Zavrieť

Porady

Usporiadat
viktorviktor viktorviktor

viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

teda soľ dávam toľko aby bola voda prijateľne slaná, keď vykrúca ústa uberiem, alebo opačne, pridám, tak isto celú rascu, korenie a bokkový list od oka, sem tam celé jablko, na samé dno pár zrniek kukurice aby začala skôr kysnúť, treba riadne utlačiť, potom neplesnie, keď je málo utlačená tak nieje treba dolievať vodu, ale vždy je potrebné doliať lebo kapustová voda je zdravá .-), dolievam vlažnučkú s trochou soli (takou aby sa dalo aj hrdlo vykloktať)
0 0
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

maja
No tento rok sa mi stalo niečo, čo som ešte za tých 24 rokov čo nakladám kapustu nezažila. Splesnela mi kapusta v sude.
Na vrchu? Nič nie je stratené. Vyzbieraj to opatrne, zalej slanou vodou, aby všetko bolo potopené. Spomínali tu už - na naloženú a natlačenú kapustu sa dáva gáza (ja používam starú plienku - výborná to vec ) - ak sa "niečo" vyskytne, ostane to na nej a kapusta je čistá.
0 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Majka to je možné, že nebola kvalitná kapusta. Ja robievam posledné roky do pohárov a mám ju peknú bielučkú až do ďalšej sezóny. Tento raz som kúpila v obchode a nie je síce chuťovo zlá, ale nie je taká pekná ako by mala byť.
0 0
rodo1 rodo1

rodo1 je offline (nepripojený) rodo1

nazdar.natlacil som a asi po 2tyždnoch som otvoril sudok a voda bola ako sopel.poradi niekto?
0 0
bettylou bettylou

bettylou je offline (nepripojený) bettylou

:-))
rodo1 Pozri príspevok
nazdar.natlacil som a asi po 2tyždnoch som otvoril sudok a voda bola ako sopel.poradi niekto?
skús pozrieť sem, ale neviem, či je to toto, čo píšeš
http://www.google.sk/search?client=o...hannel=suggest

4. fáza kvasenia

Nasleduje po skončení mliečneho kvasenia. Prejavuje sa chybami akosti potraviny: zmenou farby, mäknutím a slizovatením, čo má za následok činnosť aeróbnych a anaeróbnych mikroorganizmov. Tie rozkladajú vytvorené kyseliny.
0 0
Letko Letko

Letko je offline (nepripojený) Letko

...letom-svetom...
Mám problém? Veko suda sa na boku rozlomilo na viac kúskov. Je nutné, aby po naložení kapusty nenašiel do suda vzduch alebo môže byť aj s prístupom vzduchu cez dieru vo veku?
0 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
Letko
Mám problém? Veko suda sa na boku rozlomilo na viac kúskov. Je nutné, aby po naložení kapusty nenašiel do suda vzduch alebo môže byť aj s prístupom vzduchu cez dieru vo veku?
Viď vyššie ...od bettylou...
Letko
Koľko soli treba na 15kg kapusty?
Majster Werich v jednom filme vravel ..." přiměřene "....
0 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Letko
Mám problém? Veko suda sa na boku rozlomilo na viac kúskov. Je nutné, aby po naložení kapusty nenašiel do suda vzduch alebo môže byť aj s prístupom vzduchu cez dieru vo veku?
Vzduch by sa tam nemal dostať. Skús ho zatiaľ (iba dočasne kým vykvasí) zvrchu niečím - páskou zalepiť a potom hneď prelož kapustu do pohárov a daj sterilizovať. Na kapustu sa dáva 2 - 2,5 percenta soli.
Kým to píšem ma napadlo, raz sme mali namiesto prasknutého dekla misku. Ak by si nejakú doma našiel čo by pasovala. Teraz robím už menej, tak iba do pohárov.
1 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
Obe linky majú jedno rovnaké :

Kapustu nakrájajte na rezance, zmiešajte vo veľkej nádobe so soľou a rascou a po častiach riadne vtláčajte do súdka.
Tak toto ja nerobím...
Kapustu narežem , dám do tej nádoby a posolím - primerane .
Soľ spôsobí jedno a to je to pustenie určitého množstva vody .
Až potom ( po cca hodinke ) prichádza na rad to ukladanie do súdka a po každej utlačenej vrstve sa priebežne dávajú tie koreniny ...
Samozrejme , že prebytočná voda ( stále je jej dostatok ) sa vyberá ...
0 0
Letko Letko

Letko je offline (nepripojený) Letko

...letom-svetom...
Tak kapusta je naložená, prebytočná voda vo fľašiach. Veko suda som zlepil, prehodím cez neho ešte sáčok, aby lepidlo vydržalo a celé to dobre tesnilo.

