Zavrieť

Porady

Vrátený preplatok z odvodov

Živnostníkovi bolo vrátené preplatok zo SP. Nebolo zdanené. Ako to dať do DP? Príjem ako úhrada fa a potom z toho 40% paušálne výdavky alebo zaplatené poistné SP -preplatok SP a zostatok len dať do výdavky?
Ďakujem.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    misurka je offline (nepripojený) misurka

    misurka
    Ja prikladám odpoveď, ktorú som dostala začiatkom marca 2013:

    Dobrý deň,

    Kompetenčné centrum finančných operácií Banská Bystrica Vám na základe Vašej žiadosti oznamuje nasledovné:
    Vrátený preplatok, ktorý obdržala daňovníčka na účet v roku 2012, je príjmom ovplyvňujúcim základ dane v § 6 zákona o dani z príjmov. Daňovníčka vrátený preplatok pripočíta k ostatným príjmom v § 6, pričom si môže uplatniť daňové výdavky podľa § 6 ods. 10 - 40% z celkových príjmov.

    Odbor služieb pre verejnosť
    Ing. Marta Boráková

    Váš dopyt:

    SZČO boli na začiatku roka 2012 vrátené preplatky na SP a ZP (nie z titulu RZZP), pretože koncom roka 2011 a začiatkom roka 2012 bola PN, ale mesačné preddavky jej odchádzali na základe trvalého príkazu, kt. mala zadaný v banke. Výška vráteného preplatku, ktorý obdržala na účet v roku 2012 bol v úhrnnej výške vyšší ako zaplatené preddavky v roku 2012 do SP a ZP, pretože od februára až do septembra (k 30/09/2012 pozastavená živnosť) bola SZČO znovu PN. Za rok 2012 bude uplatňovať paušálne výdavky. Mne v podstate do SP vychádzajú skutočne zaplatené odvody v mínusovej hodnote vo výške 11,57 eur, čo nie je technicky možné dať sumu s mínusom do riadku preukazateľne zaplatené sociálne poistenie pod tabuľkou č. 1 na strane 3. Započítať celú sumu preplatku k príjmom sa mi takisto nepozdáva, pretože by automaticky boli z toho vyrátané 40%né náklady. Ako sa môžem s tým vysporiadať?

    Ďakujem.

    Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

    Katy a R
    AdaMtiM Pozri príspevok
    Prikladám vyjadrenie k môjmu dopytu z januára 2013. Len akosi tam nevidím odpoveď či si môžem alebo nemôžem uplatniť na preplatok poistného 40% paušál.

    .
    - ale prečo nevidíš Ak už to dáš do príjmu - a uplaňuješ paušálne výdavky - tak ani inú možnosť nemáš .
    Výdavky (paušálne v tomto prípade) si uplatňuješ z celého príjmu

    andre111 je offline (nepripojený) andre111

    andre111
    Ja som sa na to tiež pýtala pred pár dňami. Zistila som, že to mám dať do príjmu a uplatním si 40 % paušálne výdavky aj z vráteného poistného.

    andesz je offline (nepripojený) andesz

    andesz
    Takto budem robiť. Volala som na daňový úrad a pani hovorila, že dať do príjmu a uplatniť aj z toho 40%.

    AdaMtiM je offline (nepripojený) AdaMtiM

    AdaMtiM
    Prikladám vyjadrenie k môjmu dopytu z januára 2013. Len akosi tam nevidím odpoveď či si môžem alebo nemôžem uplatniť na preplatok poistného 40% paušál.

