RECEPTY – MUFFINY:
Nektarinkové muffiny
150 g poloh.múky, ½ bal. prášku do pečiva, 1 bal.vanilkového cukru, 50 g mliečnych čokoládových vločiek (alebo strúhanú mliečnu čokoládu), 4 vajcia, 75 g roztopeného masla, ½ nektarinky – na obloženie
Zmiešame múku, prášok do pečiva, cukor, vanilkový cukor. Pridáme vajcia a maslo. Dobre premiešame. Nakoniec pridáme čokoládu a dôkladne ešte raz premiešame. Cesto naplníme do 12 otvorov formy na muffiny. Nektarinky umyjeme, osušíme a pokrájame na tenké dieliky, ktoré vejárovito napicháme do cesta. V elektrickej rúre na 180st.C asi 25 minút horné aj dolné pečenie. Plynová rúra na stupni 2 -3 asi 25 minút.
Ananásové muffiny
200 g polohr.múky, 3 zarovnané lyžičky prášku do pečiva, 100 g cukru, 1 vanilkový cukor, 3 vajcia, 125 g rozpusteného vychladnutého masla, 125 g najemno posekanej marcipánovej masy, 12 plátkov ananásu-ozdobenie
Zmiešame múku a prášok do pečiva, pridáme cukor a vanilk.cukor, premiešame. Pridáme vajcia, maslo a opäť premiešame. Naplníme do 12 otvorov formy na muffiny. Ananás nakrájame na plátky a vložíme do každého otvoru. Vrch posypeme kokosovou múčkou. V elektr.rúre na 180st.C asi 35 min., horné aj dolné pečenie. V plynovej na 2-3 stupni asi 35 minút.
Čierno-biele muffiny
150 g polohr.múky, 3 zarovnané lyžičky prášku do pečiva, 1 bal.pudingového prášku, 125g cukru, 1 vanilkový cukor,
4 vajcia, 150 g vychladnutého masla, 1 PL kakaa, ½ PL mlieka
Múku, prášok do pečiva, puding. prášok vymiešame, pridáme cukor a vanilkový cukor, vajcia, maslo a dôkladne premiešame. Polovicu cesta vlejeme do 12 otvorov formy na muffiny. Kakao zmiešame s mliekom a pridáme do druhej polovice cesta. Pridáme na už naliate cesto vo forme.
Raňajkové muffiny
200 g polohr.múky, 3 zarovnané lyžičky prášku do pečiva, 1 KL cukru, 1 bal.vanilk.cukru, 60 g vychladnutého roztopeného margarínu alebo 5 PL jedlého oleja, 150 g prírodného jogurtu
Podľa chuti – 20 g pomletého maku alebo 20 g lúpaných mletých mandlí alebo 2 PL hrozienok alebo 2 PL čokoládovej ryže alebo 2 PL strúhaného syra.
Zmiešame múku a prášok do pečiva, preosejeme do uzatvárateľnej nádoby /obsah 3 litre/, primiešame cukor a
vanilk.cukor. Pridáme maslo, margarín alebo olej a jogurt. Nádobu pevne uzavrieme a viackrát potrasieme. Nakoniec cesto dôkladne premiešame šľahačom alebo varechou. Do cesta podľa chuti primiešame mak, mandle..... Cesto nalejeme do 12 vymastených formičiek na muffiny a dáme na mriežku do rúry. Pečieme cca 20-25 minút.
Muffiny s vlašskými orechmi a medom
- prísady na 12 ks
250 g hl.múky, 80 g mletých vlašských orechov, 2 a ½ ČL prášku do pečiva, ½ ČL sódy bikarbóny, 1 vajce, 40 g kryšt.cukru, 4 PL tekutého medu, 80 ml oleja, 120 ml orechového likéru (alebo Amareta), 200 g jogurtu s orechovou príchuťou (alebo bieleho), 2 PL kryšt.cukru na posypanie, maslo na vymastenie formy
V miske zmiešame múku s orechmi, práškom do pečiva, sódou bikarbónou.
V druhej miske vymiešame vajce s medom, cukrom, olejom, jogurtom, likérom na hladký krém. Postupne pridáme sypkú zmes ku krémovej hmote a vypracujeme cesto. Formu na muffiny vymažeme maslom, naplníme cestom a dáme piecť na 20-25 minút do rúre vyhriatej na 180st.C. Upečené muffiny posypeme kryšt.cukrom, necháme ešte chvíľu vo forme, potom ich vyklopíme na drôtenú mriežku a necháme vychladnúť.