Zavrieť

Porady

prečo ked sa za prudovým chráničom chytím fázy tak ma potrasie?

dobrý den, som mladý elektrikár a vždy ma zaujímalo či prúdový chránič skutočne chráni človeka pred úrazom el. prúdom ako tvrdí teoria a ako nás učili v škole,že ked sa chytím fázy v zásuvke ktorá je zapojená cez prúdový chránič,tak nič nezacítim a chránič okamžite vypne.Verte tomu že nieje to tak.CHcel som to vyskúšat .Doma máme v kúpelni zapojenú zásuvku cez prudový chránič, tak som strčil klinec do lavej zdierky na fázu a pekne ma skopalo a chránič nevypol ak neveríte a máte odvahu vyskušajte to. Prosím a nepíšte mi že je zle zapojený prúdový chránič pretože mám 10 ročnú prax a zapojenie a princíp prudového chrániča poznám dokonale.Vždy som sa spoliehal že prudový chránič funguje ako to tvrdí teoria, ale prax je iná.AK mi viete poradit kde je problém pomožte mi lebo nikto mi v práci neveril ani majster a ked som ím to predviedol mali falošný úsmev a nevedeli to vysvetlit.

Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    canbo je offline (nepripojený) canbo

    canbo
    Na doplnenie je potrebné uviesť hodnoty a typ chrániča, potom je možné preveriť chránič meraním a výpočtom.
    Ak je desaťročná prax, tak sú absolvované x-té školenia a skúšky a jedna z otázok je : účinky elektrického prúdu na organizmus . Odpor ľudského tela, spôsob dotyku a odpor podlahy tvoria vypínaciu cestu prúdového chrániča. Podľa typu ( S/G) je vypínací čas , ďalej vybavovací prúd.
    Pre bežný výpočet stačí ohmov zákon : napätie v zásuvke (230V) / odpor tela (cca 1000 - 5000 ohm ) plus odpor podlahy, spôsob dotyku a výsledný prúd môže byť nižší ako vybavovací prúd chrániča.(30mA)
    dalej je vybavovací čas chraniča 10mili sekund ,alebo 40mili sekund.

    ALE: účinky elektrického prúdu na ľudský organizmus 0,5-1mA prah vnímania
    6 - 15mA kŕče a zovretie nemožnosť pustiť vodič
    25mA kŕče dýchacieho svalu
    60 - 80mA zástava srca.

    Tak aj ked je chránič v poriadku ( potrebné uviesť hodnoty a typ chrániča)
    tak neznamená že nepocítime účinky elektrického prúdu.
    A zrejme je v poriadku chraánič ak ste prežil aj takýto Mengeleho pokus.

    Oliwa je offline (nepripojený) Oliwa

    Oliwa
    No, pri čítaní Tvojej dilemy som si chtiac-nechtiac spomenula na nápis na náhrobnom kameni - Tu leží výborný otec, dobrý manžel, skvelý kolega a kamarát - ale zlý elektrikár...
    Želám Ti, aby si raz bol aj "starý" elektrikár...

    PS: Neviem, či si singl, alebo máš nebodaj ženu a deti, ale na Tvojom mieste by som si najskôr uzatvorila dobrú životnú poistku. Rozhodne skôr, ako zasa budeš strkať klince do najbližšej zásuvky... Lebo to nutkanie v Tvojom príde vyzerá byť silné...
    Naposledy upravil Oliwa : 30.08.13 at 14:31
    marianziliak POZRITE sa,strkat klince do zásuvky nieje moje nutkanie mohli by ste byt radi že som to vyskúšal za všetkých ludí ja,a prosím ked sa v elektrike nevyznáte nerobte si s toho srandu ja niesom žiadny amatér,vedel som že ma nemože zabit,ale pozor nech to neskušaju ludia ktorí sa v elektrike nevyznaju,ja som len chcel poukázat na to aby buducich elektrikárov v škole neučili blboosti že prudový chránič pri dotyku so živou častou hned vypne,on vypne pri poruche a naozaj chráni človeka aby ho nezabilo, ale to neznamená že nepocíti učinok el.prudu.nemusíte mi sem posielat ohmov zákon ani všelijaké výpočty nieže by som sa v tom nevyznal ale ja počas svojej práce vychádzam z praxe a chcel som dokázat že ak náhodov kde máte prudové chrániče v byte a nedajbože vaše dieta strčí niečo do zásuvky,hoci ho nezabije,ale pekne ho kopne a bude mat s toho šok,takže nebudte si istý ako dakedy aj ja že prudový chránič je dokonalý!
    LukyKs zas žena z domácnosti straší elektrikou
    - 220 naplno ťa ešte nemusí zabiť
    - je rozdiel, či tam strčí klinec 40, alebo 100
    - je rozdiel, ako chytí klinec (ako písal Canbo = NIE držať sa s fázou ako za ruky, lebo potom "zovretie nemožnosť pustiť vodič " - to som si vraj vyskúšal ako 4 ročný )

