Zavrieť

Porady

Pes- domáci miláčik

Máš pravdu kopretinka a založil som novú tému aby som mohol vyjadriť svoje pocity. V prvej rade by som chcel ozrejmiť, kto je to pes. Je to psovitá šelma, do tejto čeľade patrí aj u nás známa líška a vlk. Domestifikáciou tejto čeľade sme si z tohto zvieraťa spravili rôzne kefy, kartáče, metly, lízatka atď, neschopné prežitia vo voľnej prírode. Spravili sme si rôzne útulky, robíme rôznu osvetu pre tieto zvieratá atď. Alaya 1 ty ako pedagóg musíš uznať, že tadiaľto cesta nevedie. Jedinou cestou je prevýchova ľudstva, aby si uvedomili že zviera nie je hračka. Moja dcéra v pubertálnom veku doniesla domov psa, zajaca, škrečka všetky tieto zvieratá putovali postupne späť k svojím majiteľom iba kvôli tomu, že som poznal svoju dcéru ako chovateľku. A teraz k tomu zabíjaniu. Zabíjame holuby, lebo osierajú naše kultúrne pamiatky a roznášajú choroby, pritom ich lákame do miest kŕmením. Zabíjame potkanov a myši a pritom im umožňujeme sa rozmnožovať svojimi odpadkami vo forme jedla. Zabíjame lesné zvieratá a pritom drancujeme lesy. Zabíjame ryby svojimi fekáliami ktoré vypúšťame do vody. Pritom si neuvedomujeme aké škody spôsobujeme my im. Človek je na vrchole potravinového reťazca, nemá predátorov, sú to choroby, úrazy, havárie, pohromy, vojny ktoré regulujú populáciu ľudstva, či sa to páči alebo nie. Poznám majiteľov psov ktorí svoju hračku nechodia ani venčiť, potrebu vykonáva na balkóne alebo v kúpeľni. Nevie čo je to príroda, je takýto pes šťastný? Neviem prečo na Slovensku sa rozmohla psia mánia, nedávno som bol v Mníchove, Stuttgarte a iných mestách a obciach, psov som nejako nezaregistroval, nebude to iným zmýšľaním národa? http://polovnictvo.pluska.sk/polovni...vych-psov.html
Naposledy upravil vlado 33 : 13.02.14 at 19:26
13 komentárov     zbaliť
Llívia Akú dlhú existenciu tipuješ tvojej téme? Ostatné témy boli založené ako debaty, nie otázky.
vlado 33 To záleží od teba a tebe podobných.
Llívia Prečo odo mňa?
korela Asi s nimi nechodia v DE ani von. Keď ešte Kraus (alebo niektorý z ich redaktorov) chodil po Taliansku z Twistu, tak našpinavší bol Neapol z tohto hľadiska, v meste nebolo kam stúpiť. Letenské sady v Prahe boli vždy čisté za mojich čias v mladosti, teraz samý pes a rovnako všetko zasvinené.
A to sa Pražákom čudujem.
Čo si popísal, zabíjame sa aj my svojím prístupom.
Nielen na Vianoce, ale zviera by sa nikdy nemalo neočakávame darovať. Takto u mňa skončila korytnačka (darček pre dosp.syna ???), korela bola zachránená na balkóne intráku, tak aby sa v krabici nepremiestňovala cez pol Slovenska v horúčavách, tiež skončila u nás. Dovtedy som vnímala iba naše vtáctvo. Ale bola to skvelá príležitosť na spolužitie a spoznanie hoci i malého papagája. Už ho nemáme.
Ja sa domnievam, že pri dnešnej kriminalite majú ľudia psov práve z tohto jediného dôvodu. Ak neochráni, aspoň ohlási. Každý nemá na kamery. Máme sučku, veterinár vysvetlil, že nemusí nikdy vrhnúť, ani raz, to sú len báchorky. Inak sa psy premnožia geometrickým radom na druhú.
vlado 33 Myslíš si, že tvoj pes ochráni tvoj majetok? Pri dnešných cenách zabezpečovacieho zariadenia oproti cene chovu psa je to bagateľ. Už nie taký chovatelia prišli o majetok a zmizol aj pes.
korela No ja ho mám vnútri a zohrieva mi chrbát.
korela A prečo ich majú potom colníci v skladoch, nestačia im kamery?
Llívia Na hľadanie drog
alaya1 Richard . vymazala som.

Riesila som seba, odpovedala som zadavatelovi temy na jeho spravanie sa voci mne, zial, skoda, ze riesis len to, co ti vyhovuje. nadaval on mne a inym v inej teme, to je v pohode?
Opakujem, nenapisala som ani jednu urazku, slova, ktore som pouzila su bezne odborne terminologicke popisne vyjadrenia,.
Ako VS vzdelanemu cloveku by ti to malo byt jasne.
Cize opat su tu rovni a rovnejsi, ked nieklto uraza do debilov, dementnych ucitelov, je v poho, aj vulgarizmy bez upravy su Ok, Budem vediet,. co mozem pouzivat.
Richard Vlado ak ťa psy nezaujímajú, tak si môžeš zrušiť sledovanie rubriky "Zvieratá" a témy vôbec neuvidíš. Kľudne napíš niečo užitočné pokiaľ nikoho neurážaš. Môžeš argumentovať, nie však presviedčať, aj tak nikoho nepresvedčíš nátlakovo. Porada tu nie je nástroj na presviedčanie ale na vzdelávanie a vzájomné obohacovanie (píšem to aj keď tento tvoj príspevok je vcelku vecný ale skôr sa obávam že to tu skĺzne tak ako v iných témach).
vlado 33 Choď sa liečiť, trpíš rozdvojením osobnosti. Odborná terminilógia
Llívia Napísal si to nesprávnemu človeku
vlado 33 Táto téma môže byť kľudne uzavretá. Keďže som sa nemohol inač vyjadriť a chcel som ozrejmiť kde končia zvieratá z útulkov. Urážky ako chorý a obmedzený znášam dobre. Llívia ja viem komu som napísal komentár, neboj sa.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    avalik je offline (nepripojený) avalik

    avalik
    Je na každého rozhodnutí, či si zoberie na seba záväzok starať sa o psa. Ak k tomu nemáš vzťah alebo podmienky, nikto ťa nenúti.

    Dôvody prečo si niektorí ľudia vezmú do domácnosti psa sú napr. tieto:

    Klasické držanie psa môže pomôcť napríklad:

    - Osamelí a osamotene žijúci ľudia: so psom sa necítia osamelo, v staraní sa o psa nachádzajú životnú úlohu, ľahšie nadväzujú a udržiavajú priateľstvá. Zviera vzbudí v majiteľovi radosť do života, nedovolí mu zamýšľať sa nad starostami.
    - Deti, zvlášť problémové deti: pes sa stane nielen spoločníkom v ich hrách, ale s jeho pomocou sa naučia aj zodpovednosti a ohľaduplnosti. Zaháňa pocity osamelosti jedináčikov. Ochotne prijíma emocionálne potreby dieťaťa, hlavne telesný kontakt. U agresívneho dieťaťa sa zlepšuje postoj k okoliu. Hyperaktívne dieťa sa uvoľní a upokojí.
    - Ľudia v stresujúcich podmienkach: môžu so psom ľahšie „vypnúť“ a lepšie zvládajú každodenné stresy. Interakcia so zvieraťom - dotýkanie i rozprávanie sa, znižuje psychické a fyzické vnímanie stresu človeka.
    - Osoby s chorobami obehového systému a srdca, s nadmernou hmotnosťou, diabetici…: vynútený pohyb, nutnosť vychádzok so psom, telesnej aktivity.
    - Starí ľudia: psami sú povzbudzovaní v telesnej aj duševnej aktivite. Pomáhajú predchádzať pocitom osamelosti, pocitom nepotrebnosti a sociálnej izolácii.
    - Depresívne osoby: pes pomáha získať späť pohodu a radosť zo života, nájsť životnú úlohu, odvádza pozornosť od starostí, zjednodušuje sociálne kontakty.

    ref: http://sk.wikipedia.org/wiki/Canisterapia
    vlado 33 Je to síce pravda ale sú aj takí chovatelia, ktorí svojho miláčika vyhodili cez balkón z druhého poschodia. Osobne som jedného poznal, chvála bohu ma to už za sebou. Dôchodca cukrovkár.

    anet je offline (nepripojený) anet

    anet
    vlado 33,
    ja nemám rada tieto debaty, prídu mi od dospelého človeka také detinské.
    Ale predsa len už tým, že si povedal ...kto je to pes a nie čo si ho poľudštil.
    Nepáči sa mi ... Domestifikáciou tejto čeľade sme si z tohto zvieraťa spravili rôzne kefy, kartáče, metly, lízatka atď, ... hlavne domestikáciou slúžili ľuďom a boli nenahraditeľný pomocníci. Pekný obrazový náhľad minulosti nájdeš tu https://www.facebook.com/VintageDogADay/photos_stream
    Tie plemená nemôžu za to, že v tejto dobe väčšina stratila využitie a už vôbec nie za to, že ješitní ľudia si zaobstarajú psa ktorému nevedia nič ponúknuť. Je veľa plemien, ktorým sa dá nahradiť práca inou činnosťou napr. športovou kynológiou ... výcvik, agility, pasenie. Lenže nie, mnoho ľudí si zaobstará psa a nemá na neho čas, zavrie ho v paneláku, šupne ho do voliéry ... veď ako dobre sa má. Nezaujíma ich na čo to plemeno pôvodne slúžilo. Nezaujíma ich že ovčiarske plemená žili s pastierom, že poľovné boli ustajnené s koňmi v maštaliach v smečkách vždy pripravené na hon atď.
    A čo sa týka zahraničia, áno ľudia tam zmýšľajú inak, nemajú psov vo voliérach (okrem iného aj z dôvodu že by pes štekaním rušil nočný kľud) ale žila som tam cca 5 rokov s 2 psami a ver mi psíčkarov je tam viac než dosť. Ale oni sa stretávajú na výbehoch, robia stretnutia plemien, rôzne akcie ... vybehaný pes je spokojný pes.
    Ale tiež keď som si sadla v lete v centre Norinbergu na kávu, prvé čo mi doniesli bola miska s vodou pre psa.
    Tieto témy sú na dlhú debatu.
    6 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    evuš Tak....tak...tak....zase iba o nás...vraj o "ĽUĎOCH"...
    vlado 33 Veľmi pekne si to napísala a máš u mňa bod. Lenže ja som nepísal o tých šťastných psoch, ktoré dostanú druhú šancu. Jedná sa o tie, ktoré nikto nechce. Kde je ťažko určiť rasu lebo sú takto pokrižované. Ročne za zvieratá v útulku nemalé peniaze vynakladajú mestá daňových poplatníkov a to detinské nie je. Nechcem zachádzať hlbšie do problému štatistík útulkov.
    anet Ale ani tie križovatky za to nemôžu, zas je za tento stav zodpovedný človek. Ver, že mestá a obce vynakladajú len toľko prostriedkov koľko musia, ani cent viac. Okrem toho, ľudia platia dane za psa. Čo to sakra vlastne je. V DE také čosi nepoznajú, ľudia si platia poistenie psa ak by náhodou niekomu spôsobil škodu. A cez to všetko majú útulky, oplotené a pokosené výbehy, koše atď. a ľudia nešomrú že to ide z ich daní ale pridajú aj dobrovoľný príspevok. Aj to potvrdzuje tvoje ...iné zmýšľanie národa.
    Každý frfle, že pes znečisťuje, netvrdím že to nie je tak. Ale v prvom rade človek, tvor rozumný by nemal kadiť na verejnosti a i tak je všetko ochcané prevažne chlapmi, každý podchod. V DE by ťa za to zavreli na psychiatriu.

    Ou, a ešte k tým útulkom, ako mám voči ním výhrady, je veľa vecí čo sa mi nepáčia a ktoré neschvaľujem. Ale tak to už je o inom.
    arizona Ozaj trefna poznamka ! Ludia sa casto rozculuju,ako psy znecistuju okolie. Ale to, ze u nas su chodniky ochriachane od ludi,alebo ze takmer kazdy kut budovy smrdi do mocu to berieme ako "normalne", nad tym sa nikto nepozastavuje,ani nevedu rozne debaty na nete,ako ked okolie znecistuju psy.
    Llívia Sú mestá a obce, ktoré nevynakladajú ani cent.
    vlado 33 Dnes som vzhliadol video na FB, presne ušité na moju detinskú otázku, nedalo mi ho neodoslať: https://www.facebook.com/photo.php?v...type=2&theater
      zbaliť

    kopretinka je offline (nepripojený) kopretinka

    kopretinka
    vlado,v tej téme o psoch si bol proti psom,doporučoval si dodávať ich do čínskych restaurácií,útočil si,že prečo sa nezaujímame o ľudí,opakovane si vkladal foto človeka s leprou.Preto som ti napísala,že si máš založiť vlastnú tému.nie o psoch,ale o pomoci ĽUĎOM.Zjavne si nepochopil.
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    vlado 33 Vieš prečo? Na Slovensku a vo svete existuje toľko živočíchov vrátane človeka, ktorí potrebujú našu pozornosť, že niekedy musím vypustiť paru. Neviem prečo by sa pozornosť mala venovať iba psovi. Nechcel som zakladať ďalšiu tému, preto som komentoval najnovšiu v poradí x tu.
    kopretinka a napriek tomu si vytvoril x-tú tému o psoch
    vlado 33 Táto téma je dosť jasná otázka, prečo pomáhať iba psom?
    Llívia Téma o pomoci ĽUĎOM je založená už dávno.
      zbaliť

    Petra Nová je offline (nepripojený) Petra Nová

    Petra Nová
    Ja tu ešte nemám svoju tému o psíkoch, zatiaľ "sídlim" v téme "Starostlivosť o psa II." Čo poviete, nemala by som založiť svoju? Ako prvá užitočná téma mi napadla:"Zvieratá a hudba". Alebo: "Zvieratá a jahňacie kotlety", tretia by mohla byť – "Zapojenie zvierat do boja proti rasizmu, extrémizmu a xenofóbii", ďalšia - " Zvieratá a lunárny kalendár“, a tak môžem pokračovať. Všetky poctivo obhospodárim.
    Pred viacerými rokmi si Porada vystačila s jednou témou: "Domáci miláčikovia". Bola to parádna téma. Úsmevná, láskavá, užitočná, takmer každý sa v nej dobre cítil. Postupne pribúdali ďalšie, dnes ich je toľko, ako húb v Černobyle po daždi. Máme slobodu slova. Len akosi sa v nich nemá kto rozprávať. Milo, úsmevne, láskavo. A keď už to nevieme, alebo nechceme, aspoň by sme si nemali nadávať v mene našich miláčikov.
    Ak chceme čokoľvek riešiť ohľadne spolužitia so zvieratami, snažme sa byť konštruktívni. Keď nevieme byť konštruktívni, alebo milí, úsmevní, láskaví, nemláťme slamu na prázdno. Mláťačka je nebezpečný stroj, môže kohokoľvek zomlieť.
    Čomu fakt nerozumiem, tak nerozumiem tomu, čo táto téma pohľadáva v otázkach, keď je to typická debatná téma(podľa zadania). Keď nerozumiem, tak sa obvykle pýtam. Lenže - tu by to nemalo žiadny zmysel.
    14 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Dav Už je pozde zmeniť tému na debatu, lebo by sa vymazali komentáre.
    Petra Nová Myslíš, že by tým téma utrpela? Je zrejmé, že vlado33 nechcel položiť žiadnu otázku a nečakal žiadnu odpoveď. Čakal len na to, aby Alaya zareagovala a on ju mohol dráždiť. Veď aj preto ju menoval v rozsiahlom úvodnom príspevku. Takže tu ide presne o to, o čo v témach o politike. Naši proti vašim. Len si myslím, že taký skúsený poraďák, ktorý vstupuje do svedomia psíčkarom, by už mohol vedieť správne zaradiť aspoň svoju tému. Milovník obrázkov. Čím morbídnejší obrázok, tým lepší.
    Llívia Morbídne obrázky ľudí OK nie sú. Morbídne obrázky psov OK sú?
    Petra Nová Nemám rada obrázky podobného zamerania, ako tu bol pripojený. Smrť kohokoľvek je smutná, intímna záležitosť a zneužívať ju na svoje ciele považujem za choré. Uvedomujem si, že tá fotografia bola možno štylizovaná, na čo zneužili psíka. Nech už to je akokoľvek, v smrti je každý sám, tak by sme mu mali prejaviť poslednú úctu aj tým, že ho zomretého nebudeme vytŕčať na verejnosti. Keď som videla fotografiu psíka v truhle, vrátili sa mi spomienky na všetkých, ktorých som vyprevádzala na poslednej ceste. Boli to spomienky bolestné. Radšej si ich pripomínam obrazmi zo života, nie smrti.
    Llívia Fotku od Vlada 33 za morbídnu nepovažujem. Za morbídne, alebo prinajmenšom nechutné, považujem fotky týraných alebo zabitých zvierat. Viem, že týranie a zabíjanie existuje, ale nikto mi to nemusí strkať pred nos, keby som na tie fotky bola zvedavá, tak si ich nájdem aj sama.
    vlado 33 Petra Nová, vieš prečo sa plnia útulky? Ľudia si zaobstarajú psa z nechcených vrhov. Takýto pes často krát pre nich nemá skoro žiadnu cenu lebo je zadarmo. Často takýto pes prežije život na niekoľkých metroch štvorcových plochy, uviazaný na krátkej reťazi, často krát bez potravy. Ani sa nečudujem keď využije možnosť úniku, týranie komentovať nebudem. Týrané zviera už skoro nikdy nedokáže byť plnohodnotným priateľom človeka. Túto morbídnu fotografiu som nepridal zo svojej vôle, treba čítať komentáre. Písal chovateľ psa.
    Dav Môj názor je, že útulky sa plnia preto, lebo človek zistí, že pes si vyžaduje starostlivosť, prispôsobenie životného štýlu rodiny psím potrebám. Tie objektívne dôvody - zdravotné, finančné, sťahovanie rodiny, atď.-nie sú až také časté. K týraniu a množiteľom by sa mali vyjadrovať sudcovia, Môj týraný pes z útulku je mi plnohodnotným priateľom a žije na ploche 65m2. Celý môj režim dňa, dovolenky, výlety sú prispôsobené psovi. Preto, lebo som sa dobrovoľne rozhodla, že psa chcem a najkrajšie to vyjadril Exupery - stávaš sa navždy zodpovedným za to, čo si si k sebe pripútal.
    Petra Nová Vlado33, mám predstavu o tom, prečo sa plnia útulky. Nesúhlasím s tvojim záverom, že týraný psík "skoro už nikdy" nedokáže byť plnohodnotným priateľom človeka. Vzťah človek-zviera je o zodpovednosti toho prvého. Nebudem to ďalej rozvíjať, veľmi presne to vystihla Dav v svojom komente.
    vlado 33 Na záver: samozrejme, že každý máme svoj iný názor. Ja sa pozerám na problematiku z tohto uhla pohľadu. http://polovnictvo.sk/spk/spk-aktual...ivocichov.html
    Llívia Teším sa na tému Zvieratá a lunárny kalendár :-)
    Petra Nová Ono to zas nie je také horúce. Zatiaľ sa konformne cítim v téme "Starostlivosť o psa II."
    Llívia Pre tentokrát ti odpúšťam. Ale naposledy!
    Dav K téme zvieratá a astronomický kalendár mám príhodu : 1. zimný deň sa Wendy prešla okolo svojho pelechu, po 3/4 roku vyskočila na posteľ a jej výraz by som najpresnejšie preložila : "Snáď si nemyslíš, že v ZIME budem spávať na zemi"
    Petra Nová Naši miláčikovia neomylne vedia nájsť miesto, kde sa im leží pohodlne, odkiaľ majú dobrý výhľad, je tam teplúčko a kde čo najintenzívnejšie cítia svojho pána.
      zbaliť

    lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

    lujza.j
    Ja len k tej foto....tiez mozem pridat nejake....svoje prve stvornohe "decko" mam spopolnene je v urnicke na parapete v spalni + foto+ hori mu tam aj kahancek....moje 2nohe decko u kamosa co robi pamiatkove predmety z popolu zosnulych....aj zvierat...nam do troch akoze ampul-privezkov dal z jeho popola...kazdy ma svoje na spätaku v aute.....a je mi suma-fuk co si kto o mne mysli!!
    Iba tak na okraj spomenuty Múnich....kolko ma obv.cca 1 330 000 a to asi bez cudzincov.....kolko ma nasa krajina....

    Richard je offline (nepripojený) Richard

    admin Richard
    Vlado,

    ja nie som psíčkár a priznám sa nemám rád tých psíčkarov, ktorí nám pravidelne zabezpečujú smradlavé topánky a rôzne chorobné riziká pre naše deti.

    Nehádžem ich však do jedného vreca a psov za to neviním, mám ich rád rovnako ako iné zvieratá, možno radšej ako iné ale len mierne.

    Tvoj príspevok sa mi však zdá príliš extrémistický na to aby si niekoho o niečom presvedčil a nieto ešte zarytých psíčkarov.
    Myslím si že v tvojom ponímaní chýba rozpoznanie odlišností. Jednak rôznych kultúr (každá kultúra ľudí má iné preferencie) a jednak zvierat (to súvisí so spomínanou kultúrov ľudí a nemôžno začať generalizovať či je lepšia alebo horšia).

    Všetko má svoje príčiny a súvislosti. Ak máš záujem o ochranu iných druhov (áno ľudia nie sú voči všetkým druhom féroví) tak sa snaž vplývať na to pozitívne a zapájaj sa (určite neotočíš ľudstvo o 100% ale zmeny sa vždy dejú postupne).

    Ak máš chuť učiť psíčkarov k tolerancii tak im buď príkladom.
    Žiaľ mne pripadajú niektorí psíčkari tiež "pozadu" v niektorých veciach a ak to niekto nechápe tak ilustratívne by som mu pripomenul cigáňov, ktkorí sú tiež v kutlúre hygieny a tolerancie výrazne "pozadu".

    Čo sa týka Porady, snaž sa tu pôsobiť tolerantne a edukatívne, Porada slúži totižto na takéto účely, nie na diskusný rozstrel a nenávistnú reality show.
    Naposledy upravil Richard : 06.02.14 at 11:19

    Pes- domáci miláčik

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.