Zavrieť

Porady

A čo na to účtovníci?

srska srska

srska je offline (nepripojený) srska

vyberám z pripomienok v mpk (pridané na poslednú chvíľu 17.06.2013) - slovenskej komory daňových poradcov k novele zákona č. 78/1992 - o daňových poradcoch a skdp:


... Za § 2 navrhujeme vložiť nové znenie § 3 takto:

㤠3
Daňové poradenstvo
(1) Daňovým poradenstvom je podnikanie2) , ktorého predmetom je poskytovanie poradenských služieb vo veciach daní, odvodov a poplatkov (ďalej len „daň“), ako aj v iných veciach, ktoré s daňami súvisia.
(2) Daňové poradenstvo podľa odseku 1 zahŕňa najmä:
a) poradenstvo pri vypracovaní a vypracovanie priznaní, hlásení, výkazov a prehľadov k daniam,2a)
b) poradenstvo pri zisťovaní základu dane a dane a pri plánovaní daní,2a)
c) poskytovanie stanovísk a vysvetlení pre klientov k aplikácii právnych predpisov v oblasti daní,
d) vedenie povinných evidencií vo veciach daní pre klienta,
e) podávanie priznaní, hlásení, výkazov a prehľadov k daniam v mene klienta,

f) poradenstvo pri vypracovaní a vypracovanie žiadostí o záväzné stanovisko podľa osobitného predpisu,2b)
g) zastupovanie klienta v konaní3) pred orgánmi verejnej moci.“.

Poznámky pod čiarou č. 2, 2a), 2b) a 3) znejú:
„2) § 2 ods. 1 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v znení neskorších predpisov.
2a) Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 451/2008 z 23. apríla 2008, ktorým sa zavádza nová štatistická klasifikácia produktov podľa činnosti (CPA) a ktorým sa zrušuje Nariadenie Rady (EHS) č. 3693/93.
2b) § 53a až 53c zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č...../2013 Z. z.
3) Napríklad zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.“.

Odôvodnenie:
V novom znení § 3 v odseku 1 sa navrhuje všeobecná definícia daňového poradenstva. Daňovým poradenstvom je podnikanie, t.j. činnosť vykonávaná sústavne, samostatne, vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť, za účelom dosahovania zisku. Predmetom tejto činnosti je poskytovanie poradenských služieb vo veciach daní, odvodov a poplatkov a iných povinných platieb, ako aj v iných veciach, ktoré
s daňami súvisia. Definovanie daňového poradenstva ako podnikania teda vylučuje z tejto definície svojpomocné riešenie daňových problémov pre vlastnú potrebu, zostavovanie daňových priznaní pre seba alebo bezodplatne pre blízke osoby, zostavovanie priznaní a riešenie daňových záležitostí zamestnancom pre zamestnávateľa a podobne.
Odsek 2 obsahuje neúplný výpočet niektorých činností, ktoré sa považujú za daňové poradenstvo, ak sú splnené všeobecné definičné znaky daňového poradenstva podľa odseku 1.
Výpočet týchto činností v rámci daňového poradenstva vychádza najmä z vymedzenia činností Nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 451/2008 z 23. apríla 2008, ktorým sa zavádza nová štatistická klasifikácia produktov podľa činnosti (CPA) a ktorým sa zrušuje Nariadenie Rady (EHS) č. 3693/93, ako aj z ustanovení zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňového poriadku) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Navrhujeme nové znenie § 29 :

„§29

(1) Ak daňové poradenstvo vykonáva za odplatu fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá nemá osvedčenie na výkon tejto činnosti, považuje sa to za správny delikt a daňový úrad 8) jej uloží pokutu
a) od 100 eur do 10 000 eur, ak ide o fyzickú osobu,
b) od 1 000 eur do 50 000 eur, ak ide o právnickú osobu.
(2) Na účely preverenia skutočností podľa odseku 1 je daňový úrad oprávnený vykonať miestne zisťovanie.8a)
(3) Na konanie o uložení pokuty sa použijú ustanovenia osobitného predpisu.3) Nezaplatená pokuta po lehote splatnosti sa vymáha rovnako ako daňový nedoplatok.8b)
(4) Pokuta je príjmom štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.“.

Poznámky pod čiarou k odkazom 8a) a 8b) znejú:
„8a) § 37 a nasl. zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
8b) § 2 písm. f) zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.“.

Odôvodnenie:
Upresňujú sa oprávnenia daňového úradu v oblasti ukladania sankcií za porušenie zákona pri zistení neoprávneného podnikania v oblasti daňového poradenstva bez príslušného oprávnenia (osvedčenia na výkon činnosti daňového poradcu).
Ak daňové poradenstvo vykonáva za odplatu fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá nemá osvedčenie na výkon tejto činnosti, daňový úrad jej uloží pokutu vo výške ustanovenej v odseku 1.
Daňový úrad môže zistiť skutočnosť, že fyzická osoba alebo právnická osoba vykonáva daňové poradenstvo bez oprávnenia, na základe podnetu tretej osoby, iného orgánu verejnej moci, alebo aj vlastnou činnosťou. Aby bolo možné preveriť skutočnosti relevantné pre uloženie pokuty, explicitne sa ustanovuje právomoc daňového úradu vykonať za týmto účelom miestne zisťovanie, ktorého procesná úprava je obsiahnutá v Daňovom poriadku. Pokuta sa udeľuje v konaní, ktoré sa spravuje ustanoveniami tej istej procesnej normy – Daňového poriadku. V prípade nezaplatenia alebo čiastočného nezaplatenia sumy uloženej pokuty sa táto bude vymáhať rovnako ako daňový nedoplatok. Príjmy z pokút budú tak ako doteraz príjmom štátneho rozpočtu. ....
Usporiadat
evina evina

evina je offline (nepripojený) evina

Práve som počula v rádii ministra financií, že môžeme ostať pokojní, neakceptovali návrh daňových poradcov a bude ako bolo.
0 0
marjankaj marjankaj

marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

I am a man
evina
Práve som počula v rádii ministra financií, že môžeme ostať pokojní, neakceptovali návrh daňových poradcov a bude ako bolo.
No nie som istý.
Ako v tej pesničke:
Aj tí naši píjavali, aj my píjať budeme.
Aj tí naši nič nemali aj my mať nebudeme...
2 0
angua angua

angua je offline (nepripojený) angua

heket
určite má, lebo to nebol ich posledný pokus.....a hlavne tento prvý pokus prebehol v absolútnej tichosti
veď to, mňa osobne desí hlavne to, že to prebehlo v úplnej tichosti. zatiaľ pripravujem podklady do TV. do utorka by som ich mala zaslať. takže ak máte konkrétne návrhy, čo by tam mohlo byť, sem s nimi. uvidíme či sa toho chytia, alebo to ostane vysieť vo vzduchoprázdne.
3 0
evina evina

evina je offline (nepripojený) evina

znova hlásili. že sa to neschválilo a že situácia ostáva nezmenená. Takže neviem, kde sa to dá inde overiť, ale už je to podľa mňa rozhodnuté, že je to ok.
1 0
JankaO JankaO

JankaO je offline (nepripojený) JankaO

evina
.... neviem, kde sa to dá inde overiť, ale už je to podľa mňa rozhodnuté, že je to ok.
10.7.2013 bolo schválené takéto znenie: - viď vlastný materiál
http://www.rokovania.sk/Rokovanie.as...Material=22634
0 0
marjankaj marjankaj

marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

I am a man
JankaO
evina
.... neviem, kde sa to dá inde overiť, ale už je to podľa mňa rozhodnuté, že je to ok.
10.7.2013 bolo schválené takéto znenie: - viď vlastný materiál
http://www.rokovania.sk/Rokovanie.as...Material=22634
Ale to schválili iba návrh zákona.
Definitívne to bude, až to schváli parlament. Ale to by nemal byť problém s 84 poslancami(alebo koľko ich je).
0 0
Laurinkai Laurinkai

