Zavrieť

Porady

Kedy je zmluva platná?

Jedna notárka, u ktorej som vybavoval jednu zmluvu mi povedala, že v podstate žiadna zmluva, ak nie je overená notárom, neobstojí veľmi pred súdom. Čo je na tom pravdy?

Čo musí mať zmluva vlastne splnené, aby bola platná a aby sa dalo na ňu odvolať pri prípadnom riešení "problémov" súdnou cestou?

Okrem toho taký malý praktický prípad... mám uzatvorenú zmluvu na 2 roky s poskytovateľom internetu v mojom meste, ale presťahoval som sa inde, kde nie je pokrytie ich služieb. Oni mi povedali, že jednoducho zmluva je naďalej platná a nemôžem odstúpiť (ani za pokutu, lebo tá nebola v zmluve vyšpecifikovaná). Musím teda platiť naďalej? Dohodnúť sa očividne nedá.

Je to ručne vypísaná zmluva, s mojím podpisom. Keby sa s tým išlo pred súd, ako zistia, že som zmluvu podpísal naozaj ja? Že nebol zneužitý podpis a moje osobné údaje? Ako to vlastne celé funguje?

Toto vedieť čierne na bielom by podľa mňa bolo užitočné aj pre ostatných, lebo všade som zatiaľ videl a počul iba názory, často protichodné. :S

Veľmi ma to zaujíma...
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    draik je offline (nepripojený) draik

    draik
    1. Osvedčenie podpisov je plus. Vyhnete sa dokazovaniu (znaleckému posudku), či je podpis naozaj toho, kto je uvedený ako zmluvná strana
    2. Internet je viazaný na konkrétne miesto, nie na aktuálny trvalý pobyt. Od zmluvy je možné odstúpiť, ak zo umožňuje zákon alebo ak sa tak zmluve strany dohodli v zmluve. Napríklad pri predaji bytu, ak nový majiteľ chce internet, sa ne neho postúpia práva a povinnosti z existujúcej zmluvy o poskotovaní internetových služieb. Inak pôvodný zákazník buď bude platiť do skončenia viazanosti alebo zaplatí zmluvnú pokutu. Ak nie je viazanosť, od zmluvy je možné odstúpiť so štandardnou výpovednou dobou.
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    tvojekuriatko Ospravedlňujem sa za malé odmlčanie... takže... zmluva je platná, aj keď nie je overená notárom (nuž pochopte, ona z niečoho žiť musí ). V zmluve nie je uvedené, čo urobiť v prípade predčasného skončenia zmluvy, ak bola uzatvorená na nejakú určitú dobu (viazanosť 2 roky). Ja som bol v podnájme, ani trvalý pobyt som tam nemal. Nová majiteľka je stará dáma, ktorá si na internetovom kábli bude akurát tak sušiť čili papriky, takže prepis na nového majiteľa neprichádza do úvahy. Vyplýva mi z toho správne, že nemôžem urobiť nič, iba poslušne platiť do skončenia viazanosti (tj. ešte jeden celý rok) ?
    draik V zmluve to síce uvedené byť nemusí, ale v takom prípade by to mohlo byť uvedené v obchodných podmienkach aj s príslušnou zmluvnou pokutou. Buď zmluvu dodržíte (=budete platiť), alebo zmluvu vypoviete (=zaplatíte zmluvnú pokutu). Ak ani v obchodných podmienkach nie je možnosť odstúpiť predčasne od zmluvy zaplatením zmluvnej pokuty, tak zmluvu musíte dodržať.
    marjankaj No myslím, že zmluvu nemusí dodržať. Musí sa len zomrieť.
      zbaliť

    buchač je offline (nepripojený) buchač

    Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac buchač
    Aj keď nemám právnicke vzdelanie , tak pani notárku by som nazad do auly poslal ...teda , ak také niečo tvrdila / tvrdí ...
    Zmluvu , pokiaľ ju notár sám nevypracoval , tak v tom prípade iba overuje podpisy zainteresovaných ...
    Zmluva musí mať splnené a jasné určité podmienky ... záleží , o čo sa jedná ...
    Za zmluvu sa dá považovať aj ústna dohoda ...

    K problematike poskytovateľa internetu sa nevyjadrujem , nakoľko každý má svoje špecifiká ...
    blavaciko nie do auly, uplne inam by som ju poslal... to uz jak si nahana ksefty?
    buchač ....hehehe....šak vieme , že kde ....
    Ale šak by si aj zaslúžila

    Kedy je zmluva platná?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.