Zavrieť

Porady

Daňové priznanie typu B 2012 (fyzické osoby)

daňový poradca, audítor
V roku 2012 dochádza k zmenám v daňových priznaniach. Vzory boli uverejnené vo FS č. 10/2012. K najvýznamnejším zmenám došlo v tlačive typu B pre fyzické osoby.

Stručné zhrnutie najvýznamnejších zmien:

Strana 1:


  • bezo zmeny položiek oproti roku 2011 (okrem označenia vzoru tlačiva, ktorým je MF/22371/2012-721)


Strana 2:


  • bezo zmeny položiek oproti roku 2011


Strana 3:


  • V. ODDIEL § 5 bezo zmeny
  • VI. ODDIEL § 6 zmena v názve oddielu, z dôvodu zmeny štruktúry aktívnych a pasívnych príjmov a zavedenia pasívneho príjmu z použitia diela a umeleckého výkonu do § 6 ZoDP a doplnenie riadku 11 do tabuľky č. 1 s uvedením príjmov podľa § 6 ods. 4
  • pod tabuľkou č. 1 bola doplnená možnosť zaškrtnutia daňovej evidencie (§ 6/14) pri príjmoch z použitia diela a umeleckého výkonu podľa § 6 ods. 4 a rovnako bola doplnená u týchto príjmov možnosť vyznačenia uplatnenia percentuálnych výdavkov (§ 6/10)


Strana 4:


  • odvolávka/poznámka 11 doplnená zmenu vo vyplnení daňového priznania oproti MO, ktorá súvisí so zánikom možnosti vykazovať daňovú stratu z príjmov z prenájmu podľa § 6/3
  • doplnená odvolávka 12 týkajúca sa príjmov z použitia diela, u ktorých sa výdavky uvádzajú len do výšky príjmov
  • pri uplatnení percentuálnych výdavkov k pasívnym príjmom sa výdavky uvedú úhrnom na riadku 12
  • doplnenie poznámka 13, kedy riadky 41 a 42 vyplní iba účtovná jednotka účtujúca v sústave podvojného účtovníctva
  • riadky 45-52 so zmenou obsahu, ktorá vychádza z údajov tabuľky č. 1 po zohľadnení príjmov za použitie diela


Strana 5:


  • štruktúra tabuľky č. 2 bezo zmeny, rovnako obsah riadkov 53-55 k vyčísleniu základu dane podľa § 7 ZoDP
  • zmena poradia odvolávok a zároveň doplnenie odvolávky 14 v súvislosti s platením odvodov na zdravotné poistenie z titulu poberania príjmov z kapitálového majetku:
    • o ktoré si daňovník znižuje tieto príjmy
    • ktoré daňovník zahrnie do výdavkov



Strana 6:


  • štruktúra tabuľky č. 3 bezo zmeny, rovnako obsah riadkov 56-58
  • prečíslované poznámky, doplnenie poznámok 15, 16, 17 premietnutie zaplatených odvodov na ZP v daňovom priznaní


Strana 7:


  • zmena označenia z bývalého výpočtu základu dane na „Uplatnenie daňovej straty z predchádzajúcich období“ na riadkoch 67-75 a zmena štruktúry údajov tu uvádzaných (významná zmena štruktúry riadkov oproti MO)
  • doplnenie poznámky 19 o presné uvedenie sumy, o ktorú sa zvýši základ dane z dôvodu porušenia podmienok ďalšieho vzdelávania zdravotníckeho pracovníka, zrušenia životného a obdobného poistenia do 31. 12. 2010 uplatneného v nezdaniteľnej časti základu dane v oddiele XIV
  • riadok 76 obsahuje základ dane iba z aktívnych príjmov


Strana 8 a 9:


  • obsahuje riadky 80-110 s tým, že riadok 80 obsahuje základ dane z aktívnych príjmov znížený o nezdaniteľnú časť
  • riadok 81 predstavuje základ dane po zohľadnení pasívnych príjmov
  • štruktúra a obsah riadkov 82-107, 108-110 ostávajú rovnaké ako v MO, zmena spočíva len v prečíslovaní
  • doplnený riadok 107a o samostatné vyčíslenie preddavku na daň z príjmov FO, ktorá si platí preddavky sama z dôvodu, že jej zamestnávateľ nie je platiteľom dane v SR


  • poznámky 20-29 aktualizované podľa štruktúry nového daňového priznania bez iných zmien okrem:
    • poznámky 25 k doplneniu príloh k daňovému priznaniu pri transformácii zrážkovej dane na preddavok o potvrdenie
    • nová poznámka 28 k preddavkom:
      • zaplateným aj po skončení ZO na toto obdobie
      • uhradeným z preplatku


  • XI. Oddiel – rozdiely z dodatočného DP na riadkoch 111-116 vrátane poznámky 30 bezo zmeny s výnimkou prečíslovania riadkov, poznámok a odvolávok na nové riadky DP


Strana 10:


  • nový riadok 120 na uvedenie počtu stálych prevádzkarní umiestnených na území SR a tomu zodpovedajúca poznámka 32
  • XIII. oddiel doplnenie zaškrtnutia splnenia podmienok na poukázanie 3 % dane a s tým súvisiace doplnenie poznámky 33 (dobrovoľnícka činnosť)


Strana 11:


  • bezo zmeny s výnimkou odvolávok na aktualizované riadky daňového priznania


Strana 12:

  • nová strana DP „Údaje na účely sociálneho a zdravotného poistenia“
  • údaje vypĺňa len daňovník, ktorý:
    • dosahuje príjmy z osobnej asistencie na základe zmluvy podľa § 20 zákona č. 447/2008
    • dosahuje príjmy z podielov na zisku vykázanom do 31. decembra 2003
    • dosahuje príjmy z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, ktorý si uplatňuje platené poistné v daňových výdavkoch

Naposledy upravil Jana Acsová : 14.01.13 at 12:37
Usporiadat
beatam beatam

beatam je offline (nepripojený) beatam

saoldase Pozri príspevok
Mozte mi poradit? V X. oddieli r. 76 mi vychadza suma 320 eur. Aku sumu mam vypisat v riadku 77 a 79 ? Dakujem
77 - 3644,74
79 - 320,00 (maximálne do výšky základu dane na r. 76
0 0
saoldase saoldase

saoldase je offline (nepripojený) saoldase

vdaka
0 0
katinka0000 katinka0000

katinka0000 je offline (nepripojený) katinka0000

takze pre pochopenie, aby som to zle nevypisala. na str. 3 uvadzam sumu, ktoru som skutocne v roku 2012 zaplatila na poistnom (soc.+zdr.), cize december 2011 az november 2012. a na str. 12 uvadzam to iste? poistne ma manzel zaplatene vzdy do 8. nasledujuceho kalen. mesiaca. este sa nestalo, ze by to nemal uhradene. ja som dala na str. 3 a aj na str. 12 tu istu sumu. plati min. odovody, cize zdr. vysla 569,44 a soc. 1348,33, pretoze za december 2011 mal uhradene poistne az v 01/2012 a za december 2012 ma uhradene poistne az v r. 2013
0 0
Leora Leora

Leora je offline (nepripojený) Leora

Dobrý deň,
riešim takýto problem a potrebovala by som poradiť. Daňovník má príjmy z poľnohospodárskej výroby- je SHR. Od júna si rozšíril živnosť o sprostredkovateľskú činnosť v oblasti služieb. Môžem činnosť s SHR zdaniť +dokladované výdavky, a sprostrekovateľskú činnosť + percentuálne výdavky, alebo to musím dať spolu? Vykaz PaV bude len z prijmu SHR?Vďaka za ochotu.
0 0
Mila123 Mila123

Mila123 je offline (nepripojený) Mila123

Leora Pozri príspevok
Dobrý deň,
riešim takýto problem a potrebovala by som poradiť. Daňovník má príjmy z poľnohospodárskej výroby- je SHR. Od júna si rozšíril živnosť o sprostredkovateľskú činnosť v oblasti služieb. Môžem činnosť s SHR zdaniť +dokladované výdavky, a sprostrekovateľskú činnosť + percentuálne výdavky, alebo to musím dať spolu? Vykaz PaV bude len z prijmu SHR?Vďaka za ochotu.
takáto kombinácia už pár rokov nie je možná.....
už nie je možnosť
0 0
alohamercy alohamercy

alohamercy je offline (nepripojený) alohamercy

Mila123 Pozri príspevok
pripájam niečo z Draka (so súhlasom autora)

Závery z rokovania zástupcov MF SR, MPSVaR SR, MZ SR, Sociálnej poisťovne a VšZP za mojej prítomnosti dňa 1.3.2013 v priestoroch MF SR.

1. Údaje v riadkoch 09 a 10 na strane 12 DP FO typ B sú potrebné na správnu aplikáciu § 43 ods. 3 písm. j) zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov.

Podľa § 43 ods. 3 písm. j) zákona o dani z príjmov daň sa vyberá zrážkou ak ide o
poistné zo zaplateného poistného na verejné zdravotné poistenie, o ktoré si daňovník znížil v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach príjem podľa § 5 alebo § 6, vrátené zdravotnou poisťovňou tomuto daňovníkovi z ročného zúčtovania poistného.

Zdravotná poisťovňa pri vrátení preplatku z ročného zúčtovania získa informáciu, či si v príslušnom zdaňovacom období poistenec, ktorý je SZČO, znížil svoj príjem podľa § 6 o zaplatené poistné, z údajov na strane 12 DP FO typ B.

Údaje v riadkoch 09 a 10 na strane 12 DP FO typ B tak nie sú potrebné na správne určenie vymeriavacieho základu SZČO na sociálne poistenie a na zdravotné poistenie.

Na riadku 09 - „Preukázateľne zaplatené poistné na sociálne poistenie z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona príslušné zdaňovaciemu obdobiu, za ktoré sa podáva daňové priznanie“, sa uvedú sumy poistného zaplateného v danom zdaňovacom období (v DP za rok 2012 teda počas roka 2012), za podmienky, že sa tohto zdaňovacieho obdobia týkajú, t.j. poistné uhradené v januári 2012 až december 2012, bez prípadných nedoplatkov z predchádzajúcich zdaňovacích období.
Na riadku 10 - „Preukázateľne zaplatené preddavky nazdravotné poistenie z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona príslušnézdaňovaciemu obdobiu, za ktoré sa podáva daňové priznanie“, sa uvedie suma preddavkov (za rok 2012), ktorédaňovník SZČO preukázateľne zaplatil v zdaňovacom období, za ktoré sa podáva daňovépriznanie (teda počas roka 2012), t.j. nebude v ňom zahrnutý prípadný nedoplatok z ročného zúčtovaniazdravotného poistenia za predchádzajúci rok resp. nedoplatky z predchádzajúcichrokov.

2. Na určenie vymeriavacieho základu SZČO na sociálne poistenie a zdravotné poistenie sú potrebné údaje uvedené v VI. oddieli DP FO typ B pod tabuľkou č. 1:

Preukázateľne zaplatené poistné na sociálne poistenie z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona
Preukázateľne zaplatené poistné na zdravotné poistenie z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona

Sociálna poisťovňa, resp. zdravotné poisťovne pri stanovení vymeriavacieho základu SZČO na sociálne poistenie a na zdravotné poistenie k základu dane (resp. k daňovej strate) pripočítajú poistné uvedené v týchto dvoch riadkoch.

Pozor, v týchto dvoch riadkoch sa však uvádza aj poistné zaplatené v zahraničí, prípadne poistné dobrovoľne poistenej osoby, ak si ich daňovník uplatnil do výdavkov k príjmom podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona.

V takom prípade sa odporúča, aby daňovník uviedol v XIV. oddiely (miesto pre osobitné záznamy) informáciu o výške poistného zaplateného v zahraničí, resp. poistného dobrovoľne poistenej osoby. Pri stanovení vymeriavacieho základu na sociálne poistenie a na zdravotné poistenie sa k základu dane (resp. k daňovej strate) pripočíta len suma povinného poistenia SZČO zaplateného do Sociálnej poisťovne, resp. do zdravotnej poisťovne na Slovensku.

Poznámka a prosba na záver:

Táto téma bude o pár dni vymazaná a nahradená novou - kvôli prehľadnosti a preto, aby informácie pôvodne uvedené v tejto téme nemýlili. Poprosím tých, čo do tejto témy prispeli, o porozumenie.

Zároveň Vás poprosím aby ste tento príspevok šírili ďalej, aby aj tí, čo nemajú prístup do DRAK-a vedeli, ako majú správne vyplniť DP FO typ B, ďakujem.
ak si v PV uplatním aj poistné, akú sumu potom uvediem na r. preukazateľne zaplatené poistné, keď v Rakúsku sa to platí spolu?
0 0
Z.E.Ú.S. Z.E.Ú.S.

Z.E.Ú.S. je offline (nepripojený) Z.E.Ú.S.

www.ekonomickesluzby.eu Som ekonóm, poskytujem finančné a účtovné služby. ...viac
ahojte, chcem si overiť nasledujúcu situáciu: robím daňové priznanie - živnosť Rakúsko, príjmy zo závislej činnosti Slovensko (za rok 2012) živnosť len v Rakúsku. Vyplním teda do tabuľky príjmy zo živnosti v Rakúsku ( uplatním aj tak 40 % výdavky) + príjem zo zamestnania do príslušného riadku a následne dám tie príjmy z Rakúska "vonku" metódou vyňatia príjmu zo zahraničia a hotovo ? teda jednoducho povedané a ešte odvody zaplatené len v Rakúsku zahrniem do výdavkom a napíšem pod tabuľku ? ale už asi nie na poslednú stranu DP B kedze tam sa píšu len keby boli zaplatené zo živnosti na SK... je to správne ? ďakujem
0 0
zanetth zanetth

zanetth je offline (nepripojený) zanetth

Z.E.Ú.S. Pozri príspevok
ahojte, chcem si overiť nasledujúcu situáciu: robím daňové priznanie - živnosť Rakúsko, príjmy zo závislej činnosti Slovensko (za rok 2012) živnosť len v Rakúsku. Vyplním teda do tabuľky príjmy zo živnosti v Rakúsku ( uplatním aj tak 40 % výdavky) + príjem zo zamestnania do príslušného riadku a následne dám tie príjmy z Rakúska "vonku" metódou vyňatia príjmu zo zahraničia a hotovo ? teda jednoducho povedané a ešte odvody zaplatené len v Rakúsku zahrniem do výdavkom a napíšem pod tabuľku ? ale už asi nie na poslednú stranu DP B kedze tam sa píšu len keby boli zaplatené zo živnosti na SK... je to správne ? ďakujem
Odvody zaplatené v Rakúsku do výdavkov nedávaj ani ich neuvádzaj pod tabuľkou, ani na poslednej strane, zbytočne to skomplikuješ. Uplatni len 40% paušálne výdavky pri príjmoch z rakúskej živnosti a potom tieto príjmy vyjmi v príslušnom riadku DP. V osobitných záznamoch uveď výšku zahraničných príjmov a to že boli dosiahnuté z rakúskej živnosti.
0 0
Z.E.Ú.S. Z.E.Ú.S.

Z.E.Ú.S. je offline (nepripojený) Z.E.Ú.S.

www.ekonomickesluzby.eu Som ekonóm, poskytujem finančné a účtovné služby. ...viac
zanetth Pozri príspevok
Odvody zaplatené v Rakúsku do výdavkov nedávaj ani ich neuvádzaj pod tabuľkou, ani na poslednej strane, zbytočne to skomplikuješ. Uplatni len 40% paušálne výdavky pri príjmoch z rakúskej živnosti a potom tieto príjmy vyjmi v príslušnom riadku DP. V osobitných záznamoch uveď výšku zahraničných príjmov a to že boli dosiahnuté z rakúskej živnosti.
ďakujem, a treba uviesť v tomto prípade SK NACE na DP ? kedže živnosť je len v rakúsku...
0 0
zanetth zanetth

zanetth je offline (nepripojený) zanetth

Z.E.Ú.S. Pozri príspevok
ďakujem, a treba uviesť v tomto prípade SK NACE na DP ? kedže živnosť je len v rakúsku...
Áno, ja dávam 96.09.0
0 0
Zvalik Zvalik

Zvalik je offline (nepripojený) Zvalik

večná optimistka, ale už na hrane ... ...viac
Ahoj Poraďáci. Chcem poprosiť o radu. Jedná sa o stranu 12 v DP a o zdravotné poistenie. SZČO zaplatil za rok 2012 poistné cca.600,- €, ale bol mu vrátený preplatok za rok 2011 v sume cca. 200,-€. Do riadku 10 mám dať teda sumu, ktorú zaplatil v roku 2012 alebo ten rozdiel čiže tých 400,-€ ? Ďakujem moc za radu. Mimi
0 0
ingak ingak

ingak je offline (nepripojený) ingak

DU:
Na riadku 10 daňového priznania k dani z príjmov typu B daňovník uvádza iba preukázateľne
zaplatené preddavky na zdravotné poistenie z príjmov z podnikania a z inej samostatnejzárobkovej činnosti zaplatené v príslušnom zdaňovacom období, t.j. platby preddavkovuhradené v januári 2012 až decembri 2012, o ktoré si znížil základ dane v danomroku, a to bez zaplatených nedoplatkov z ročného zúčtovania zdravotného poisteniaz predchádzajúcich rokov a zahraničného poistenia. To znamená, že na príslušnom riadkusa uvedie aj platba preddavku na zdravotné poistenie za december 2011 uhradená v januári2012.
Upozornenie
:
Platba preddavku za december 2012 uhradená v januári roku 2013 sa do tohto
riadku nezahrnie.

Uviedla by som len platby za r. 2012, cize bez preplatku zo starsieho obdobia.
1 0
lipanek lipanek

lipanek je offline (nepripojený) lipanek

Plati aj tento rok, ze dan do vysky 3,32 eur sa platit nemusi? Na riadku 110, "dan na uhradu" sa potom uvadza nula?
0 0
chudaska chudaska

chudaska je offline (nepripojený) chudaska

ahojte, mam tu taku jednu SZCO, ktora ma cajovnu, ale v novembri a decembri prevadzkovala 2 cajovne, tu jednu dokoncila do konca roka, potom ju previedla na druheho majitela a tu jednu si nechala...na kazdej ma samozrejme svoju reg. pokladnu...mam na kazdu prevadzku osve urobit uctovnictvo? alebo to mozem naratat vsetko spolu v jednom JU? podnika pod jednym ICO a DIC samozrejme,tak si myslim,ze to mozem pocitat vsetko spolu, kazda prevadzka ale ma urobenu svoju inventuru !
0 0
veronikasad veronikasad

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

chudaska Pozri príspevok
ahojte, mam tu taku jednu SZCO, ktora ma cajovnu, ale v novembri a decembri prevadzkovala 2 cajovne, tu jednu dokoncila do konca roka, potom ju previedla na druheho majitela a tu jednu si nechala...na kazdej ma samozrejme svoju reg. pokladnu...mam na kazdu prevadzku osve urobit uctovnictvo? alebo to mozem naratat vsetko spolu v jednom JU? podnika pod jednym ICO a DIC samozrejme,tak si myslim,ze to mozem pocitat vsetko spolu, kazda prevadzka ale ma urobenu svoju inventuru !
Robíš len jedno účtovníctvo a jedno DP. Ak chce mať SZČo prehľad o činnosti jednotlivých prevádzok, použi účtovanie cez strediská
3 0
Replasťačka Replasťačka

Replasťačka je offline (nepripojený) Replasťačka

Prosím Vás o radu. SZČO mi dala na zaúčtovanie krátkodobý hmotný majetok (je do 1700,00 Eur, zariadenie prevádzky - regály, montovaný sklad z dreva a plastu a pod. ) , viem, že ho zaúčtujem do spotreby a vediem OE. Ten majetok kúpila na základe kúpno-predajnej zmluvy od súkromných osôb , teda tie zmluvy sú tri a každá na sumu cca 1450 Eur.
Je takýto výdavok v poriadku ? Dá sa takýto nákup odôvodniť tým, že ho kúpil lacnejšie, než by ho kúpil na daňový doklad ?
0 0
Replasťačka Replasťačka

Replasťačka je offline (nepripojený) Replasťačka

Prosím, odpovie mi niekto? Dosť ma to súri, potrebujem ich doúčtovať do r. 2012. Veľmi ďakujem za každý názor.
0 0
zanetth zanetth

zanetth je offline (nepripojený) zanetth

Replasťačka Pozri príspevok
Prosím Vás o radu. SZČO mi dala na zaúčtovanie krátkodobý hmotný majetok (je do 1700,00 Eur, zariadenie prevádzky - regály, montovaný sklad z dreva a plastu a pod. ) , viem, že ho zaúčtujem do spotreby a vediem OE. Ten majetok kúpila na základe kúpno-predajnej zmluvy od súkromných osôb , teda tie zmluvy sú tri a každá na sumu cca 1450 Eur.
Je takýto výdavok v poriadku ? Dá sa takýto nákup odôvodniť tým, že ho kúpil lacnejšie, než by ho kúpil na daňový doklad ?
Ak má kúpno-predajnú zmluvu je to ok. Ak to platil v hotovosti treba vystaviť k tomu výdavkový pokladničný doklad podpísaný aj príjemcom.
0 0
Replasťačka Replasťačka

Replasťačka je offline (nepripojený) Replasťačka

zanetth Pozri príspevok
Ak má kúpno-predajnú zmluvu je to ok. Ak to platil v hotovosti treba vystaviť k tomu výdavkový pokladničný doklad podpísaný aj príjemcom.
Ďakujem.
0 0
estotebened estotebened

estotebened je offline (nepripojený) estotebened

Dobry den,

prosim o radu, neviem si sam rady. V roku 2012 som predal byt. Kde to mam v DP uviest?
dakujem
0 0
Načítať ďalšie