Laurinkai je offline (nepripojený) Laurinkai

Ano. a_je_to.Ano vsetko. Schopni ludia nepotrebuju danovych poradcov a uz vobec nie na to, aby im podali DP,ktore vypocital niekto iny.DP teda nasledne nemaju pracu. Kto vie, kto im to zabezpecil, aby to vyslo zakonom.. Asi nieco take, ako "spravodliva" dan z nehnutelnosti od roku 2014. Realitkam ksefty nejdu, pretoze uz nevedia co pytat za nepredajne nehnutelnosti, tak je potrebne zabezpecit pracu odhadcom.
0 0
srska srska

srska je offline (nepripojený) srska

vyjadrenie skdp ---> cus
2 0
tictac7 tictac7

tictac7 je offline (nepripojený) tictac7

....nerozumiem tomu.... chce to byť akože pekné, a pritom nám to hovorí, že sme sprostučkí, čo len niečo mechanicky robíme?
3 0
Braňo Braňo

Braňo je offline (nepripojený) Braňo

tictac7
....nerozumiem tomu.... chce to byť akože pekné, a pritom nám to hovorí, že sme sprostučkí, čo len niečo mechanicky robíme?
blbý názor, predsa, daňové posúdenie vykonávame priamo pri účtovaní a je to základ práce. dovolím si dokonca podotknúť, že kvalitný účtovník vie lepšie posúdiť daňový/nedaňový náklad ako daňový poradca - nakoľko tú firmu pozná lepšie.
10 0
kremienok76 kremienok76

kremienok76 je offline (nepripojený) kremienok76

Je to také, akože napíšme im, že im chceme dobre, aby si sami mysleli, že je to pre nich užitočné. A hlavne to čo akože nevieme je základom našej práce .... či...
1 0
Dav Dav

Dav je offline (nepripojený) Dav

Až doteraz som si myslela, že aspoň daňový poradca má reálnu predstavu o práci účtovníka. Hlboko sa im za svoj omyl ospravedlňujem, sú takí istí "odborníci", ako naši zákonodarcovia. Aspoň tí z nich, ktorí majú v tejto pripomienke prsty, aby som bola spravodlivá.
Naposledy upravil Dav : 23.07.13 at 19:22
8 0
Andrej13 Andrej13

Andrej13 je offline (nepripojený) Andrej13

"Je rozdiel medzi mechanickým prenosom údajov z účtovníctva do tlačiva daňového priznania, čo možno očakávať od účtovníka a kvalifikovaným spracovaním daňového priznania" - takže my to robíme mechanicky ako roboti, dobre v tomto štáte chorom, iba blbosti riešime, aby sprísnili daňové kontroly a znižovali úniky reálne tak to nie.
7 0
Manual Manual

Manual je offline (nepripojený) Manual

Podľa daňového poradcu účtovník nie je schopný ani sám sedieť na stoličke, treba ho tam priviazať aby nespadol. A určite podľa nich nevie narátať do 5 (päť). Myslel som že sú inteligentnejší (česť výnimkám).
4 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

Rozdiel je možno len ten, že ten múdry daňový poradca už sám sedí.
2 0
AnnaK AnnaK

AnnaK je offline (nepripojený) AnnaK

Nemám slov. Navrhujem povinnú minimálne ročnú prax v účtovníctve pred prijatím do SKDP. Škoda, že už nie je možnosť podávať pripomienky.

Bola som u daňového poradcu cca 2 krát, pritom sa podľa jej rady vôbec nedalo v účtovníctve postupovať - úplná neznalosť PÚ. A samozrejme nič som nedostala na papieri, ale za polhodinu 1000 Sk.
5 0
srska srska

srska je offline (nepripojený) srska

uznesenie vlády sr
6 0
srska srska

srska je offline (nepripojený) srska

nr sr - parlamentná tlač 611
4 0
srska srska

srska je offline (nepripojený) srska

pracujú, pracujú, ....
0 0
tictac7 tictac7

tictac7 je offline (nepripojený) tictac7

ruky im dolámem.... :-(
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať