Zavrieť

Porady

darovanie nehnuteľnosti

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať. Rodičia mi darovali dom, momentálne je to v štádiu zápisu na katastri. Tento dom by som však chcel následne darovať 1/2 manželke a 1/2 dcére. Musí medzi dvoma darovaniami tej istej nehnuteľnosti prejsť nejaký čas alebo môžem tento dom hneď po zápise na katastri darovať manželke a dcére? Ďakujem za odpovede.
Usporiadat
Mária27 Mária27

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

Otec s tým nemusí ani súhlasiť, on má z vecného bremena právo k bytu nie k vlastníkovi, to zostane zachované. Nakoniec, u vás sa vlastníci ani nemenia, menia sa len podiely.
Pre spokojnosť duše a kohokoľvek si môžete uviesť jednou vetou v zmluve, že je k bytu vecné bremeno v prospech otca, ktoré zostáva zachované.
3 0
kyss kyss

kyss je offline (nepripojený) kyss

Maria27, dakujem za odpoved. Este k tomu, ze vlastnici sa nemenia, menia sa podiely, mozem pouzit jednu zo vzorov darovacich zmluv na internete len so zmenou v tom, ze darca nedaruje nehnutelnost specifikovanu v ... ale v tom, ze darca "touto zmluvou daruje 1/8 podiel na nehnutelnosti specifikovanej v ......." Napr. z tohto vzoru:

Článok II.


1.
Darca touto zmluvou daruje bezodplatne obdarovanému nehnuteľnosti špecifikované v čl. I tejto zmluvy, pričom obdarovaný dar prijíma.
0 0
kyss kyss

kyss je offline (nepripojený) kyss

na konci mal byt otaznik :-) to sa pytam, netvrdim :-)
0 0
Mária27 Mária27

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

Nebude to také jednoduché, ide o zmiešanú zmluvu.
Prevod podielu jednoduchým darovaním by sa dal urobiť podľa § 140 prvá veta občianskeho zákonníka. Išlo by však o darovanie celého podielu. Druhá veta dáva možnosť rozdeliť podiel ale len v prípade nedohody, a to len podľa podielov ostatných spoluvlastníkov.

Ak chceš na brata previesť len časť svojho podielu, ide o zrušenie a vyporiadanie spoluvlastníctva podľa § 141. To bude predmetom vašej dohody.

Dohoda obsahuje dve časti. V jednej časti napíšete, že máte podielové spoluvlastníctvo s podielmi 1/2, 1/2 a dohodli ste sa o jeho zrušení. V druhej časti napíšete, že vyporiadaním spoluvlastníctva zakladáte nové spoluvlastníctvo v podieloch meno1 3/8, meno2 5/8.

Zároveň ide o bezodplatné vyporiadanie - darca meno1, odarovaný meno2 dar prijíma. .
4 0
kyss kyss

kyss je offline (nepripojený) kyss

To mi nenapadlo.. pozeram teraz obciansky zakonnik.. takze chapem to spravne, ze je mozne darovat len cely podiel, nie vsak cast zo svojho podielu?? (aktualny stav: ja - 1/2, brat - 1/2, zelany stav: ja - 3/8, brat - 5/8).

Znamena to, ze musime napisat Dohodu o zruseni a vyporiadani spoluvlastnictva, ako pises, na zaklade tvojej odpovede som nasiel este toto -

obč. zákonník § 141
(1) Spoluvlastníci sa môžu dohodnúť o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vyporiadaní; ak je predmetom spoluvlastníctva nehnuteľnosť, dohoda musí byť písomná.

Dohoda musí obsahovať dve časti:
- dohodu o zrušení podielového spoluvlastníctva
- dohodu o vzájomnom vyporiadaní spoluvlastníkov.
Ak sa dohoda uzavrie tak, že vec pripadne niekoľkým z nich a ostatní dostanú primeranú náhradu, v rámci vyporiadania je vlastne založené nové spoluvlastníctvo, lebo to skoršie sa zrušilo. V novom spoluvlastníctve môžu byť podiely spoluvlastníkov iné, ako boli prv.

Je to toto?


Pises, ze zaroven pojde o bezodplatne vyporiadanie - darca meno1, obdarovany meno2 dar prijima. Toto uvedieme jednou vetou do zmluvy o zruseni a vyporiadani spoluvlastnictva? Chapem to spravne, ze teda nepojde o spisanie Darovacej zmluvy, ale o spisanie tiez len jedneho, ale ineho dokumentu - Zmluva o zruseni a vyporiadani spoluvlastnictva, v ramci ktoreho sa spoluvlastnictvo zrusi a zaroven vznikne nove, a v ramci ktoreho bude aj veta o tom bezodplatnom vyporiadani s prijatim daru?

Este ma zaujima - ide o 2 katastralne ukony, alebo 1? T.j. navrh na vklad do katastra bude od nas len 1 za 66,-- eur, alebo pojde o dva samostatne vklady - zrusenie spoluvlastnictva + zalozenie noveho (2x66,-- eur? )? dakujem pekne za odpoved
0 0
Mária27 Mária27

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

Do katastra dáš jednu zmluvu, 1x 66,-€. Je to jedna zmiešaná dohoda.
Zmluvu môžeš nazvať Dohoda o zrušení a vyporiadaní spoluvlastníctva a darovacia zmluva. Ide len o to, aby tam bolo jasné zrušenie súčasných podielov, založenie nových podielov, darovanie -= bezodplatný prevod, kto - komu, darca prijíma.
Darovanie samotné sa v tomto prípade nezapisuje do katastra ako úkon, je to len pre vás, že môžu vzniknúť následky darovania. Teraz už nie je v katastri potrebná ani normálne suma ...
4 0
kyss kyss

kyss je offline (nepripojený) kyss

myslel som, ze ak podla OZ mozem "nieco" bezplatne prenechat (par. 628), ze nie je podstatne, ze ide len o cast podielu... ustanovenia OZ o spoluvlastnictve som nepozeral, vdaka za informaciu!
Mam obavy z tohto vyporiadavania kvoli danovej povinnosti, dan z darovania je (aktualne) zrusena, preto som vec chcel riesit darovanim. Spolu s bratom sa vyporiadavame so zahradou, ktoru neuziva, mne sa zvysi podiel na zahrade, a bratovi v prislusnom pomere hodnoty zahrady na byte, chceli sme vec riesit dvoma darovacimi zmluvami, aby nam nevznikala danova povinnost (z vlastnictva v podstate nadalej rovnakej hodnoty nehnutelnosti - po zamene vlastnictiev).. Nevies ako je to s danovou povinnostou v pripade dohody o zruseni a vyporiadani spoluvlastnictva?
0 0
Mária27 Mária27

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

Môžete to riešiť aj zámennou zmluvou. Dane sa pri prevode platia vtedy, keď nie ste majiteľmi 5 rokov.
3 0
kyss kyss

kyss je offline (nepripojený) kyss

islo o dedicstvo riesene v roku 2010, na zaklade ktoreho sme sa obaja stali 1/2 vlastnikmi dvoch nehnutelnosti - bytu a zahrady. 5 rokov nie sme majitelmi teda, islo vsak o nadobudnutie dedenim po mame (dedenie v priamom rade).. Nie je v tomto pripade podstatne to, ci mala porucitelka (mama) byt a zahradu vo vlastnictve 5 rokov? A vobec, nerozumiem samotnemu oslobodeniu od dane v pripade v pripade jej vlastnictva 5 rokov, v zakone o dani z prijmu je, ze od dane je oslobodeny prijem z PREDAJA nehnuteľnosti nadobudnutej dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (poručiteľov), takisto je oslobodeny prijem z PREDAJA nehnutelnosti vo vlastnictve 5 rokov... o oslobodeni pri prevode vlastnictva (nie predaji) zakon nehovori. Predmetom dane z prijmov je vsak (par. 8) - prijem z prevodu vlastnictva nehnutelnosti... Tak teraz neviem, ci vobec nejake oslobodenie (i po piatich rokoch) existuje, ak nehnutelnost nepredavam, ale prevadzam z titulu zamennej zmluvy, dohody o vyporiadani spoluvlastnictva a podobne...

V skratke - potrebujem vyriesit prevod celeho bratovho podielu zo zahradky na mna, ktoru aktualne vlastnime spolu, v pomere 1/2.
Vlastnime spolu v rovnakom podiele i byt, na ktorom chcem bratovi v hodnote jeho podielu zo zahrady zvysit jeho podiel na byte. Chceme to preto tak, aby po zmenach brat vlastnil 5/8 z bytu a ja 3/8 z bytu, vlastnikom zahradky budem iba ja.

Prepis celeho bratovho podielu zo zahrady na mna vieme riesit darovacou zmluvou (uz len dufam).
Prepis 1/8 podielu z mojho podielu na byte (aktualne vlastnim 1/2) neviem riesit darovacou zmluvou, nakolko to zakon nepovoluje.

Maria27, alebo ostatni poradaci, viete mi prosim poradit sposob riesenia prepisu podielu na byte bez danovych povinnosti? Obe nehnutelnosti sme, ako pisem vyssie, nadobudli dedenim po mame v r. 2010 a neviem isto, ci vlastnila tieto nehnutelnosti 5 rokov.. V pripade, ak v dohode o zruseni a vyporiadani spoluvlastnictva bude v nazve dohody zaroven nazov "Darovacia zmluva", je povinnost platenia dane? Nechcem, aby brat z nadobudnutej 1/8 platil dan, ba dokonca z nejake celej casti nehnutelnosti, ak dohodou o vyporiadavani spoluvlastnictva spoluvlastnictvo rusime a zaklada sa nove...
0 0
kyss kyss

kyss je offline (nepripojený) kyss

ospravedlnujem sa, uz to pozeram tak dlho, ze zrejme ani zakladnym faktom :-).. do dane z prijmu sa rata, ak sa nemylim, prijem ziskany z prevodu nehnutelnosti.. t.j. ak predam ja nehnutelnost, tak ja z tohto prijmu platim dan (prijem minus vydavky), nie nadobudajuci nehnutelnosti. Spravne to chapem? T.j. ako je to v pripade, ak:
1/ brat daruje mne cely svoj podiel zo zahrady? Predpokladam, ze tu nie je danova povinnost, pre mna ako obdarovaneho, kedze som vec ziskal darom a dan z darovania bola zrusena, a nie je tu danova povinnost ani pre brata, kedze brat mi vec daroval, nic neziskal.
2/ vysporiadam sa z bratom na vlastnictve bytu tak, ze zrusime aktualne spoluvlastnictvo (je v pomere 1/2 brat a ja) a v dohode sa dohodneme o bezodplatnom zalozeni noveho spoluvlastnictva v pomere 5/8 brat a 3/8 ja, je tu povinnost platenia dane? dakujem
0 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Daň z darovania sa neplatí, to píšeš správne a pri prevode sa platí len vtedy, ak to mama nevlastnila 5 rokov pred smrťou. Vtedy bude dani z príjmu podliehať rozdiel v cene nadobúdacej (za čo mama kúpila), prepočítanej na prevádzaný podiel a cene predajnej. Ak mu to prevedieš za rovnakú cenu, daňová povinnosť z prevodu ti vyjde nulová, ale DP podať musíš. Ale pre istotu si to over na daňovom úrade.
Naposledy upravil Kvaka : 20.07.12 at 12:06
1 0
kyss kyss

