Priemer je 20 °C, no nech 21 °C v miestnostiach na bývanie. Kto chce viac, nech si priplatí! Či nie?
Sito mohol by si mi povedať ako sa má dosiahnuť tie "predpísané" teploty 20°C príp. 21°C, keď sa začne vykurovať až pri 13°C?

§ 1
Určený čas dodávky tepla
(1) Určený čas dodávky tepla na vykurovanie (ďalej len „vykurovacie obdobie“) sa začína spravidla 1. septembra príslušného kalendárneho roka a končí sa 31. mája nasledujúceho kalendárneho roka.
(2) Teplo na vykurovanie začne dodávateľ 1) tepla (ďalej len „dodávateľ“) dodávať, ak
a) vonkajšia priemerná denná teplota vzduchu vo vykurovacom období klesne počas dvoch za sebou nasledujúcich dní pod 13°C a podľa predpovede vývoja počasia nemožno očakávať zvýšenie vonkajšej priemernej dennej teploty v nasledujúcom dni nad túto hodnotu a
b) vonkajšia priemerná denná teplota, ktorá tvorí štvrtinu súčtu vonkajších teplôt meraných o 7.00 h, o 14.00 h a o 21.00 h v tieni s vylúčením vplyvu sálania okolitých stien bytových domov, pričom teplota meraná o 21.00 h sa započítava dvakrát, nie je vyššia ako 13°C.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

marjankaj Pozri príspevok
Sito mohol by si mi povedať ako sa má dosiahnuť tie "predpísané" teploty 20°C príp. 21°C, keď sa začne vykurovať až pri 13°C?
Jan, vonku.
0 0
marjankaj marjankaj

marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

I am a man
sito Pozri príspevok
Jan, vonku.
Čo vonku?
Vonku sú tiež predpísané teploty?
Ak je vonku 15°C tak ako sa vykúri vnútri na 20°C?
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

marjankaj Pozri príspevok
Čo vonku?
Vonku sú tiež predpísané teploty?
Ak je vonku 15°C tak ako sa vykúri vnútri na 20°C?
Vieš, je zima, potom jar, leto, jeseň a zasa zima.

Ako deti sme mávali, aj s nimi mávali, také hračky na zotrvačník.

Z tepelných ziskov a mali by vraj vydržať do doby ak nie je predpoklad, že teplota sa počas dvoch dní nezvýši nad 13 °C, keď už klesla dva dni po sebe pod 13 °C.

0 0
Tibor889 Tibor889

Tibor889 je offline (nepripojený) Tibor889

Tibor Mičo
Pri zateplenom dome 11 °C.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

marjankaj Pozri príspevok
Čo vonku?
Vonku sú tiež predpísané teploty?
Ak je vonku 15°C tak ako sa vykúri vnútri na 20°C?
Ján, onehdá mi tu niekde nuník sa snažil vysvetliť, že teplo je tovar a keď ho dom, jeho spoluvlastníci odoberú, tak stratiť sa môže len to množstvo tepla, ktoré unikne z domu obvodovými stenami domu. Ostatné sa presúva medzi jednotlivými bytmi v dome bez rozdielu ich polôh v dome, aby vo všetkých bytoch bola rovnaká teplota, alebo aby rozdiely v teplotách boli minimálne. Od tej doby mám pochybnosti, či bytový dom je ozaj bytový, že či to nie je sklad na teplo. Predstav si, že od januára 1.1. valíme do skladu neskutočné množstvo tovaru, ktorého je čim ďalej, tým viac v júli, auguste už je ho toľko, že skladníci chodia v trenkách, ba aj úmyselne otvárajú okná. A predstav si, že na jeseň tepla nie je. Zasa treba zabezpečiť nový tovar. Ten starý niekto ukradol! No povedz, čo sú to za ľudia, čo sú to za ľudia keď už aj to posledné ukradnú, teplo domova. Mám zakázané sa rozčulovať, ale dá ti to, mne nie. ?urvy su to, ?urvy!
0 0
Tibor889 Tibor889

Tibor889 je offline (nepripojený) Tibor889

Tibor Mičo
No, to je otázka na ďalšiu diskusiu:
Je dodávka tepla službou, alebo dodávkou tovaru?
Kedy je služba a kedy dodávka?
1 0
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
Pôvodca textu príspevku: marjankajČo vonku?
Vonku sú tiež predpísané teploty?
Ak je vonku 15°C tak ako sa vykúri vnútri na 20°C?



Vieš, je zima, potom jar, leto, jeseň a zasa zima.

Ako deti sme mávali, aj s nimi mávali, také hračky na zotrvačník.

Z tepelných ziskov a mali by vraj vydržať do doby ak nie je predpoklad, že teplota sa počas dvoch dní nezvýši nad 13 °C, keď už klesla dva dni po sebe pod 13 °C.

zotrvačník (možno aj naakumulované teplo) je pekná vec, ale ak je týždeň, dva o 7 hodine 14°C o 14 hodine 16°C a o 21 hodine 15°C?
pri priemernej vonkajšej teplote 15°C potrebuje kotolňa cca 10-15m3 plynu za deň
pri priemernej vonkajšej teplote 12,5°C potrebuje kotolňa cca 20-30m3 plynu za deň
pri priemernej vonkajšej teplote 7,5°C potrebuje kotolňa cca 50-60m3 plynu za deň
pri priemernej vonkajšej teplote 0°C potrebuje kotolňa cca 100 110m3 plynu za deň
pri priemernej vonkajšej teplote -5°C potrebuje kotolňa cca 120-130m3 plynu za deň
pri priemernej vonkajšej teplote -10°C potrebuje kotolňa cca 155m3 plynu za deň
cez mráz vo vonku aj -22
°C v noci, -14°C cez deň to bolo maximum a to okolo 180-190 m3 za deň

Toto sú odpozorované údaje, a preto je mi jasné, že sitove názory, že slniečko je zázrak a vytiahne teplotu v byte sú krátkozraké. Ak je dom zateplený tepelné zisky zo slnka sa minimalizujú a sú závislé od okna, len či to okno, len či to okno viac tepla nevypustí ako získa?

0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Tibor889 Pozri príspevok
Pri zateplenom dome 11 °C.
657/2004, § 16

(1) Dodávateľ, ktorý rozpočítava množstvo dodaného tepla konečnému spotrebiteľovi, alebo odberateľ, ktorý rozpočítava množstvo dodaného tepla konečnému spotrebiteľovi, je povinný zabezpečiť dodávku tepla v určenom čase, v určenej kvalite a za schválenú alebo určenú cenu.14)

(2) Určený čas a určenú kvalitu dodávky tepla pre konečného spotrebiteľa ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá ministerstvo.

14) 276/2001, § 12, odsek 1 a 2

Regulácia cien v sieťových odvetviach

(1) Reguláciou cien v sieťových odvetviach je

a) určenie spôsobu výpočtu maximálnej ceny alebo tarify za tovar alebo službu, ktorých dodanie alebo poskytnutie sa považuje za vykonávanie regulovanej činnosti,

b) určenie maximálnej ceny alebo tarify za tovar alebo službu, ktorých dodanie alebo poskytnutie sa považuje za vykonávanie regulovanej činnosti, ako aj tarifných podmienok pri dodaní takého tovaru alebo poskytnutí takej služby.

(2) Spôsob výpočtu maximálnej ceny alebo tarify podľa odseku 1 písm. a) a maximálna cena alebo tarifa určená podľa odseku 1 písm. b) musí zohľadňovať ekonomicky oprávnené náklady a primeraný zisk7) z vykonávania regulovanej činnosti.

K odseku 2, § 16.

