Zavrieť

Porady

Usporiadat
Téma je uzavretá.
Rozalka Rozalka

Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

Spoluvlastníčka "Prvého nitrianskeho medveďária" ...viac
Marína Pozri príspevok
Rózka, buchty som robila ja, aj Anka, Katka nespomínala.
Univerzálne kysnuté cesto na buchty na pare, pečené, dukátové buchtičky a tak pod.
Píšem ti recept na 1/2 kg múky. Z neho som mala 10 takýchto veľkých http://www.porada.sk/t200638-p41-co-...ml#post2275014 buchiet.
Kvások: 125 ml vlažného mlieka s 1 PL kryšt. cukru a 1 KL polohr. múky metličkou vyšľahať a nechať podkysnúť. Vyliať do 1/2 kg polohr. múky, pridať 1 menšie rozšľahané vajce, 250 ml mlieka, 80 gramov vlažného rozpusteného masla, 1 PL cukru, štipku soli. Pri buchtách na pečenie aj citrónovú kôru. Viem, že sušená nie je taká ako čerstvá ale je z nepostriekaných citrónov, tak preto.
Vypracujem v robote s hákom cesto. Je redšie, ale ono trochu spracovaním zhustne. Ak by sa ti zdalo veľmi riedke, pridaj trochu múky. Na misu natiahnem fóliu a cca 1 - 1,5 hod. nechám kysnúť.
Od istého času sa mi buchty a knedle veľmi dobre robia na kovovom site, ktoré sa používa ako kryt na panvice proti prskaniu oleja. Len ho trochu potriem maslom a kladiem buchty na cca 12 minút.
Je to veľmi dobré a ľahké cesto.

Evka, ďakujem - akurát tie kvasnice mi tam chýbajú , neboj, nezabudnem pridať.
Dali by sa podľa tohto receptu robiť pareno-pečené? to robievala moja babička, spodok bol chrumkavo upečený.

Spomenula som si ešte na iné buchty: raz som bola na obede u tety mojej spolužiačky a na obed boli fantastické buchty, také obrrrrrovské, že sme každá mali po jednej, plnené marhuľami a posypané tvarohom a práškovým cukrom. Bohužiaľ, tá teta už nie je medzi nami, nemám sa jej ako opýtať.
0 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Zemiaková omača s vajcom, jablkové - jablká do cesta - palacinky potreté džemom.
6 0
asedma asedma

asedma je offline (nepripojený) asedma

Rozalka Pozri príspevok
... a ja na tie skvelé parené buchty, veľmi dávno som ich nerobila a bodli by, ďakujem tiež ...
Rozalka robila som z polky davky parene aj smazene, oboje boli dobre, sb totiz bol zvyknuty na parene a ja smazene, ako nam doma robila mama.
..nesla som podla receptu, takze na 14 vatsich som dala :

asi 30 dkg vyberovej muky
1 vajce
2 deci mlieka
polka z kocky drozdia
asi pol lyzicky soli
za lyzicu cukru
maslo na poliatie
mak, dzem, pr.cukor
Postup :
Vymiesi sa cesto ako na knedlu, necha nakysnut, rozgula sa na stvorceky..na kazdy trochu dzemu a spravit buchtu, nechat podkysnut asi 20 minut a dat do hrnca na parak, zakryt hrniec, parila som 15 min., to som vycitala z netu, ale staci menej..
smazila som na troche rozpaleneho oleja, ked sa spodok pripiekol, sprtla som asi pol deci vlaznej vody, rychlo zakryla pokrievkou a parila 7 minut..poliat rozpustenym maslom posypat mletym makom a pocukrovat..mnam, dobru chut
a tu su moje
Naposledy upravil asedma : 15.03.13 at 20:27
DSC01113.jpg  
5 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Rozalka Pozri príspevok
Evka, ďakujem - akurát tie kvasnice mi tam chýbajú , neboj, nezabudnem pridať.
Dali by sa podľa tohto receptu robiť pareno-pečené? to robievala moja babička, spodok bol chrumkavo upečený.

Spomenula som si ešte na iné buchty: raz som bola na obede u tety mojej spolužiačky a na obed boli fantastické buchty, také obrrrrrovské, že sme každá mali po jednej, plnené marhuľami a posypané tvarohom a práškovým cukrom. Bohužiaľ, tá teta už nie je medzi nami, nemám sa jej ako opýtať.

Rózka, 21 g(1/2 kocky). Ja požívam v striebornom obale, toto.
Idem doplniť.
Určite sa dajú aj z tohto cesta pečeno-parené. Len pre zaujímavosť idem odmerať pohár, ktorým som kolieska "vyrezávala". Priemer nebol bohvie čo, to cesto krásne narastie, sama vidíš aké mám veľké buchtiská. Len cesto, keď "vykydneš" na pomúčenú dosku, už nespracuj, len zľahka valčekom vyvaľkaj.
Buchty som robila tak, že na jedno koliesko slivkový lekvár a druhým kolieskom prikryla a spojila. Buchty sú posypané mletým makom zmiešaným s prášk. cukrom a poliate maslom.

Dodatok: Pohár má priemer 7 cm. A aby to už bolo celkom komplet, parím na tomto, veľmi sa mi to osvedčilo.
Naposledy upravil Marína : 15.03.13 at 21:14
4 0
asedma asedma

asedma je offline (nepripojený) asedma

..aj tu je dobre video na buchty
http://www.akosatorobi.sk/video/1277...buchty-na-pare
4 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

uhliarske halušky - halušky, varené zemiaky, surová kyslá kapusta, vyškvarená slaninka
10 0
alabut alabut

alabut je offline (nepripojený) alabut

Krasne mrazive a zasnezene rano vita nas svet, alabut sa usmieva, nezahala, jeho kometa este spinka sladkym snickom. Kybel ranneho jogurtu klasickou metodou a kybel acidka pre princeznu snad bude odmeneny horucou kavou, teplym usmevom a asi pojdem do potoka ochladit alabutovo telo i ducha. SKoda, ze vam nemozem poslat vonu z tych kyblov.

Ranajky - s princeznou jogurt samozrejme, ona s kompotom, ja s medom a skoricou, slnecny bylinkovy caj, kometa iba kavu s cigou.
Obed - vcerajsia talianska fazulova polievka, francuzske zemiaky s kelom a klobasou.
Vecera - alabut hydinovo-bravcova huspenina, alabutka liter acidka a pecivo, princezna huspenina s vajcom.
Na dobru noc - alabut teply caj, kometa cigu na balkone. :-)
IMG_0383c.jpg  
IMG_0332c.jpg  
1/1
8 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

alabut Pozri príspevok
Kryt ma aky priemer?
Jeden má 25 a druhý 28 cm. Takto v dvojici ich zvyknú predávať a ja napr. knedle tiež takto naraz zvyknem pariť, nech sa dlho s tým "nebabrem".
0 0
Zdenka175 Zdenka175

Zdenka175 je offline (nepripojený) Zdenka175

Kapustnica s mäsom a klobáskami, ešte palacinky s džemom
7 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

Polievka odvčera, a kedže prišli na návštevu vnučky, tak ich obľúbené pečené kuriatko so slov. ryžou, kyslá uhorka alebo rapadajkový šalátik.
5 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Včera kostičková cesnačka do hrnčeka a namiesto buchiet vtáčie mlieko a dva plechy koláčikov z tvarohového kysnutého cesta s lekvárom, prvý raz bez droždia.
Dnes zemiaková polievka s hubami, slaninou, kváskom a vareným vajíčkom.
Kvások si žije svojím životom a ja hľadám staré recepty.
Żurek
Veľmi zaujímavé čítanie http://www.labuznik.cz/recept/krkono...-pro-jenofefu/
6 0
DanielaSL DanielaSL

DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

Mama troch dospelých detí
Hlivový perkelt s cestovinou....a na večeru bude brokolica s cesnakom a syrom.
8 0
msa msa

msa je offline (nepripojený) msa

restovaná pečeň s maslovo-pažitkovými zemiakmi alebo s ryžou, k tomu cvikľa alebo uhorky.
5 0
hnedoočka hnedoočka

hnedoočka je offline (nepripojený) hnedoočka

snažím sa brať prácu zodpovedne,ale ináč som veselá kopa ...viac
manželovi po dlhej ceste niečo sladké na privítanie a konečne sa mi podaril šťavnatý pečený králik. Najprv som z mäsa uvarila polievku, potom som ho nechala v marináde / olej, kečup, horčica, cesnak/ a potom upiekla so zemiakmi a cibuľou. Cutí skvele, mäso sa nevysušilo v rúre. Rožky podľa receptu od mladej šikovnej susedky Lenky

Klikni a zobrazí sa väčšia verzia obrázku.

Názov:  16032013042.jpg
Zobrazení: 25
Veľkosť:  76.3 KB Klikni a zobrazí sa väčšia verzia obrázku.

Názov:  16032013046.jpg
Zobrazení: 22
Veľkosť:  66.7 KB Klikni a zobrazí sa väčšia verzia obrázku.

Názov:  16032013048.jpg
Zobrazení: 25
Veľkosť:  103.2 KB
4 0
alabut alabut

alabut je offline (nepripojený) alabut

Zakvas pre Zurek:
1 0
Negoti Negoti

Negoti je offline (nepripojený) Negoti

idem urobiť marokánky, hádam sa vydaria
http://recepty.pozri.sk/recept-marokanky-300
1 0
Slayer666 Slayer666

Slayer666 je offline (nepripojený) Slayer666

alabut Pozri príspevok
Zakvas pre Zurek:
Tiez sa chystam uz dlhsie, ale kde tu zozeniem bialu kielbasu? Minule som to robil s nejakou laboreckou ci akou, a proste mam pocit, ze prilis prerazala. Ze by som si tu kielbasu spravil sam? Recept sice mam, ale chce sa mi?

Az bude na jar cerstvy kopor (co nepotrva dlho), tak skusim prastary abovsky ci zemplinsky recept. Najprv sa spravi taky zakvas, ktory sa vola ciberej (to slova sa pouziva tiez na oznacenie takej mliecnej polievky), a to z ovsa, vody, kopru a soli (a mozno este nieco). To sa necha vykvasit a potom sa uvari fazula a zemiaky a sa to spoji do takej polievky.
0 0
alabut alabut

alabut je offline (nepripojený) alabut

Slayer, tuna su huby, neviem ich desifrovat, asi rydziky. :-)
zurek.jpg  
0 0
alabut alabut

alabut je offline (nepripojený) alabut

Toto je Ciberej? Vyzera to chutne. Co je kendericne krupi? Ani pasula mi nejde na jazyk. :-)

polievka
Ciberej

Zoznam surovín potrebných na prípravu jedla:

  • pšeňični otrubi
  • voda
  • suľ
  • koper
  • kenderične krupi
  • kromka z čarnoho chľeba
  • pasuľa

Postup prípravy:
Pšeňični otrubi dobre premijeme, dame do harka iz kromku a koprom, posoľime a zaľeme z ľetňu vodu. Zakrijeme harčok a zochabime ho kvaśic na slunku choľem 3 dňi. Po dokvaśeňu scadzime a prevarime s kenderičnima krupami. Okrem sebe uvarime pasuľu a kedz je hotova, ta ju scadzime a zmiśame z ciberejom. Počekame, kim vichladňe a źime.
0 0
alabut alabut

alabut je offline (nepripojený) alabut

Taky som bol hladny, ze som ani nestihol poriadne odfotit francuzske zemiaky s kelom, klobasou a parmezanom. Vzdy pridavame nieco zelene (cibulku, spenat, mangold, kel), potom nie su take suche, ale stavnate a po syre aj vonave.
IMG_0391c.jpg  
2 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať