Zavrieť

Porady

Neplatca DPH a dodávanie služby (dizajn) do iného štátu

Viem, že tu už v minulosti zaznelo zopár podobných otázok, ale nenašla som jednoznačnú odpoveď. Som webdizajnér - živnostníčka, neplatca DPH a výdavky uplatňujem paušálne (nevediem účtovníctvo).

1 - Ak dodám službu (dizajn / web) firme, ktorá sídli v ČR, môžem zostať naďalej neplatcom, alebo sa kvôli takej jednorázovej zákazke musím registrovať pre DPH?

2 - Pri predaji vlastných dizajnov na zahraničnom online marketplace ("trhovisku") s grafikou môžem zostať neplatcom? Peniaze za predaje prevádzkovateľ tohto "trhoviska" (americká firma) posiela mesačne na PayPal účet a nevyžaduje sa žiadna faktúra.

Doplnená otázka:
3 - V nejakých článkoch som si našla, že dokonca aj keď objednávam tovar / službu zo zahraničia, som nútená sa registrovať pre DPH? Dúfam, že je to blbosť, bežne si zo zahraničia objednávam, hlavne virtuálny tovar, platím plnú sumu a nie som registrovaná pre DPH. Je to tak, alebo nie? (mimochodom, nikde na týchto zahraničných faktúrach nie je uvedené miesto dodania)
Naposledy upravil kaitreia : 11.06.13 at 07:06
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    ecuch je offline (nepripojený) ecuch

    ecuch
    Žiaľ, obávam sa že registrácia pre DPH pre Vás vyplýva z §7a zákona o DPH a to z bodov 1 a 2. Jednak nakupujete službu(myslím že aj virtuálny tovar je služba podľa zákona o DPH) s prenesením daňovej povinnosti a jednak službu dodávate do Čiech (miesto dodania (15/1). Aspoň tak sa mi to javí z toho čo píšete Povinnosť registrácie je pred dodaním takej služby a pred nákupom takej služby. Pozor! nestávate sa platiteľom DPH a nebudete mať nárok na odpočet DPH. Len musíte vystaviť faktúru v zmysle zákona na vaše služby a v štvrťroku dodania služby podať súhrnný výkaz. Keď nakúpite službu/tovar zo zahraničia, musíte podať v danom štvrťroku priznanie k DPH a zaplatiť príslušnú DPH.
    kaitreia Ďakujem za odpoveď. Ešte by som však potrebovala upresniť pár vecí, z ktorých som popletená. Registráciou pre DPH sa myslí, že mi bude pridelené IČ DPH? (DIČ mám od zač. podnikania). Ak však píšete, že samotnou registráciou sa nestanem platiteľom, tak na faktúru uvádzam len jednu sumu - (neuvádzam výpočet DPH) a takisto pri kúpe platím plnú sumu s DPH. Je to takto, alebo sa mýlim? Neviem, čo navyše mám na tej faktúre uviesť oproti tomu, čo faktúrujem bežne.

    flector je offline (nepripojený) flector

    flector
    1.a) Ak dodáš služby firme v CZ musíš byť zaregistrovaná minimálne podľa §7a.
    1.b) Ak dodáš služby občanovi (nepodnikateľovi) v CZ nemusíš byť zaregistrovaná.
    (Pri dodaní ľuďom to neplatí, platí to iba pri obchode firma vs. firma.)

    2.) Ak ti peniaze posiela US firma, nemáš čo riešiť a to ani vtedy ak by tí jednotliví kupci, čo na tom portáli nakupujú boli zo štátov EU. Ty dostávaš peniaze od toho portálu, tj. firmy z USA a jednotlivé štáty USA nie sú členmi EU.
    (To s tým „platcovstvom DPH“ platí iba pri styku v rámci firiem usídlených v EU.)

    3.) Podľa toho z akého zahraničia nakupuješ a či to nakupuješ ako firma, alebo ako súkromná osoba. Ak v zahraničí nakupuješ ako súkromná osoba (nepodnikateľ) tak samozrejme nemusíš riešiť nič z toho o čom je tu teraz reč.
    Pokiaľ nakupuješ ako firma, je podstatné, kde je usídlená tá spoločnosť od ktorej nakupuješ, či je v EU, alebo inde. Ak je v EU a ty u nej nakupuješ virtuálny „tovar“ ako podnikateľ tak musíš byť zaregistrovaná minimálne podľa §7a riešiť veci s tým spojené. Podľa §7a preto pretože virtuálny „tovar“ je z hľadiska zákona služba a nie tovar! Ak je tá spoločnosť mimo EU, tieto veci ohľadom „platcovstva DPH“ sa toho netýkajú. Vždy sa to skrátka týka len iného členského štátu EU. Po internete sa o tomto dosť často šíria dezinformácie a ľudia si potom myslia, že to platí pre celé zahraničie. Nie neplatí! Platí to iba v rámci obchodu v EU!! A to je dosť veľký rozdiel.
    kaitreia Vďaka za ujasnenie, pomohlo. Vynorili sa mi však aj iné otázky. Napr. jeden z tých drobných virtuálnych výdavkov (pár €), ktorý som tento rok mala, je od EU predajcu (platené cez paypal). Na faktúre od neho je uvedené moje obch. meno, ale nie IČO ani DIČ. Porušila som kúpou zákon aj napriek tomu, že výdavok si nebudem dávať do účtovníctva? Uplatňujem totiž paušálne výdavky a svoje obch meno na FA som uviedla, aby som mala licenciu na komerčné použitie fontu.
    Ja vážne ešte nechcem riešiť všetky tie výkazy kvôli dph, ak ide len o malé výdavky ktoré si aj tak nedávam do účt.

    Neplatca DPH a dodávanie služby (dizajn) do iného štátu

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.