Ako tak pozerám, veko by som mal mať na sude už od začiatku, čiže od včera a malo by to byť bez prístupu vzduchu.

Deptanie kapusty bola sranda, zapli sme si na internete ľudovú hudbu a spievali si, už sa teším na budúci rok a hlavne na kapustičku.
2 0
jb0863 jb0863

jb0863 je offline (nepripojený) jb0863

Na naloženie kapusty nepotrebujete žiaden súdok, len zaváraninové poháre. Keď som tento receptík objavila na internete, hneď som si povedala, že isto vyskúšam. Čo potrebujeme: kapustu ja som mala 5 kg pokrájanej, soľ, na 1 kg kapusty ide 2 Dkg soli, kmín podľa chuti, nové korenie, bobkový list a zaváraninové poháre.

POSTUP PRÍPRAVY

Kapustu nakrájame - ja som už nakrájanú kúpila a premiešame so soľou a kmínom. Riadne premiešame a keď pustí šťavu, tak dôkladne v nádobe utlačíme. Necháme 2 hodiny odpočinúť. Po tejto dobe ju začneme tlačiť do čistých zaváraninových pohárov, dáme si záležať na tom, aby sme každú vrstvu riadne natlačili zo všetkých síl. Ja som asi tak v polovici pohára pridala 2 zrnká nového korenia a 1 bobkový list. Plníme tak,
aby sme od vrchu pohára nechali cca 3 cm. Ak by bola kapusta suchá a málo pustila vodu, tak ju môžeme nahradiť prevarenou vodou. Uzavrieme a poháre postavíme na nejaký podnos do tepla.
Ja som všetky fľaše poukladala do mäsiarskej prepavky a dala ku kozubu na dva týždne. Kapusta začne v pohároch kvasiť - viečka sa vydujú. Toho sa však neľakajte, asi za 2 týždne spozorujete, že sa opať vyrovnali do pôvodnej polohy. To je znamenie, že je kapusta vykysnutá. A môže začať aj vytekať šťava z pohárov - to nie je žiadna zrada - mne sa to stalo iba u niektorých v začiatkoch kvasenia, potom už nie. Potom už ostáva iba odniesť poháre do pivnice.


Tento receptík som objavila niekde na internete, neviem kto bol pôvodcom tohto receptu, ale dala by som mu metál.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Takto sa môžu vyduť vŕšky.

Kyslú kapustu takto zakladám už tretí rok . Podľa mňa je to praktickejšie, pretože kapusta naložená v sude , keď ste šli z neho odobrať tak bolo ju cítiť všade dookola.A takto si otvorím jednu-dve fľašky a šup s nimi do hrnca. A v čom má najväčšiu výhodu, neznášala som umývať prázdny sud od kapusty.
5 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
jb0863
[COLOR=#000000][FONT=arial]
Ja som všetky fľaše poukladala do mäsiarskej prepavky a dala ku kozubu na dva týždne.
[/B]
Prepravka nie je až taký problém ...
Kozub má v dnešnej dobe už každý ,dokonca aj v panelákoch ....
0 0
jb0863 jb0863

jb0863 je offline (nepripojený) jb0863

tak namiesto ku kozubu, možno by stačilo aj ku radiátoru,gamatke ,alebo niekde na teplé miesto.
0 0
Príroda Príroda

Príroda je offline (nepripojený) Príroda

Viete poradiť, koľko narezanej kapusty treba napríklad do 25 kg súdka?