152
V Y H L Á Š K A
Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky
zo 6. apríla 2005
o určenom čase a o určenej kvalite dodávky tepla pre konečného spotrebiteľa

§ 1 Určený čas dodávky tepla

(1) Určený čas dodávky tepla na vykurovanie (ďalej len „vykurovacie obdobie“) sa začína spravidla 1. septembra príslušného kalendárneho roka a končí sa 31. mája nasledujúceho kalendárneho roka.

(2) Teplo na vykurovanie začne dodávateľ1) tepla (ďalej len „dodávateľ“) dodávať, ak

a) vonkajšia priemerná denná teplota vzduchu vo vykurovacom období klesne počas dvoch za sebou nasledujúcich dní pod 13 oC a podľa predpovede vývoja počasia nemožno očakávať zvýšenie vonkajšej priemernej dennej teploty v nasledujúcom dni nad túto hodnotu a

b) vonkajšia priemerná denná teplota, ktorá tvorí štvrtinu súčtu vonkajších teplôt meraných o 7.00 h, o 14.00 h a o 21.00 h v tieni s vylúčením vplyvu sálania okolitých stien bytových domov, pričom teplota meraná o 21.00 h sa započítava dvakrát, nie je vyššia ako 13 oC.

(3) Dodávateľ preruší vykurovanie, ak vonkajšia priemerná denná teplota vzduchu vo vykurovacom období vystúpi počas dvoch za sebou nasledujúcich dní nad 13 oC a podľa predpovede vývoja počasia nemožno očakávať pokles vonkajšej priemernej dennej teploty v nasledujúcom dni pod túto hodnotu. Dodávateľ obnoví vo vykurovacom období vykurovanie po splnení podmienok dodávky tepla podľa odseku 2.

(4) Dodávateľ a odberateľ, ktorý rozpočítava množstvo dodaného tepla konečnému spotrebiteľovi, sa môžu na základe zmluvy o dodávke a odbere tepla2) dohodnúť na vykurovaní mimo vykurovacieho obdobia.

Že by výrobca tepla, len preto, že niektorí spoluvlastníci si zateplili svoj dom porušoval zákon? Alebo, že pre týchto, čo nemajú zateplené domy, už vyrábam teplo budem a pre tých, ktorí majú zateplené pre tých začnem až keď klesne zákonom určená teplota o 2 °C?
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

nunenko Pozri príspevok
zotrvačník (možno aj naakumulované teplo) je pekná vec, ale ak je týždeň, dva o 7 hodine 14°C o 14 hodine 16°C a o 21 hodine 15°C?
pri priemernej vonkajšej teplote 15°C potrebuje kotolňa cca 10-15m3 plynu za deň
pri priemernej vonkajšej teplote 12,5°C potrebuje kotolňa cca 20-30m3 plynu za deň
pri priemernej vonkajšej teplote 7,5°C potrebuje kotolňa cca 50-60m3 plynu za deň
pri priemernej vonkajšej teplote 0°C potrebuje kotolňa cca 100 110m3 plynu za deň
pri priemernej vonkajšej teplote -5°C potrebuje kotolňa cca 120-130m3 plynu za deň
pri priemernej vonkajšej teplote -10°C potrebuje kotolňa cca 155m3 plynu za deň
cez mráz vo vonku aj -22
°C v noci, -14°C cez deň to bolo maximum a to okolo 180-190 m3 za deň

Toto sú odpozorované údaje, a preto je mi jasné, že sitove názory, že slniečko je zázrak a vytiahne teplotu v byte sú krátkozraké. Ak je dom zateplený tepelné zisky zo slnka sa minimalizujú a sú závislé od okna, len či to okno, len či to okno viac tepla nevypustí ako získa?

Nuník, ale ja som toto nenapísal, ani neschválil.