kyss je offline (nepripojený) kyss

Dakujem. Chapem to spravne, ze danova povinnost suvisi len s PREDAJOM nehnutelnosti? Aktualne sa dan z prevodu, prechodu nehnutelnosti (zatial) neplati, neexistuje tiez (zatial) dan z darovania. T.j. ak ja nejakym sposobom, ci uz v ramci dohody o vysporiadani spoluvlastnictva, alebo darovanim prevediem urcity podiel na brata z nehnutelnosti, ktora nesluzila na podnikanie (prevod bytu a zahrady), nebola zaradena v obchodnom majetku, tak dan ziadna. Podla mna, dan pride do uvahy az vtedy, ak budem riesit predaj nehnutelnosti, na zaklade zmluvy, v ktorej bude stanovena cena, za ktoru nehnutelnost prevadzam na kupujuceho. Dan aktualne neexistuje v pripade, ak si dve fyzicke osoby medzi sebou riesia podiel na nehnutelnosti - bez stanovenej kupnej ceny - t.j. darovanim, pripadne vysporiadanim spoluvlastnictva. Mylim sa?
0 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

kyss Pozri príspevok
Dakujem. Chapem to spravne, ze danova povinnost suvisi len s PREDAJOM nehnutelnosti? Aktualne sa dan z prevodu, prechodu nehnutelnosti (zatial) neplati, neexistuje tiez (zatial) dan z darovania. T.j. ak ja nejakym sposobom, ci uz v ramci dohody o vysporiadani spoluvlastnictva, alebo darovanim prevediem urcity podiel na brata z nehnutelnosti, ktora nesluzila na podnikanie (prevod bytu a zahrady), nebola zaradena v obchodnom majetku, tak dan ziadna. Podla mna, dan pride do uvahy az vtedy, ak budem riesit predaj nehnutelnosti, na zaklade zmluvy, v ktorej bude stanovena cena, za ktoru nehnutelnost prevadzam na kupujuceho. Dan aktualne neexistuje v pripade, ak si dve fyzicke osoby medzi sebou riesia podiel na nehnutelnosti - bez stanovenej kupnej ceny - t.j. darovanim, pripadne vysporiadanim spoluvlastnictva. Mylim sa?
Tak si to navzájom darujte a bude to bez dane. Ak by ste išli zámennou zmluvou, tak platí pokyn správcu dane, z ktorého citujem: Zámennou zmluvou sa jeden účastník zaväzuje odovzdať druhému účastníkovi určitú vec do vlastníctva a ten sa zaväzuje výmenou odovzdať mu do vlastníctva inú vec. Na zámennú zmluvu platia primerane ustanovenia o kúpnej zmluve (§ 588 až 610 Občianskeho zákonníka), a to tak, že každá zo strán sa považuje ohľadne veci, ktorú výmenou dáva, za predávajúcu stranu, a ohľadne veci, ktorú výmenou prijíma, za kupujúcu stranu.
Zároveň platí zákon o dani z príjmov, kde je uvedené, že výdavkom pri predaji nehnuteľností získaných dedením alebo darovaním sa vychádza z ceny podľa § 25. V staršom pokyne správcu dane je uvedené, že pri predaji zdedenej nehnuteľnosti je výdavkom cena nehnuteľnosti zistená v čase dedenia.
Takže si to zameňte tak, aby ste mali daňovú povinnosť nulovú. Ešte by som zistila, odkedy mama vlastnila nehnuteľnosti, lebo od dedenia uplynuli dva roky a tie sa vám k dobe vlastníctva mamy pripočítajú, možno to už máte spolu 5 rokov.
1 0
MacoLM MacoLM

MacoLM je offline (nepripojený) MacoLM

človek :-)
Dobry den,
stal som sa vlastnikom nehnutelnosti darovanim od matky. ona bola vlastnikom dlhsie ako 5 rokov. pokial som zistil, dan sa neplati, danove priznanie vsak podat musim. vedel by mi niekto poradit ako? ake tlacivo a tak? ci staci ist na danovy a oni mi tam poradia a pomozu? Aka je tam lehota na DP?