Ďakujem.
0 0
Letko Letko

Letko je offline (nepripojený) Letko

...letom-svetom...
V sude na kapuste (kvasí sa niečo viac ako týždeň) sa vytvoril nie len taký klasický biely povrch ale aj škaredá pleseň (také ako keby zelené kvety a aj sivé "chlpaté" kruhy), pravdepodobne by to mohlo byť z denka alebo kameňa, ktoré sme poriadne neumyli. Máte s tým skúsenosť, stačí to dať dole?
0 0
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

jb0863
Na naloženie kapusty nepotrebujete žiaden súdok, len zaváraninové poháre. Keď som tento receptík objavila na internete, hneď som si povedala, že isto vyskúšam. Čo potrebujeme: kapustu ja som mala 5 kg pokrájanej, soľ, na 1 kg kapusty ide 2 Dkg soli, kmín podľa chuti, nové korenie, bobkový list a zaváraninové poháre.

POSTUP PRÍPRAVY

Kapustu nakrájame - ja som už nakrájanú kúpila a premiešame so soľou a kmínom. Riadne premiešame a keď pustí šťavu, tak dôkladne v nádobe utlačíme. Necháme 2 hodiny odpočinúť. Po tejto dobe ju začneme tlačiť do čistých zaváraninových pohárov, dáme si záležať na tom, aby sme každú vrstvu riadne natlačili zo všetkých síl. Ja som asi tak v polovici pohára pridala 2 zrnká nového korenia a 1 bobkový list. Plníme tak,
aby sme od vrchu pohára nechali cca 3 cm. Ak by bola kapusta suchá a málo pustila vodu, tak ju môžeme nahradiť prevarenou vodou. Uzavrieme a poháre postavíme na nejaký podnos do tepla.
Ja som všetky fľaše poukladala do mäsiarskej prepavky a dala ku kozubu na dva týždne. Kapusta začne v pohároch kvasiť - viečka sa vydujú. Toho sa však neľakajte, asi za 2 týždne spozorujete, že sa opať vyrovnali do pôvodnej polohy. To je znamenie, že je kapusta vykysnutá. A môže začať aj vytekať šťava z pohárov - to nie je žiadna zrada - mne sa to stalo iba u niektorých v začiatkoch kvasenia, potom už nie. Potom už ostáva iba odniesť poháre do pivnice.


Tento receptík som objavila niekde na internete, neviem kto bol pôvodcom tohto receptu, ale dala by som mu metál.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Takto sa môžu vyduť vŕšky.

Kyslú kapustu takto zakladám už tretí rok . Podľa mňa je to praktickejšie, pretože kapusta naložená v sude , keď ste šli z neho odobrať tak bolo ju cítiť všade dookola.A takto si otvorím jednu-dve fľašky a šup s nimi do hrnca. A v čom má najväčšiu výhodu, neznášala som umývať prázdny sud od kapusty.
Mne sa vidí na spracovanie najlepšia kombinácia 5kg kapusta 100g soľ, 7,5 g rasca radšej dávam mletú, tú nie je vidieť a ten bobkový list to je cca 8 pohárov, a dobre je zachovať teplotu cca18 oC potom aj v panelákovej špajzi
0 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
Jarmok a tlacenie kapusty



Nakládáni zeli tak nejak lidově podany 1.



Nakládáni zeli tak nejak lidově podany 2.



Nakládáni zeli tak nejak lidově podany 3.



Nakládáni zeli tak nejak lidově podany 4.



Jak se dela domaci kysane zeli



How to make a fermented cabbage Jak se dělá kvašené zelí





Stačí ???
Alebo ešte nejaké postupy a receptúry ???
1 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Niekedy sa tlačila kapusta do veľkých širokých drevených sudov zasadne šliapaním. Jeden dedko bol malý a ľahký, tak si na plecia zobral dcéru. Z ulice cez nízke okienka bolo všetko vidieť. Neplešní chalani, ktorí išli okolo zabúchali na okno a milý dedko chcel ísť za nimi, tak prekotil sud a spadol aj s dcérou. (Jas som to nebola, môj tato bol vysoký.)
1 0
bettylou bettylou

bettylou je offline (nepripojený) bettylou

:-))
zaujímavá zakvasená pikantná kapusta z kórei. kim či. robím si ju doma, aj keď v menšom množstve
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať