Zavrieť

Porady

Opomenutý dedič...???

Dobrý večer, bola som dlhoročná partnerka teraz už zosnulého partnera. Bohužiaľ sme si nestihli spísať závet v prospech toho druhého. Žili sme spolu niekoľko rokov, nemali sme žiadne deti a vedela som, že podľa zákona teda bude dediť jeho mama a pravdepodobne ja - druhá dedičská skupina. Jedná sa o majetok v hodnote do cca. 50.000 €. Dedičské konanie ale prebehlo bezo mňa, s jeho matkou som bola celú dobu v kontakte a keď som sa jej spýtala, tak sa vraj notárka vyjadrila, že len ona je jediná dedička a nikto iný na dedičstvo nemá nárok. Tak ako to teda je? Mám nárok alebo nie? Načo je taký paragraf teda, že dedia v 2. sk. aj tí, čo s ním žili min. rok pred jeho smrťou? Veľa vecí sme kupovali spoločne, naposledy auto a dali sme ho napísať na jeho meno. Moja chyba, ja viem...ale nikto toto nečakal. Teraz som vlastne ukrátená o časť svojich peňazí a pravdepodobne aj o časť z jeho majetku. Jeho matka bola pred pár dňami u notárky a už má aj osvedčenie o dedičstve. Vedela, že sme kupovali všetko napoly a absolútne ju nezaujíma, že by som si teda niečo z toho zaslúžila aj ja. Ako mám, prosím, postupovať v takomto prípade? Dá sa to ešte nejak napadnúť alebo čo s tým robiť? Možno by nebolo od veci si zaobstarať aj právnika, kt. sa tomu viac rozumie, len tam ma odrádza to, že dostane zaplatené tak či tak...aj za to, že spor napr. prehrá...
Ďakujem za akúkoľvek radu.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

    Mária27
    § 485 zakladá tvoje zvláštne hmotné právo žiadať od matky vydanie tvojho podielu na dedičstve. Žalobou vyvraciaš jej subjektívnu domnienku, že jej dedičstvo patrí celé, čo nebude ťažké dokazovať. Notárka si to zjednodušila, ona to už nemôže napraviť, dedičské konanie je skončené. Žaloba musí byť podaná do troch rokov od právoplatného ukončenia dedičského konania.

    Stojí ti to za to, zaplatiť si advokáta. Alebo, ak nenájdeš vzor žaloby, tu sa dá kúpiť:

    http://market.etrend.sk/produkt/35/vydanie-dedicstva

    Hlasovalo 6 pouzivatelov

    Užitočné (6)
    Tina Klukovská, Anik, Kvaka, pavol54, Katy a R, Peggynka
    6
    Tina Klukovská Mária27, veľmi pekne ďakujem. Po nejakom tom právnikovi sa určite pozriem. Prečítala som si odkaz, ktorý si sem dala a trošku nechápem tejto vete: "Navrhovateľ v spore musí preukázať, že ku dňu smrti poručiteľa bol jeho oprávneným dedičom a predložiť dôkazy, ktoré toto tvrdenie podporujú." Ako sa mám preukázať? Stačí, že sme mali rovnaký trvalý pobyt? Ak nedajbože medzitým zmením adresu, tak sa nič nemení?
    Mária27 Dokazovať sa dá rôzne, aj svedectvom. Najlepšie od nejakého úradu - napr. obecného.

    Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

    Kvaka
    Myslím si, že v druhej dedičskej skupine je nielen mama zosnulého, ale aj ty, ak si žila s ním v spoločnej domácnosti tak, ako píšeš. Bola si teda oprávneným dedičom spolu s jeho matkou. Ak matka zosnulého nadobudla tvoj podiel z dedičstva neoprávnene, asi platí, že nie je oprávneným dedičom tvojej časti. Požiadaj na súde o vydanie dedičstva čím skôr.
    Tina Klukovská Kvaka, žili sme spolu cca.7 rokov. Vŕta mi hlavou jedine to, že ako sa "údajne" mohla notárka vyjadriť, že iný dedič nepripadá do úvahy a nikto iný ju nezaujíma. Mali sme aj rovnakú adresu. Dokonca ju na ukončenie dedičského pozvali na poslednú chvíľu. Telefonicky jej dali vedieť len deň dopredu. To len mne sa zdá divné, že takéto veci sa riešia zo dňa na deň?

    draik je offline (nepripojený) draik

    draik
    § 485 OZ
    (1) Ak sa po prejednaní dedičstva zistí, že oprávneným dedičom je niekto iný, je povinný ten, kto dedičstvo nadobudol, vydať oprávnenému dedičovi majetok, ktorý z dedičstva má, podľa zásad o bezdôvodnom obohatení tak, aby nemal majetkový prospech na ujmu pravého dediča.

    § 105
    Ak ide o právo oprávneného dediča na vydanie dedičstva, začína plynúť premlčacia doba od právoplatnosti rozhodnutia, ktorým sa dedičské konanie skončilo.
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Tina Klukovská Vďaka, no nech čítam ako čítam všetky tie zákony, tak stále nechápem či mám teda nárok dediť al. nie. Podľa zákona podmienky spĺňam, no údajne podľa notárky nie. Skôr by som bola vďačná za radu, čo robiť v takomto prípade. Kde sa s tým obrátiť. Či kontaktovať toho notára alebo sa obrátiť už rovno na súd a ak sa obrátiť na súd, tak ako má tá žiadosť asi vyzerať, resp. čo má obsahovať. Nebola som ešte v takejto situácii.
    alaya1 ked pride maria 27, ona ti iste da relevantnu radu.
    draik Nenechajte sa odradiť vyjadreniami dedičky. Notárka zrejme nevedela, že pozostalý žil s Vami a teda, že prichádzate do úvahy ako dedička. Oslovila tak najbližšiu príbuznú. A tá sa pravdepodobne "nepochválila" tým, že existuje ďalší dedič (vy).

    Doporučeným listom by ste mali dedičku vyzvať, aby Vám vydala Váš podiel na dedičstve (podiel na majetku resp. ak majetok už bol predaný, tak peňažnú náhradu). Ak dedička vedela alebo mohla vedieť, že ste dedičkou aj Vy, musí Vám vydať aj prípadné úžitky z podielu, ktorý jej nepatril (napríklad úroky zo zdedených peňazí). Ak tak neurobí, budete musieť podať žalobu. Premlčacia lehota, dokedy by ste to mali stihnúť, je trojročná, plynie od právoplatnosti dedičského konania.

    Ak nepreukážete, že niektoré veci patrili Vám, resp. ste ich mali v spoluvlastníctve, tak s tým, žiaľ, nič nenarobíte.
      zbaliť

    pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

    pavol54
    Jedna vec je dedičstvo a druhá vec je spoločne nadobudnutý majetok, asi by sa spoločne nadobudnutý majetok mal dediť len spolovice ale asi to budeš musieť dokázať.

    Opomenutý dedič...???

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.