Zavrieť

Porady

Dedenie zo zákona

Zdravim Vas ludia potreboval by som odpoved na otazku ohladom dedenia. Upresnujuca situacia:
1. mozu deti mojho otca z prveho manzelstva si narokovat na byt mojho otca ktory napisal poslednu zavet a byt mi prenechava?
2. Je zavet neak napadnutelna?
Moja mama stale hovori ze podiel si mozu narokovat aj nasi nevlastni bratia ( samozrejme su uz dospeli ) aj ked v zaveti niesu spomenutí.

Dakujem za Vasu poradu moc ju potrebujem
Naposledy upravil Dubo07 : 02.05.14 at 14:28
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    dmc je offline (nepripojený) dmc

    dmc
    pokial zosnuly za zivota spisal zavet musi splnat zakonne kriteria a jednou z nich je ze v zavete musia byt spomenuty NEOPOMENUTELNY dedici - su to deti zosnuleho. Neplnolety neopomenutelny dedic musi zdedit minimalne tolko kolko mu urcuje zakon. - Plnolety - neopomenutelny dedič musi zdedit minimalne polovicu toho co mu priznava zakon. Jedine ze by ich za zivota vydedil.
    Pokial deti vaseho otca platnost zavetu napadnu z dovodu ze v zavete chybaju ako neopomenutelny dedici- tento v tejto casti bude z najvecsou pravdepodobnostou vyhlaseny za neplatny a dedenie bude pokracovat "zo zakona".
    Pokial chcel otec nehnutelnost (byt) zanechat iba Vam tak mal za zivota spisat darovaciu zmluvu z dozivotnym pravom uzivania a nehnutelnost by bola iba vasim vlastnictvom. Takato "darovana" nehnutelnost by sa sidce zapocitavala pri dedeni do Vaseho podielu ale v pripade ze by tato nehnutelnost bola jedinym predmetom dedenia - nikomu by ste ziaden podiel nevyplacali.

    - Takze odpoved skratenie znie - ANO -mozu si narokovat.
    5 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Dubo07 Zavet je spisana este pocas zivota mojho otca ale mama sa boji ze budu dedit aj nasi nevlastni bratia. A preto sa chcem este spytat:
    1. Existuje este iny sposob prevodu bytu na mna okrem darovacej zmluvy? Udajne aj ta je napadnutelna.

    Dakujem Vam za odpovede
    dmc Darovacia zmluva je napadnutelna (jej platnost) tak isto ako kupnopredajna zmluva. Ty pravdepodobne myslis o to ze je moznost ziadat vratenie daru. Dar je mozne ziadat spet za prisne specifikovanych podmienok - konkretne ak sa obdarovaný správa k darcovi alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy.

    Odkazem ta na blizsie studium sem: http://vasobhajca.sk/dar.htm

    Po prestudovani zistis ze pri darovacej zmluve sa nieje coho obavat a ja osobne som ju tiez vyuzil.
    Bednarova J Ano kupnou zmluvou v ktorej napr. potvrdite prevzatie penazi. Darovacia zmluva je napadnutelna len v pripade porušenia dobrych mravov vysokej intenzity voci darcovi.
    MarcoM Ako by si sa vysporiadala s ustanoveniami zákona č. 394/2012 Z.z. ? Máš obmedzenie na hotovostný styk pri fyzických osobách 15.000,- €. Kúpnou zmluvou by som to neriešil. Ako bolo vyššie uvedené darovacia zmluva + v prípade potreby vecné bremeno na dožitie.
    doktor23 Určite by som neodporúčal spísať kúpnu zmluvu, ak sa jedna o bezodplatný prevod. Je to simulovaný právny úkon, ktorý je absolútne neplatný.
      zbaliť

    MarcoM je offline (nepripojený) MarcoM

    MarcoM
    1. Môžu si nárokovať z titulu neopomenuteľného dediča (ak neboli vydedení) Plnoleté deti poručiteľa polovicu dedičského podielu, ktorý by im pripadol zo zákona a maloleté deti poručiteľa celý dedičský podiel, ktorý by im pripadol zo zákona.

    2. Závet sa dá napadnúť rôznymi spôsobmi.

    V prípade ak Váš otec Vaši nevlastných súrodencov v zmysle zákona nevydedil majú nárok na dedičstvo aj keď nie sú v závete spomenutí.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.