Zavrieť

Porady

Ešte raz k téme zrážky dane z úrokov na účtoch

Dobrý deň všetkým.

Ešte sa vraciam k téme o zrážkovej dani z úrokov na účtoch rozpoč. organizácii.
Je nesprávne, ak odvádzame na príjmový účet len rozdiel medzi úrokom a zrážkovou daňou? Totiž banka pri prevode úroku na príjmy prevedie len rozdiel. Jedná sa aj o účty ako soc. fond, depozit, výdavkový účet atď. To by znamenalo, že každý mesiac refundovať z výdavkov na tieto účty zrážkovú daň z úrokov a zároveň ten rozdiel prevádzať dodatočne na príjmy? Na akú rozpočtovú položku tieto dane účtovať vo výdavkoch?
Náš zriaďovateľ nás usmernil tým spôsobom, že len rozdiel sa prevádza. Môže mi to niekto objasniť, čo je správne?
Ďakujem vopred.
Téma je uzavretá.
Usporiadať podľa času

kunkelovaa je offline (nepripojený) kunkelovaa

kunkelovaa
Ja k poplatkom na konci roka zúčtovaným v ďalšom roku používam výdavky budúdich období, k výnosom príjmy budúcich období.

asma je offline (nepripojený) asma

asma
ja účtujem takto:
príjmový účet
celý úrok účtujem 223/662
daň z úroku 591/223
výdavkový účet
prijatý celý úrok 222 MP/261
daň z úroku 591/222 MP
prevod na PÚ 261/222 MP
SF
prijatý celý úrok 221/261
daň z úroku 591/221
prevod na PÚ 261/221
príjem úrokov na PÚ - prevody
223/662

lubocka je offline (nepripojený) lubocka

lubocka
Prevádzate na príjem len rozdiel úrok - daň z úroku?
U mňa je to takto isto, ale prečítala som si tú tému predtým a tam som to pochopila, že úrok prevádzajú celý, neznížený o daň. Len toto ma zarazilo.

lubocka je offline (nepripojený) lubocka

lubocka
Ako to máte ošetrené na konci roku, aby nezostal účet 261? Totiž VUB poplatky zrefunduje aj úrok prevedie automaticky na účtoch SF, depozit, ale poplatky na výdavkovom účrte odpíše až v novom mesiaci, čiže január, to isté aj úroky pripíše z ostatných účtov až v novom mesiaci na príjem. Tým zostane účet 261 otvorený, čo by na konci roku nemalo byt.

bambina1011 je offline (nepripojený) bambina1011

bambina1011
na poslednom skoleni Urbanová rozoberala aj otazku zostatku na 261, a že je akceptovateľné na nej vykazovať zostatok, hoci by sa nemalo, že vždy sa na nejaké peniaze čaká a sú na ceste.
a odpoved k druhej casti otazky..ponatahovala som si uroky z vkladov na prijmovy ucet zo vsetkych uctov a ku koncu roka ich banka prevedie rovno zriadovatelovi, zrazkovu dan a bankove poplatky mi strhava z vydavkoveho uctu za vsetky ucty.

lubocka je offline (nepripojený) lubocka

lubocka
Ďakujem za reakciu.
Čiže celý úrok prevádza banka bez poníženia o zrážkovú daň? V akej banke máte účty? Mne tiež prevádza, ale znížené o daň. Aj bankové poplatky refunduje z výdavkov, ale na refundované účty to pripíšu posledného dňa v mesiaci, ale obrat na výdavkovom účte zrealizujú až prvého nasledujúci mesiac. Preto je to problém na konci roku. Akú rozpočtovú položku používate vo výdavkoch na daň? 637035, alebo 637012?

bambina1011 je offline (nepripojený) bambina1011

bambina1011
ano cely urok prevadza banka, ucty mam v de..a banke , pred koncom roka cez speci tlacivko poziadam o vynulovanie uctov k 31.12.201x, zatial som nemala problem,,
bola som tiez nedavno usmernena, dan ma byt na 637035.

asma je offline (nepripojený) asma

asma
pri zostatku účtu 261 z dôvodu prevodu poplatkov na konci roka si problém vôbec nerobím - pri dokladovej inventúre to jednoducho skomentujem - nikde nie je zakázaný zostatok na účtoch - dokonca ani na 222 a 223 - len zostatky treba správne zaúčtovať.
Rozpočtová položka na daň z úroku - ja to účtujem:
na PÚ - strana D 223 rozp. položka - úroky
na VÚ - strana D 222 rozp. položka - mylná platba
na SF - strana D 221 bez analytiky
ak to chcete účtovať na 222 rozp.položka 637035 alebo 637012, ako tam dostanete chcete dostať daň z úroku z účtu SF a z PÚ

Ešte raz k téme zrážky dane z úrokov na účtoch

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.