    Dobrý deň,

    Kompetenčné centrum finančných operácií Banská Bystrica Vám na základe Vašej žiadosti oznamuje nasledovné:
    Poistné platené podľa osobitných predpisov, ktoré sa rozhodne platiť osoba ako dobrovoľne poistená osoba je už táto osoba povinná platiť v súlade s vymedzenými zákonnými podmienkami ustanovenými týmito osobitnými predpismi. V prípade, ak je takéto dobrovoľne platené poistenie platené v súvislosti s príjmami podľa § 6 zákona o dani z príjmov pri určení základu dane z príjmov podľa § 6 ZDP sa zahŕňa do daňových výdavkov podľa § 19 ZDP. Rovnako sa postupuje aj u daňovníka, ktorý uplatňuje postup podľa § 6 ods. 9 a 10 ZDP. Uplatniť poistné, či už povinne platené alebo platené ako dobrovoľne poistená osoba, však daňovník do daňových výdavkov môže uplatniť len ak ich platí v súvislosti s dosahovanými príjmami podľa § 6 ZDP. Podľa § 17 ods. 8 ZDP základ dane v zdaňovacom období, v ktorom dochádza k skončeniu podnikania daňovníka podľa § 6 ZDP upraví daňovník, ktorý účtuje v sústave JÚ alebo ktorý vedie evidenciu podľa § 6 ods. 11 alebo 14, o cenu nespotrebovaných zásob, zostatky vytvorených rezerv na lesnú pestovnú činnosť a opravných položiek k nadobudnutému majetku, výšku záväzkov, ktorých úhrada sa považuje za daňový výdavok podľa § 19, a výšku pohľadávok s výnimkou pohľadávok uvedených v § 19 ods. 2 písm. h) a i) a o pomernú výšku nájomného vrátane finančného prenájmu, ktorá pripadá na príslušné zdaňovacie obdobie alebo jeho časť. Ak daňovník ku dňu skončenia podnikania v roku 2013( uzatvorenia účtovných kníh) eviduje pohľadávku voči SP, potom o evidované pohľadávky je potrebné upraviť základ dane pri skončení podnikania. Podľa § 32 ods. 12 ZDP, ak daňovník po skončení podnikania alebo inej samostatnej zárobkovej činnosťou dodatočne príjme zdaniteľné príjmy súvisiace s týmito činnosťami alebo v súvislosti s týmito činnosťami dodatočne zaplatí výdavky, ktoré by boli uznané za daňové výdavky vynaložené na tieto činnosti, o tieto prijaté alebo zaplatené sumy, zvýši príjmy alebo daňové výdavky za zdaňovacie obdobie, v ktorom skončil podnikania alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť. Za predpokladu, že daňovník ku dňu skončenia podnikania v roku 2013 neúčtoval o preplatku voči SP ako o pohľadávke, potom postupuje v súlade s ustanovením § 32 ods. 12 zákona o dani z príjmov a o takto prijatú sumu zvýši príjmy z podnikania za zdaňovacie obdobie , v ktorom skončil podnikania (2013). Ak daňovník podá DP alebo dodatočné DP za zdaňovacie obdobie v ktorom skončil podnikanie, len z tohto dôvodu, neuplatní sa postup podľa osobitného predpisu ( sankcia).

    Váš dopyt:

    Dobrý deň.

    SZČO ukončil živnosť 4.1.2013. V roku 2012 viedol jednoduché účtovníctvo /JÚ/.
    V decembri 2012 zaplatil dobrovoľné sociálne poistenie na pol roka dopredu. Keďže ho prijali do zamestnania na PP, ukončil živnosť na začiatku roka 2013 a odhlásil sa z dobrovoľného sociálneho poistenia. Vznikol mu teda značný preplatok na poistnom, ktorý mu SP vráti v r.2013. Ako má vysporiadať tento preplatok na poistnom v 2013, keďže už nie je SZČO?

    V r.2012 je to daňový výdavok - lebo vedie JÚ a poistné naozaj v r.2012 zaplatil. Ale v r.2013 mu preplatok vrátia - bude mať teda príjem, hoc už nie zo živnosti - tu si teda na preplatok poistného nemôže uplatniť ani 40% paušálne výdavky a preplatok musí dať do zdaniteľných príjmov r.2013 v plnej výške ako príjem z §8 - ostatné príjmy?

    Je možný aj iný postup ako vysporiadať tento preplatok? A to:
    V r.2012 si v JÚ poistné zahrnie do výdavkov neovplyvňujúcich základ dane /prípadne ako pripočítateľnú položku/ - nebude to daňový výdavok 2012 - lebo pri podaní daňového priznania za rok 2012 už vie, že to je preplatok a vrátia mu ho. V roku 2013 /keď peniaze fyzicky prídu/ nemusí už tento príjem zdaňovať, keďže v 2012 toto poistné neuviedol ako daňový výdavok?

    Ďakujem za odpoveď.

    Vrátený preplatok z odvodov

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.