    PS
    ale u zdravého chlapa / praváka brnknúť (ako cca 24 ročný) prstom po zastrčenom klinci nie je žiadne riziko

    juraj:-) je offline (nepripojený) juraj:-)

    juraj:-)
    prúdove chrániče sa používajú v kombinácií s ističmi. Oba maju svoj význam. Je možné že v nemecku používajú kombinované tvz, chraničoističe. Normy nedovoľujú použiť chránič namiesto ističov a v Nemecku majú rovnaké normy.
    Prúdové chrániče existujú v mnohých prevedeniach. Ak sa vám 30mA zdá veľa existujú aj 10mA. Dajte si také. Pre domácnosť sú povolené najviac 30mA ale aj tie majú problémy s elektronikou (vypadavajú).
    Každý chránič má testovacie tlačítko. To tam nie je len pre okrasu. V návode najdete, že sa má skúšať v nejakom intervale (väčšinou 1x za 6 mesiacov). Ak toto nerobíte zkracujete jeho životnosť a je možné že preto vám nebude reagovať správne. Viacej revízných technikov vrátane mňa pri meraní na prúdovom chrániči pri prvom meraní zistilo, že je nevyhovujúci. Avšak následne merania už boli OK. To bol dôsledok nepoužívania testovacieho tlačítka. Ja osobne mám problém s jednou značkou.
    TO miselito:
    je možné že ste čelom spojili vodiče PE a N. V tom prípade ste ani nič nemohli cítit. Ale tu je podmienka, že cez daný chránič prechádzal prúd (nie ten váš odpojený obvod) a spojením týchto vodičov chránič zaregoval správne, pretože za chráničom sa tieto vodiče už nemôžu spájať.

    elvecko je offline (nepripojený) elvecko

    elvecko
    No ja som FI vyskúšal tiež na sebe, ale nechtiac, z lenivosti, lebo mám na jednom chrániči celý dom a nechcelo sa mi ho vypnúť. A reakcia? Normálne ma potriaslo a zrazu vypol celý dom :-), nebolo mi do smiechu, ale pocítil som jedno aj druhé, aj prúd aj chránič, takže mne funguje...

    ometlo je offline (nepripojený) ometlo

    ometlo
    Elektrika ma živila celý život. Ale aby som náročky sa lapil živých časti to mi na um neprišlo. Chánič nepatrí medzi ochrany živých části!!! To je podstatný parameter. Ani nechrámi pred pocitovými účinkami prúdu. Je predpísaný pre miestnosti s vaňou a sprchou, kde teraz sú aj iné podmienky pre ištaláciu - napríklad v celom priestore min IP44 pre svietidla. V praxi sa chrániče ešte pred revíziou odskúšali starou vadaskou (s cievkou, nie elektronickou). Viac krát sa mi podarilo dotknuť sa konca vadasky keď už bola na "fázi" a nikdy to nebolo zlé, no chrániče vždy pri meraní fáza - ochranný vodič vypínali. Dokonca aj mezi pracovný vodič a ochranný vodič to vyplo. Citlivosť človeka na prechod prúdu zaleži na viacerých okolnostiach.

    amoo je offline (nepripojený) amoo

    amoo
    No aj keď si zožal kritiku nevadí je to na poučenie, ako píšeš urobil si pokus namiesto nás. Je tu celkom dobre popísané o téme nit čo doplniť, v skutočnosti kto neuvažoval o takom to pokuse v tvojich rokoch? Ty si aspoň priznal, ale osobne by som dal regulovateľnú umelú zaťaž do serie a ampérmetrom, zrejme aj zaťaž vadasky by mohla tých 30mA vypnúť (...tlačidlo test?)

    bodliak je offline (nepripojený) bodliak

    bodliak
    Vadný kus alebo zlé zapojenie.

    Martin1310 je offline (nepripojený) Martin1310

    Martin1310
    Ja teda niesom elektrikár ale to že pri použití prúdového chrániča ťa nič nekopne teda nič nezacítiš je už v princípe blbosť , pretože aby PCH vypol musí cez tvoje telo prejsť prúd 30mA a uzemniť sa mimo elektrickú sieť objektu alebo presnejšie mimo pracovný nulák (modrí vodič) , takže ten prúd cez teba musí prejsť ,takže ta to musí kopnúť. 30 mA je už dosť na to aby ťa to riadne šlahlo ale zdravý človek by to mal takmer na 100 % prežiť.
    A prečo nevipol ? Pretože cez teba tých 30mA neprešlo , bolo to menej.
    Naposledy upravil Martin1310 : 29.08.13 at 21:55
    marianziliak Ďakujem človek sa učí po celí život,to je pravda že ked cezomna prejde menej ako je vypínacia charakteristika PCH týchh 30ma tak nevypne ale ýčinok el. prúdu zacítim,ale potom nech profesori,ktorý to nevyskúšali a su nabiflovaný teoriou nech neučia mladých buducich elektrikárov v škole blbosti že PCH je tak dokonalý že nepocítia pri dotyku so živou častou žiaden účinok el. prúdu.JA som mal pred 10 rokmi ked som Maturoval na praxi 60 ročného elektrikára -Majstra ktorí nám tvrdil aby sme strčili pred ním klinec do zásuvky ktorá je cez PCH a nás nepotrasie,samozrejme nikto to nespravil lebo nemal odvahu.Škoda že som to vtedy nespravil ja aspon by som mu dokázal že to čo tvrdí je blbost.
    marianziliak ešte doplním prosím všetkých aby neskúšali experiment s prúdovým chráničom ako ja,lebo ja som elektrikár a to že som skúšal PCH s klincom či vypne tak som vedel že ma nezabije pretože ma už párkrát skopalo v práci aj tam kde prudový chránič nebol ale všetko záleží na tom či nieste vo vlhkom prostredí a máte správnu obuv a ste dobre odizolovaný od zeme,tak prosím profesorov ktorí vravia svojim žiakom v škole skuste si strčit klinec do zásuvky ktorá je cez prudový chránič nech to nerobia lebo nie každý má silné srdce ako ja a može sa mu niečo stať,hoci aj ked vás skope prudový chránič by mal človeka ochránit aby ho nezabilo ,ale to neznamená ako mi to tvrdili v škole že ho nepotrasie,všetko záleží v akom prostredí sa nachádzate či máte spotené ruky,či máte dostatočnu obuv a nieste v mokrom alebo vlhkom prostredí.

    Ferdosondo je offline (nepripojený) Ferdosondo

    Ferdosondo
    Nie raz ma už koplo a viem že účinok na organizmus závisí od prechodového odporu a fyzického stavu.
    Po zamontovaní prúdových chráničov vo svojom dome som mal nutkanie ich vyskúšať na sebe podobným spôsobom, len chýbala odvaha. V podvedomí som mal totiž informáciu z minulosti, že ak sa dotkneš fázy, tak tečie telom cca 20mA. Takže som rád, že to niekto vyskúšal za mňa. Len potom sa natíska otázka, či má PCH svoj zmysel?
    6 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    marianziliak výborná poznámka, výrobcovia prudových chráničov by sa mali zamerat na nižšiu vypínaciu charakteristiku prudového chrániča ako je 30ma pretože bol som aj v nemecku kde som sa rozprával s elektrikárom ktorý vravel že v nemecku majú všade namiesto ističov prudové chrániče aj koli malým detom ak by niečo pchali do zásuvky,to by som chcel tie deti potom vidiet!
    PASKOV Prosím o bezpečné rozlišováníí mezi jističem a proudovým chráničem, neboť mají rozdíné funkce a každý elektrikář musí mít jasno.

    PS
    Doporučuji nastudovat základy elektrotechniky.
    canbo ak sa dotkne fázy tak tečie telom 200mA ( 230V/1000ohm=0,23A
    julysak šak to nechytaj do ruky

    stačí brnknúť prstom

    PS
    PCH má zmysel vtedy, ak sa nejaký blbec PRÁVE VTEDY dotkne slabo uzemnenej kostry ,keď je na nej taký malý skrat, že istič na to kašle
    misoft Bodaj by ho netriaslo, keď si so všetkým ruky podáva.....
    LukyKs "" účinok na organizmus závisí od prechodového odporu "" =

    najmenej kopne tých najODPORnejších
      zbaliť

    miselito je offline (nepripojený) miselito

    miselito
    Ahoj,
    napisem len svoju skusenost s PCH.
    Pri ciastocnej prerabke bytu som si robil aj elektriku.
    Vsade som uz mal osadene zasuvky len v kupelni nie. Tam trcali iba droty zo steny pripravene na osadenie zasuvky. Konce drotov neboli odizolovane, boli iba odstiknute kliestami.
    Ked som daval pracku na miesto tak som si tie droty nevsimol a celom som sa dotkol fazy. Prudovy chranic hned vypol elektriku a ja som nic necitil. Tak som to mal nechtiac otestovane
    Martin1310 Neexistuje aby si nič necítil , muselo sa to udiať nejako inak.
    Aby PCH vypol musí nastať nejaký únik prúdu a ak bol ten únik cez teba tak ťa to muselo kopnúť a ver že 30mA nech to vyzerá akokolvek málo je sakra nepríjemných.
    miselito Martin, naozaj sa to stalo tak ako som popisal...vodice N a PE boli dostatocne vzdialene od fazy a som si sto percent isty, ze som sa dotkol iba tej fazy. A nic som necitil, resp. mozno nieco ale nejak som si to neuvedomil v tom momente.

    pitash je offline (nepripojený) pitash

    pitash
    Vyskusaj sa dotknut L a N zaroven a potom by ho malo zopnut... no na vlastne riziko ...ked je vadny tak amen
    bodliak L a N ? To bude z neho regulárny spotrebič a PCH nemá dôvod reagovať.
    Martin1310 Presne tak, jedine žeby sa ešte nohou oprel o radiator, to by ho možno vyplo ak by tade prešlo dosť prúdu. Vidím že ludia tomu chrániču pripisujú naozaj nevídané schopnosti, skoro ako keby veštil čo sa kedy stane a podla toho vypínal.
    Na PCH mas tlacitko ktorym skusas funkcnost ak funguje tak by mal byt v poriadku. Vyskusat mozes aj tak ze do zasuvky pripoj zataz a nulovaci vodic spoj s ochrannym , PCH by mal vypnut ak sa tak nestane tak ho mas nespravne zapojeny. Iba upozornim, nulovaci ani pracovny vodic ktory ti ide z prudoveho chranica uz nesmie byt spojeny s nulovacim vodicom ani pracovnym vodicom na inom mieste elektroinstalacie. Dalsou moznostou ako vyskusat prudovy chranic je pouzit skusacku s tlejivkou ak ju prilozis k faze tak isto musi PCH vypnut , aspon mne to vypina. S polovodicovou skusackou to nefunguje.
    No tak čo sa týka prúdového chrániča videl som kolegu jak mi predvádzal ako sa chytil fázového vodiča a kolíka zásuvky a tvrdil že ho len zabrnelo a PCH vypol....osobne som to neskúšal (nemal som odvahu).... :-o .
    Teraz tento týždeň som montoval PCH kvôli prerábke elektro v bytovom jadre a môžem povedať že už bol najvyšší čas pretože prívodné vodiče pre zásuvky už boli riadne zapálené rozbočenie v krabici pre el rúru pre práčku v kúpelni a pre zásuvku pri kredenci. No ale aby som neodbočoval od pointy pribudla zásuvka pre holiaci strojček no a samozrejmä prerobil som to na 3-žily.Z tejto vetvy ide ešte napájanie pre digestor no a ako som mal vyvedené dráty čierny,modrý a zelenožltý tak sa stalo že pri varení sa orosili dráty a čuduj sa svete PCH odpojil okruh,čo znamená že funguje spoľahlivo keď som dráty utrel a zapol okruh tak znova už nevypadol. Z toho vyplýva že môžem byť kľudný pretože PCH funguje.Výrobca XBS a píše na ňom typové označenie DZL-176-63 0.03A/0.1s no a za ním je istič 16A B-čko.No a zistil som ďalšiu zaujímavú funkciu a to takú že PCH reaguje i na indukčné prúdy pretože keď som pokračoval na prácach tým že som si vypol istič pre BJ a nechtiac spojil zelenožltý s fázovým vodičom (pri vypnutom ističi ) tak PCH vypol to znamená že nejak ten PCH vie detekovať skrat medzi zelenožltým a fázovým vodičom i v "offline" režime zrejmä nejak kapacitne tým že sa kapacita zmení na skrat.
    tak teda tento fachman ma naozaj pobavil. Robím revízneho technika, stretnem sa s kde čím, ale desaťročný elektrikár ( nie že by mal desať rokov, ale desať rokov robí elektrikára), tak by sa už mohlo na neho aj niečo nalepiť nie? A tí jeho kolegovia.... nevedeli mu to vysvetliť? To sú takí istí machri ako on? ? Nečítal som všetky odpovede, ale jeden neelektrikár celkom fundovane odpovedal... a stačí na to aj trošku porozmýšľať ( aj keď teda tá odpoveď nebola do detailu presná, no asi to ani nie je potrebné) Ale aby som dal aj ja odpoveď na položenú otázku: takže chránič ak je správne zapojený so správnymi hodnotami ( pre kúpeľňu zvyčajne B/16/1N/003) by mal začať reagovať pri unikajúcom prúde 50% z jeho hodnoty, teda začína pri 15mA, s časom vypnutia do max 400mS, čo je dané normou, ale zvyčajne sa pohybuje na úrovni cca 20 až 60 mS. Samozrejme so stúpajúcim unikajúcim prúdom sa reakčný čas skracuje. Používajú sa aj selektívne chrániče, ktoré majú o niečo dlhší vypínací čas, ale nepredpokladám že by bol použitý pre kúpeľňu. Sú to síce extrémne krátke časy, ale na to aby to človek pocítil to stačí... a aj 15 mA je hodnota, ktorú väčšina ľudí pocíti. Takže ak nevypol a je správne zapojený, tak to má niekoľko príčin:1.chránič je vadný 2. čas kontaktu s človekom bol kratší ako reakčný čas chrániča 3. unikajúci prúd bol nižší ako vypínací unikajúci prúd 4. kombinácia bodu 2 a 3. Neviem si predstaviť inú príčinu.

    A synku, rada na záver: nestrkaj klince do zásuvky, porucha chrániča je dosť častý a bežný jav, takže nemusí sa Ti to vyplatiť

    xatan je offline (nepripojený) xatan

    konatel xatan
    No v prvom rade je pre mňa zaujímavé, že ťa "kopne" samotný fazovy vodič bez toho aby si uzavrel obvod s N alebo PE. Mohol by, v prípade, že by si stál s bosymi nohami vo vode,alebo na uzemnenej platni ????inak nie je dôvod. Nejaké filozofovanie o odopre tela a odpore zeme môžme začať až budeme stáť vo fajnové vlhkej hline na záhrade s bosymi nohami a nie v obuvi s gumenou podrážkou a na drevenej či inej nevodivej podlahe.
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    canbo všade tam je dobrá !zem! ,kde zasvieti skúšačka. ,určite aj v byte na drevenej podlahe.
    misoft Za štyri roky ho to už asi odkopalo..... xatan - zaspal si dobu....
    bodliak Dávaš užitočné a pritom je to kravina.
    misoft Lenber - Vŕtaš len ty - si naočkovaný v každej r*i*t*i....
      zbaliť

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.