Dakujem.
0 0
draik draik

draik je offline (nepripojený) draik

Daň z darovania neexistuje. Do 30 dní od nadobudnutia bolo potrebné oznámiť správcovi dane (mesto resp. obec) zmenu majiteľa. Daňové priznanie (predkladá sa mestu resp. obci) sa podáva v januári.
1 0
MacoLM MacoLM

MacoLM je offline (nepripojený) MacoLM

človek :-)
Dobry den draik,

dakujem za odpoved. 30 dni este neuplynulo. Uz mam doma tlacivo pre mesto... najprv som prehnal priatelku na danovy urad pre tlacivo
To danove je to iste ktore mi robi zamestnavatel? alebo to budem musiet samostatne?
vopred dakujem a ospravedlnujem sa za nevedomost
0 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

MacoLM Pozri príspevok
Dobry den draik,

dakujem za odpoved. 30 dni este neuplynulo. Uz mam doma tlacivo pre mesto... najprv som prehnal priatelku na danovy urad pre tlacivo
To danove je to iste ktore mi robi zamestnavatel? alebo to budem musiet samostatne?
vopred dakujem a ospravedlnujem sa za nevedomost
Tlačivo je pre daň z nehnuteľnosti, nie pre daň z príjmu, teda nič s daňovým úradom. DPzN podáš až v januári 2013. Zatiaľ podaj oznámenie o zmene vlatsníka na obecný úrad.
0 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Viac informácií nájdeš aj tu. http://www.cpn.sk/danove-povinnosti-...-nehnutelnosti

Každý fyzická (alebo právnická osoba) je v priebehu príslušného zdaňovacieho obdobia povinná oznámiť správcovi dane skutočnosti rozhodujúce pre vznik alebo zánik daňovej povinnosti k dani z nehnuteľností a každú zmenu týchto skutočností do 30 dní odo dňa nasledujúceho po dni, keď tieto skutočnosti alebo ich zmeny nastali. Neoznámenie zmien sa sankcionuje.

Čo v praxi znamená, že tak kupujúci, resp. darca ako aj predávajúci, resp. obdarovaný je povinný oznámiť správcovi dane (obec, mesto) to, že prestal byť vlastníkom (predávajúci, aj darca), alebo sa stal vlastníkom (kupujúci, aj obdarovaný) nehnuteľnosti a to najneskôr do 30 dní od povolenia vkladu.
Oznámenie o vzniku / zániku daňovej povinnosti k nehnuteľnosti si stiahnete na internetovej stránke obce, mesta alebo si ju stiahnite tu. K oznámeniu priložte kópiu listu vlastníctva, kópiu kúpnej (darovacej) zmluvy a kópiu rozhodnutia o povolení vkladu. Nevyžaduje sa aby boli kópie úradne overené. Oznámenie pošlite doporučene poštou, prípadne odneste osobne.
0 0
draik draik

draik je offline (nepripojený) draik

Kvaka Pozri príspevok
Každý fyzická (alebo právnická osoba) je v priebehu príslušného zdaňovacieho obdobia povinná oznámiť správcovi dane skutočnosti rozhodujúce pre vznik alebo zánik daňovej povinnosti k dani z nehnuteľností a každú zmenu týchto skutočností do 30 dní odo dňa nasledujúceho po dni, keď tieto skutočnosti alebo ich zmeny nastali. Neoznámenie zmien sa sankcionuje.
Dovolím si upozorniť, že od 1.12.2012, keď nadobudne účinnosť veľká novela zákona o miestnych daniach, oznamovacia povinnosť (čo sa týka dane z nehnuteľností) bude zrušená.
2 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

draik Pozri príspevok
Dovolím si upozorniť, že od 1.12.2012, keď nadobudne účinnosť veľká novela zákona o miestnych daniach, oznamovacia povinnosť (čo sa týka dane z nehnuteľností) bude zrušená.
Súhlasím, ale v tomto prípade sa riadi predpisom platným do 30.11.2012.
§ 104f
Prechodné ustanovenia k úpravám účinným od 1. decembra 2012


1) Ak daňová povinnosť k miestnym daniam podľa § 2 ods. 1 písm. a) a ods. 3, poplatková povinnosť k poplatku a oznamovacia povinnosť okrem oznamovacej povinnosti k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje a ohlasovacia povinnosť k poplatku vznikne do 31. decembra 2012, postupuje sa podľa predpisov účinných do 30. novembra 2012.
1 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať