Zavrieť

Porady

ťarcha

Prosím Vás poraďte mi ako postupovať
Môj starý otec mal v roku 193O zapisanú na PKV ťarchu nasledovne.právo služobnosti priechodu a prievozu cez parcelu 193 k dobru každopádneho majiteľa kat.č. 181. Po starom otcovi dedil môj otec v roku 1954,parcela prešla do novej PKV bez zápisu tejto ťarchy. Po otcovi som v roku 1983 parcelu zdedila ja. Na liste vlastníctva nemám žiadny zápis ťarchy. Ide o dvor. Ako som zistila v katastri parcela 181 bola zlúčená s parcelou 179 ešte v roku 1942. Poznamenávam, že parcela 179 má na katastri 6 vlastníkov z toho asi štyria už nežijú.Podľa mňa ak sa aj parcely zlúčia je otázne či aj na druhu parcelu 179 ťarcha prechádza. Jeden z vlastníkov parcely 179 si požiadal kataster o zápis tejto starej ťarchy formou opravy chyby X na môj list vlastníctva. Z čím ja nesúhlasím.Sused vlastní aj parcelu 178 na ktorej má postavený dom. Ide o to ,že zápisom tej starej ťarchy by mohol prechádzať cez môj dvor čo je otázne.
1. zlúčením dvoch parciel , keď na jednej bola ťarcha, prechádza táto ťarcha aj na druhú parcelu bez dohody, alebo súhlasu vlastníka v tomto prípade mňa?
Ako mi poradíte
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Ice dive je offline (nepripojený) Ice dive

    Ice dive
    v prvom rade nám to skús trochu vysvetliť, prečo potrebuje sused mať právo prechodu cez tvoj dvor? nakoľko ak má sused prístup k svojmu pozemku z ulice (čo predpokladáme, že má) a má aj voľný prístup zo svojho pozemku na predmetnú parcelu tak nepotrebuje právo prechodu cez tú tvoju a týmto by som namietal na katastri... skúsiť vysvetliť aká bola situácia v 1930 a aká je dnes, parcely predsa pomenili svojich vlastníkov a už ťarcha nemusí mať opodstatnenie...

    to že 4 zo 6 vlastníkov už nežijú je jedno, niekto po nich predsa dedil resp. bude dediť, t.j. dedičia sa môžu dožadovať prechodu cez tvoju parcelu k svojmu majetku, resp. aj cez inú susediacu s tou ich...

    Erzebeth je offline (nepripojený) Erzebeth

    Erzebeth
    Tak ako vlastníctvo, tak aj ťarcha prechádza na nové pkn vložky a na LV. Vlastník parcely č. 181 môže dať túto ťarchu zapísať na tvoj list vlastníctva parcely 193. Nemusí mať k tomu tvoj súhlas. Ak však nebola zriadená táto ťarcha výslovne bezodplatne, musí ti platiť za právo prechodu cez tvoj pozemok. Tým, že bude prechádzať cez tvoj pozemok, bude obmedzovať tvoje vlastnícke právo. Nesmie ti však spôsobovať škodu na tvojom majetku. Ak mu dáš kľúče od brány, musí ju zamykať a dbať, aby ju nenechal otvorenú. Ak sa ti niečo z dvora stratí, niečo sa poškodí bude ako prvý podozrivý práve on. Ako je písané vyššie, ak ale právo prechodu nemá opodstatnenie musíš podať na súd návrh na zrušenie ťarchy.

    pokryvka je offline (nepripojený) pokryvka

    pokryvka
    Ponad susedov pozemok ide obecná cesta môže si urobiť prístup na svoj pozemok od tejto cesty. Na parcele 179 stal kedysi dom ale je už dávno zburaný. Sused sa cíti dotknutý a so mnou nekomunikuje On si svoj pozemok ohradil a po mojom chodí. Chcem mu v tom zabrániť. Ťarcha bola na PKV v roku 193O. Potom dedil otec ťarchu nemal zapísanú. Ja teraz tiež túto ťarchu nemám zapísanú. A myslím si že nemá opodstatnenie. Neviem či pri zlúčení parciel 181+179 môže prejsť tarcha na 179. Parcela 18+ už neexistuje.

    Erzebeth je offline (nepripojený) Erzebeth

    Erzebeth
    zájdi na kataster a informuj sa, informáciu ti musia poskytnúť - o tom, či ťarchu zapíšu a či naozaj sused o zápis požiadal. Ak by predsa, pošli doporučenou poštou susedovi výmer na platbu za užívanie tvojho majetku - pravda, ak nebola ťarcha výslovne bezodplatná. Z katastra si vyberieš kópiu katastrálnej mapy a podáš návrh na súd o zrušenie ťarchy, to potom, keď ťarchu zapíšu. Je tvoj pozemok oplotený?

    pokryvka je offline (nepripojený) pokryvka

    pokryvka
    Ešte chcem poznamenať, že som bola v okresnom archíve a žiadala som doklad na základe ktorého bola tarcha na PKV v r. 193O zapísaná, aby som vedela čo je na tom doklade zapísané. Archívárka ten doklad hľadala ale ho nenašla. Vyjadrila sa tak, že z Okresného súdu tam chýbajú doklady asi 3O dokladov a medzi nimi aj mnou žiadaný doklad. Teda neexistuje. A ešte som v roku 1992 žiadala kataster o výpis z pozemkovej knihy vydali mi ho a na zadnej strane je na doklade uvedené. Ťarchy premčané. Môj pozemok je neoplotený.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.