Zavrieť

Porady

Podielove vlastnictvo v partnerskom vztahu

Sme mlady par a planujeme v dohladnej dobe kupit byt (financovanie vlastne zdroje + hypoteka pre mladych).
Tu sa Vas chem opytat kde a ako sa definuje podielove vlastnictvo (napr 1/3 a 2/3)?
Druha moja otazka je ako to bude s podielovym vlastnictvom napr. ked sa zosobasime napr o 2 roky. Zmeni sa podielove vlastnictvo na bezpodielove?

Ake su moznosti vysporiadania hypoteky (pre partnera ktory chce odpredad svoj podiel) v pripade partnerskeho rozchodu pocas splacania hypoteky a prechodom podielu prveho partnera na druheho z partnerov?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Chobot je offline (nepripojený) Chobot

    Chobot
    Keďže ešte nie ste zosobášení, iné vlastníctvo, ako podielové do úvahy nepripadá (teda teraz nemôžete nadobudnúť nehnuteľnosť do BSM). TO, kto bude vlastniť aký podiel po kúpe, záleží len na vašej dohode. V kúpnej zmluve kľudne môžete napísať, že Fero Mrkvička nadobúda podiel 2/3 a Zuzana Tichá nadobúda 1/3.

    Takto budete zapísaní aj v Katastri. Po zosobášení sa na týchto podieloch nič nezmení, stále budete 2/3-nový a 1/3 - nový vlastníci. Do BSM získate len ten majetok, ktorý nadobudnete počas manželstva.

    Tej tretej otázke nie veľmi rozumiem. Ak ti ale ide o to, čo bude s úverom, ktorý ste si spoločne zobrali, tak to treba riešiť s bankou. Teoreticky je možné, aby celý dlh prevzal jeden z partnerov (ale nie počas manželstva - musí to byť buď pred svadbou, alebo až po rozvode a rozdelení BSM) na seba a druhý potom nebude banke nič dlhovať.

    draik je offline (nepripojený) draik

    draik
    K tretej otázke:
    Spoluvlastník má predkupné právo. Ak ide o byt zaťažený hypotékou, banka si obvykle vyhradzuje, že k prevodu musí dať predchádzajúci súhlas, inak by mohla napr. vyhlásiť predčasnú splatnosť úveru.
    Vzájomné vysporiadanie by bolo na Vás (napríklad v kúpnej zmluve, ktorou jeden z Vás kúpi podiel druhého). V úverovej zmluve budete od začiatku zrejme vystupovať ako dlžník a spoludlžník; samotný predaj podielu by na tom nič nezmenil. Na to, aby sa jeden z dlžníkov vyviazal z úverovej zmluvy, by bol potrebný súhlas druhého dlžníka a banky (zmena zmluvy, poplatok). Banka dá tento súhlas len vtedy, ak finančná bonita zostávajúceho dlžníka bude dostatočná na splácanie úveru, inak bude vyžadovať pristúpenie iného spoludlžníka resp. ručiteľa.

    Podielove vlastnictvo v partnerskom vztahu

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.