Zavrieť

Porady

Odstúpenie od nájomnej zmluvy

Dobrý večer, potrebovala by som poradiť Bývame s druhom a z dvomi malými deťmi v prenájme od 31.01 2011 v prenajme v dvojizbovom byte . Zmluva bola vždy uzatvorená do konca roka . Posledná zmluva bola uzatvorená do 31.12.2013. V januári 2014 sme dostali dodatok k zmluve o nájme bytu zo dna 31.01.2011 Doba nájmu - nájom bytu sa uzatvára na dobu určitu do 31.03.2014 za nájom neplatíme male peniaze a nakolko máme teraz male 3 dieta a nezobrali nám ju do školky prídem aj o rodičovsky prispevok dostali sme sa do situácie v hmotnej nudze po zváženi nasej finančnej situácie sme zhodnotili že musime ist do menšieho bytu a hlavne finančne lacnejšieho preto sme prenájimatela požiadali o mesačnu vypoved v zmluve je 2 mesačna odvovodnili sme to čo sa stalo ale prenájimatel nechce suhlasiť s 1 mesačnou výpovedov aj napriek k tomu že o celej situacii vie potrebujeme poradit ako to doriešit dakujem Sarka
Usporiadat
dmc dmc

dmc je offline (nepripojený) dmc

Viem ze to nemate lahke - taky je zivot. Len chcem upozornit ze v zmysle OZ je vypovedna lehota 3 mesiace - (aj ked mate v zmluve uvedene 2 mesiace) pokial sa nedohodnete s majitelom bytu. Takze vlastne dohodnuta 2 mesacna lehota je vyhodnejsia ako lehota v zmysle zakona. Je otazne kedy Vam bol doruceny dodatok - resp. ci ste ho podpisala a co je jeho obsahom.
Naposledy upravil dmc : 07.02.14 at 08:24
0 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
Ferdosondo Ferdosondo

Ferdosondo je offline (nepripojený) Ferdosondo

No asi ste nemali podpisovať zmluvu na tri mesiace, pokiaľ ste vedeli že na to nemáte finančné prostriedky. Poprípade sa môžte skúsiť dohodnúť s prenajímateľom na tom že mu nájdete za seba náhradu, keďže problém s plnením zmluvy nastal na Vašej strane.

Ale najúčinnejšie bude ak mu oznámite(ústne), že nemáte žiadne peniaze a zaplatiť mu tým pádom nebudete mať ako. Nech sa rozhodne či che aby ste tam bývali zadarmo, alebo zruší nájom ku dňu na ktorom sa dohodnete.
0 0
sarka88 sarka88

sarka88 je offline (nepripojený) sarka88

To ani my sme netušili ze muž zostane dlhodobo práceneschopný a je živnostník tu nastal problém z našej strany prenajímatel bol oboznámený novou udaloťou ale nemá záujem to riešiť a pri tom sme tam byvali 3 roky a pravidelne sme platili 650 eur
0 0
sarka88 sarka88

sarka88 je offline (nepripojený) sarka88

Dodatok sme podpísali 15,01 2014 Ustanovenia Zmluvy,ktoré nie su dotknuté týmto Dodatkom,zostávajú v platnosti v doterajšom zneni
0 0
Chobot Chobot

Chobot je offline (nepripojený) Chobot

sarka, vieš, toho majiteľa nemusí zaujímať, že máte fin. problémy. On potrebuje zohľadniť svoje záujmy. Tým, že by ste zrazu odišli, on nemá komu ten byt prenajať, hoci náklady bude mať (mesačný zálohový predpis). Preto nemá dôvod pristúpiť na tvoj návrh. Môžeš sa na neho hnevať, že nie je ústretový, ale je v práve.

Ak by ste mali za seba náhradu, možno by súhlasil s ukončením nájmu.

Nechcem sa starať do vašich fiančných záležitostí, ale žiť takto "na knapp" bez finančnej rezervy je dosť riskantné. Ak ste si za tie 3 roky nedokázali vytvoriť rezervu aspoň na pár mesiacov, mali ste hneď od začiatku zvoliť lacnejšie bývanie, aby vám mesačne aj niečo zostalo.
0 0
Katy a R Katy a R

Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

sarka - ale v svojom príspevku píšeš - že doba nájmu je na dobu určitú do 31.3.2014.
Takže sa nemusíme baviť o nijakých výpovedných dobách (lebo tá je 3 mesiace a už je február) - nájom skončí týmto dátumom! a basta!
Ak by ste chceli ešte skôr? - to už sa len musíte dohodnúť s majiteľom - a na dohodu treba obidve strany
0 0
sarka88 sarka88

sarka88 je offline (nepripojený) sarka88

Ano aj ja si to myslím ale on nám napísal že v nasej predošlej zmluve ,ktora tiež bola na dobu určitu je vypovedná zmluva 2 mesiace a ze ma narok na najomne do mája 2014
0 0
Katy a R Katy a R

Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

ale zbytočne je písať o výpovednej dobe - keď žiadnu výpoveď nikto dávať nebude !
Nájom končí dňom na zmluve. Ak je teda uzatvorená do 31.3. - tak nie je čo riešiť! To len v prípade, keby chcel niekto skončiť skôr - tak si dáva výpoveď a plynie výpovedná lehota.
0 0
sarka88 sarka88

sarka88 je offline (nepripojený) sarka88

Super dakujem tak to spravíme my mu davame tu možnost nech sem niekoho najde bolo tu pár zaujemcov ale sance tomu nedavam ze to bude rychlo a my dnes sme zložili zalohu za dalsí najom asi si myslel že sme hlupáci že budeme platit dva byty
0 0
Chobot Chobot

Chobot je offline (nepripojený) Chobot

Sarka, v súkromnej správe si mi napísala toto:


sarka88
Ahoj ja chápem aj jeho stranu ale chce od nás nemožné byt už neprenájme za taku cenu ako sme platili mi alebo bude hladat horsie najomcov mi sme pristupili ze mu zaplatime náklady na byvanie a tiež sme mu dali inzerát . Ale dalsi najomca nám nebude čakat do mája 2014rozdiel v bývaní je naozaj vela 200 eur ale nechapem tomu ze ked je zmluva platna do 31.03.2014 tak on este chce nájomne do mája 2014 ,že vypovedná lehota 2 mesiace podla mna zmluva konči 31.03 podla mna už nemá narok pri dobe určitej na dalšie dva mesiace

Spolu s tým, čo si uviedla o 2 príspevky vyššie to sú úplne iné skutočnosti, než čo si písala doteraz. Podľa toho som to pochopil (a aj iní to tak pochopia), že vlastník pýta nájomné aj za apríl a máj.


V takom prípade ale odpoveď bude iná. Nájomná zmluva je do 31.3.2014 a preto vlastník má nárok na posledné nájomné za marec. Tú výpovednú lehotu si zle vysvetľuje. Ak máš zmluvu do 31.3., tak to neznamená, ž 31.3. dávaš výpoved a ešte 2 mesiace tam budeš bývať. To znemená, že do 31.3. tam bývaš a v ten deň sťahuješ svoje veci preč, pokiaľ dovtedy nepredĺžite nájomnú zmluvu.


Takže vo svetle týchto nových okolností ti musíme dať za pravdu. že si povinná platiť len za marec. V žiadnom prípade neplať za apríl a máj, na to nemá vlastník nárok, ani keby ťa dal na súd alebo sa rozkrájal. Keby to aj dal na súd, predložíš nájomnú zmluv a tým prehral.
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať