Zavrieť

Porady

vysporiadanie bsm súdnou cestou / dohoda sa nepodarila/

rozviedol som sa pred cca 1,5.
počas manželstva sme nadobudli nehnuteľnosť 4izb. byt z financií ktoré som zarobil ja + dofinancovaním úveru. exmanželka bola doma na materskej, po skončení materskej sa nepokúšala zamestnať. pri rozvode sa vyjadrila že si je vedomá potreby predaja bytu pre vyrovnanie bsm. doteraz sa tak však nestalo. ponúkal som jej viac dohôd s prihliadnutím na deti, aby mali kde bývať, tak som navrhol viac dôhod, hypo aby si prepísala na seba a ja na nu prepíšem svoju polovicu bytu. len mame ešte spotrebný úver, tak som chcel ako protihodnotu vo výške spotrebného úveru. ak sa riadim podľa zákona §150 občianskeho zákonníka a mám nárok na polovicu majetku tak by som dostal viac ako je výška spotrebného úveru, ona ale nesúhlasí. vraj chce požiadať súd o odklad vyporiadania bsm kvôli tomu že sa stará o deti / ja riadne prispievam na výživu a výchovu detí/

je toto možné použiť pri súde a vyhovieť jej žiadosti?
podotýkam, ja v tej domácnosti nežijem a bývanie momentálne nemám, a ked si chcem financovať bývanie tak žiadna banka mi úver nedá, nakoľko mám výživné, hypotéku a spotrebný úver čo sú predmetom tohto bsm. viete mi niekto poradiť ako to riešiť?
Naposledy upravil martinko123456 : 06.03.14 at 20:26
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Bednarova J je offline (nepripojený) Bednarova J

    Bednarova J
    Nepoznám termín odklad vyporiadania BSM na súde. BSM sa musí vyporiadať do 3 rokov.
    Podľa § 149 ods. 4
    Ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné.

    Návrh na vyporiadanie BSM môžete na súd podať aj vy a nečakať kým ho podá manželka. Nakoľko nedošlo ku dohode o vyporiadaní máte na to právo. Bývalá manželka môže akurát zapríčiňovať prieťahy v konaní.
    martinko123456 ďakujem za reakciu
    no tu je bsm už podané, súd je tento mesiac, ja som jej navrhol asi 4 prípady moznej dohody, vzdy to bolo tak, že ja by som bol financne stratový / HLAVNE kvôli deťom, inak by som jej nenechal nič navyše/ ani s jednou dohodou nesuhlasila, vždy si niečo našla.
    posledná jej reč bola, že sa nestarám o deti...
    ja som zo spoločnej domácnosti odišiel hlavne kvôli zbytočným hádkam, ktoré by vo finále traumatizovali aj deti i nás.
    ona chce operovať s požiadavkou, že si požiada o odklad vysporiadania kvôli deťom. Ja nemám právo na vlastné bývanie???

    draik je offline (nepripojený) draik

    draik
    Bude to beh na dlhé trate. Ak sa nedohodnete na vysporiadaní majetku v BSM, bude rozhodovať súd. Ani samotným vysporiadaním BSM sa ako dlžník však nevyviažete z úverovej zmluvy - na to by bol potrebný súhlas banky, ktorá tak urobí len vtedy, ak bonita zostávajúceho dlžníka bude dostatočná. Inak bude banka vyžadovať pristúpenie nového spoludlžníka resp. ručiteľa.
    V BSM sú príjmy spoločné, nie je možné si robiť zásluhu na tom, že "ja som zarobil na byt". Platí to o to viac, ak sa partner staral o deti.
    7 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Soňa K Veru na veľmi dlhé trate. Moja sestra sa "vysporiadava" 5 rokov a koniec v nedohľadne. Jej ex sa vyjadril, že dá peniaze radšej súdu a advokátovi, ako jej. Bývanie v jednom byte jej spôsobovalo vážne zdravotné problémy, teraz je v podnájme, ktorý jej platí brat, jej výplata na to nestačí.
    martinko123456 no ja som zabezpečil byt po finančnej stránke, plat bol len jeden.
    ona bola doma celé roky, ani nemala zaujem pracovať ale nikto ju nevyhadzuje z toho bytu, ja len chcem nech si hypotéku prenesie na seba, ide o menšiu časť ako je polovica zo znaleckej hodnoty nehnuteľnosti vtedy sa dá prefinancovať i bez dokladovania príjmu a čo je aj hlavne, že si môže znížiť splátku, nakoľko sú lepsie urokové sadzby...
    BXLmiami No,ale upratovala,prala,starala sa o deti,žehlila....má to vyčísliť?
    martinko123456 a ja som nerobil nič? ja som tiež pral, umyl riad a pomohol v domacnosti.... ja som ako nič?
    BXLmiami To nikto nevraví.Ale ty argumentuješ,že si pracoval len ty a manželka bola len na materskej.Tak som ti pripomenula-a spraví to aj prípadný súd-že tie práce okolo domácnosti,kuchyne a detí majú svoju cenu a keby si ich mal platiť tak si to porátaj.Čiže argument zarábal som ja,nie je argument.
    martinko123456 ano uznávam, potom som sa zle vyjadril...
    jednoducho v skratke, bývali sme v byte, pri jednej mzde, prestaval som zvladať financovanie domácnosti a trval som na tom aby ex šla pracovať, odpoveď bola - ty si muž, ty sa máš postarať. to bolo celé...
    teraz vykrikuje že dlhy som narobil ja tak nech si ich splácam. to ako ja som teraz za všetko zodpovedný? poznám plno žien, ktoré idú pracovať od dieťaťa skôr ako uplynie materská, nehovorím že to schvaľujem, ale bohužial, pokiaľ finančná situácia nie je ružová tak snáď vie dotyčná prečo to robí.
    martinko123456 a mimochodom tá materská nebola celé roky manželstva len časť a aj tak nešla do práce a chcela byt doma.... ja som myslel čas mimo materských, samozrejme by som ju neposielal do práce od maličkého dieťaťa..
      zbaliť

    vysporiadanie bsm súdnou cestou / dohoda sa nepodarila/

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.