(2) Teplo na vykurovanie začne dodávateľ1) tepla (ďalej len „dodávateľ“) dodávať, ak

a) vonkajšia priemerná denná teplota vzduchu vo vykurovacom období klesne počas dvoch za sebou nasledujúcich dní pod 13 oC a podľa predpovede vývoja počasia nemožno očakávať zvýšenie vonkajšej priemernej dennej teploty v nasledujúcom dni nad túto hodnotu a

b) vonkajšia priemerná denná teplota, ktorá tvorí štvrtinu súčtu vonkajších teplôt meraných o 7.00 h, o 14.00 h a o 21.00 h v tieni s vylúčením vplyvu sálania okolitých stien bytových domov, pričom teplota meraná o 21.00 h sa započítava dvakrát, nie je vyššia ako 13 oC.

Ale ak máte vlastnú kotolňu, tak môžete začať kúriť aj až 24.12., aby ste mali Vianoce, veselé.
0 0
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
Ján, onehdá mi tu niekde nuník sa snažil vysvetliť, že teplo je tovar a keď ho dom, jeho spoluvlastníci odoberú, tak stratiť sa môže len to množstvo tepla, ktoré unikne z domu obvodovými stenami domu. Ostatné sa presúva medzi jednotlivými bytmi v dome bez rozdielu ich polôh v dome, aby vo všetkých bytoch bola rovnaká teplota, alebo aby rozdiely v teplotách boli minimálne. Od tej doby mám pochybnosti, či bytový dom je ozaj bytový, že či to nie je sklad na teplo. Predstav si, že od januára 1.1. valíme do skladu neskutočné množstvo tovaru, ktorého je čim ďalej, tým viac v júli, auguste už je ho toľko, že skladníci chodia v trenkách, ba aj úmyselne otvárajú okná. A predstav si, že na jeseň tepla nie je. Zasa treba zabezpečiť nový tovar. Ten starý niekto ukradol! No povedz, čo sú to za ľudia, čo sú to za ľudia keď už aj to posledné ukradnú, teplo domova. Mám zakázané sa rozčulovať, ale dá ti to, mne nie. ?urvy su to, ?urvy!
sito si to predstav, že existujú svine čo to letné teplo zatvoria do škatule pod domom a v zime si ho užívajú.
1 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Tibor889 Pozri príspevok
No, to je otázka na ďalšiu diskusiu:
Je dodávka tepla službou, alebo dodávkou tovaru?
Kedy je služba a kedy dodávka?
Že by, tovar až keď spoluvlastníci odobratého tepla, teda správa ich domu vyplatí výrobcovi tepla faktúru za dodané teplo do ich domu?
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

nunenko Pozri príspevok
sito si to predstav, že existujú svine čo to letné teplo zatvoria do škatule pod domom a v zime si ho užívajú.
Onehdá jeden poraďák napísal, v jednej téme o teple, že o teple tu na Porade už bolo napísané všetko. Prd! Toto tu čítam prvý raz. Musí to byť riadna škatuľa?
Naposledy upravil sito : 09.11.12 at 09:09
0 0
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
P r á v a a p o v inn o s t i ú č a s tn ík o v t rhu s t ep l om
§ 15
(1) Výrobca a dodávateľ sú povinní a) vyrábať a dodávať teplo v určenom čase, v určenej kvalite a prevádzkovať sústavu tepelných zariadení, ktoré slúžia na výrobu a distribúciu tepla hospodárne, b) predložiť na požiadanie úradu alebo obce informácie o stave a možnosti rozvoja ním prevádzkovanej sústavy tepelných zariadení, c) dodržiavať určený spôsob cenovej regulácie a uskutočňovať dodávky tovaru a služieb v súlade so schválenými alebo určenými cenami.14)
0 0
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
Musí to byť riadna škatuľa?
veru riadna betónová
Tepelné „bazény“ pod rodinnými domami akumulujúce letné zdroje tepla sú priekopníckou metódou pre severské štáty v Európe.
Naposledy upravil nunenko : 09.11.12 at 09:23
1 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať