Zavrieť

Porady

Ochrana osobných údajov u účtovníka

Dobrý deň,

je pravdou, že ako účtovník môžem byť pokutovaný od Úradu na ochranu osobných údajov aj v tom prípade keď spoločnosti pre ktoré robím účtovníctvo si nedali do poriadku dokumentáciu k ochrane osobných údajov? Pritom naša účtovnícka spoločnosť to má už podľa nového zákona 122/2013 v poriadku. Ďakujem
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času
    advokát Bános
    logo
    Advokátska kancelária BÁNOS
    Dobrý deň,

    Úrad na ochranu osobných údajov Vás bohužiaľ bude musieť pokutovať, nakoľko pokiaľ nemáte uzavretú zmluvu o poverení spracovaním osobných údajov s každou spoločnosťou, hrozí Vám obligatórna pokuta od 1 000 eur do 80 000 eura. Zákon hovorí, že Vy ako účtovník (sprostredkovateľ) máte povinnosť spoločnosti (prevádzkovateľov) písomne upozorniť a pokiaľ si nedajú do súladu so zákonom dokumentáciu k ochrane osobných údajov, musíte ich „udať“ Úradu na ochranu osobných údajov, v opačnom prípade Vám hrozí pokuta...tak ako to píše Zita5, museli by ste ich teda ,,nabonzovať“ vo vlastnom záujme. Toto všetko vyplýva z ustanovenia

    § 68 zákona č. 122/2013 Z.z.
    (5) Úrad uloží pokutu od 1 000 eur do 80 000 eur sprostredkovateľovi, ktorý
    a) nesplnil alebo porušil niektorú z povinností základných zásad spracúvania osobných údajov podľa § 5 ods. 1, § 6 ods. 2 písm. c) až i), § 6 ods. 4,
    b) nesplnil alebo porušil niektorú z povinností sprostredkovateľa podľa § 8 ods. 6 až 8,

    a tiež aj z ustanovenia § 8 ods. 8 zákona, ktorý Vám už odcitoval avalik.

    Okrem zmluvy o poverení spracovaním osobných údajov musíte mať bezpečnostný projekt resp. bezpečnostné smernice, záznamy o poučení oprávnených osôb, evidenčné listy informačných systémov atď. V prípade ak by ste nemali tieto dokumenty v súlade so zákonom, hrozí Vám pokuta až do 300.000 eur.

    Mgr. Róbert Bános, advokát
    7 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    acountant ďakujem za radu p. Bános, ešte by som vás poprosil o informáciu aké dokumenty presne potrebuje účtovnícka kancelária. Ďakujem
    advokát Bános Rozsah dokumentácie závisí od toho, aké osobné údaje získavate a spracúvate. Nakoľko sa naša advokátska kancelária pomerne veľa zaoberá vypracovávaním dokumentácie k ochrane osobných údajov, kľudne mi môžete napísať na môj súkromný mail, zaslal by som Vám jeden krátky dotazník. Po jeho vyplnení Vám bezplatne napíšem presný zoznam dokumentov, ktoré budete pre svoju firmu potrebovať k tomu, aby ste mohli pokojne spávať.

    Mgr. Róbert Bános, advokát
    martina2006 Prosím vás, kde nájdem vzor zmluvy medzi sprostredkovateľom a prevádzkovateľom. Kto musí mať vypracovaný bezpečnostný projekt sprostredkovateľ, či prevádzkovateľ? ďakujem.
    Richard Ahoj nezadávaj prosím samostatné otázky do komentárov, vide etiketa Porady. Pridaj súvisiacu otázku.
    avalik martina2006 - este pred tym, nez pridas suvisiacu otazku, klikni si hore na rubriku Ochrana osobnych udajov - vela otazok je uz zodpovedanych - ale hlavne citaj zakon a vyhlasku k nemu ... obsah zmluvy je dany v zakone (§8) ... aj sprostredkovatel je prevadzkovatelom vlastneho IS - kedy musi byt projekt, je uvedene v zakone (§19)
    advokát Bános Dobrý deň,

    so vzormi z internetu treba nakladať opatrne, nakoľko každý zmluvný vzťah má svoje špecifiká a to čo je v poriadku pre jeden zmluvný vzťah, nemusí byť v poriadku pre druhý zmluvný vzťah. Napr. náš účtovník nás informoval o jednej spoločnosti, ktorá dostala od Úradu pokutu vo výške 3.800 eur, a to aj napriek tomu, že mala dokumenty k ochrane osobných údajov, ale nie tak ako stanovuje zákon. Preto Vám odporúčam postupovať obozretne, zákon č. 122/2013 o ochrane osobných údajov stanovuje v § 8 ods. 4 náležitosti, ktoré musí zmluva obsahovať. Keď si aj stiahnete nejaký vzor, tak si ho poriadne prekontrolujte, či obsahuje všetko čo má mať v súlade so zákonom.
    Ing. Ľubomír Janoška S tým projektom to nie je také jednoduché - ak napríklad robíte dodávateľsky mzdové účtovníctvo vrátane elektronickej komunikácie so SP, ZP a DÚ, tak Vy musíte mať projekt.
    Ak Váš klient spracúva PaM iba v listinnej forme, jemu nevzniká povinnosť mať projekt.
    Projekt musí mať ten, kto súčasne spracúva osobitné=citlivé osobné údaje (rodné číslo, zdravie, ...) a je pripojený na Internet.
      zbaliť

    avalik je offline (nepripojený) avalik

    avalik
    § 8

    (8) Ak sprostredkovateľ zistí, že prevádzkovateľ sa pri spracúvaní osobných údajov dopustil zjavného porušenia zákona, je povinný ho na to písomne upozorniť a do vykonania nápravy vykonať len také operácie s osobnými údajmi, ktoré neznesú odklad. Prevádzkovateľ je povinný bez zbytočného odkladu vykonať nápravu podľa prvej vety, najneskôr však v lehote jedného mesiaca odo dňa doručenia písomného upozornenia; inak je sprostredkovateľ povinný o tom bez zbytočného odkladu informovať úrad.

    (9) Ak si sprostredkovateľ nesplní povinnosť podľa odseku 8, zodpovedá za porušenie povinnosti a za škodu spôsobenú porušením tejto povinnosti spoločne a nerozdielne spolu s prevádzkovateľom. Tým nie je dotknutá zodpovednosť sprostredkovateľa podľa tohto zákona alebo osobitného zákona.
    Ing. Ľubomír Janoška
    Dobrý deň,
    doplním p. Mgr. Bánosa v tom, že máte termín do 1.7.2014 na to, aby ste si dali dali zmluvný vzťah s prevádzkovateľom do súladu so zákonom 122/2013.
    Po tomto termíne Vás bude môcť (musieť) Úrad pokutovať.

    Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

    Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac Zita5
    Veru je to pravda viď čo pridala avalík §§ .Vlastne je to ako bonzácky zákon .Ja by som ich písomne upozornila na nedodržiavanie zákona o OOU 122/2013, dala by som to doporučene a ak osobne, tak na proti podpis s tým, že ak nedostatky neodstránia , tak som povinná ich oznámiť na Úrad pre ochranu osobných údajov ,aby to zobrali láskavo na vedomie .V liste by som odcitovala znenie aj so znením sankcií pre mňa ako pre účtovníka a pre nich pre prevádzkovateľa a vyzvala by som ich aj k vyjadreniu .
    7 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    JAJA11 to všetko je pekné, ale ak kvôli tomu prídem o robotu, kto mi to zaplatí? a rozšíri sa medzi podnikateľmi, že to je tá bonzáčka, čo urobila problém, tak ďalšieho zákazníka nezískam... :-( zas neschopní zaťažujú a trestajú slušných ľudí.....
    Ing. Ľubomír Janoška V praxi to vyzerá tak, že vždy keď robím dokumentáciu pre sprostredkovateľa, automaticky dostáva aj návrh zmluvy podľa §8 pre prevádzkovateľa
    martina2006 súhlasím s JAJA1, buď ich nahlásim a prídem o prácu, pretože si dajú robiť inde alebo ich nenahlásim a dostanem pokutu.
    Ing. Ľubomír Janoška alebo to urobíte za nich, to som sa snažil povedať
    JAJA11 a prečo by sme to mali robiť za nich? KV, OOÚD a nikoho ani nenapadne, že by sme si mohli vypýtať viac.... všetci považujú všetko za samozrejmosť..... ale roboty pre účtovníkov tak na zbláznenie..... a úplne nezmyselná robota, lebo je pár podvodníkov, ktorí podvádzajú a štát zaťaží slušných a podvodníci vymyslia niečo nové a kradne sa ďalej.... ich nik nepostihne...
    martina2006 JAJA11 a čo robiť, buď to urobím za nich tak ako napísal Ing.Ľubomír Janoška, alebo ich nenáhlasim a v prípade kontroly dostanem pokutu. Lebo ak ich nahlásim, prídem o prácu. Čo je pre mňa lepšie?
    JAJA11 no pokiaľ to zaplatia, tak prečo nie... ale už dnes sa ťažko presadzuje zvýšenie cien za prácu pri KV DPH, teraz by som mala urobiť zadarmo projekt.... Štát tu požaduje na nás - účtovníkoch, aby sme robili daňových kontrolórov, zabezpečili ochranu osobných údajov... a čo máme za to? Akurát hrozby pokutami.... a najlepšie na tom je to, že je to preto, že štát nevie zabezpečiť kontrolu a potrestanie tých čo robia podvody, predávajú a zneužívajú iní... a čo je smutné - takých ľudí je pár a za to trpí veľké množstvo poctivých účtovníkov......
      zbaliť

    Ochrana osobných údajov u účtovníka

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.