Zavrieť

Porady

Poistenie domácnosti, bytu, zodpovednosti??

Zdravím všetkých podaďákov a chcem Vás požiadať o pomoc pri výbere poistenia.
Nie som si moc istý, čo vlastne potrebujem, či poistenie bytu, domácnosti, zodpovednosti, alebo...?

Potrebujem poistiť byt, proti bežným škodám, krádeži, ak by ma sused nadomnou vytopil, ak by som ja vytopil suseda podomnou, nech sú nejako poistené spotrebiče, (doma mám plynový kotol), nie som si ale vôbec istý čo musím mať poistené, čo mám od poisťovne požadovať aby som mal poistené, na akú sumu mám byť poistený, a podobne.

Chcel by som sa poraďiť s akou požiadavkou mám vlastne ísť do poisťovne, a ak máte s nejakou poisťovňou dobré skúsenosti tak aj do akej poisťovne.

Ide o 2i byt, cca 50m2.

Vopred ďakujem za odpoveď
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času
    Ing. Ľubomír Janoška
    Nech poisťujete čokoľvek, vždy si vopred zistite, čo spadá do poistných udalostí a čo je vo výlukách.
    Ak bývate v byte, tak individuálne riešite iba poistenie domácnosti; poistenie stavby/budovy riešite spolu, ako bytovka.
    Poistenie Vašej domácnosti rieši škodu, ktorú spôsobí Vaša domácnosť (napríklad vytopíte suseda), nerieši škodu, ktorá Vám vznikne (keď Vás vytopia - to je problém Vášho horného suseda). Popri škode, ktorú spôsobíte ako domácnosť, môže (ale nemusí) poistenie domácnosti pokrývať aj škodu, ktorú spôsobia členovia domácnosti (klasický prípad - ako chodec spôsobíte dopravnú nehodu)...
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    lujza.j ja mám aj byt ako stavbu aj domácnosť...aj bytovka...
    Katy a R len ťa poopravím - poistenie domácnosti ako také nerieši ani vytopenie suseda!! Musí tam byť aj poistenie zodpovednosti za škodu. A nie každá poisťovňa to má automaticky spolu (v cene) - môže to byť zvlášť _ takže treba na to myslieť!
    Ing. Ľubomír Janoška Máš pravdu, nemusí to byť samozrejmosť. O to viac si treba pozrieť čo je v PU a čo vo výlukách, ako som bol býval povedal oňahdy
      zbaliť

    Braňo je offline (nepripojený) Braňo

    Braňo
    No mám podobný dvojizbový byt (56 m2), takže poradím. Odporúčam, aby spoločenstvo, v ktorom si členom, malo poistené nehnuteľnosť ako celok na trhovú cenu (živel - vietor, blesk a podobne) a Ty aby si mal poistku - vybavenie domácnosti. Osobne odporúčam celkovú poistnú sumu o niečo vyššiu ako si preinvestoval na vybavenie - napr. ak si preinvestoval 400 tisíc, odporúčam 450-500 tisíc, nakoľko poisťovne uplatňujú pri náhrade škody aj amortizáciu nábytku, podláh a podobne, čiže keď Ťa vytopí - preplatia nie ceny, za ktoré uvedené podlahy kúpiš, ale zostatkové ceny podláh.
    A ešte odporúčam v prípade, že bývaš na prízemí a prvom poschodí pripoistiť poškodenie sklenenej výplne okien.
    5 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    martinko123456 čiže ak je poistený bytový dom v spoločenstve a ja čerpám hypoúver na byt v tom bytovom dome nemusím mať znovu poistenú nehnuteľnosť len domácnosť?
    lujza.j a ti ako postačí keby sa niečo stalo?
    martinko123456 no ved práve sa pýtam, či to stačí!!
    lujza.j no to sa musíš zistiť ...pochybujem že ak sa niečo stane, teda že by si mal byť na totalku, či by si si za plnenie niečo kúpil...ak si to myslel tak....?ja mám poistenie aj byt-stavba a domácnosť....a aj barák je poistený....
    misoft @martinko - zdá sa, že si to nepochopil. Poistenie bytového domu - strhne strechu, vytopí pivnice, pretrhne sa lano výťahu - to všetko je (podľa dohodnutých poistných podmienok) potom refundované. Ale z toho ti nezaplatia el.skrat v tvojom byte, vytopenie susedom, vytopenie suseda, výbuch plynu v byte a pod. Preto máš ešte poistku domácnosti - poisťuje všetko čo je vo vnútri tvojich stien....
      zbaliť

    duves je offline (nepripojený) duves

    Niekto duves
    Pre mna je priorita jasna:
    1. Poistenie bytu ako stavby. Dovod: cena bytu (BA) je v rozsahu od 70 tisic eur do 150 tisic. No zariadenie (bytu bežneho smrtelnika) je iba zlomkom trhovej hodnoty takeho bytu.
    2. Poistenie zariadenia bytu (to čo sa zvyčajne berie so sebou, ak sa stahujete, vstavany nabytok tam nepatrí) je aktualne pri zariadeni bytu od 10 tisic eur. Co ja nemam. No skuste naschval vypočítať, či tam mate take veci za taku sumu.

    jelalim je offline (nepripojený) jelalim

    jelalim
    Braňo Pozri príspevok
    No mám podobný dvojizbový byt (56 m2), ....
    kolko platis asi rocne za poistku a kde mas poistene?

    Heeelenocka je offline (nepripojený) Heeelenocka

    Heeelenocka
    Ahoj! Jednoduchá odpoveď. Potrebuješ poistenie domácnosti, teda hnuteľných vecí a ak si prerábal byt, teda ak máš plávajúcu podlahu, vynovenú kúpelňu, kuchyňu, plastové okna, tak si pripoisti stavebné súčasti. Ja to vidím tak na približne 300 000 /+-/ a stavebné súčasti aspoň na 100 000, teda ak nemáš byt úplne v pôvodnom stave. A potom sa to už odvíja aj od toho,čo máš doma napr. elektroniku v nejakej vyššej sume ako bežný limit v poistke. To ti povedia v každej poisťovni.

    Peggynka je offline (nepripojený) Peggynka

    mám svoj svet Peggynka
    Nezabudni sa opýtať na podmienky.Poisťovne napr. požadujú,aby si mal bezpečnostné dvere...pri uzatváraní poistky ťa na to neupozornia,ale pri žiadosti o náhradu za vykradnutie budeš mať problém.Potom ti to ukážu v poistných podmienkach-treba mať čas,naštudovať tieto podmienky.

    dmc je offline (nepripojený) dmc

    dmc
    V skratke: Byt sa moze poistit ako :
    1. STAVBA - kde su poistene vsetky stavebne sucasti bytu - instalacie, rozvody v byte, okna, steny....
    2. DOMACNOST - je to poistenie zariadenia bytu -nabytok, hnutelne veci.
    3.ZODPOVEDNOST - poistenie zodpovednosti za skody sposobene Vami - ak vytopite suseda a podobne.


    Pokial mam dobre info pri poisteni SATVBA ak je poistenie cinzoveho domu ako celok - toto sa vztahuje na Spolocne priestory a nie na rozvody v konkretnom byte.

    Pri poisteni si v jednej poistnej zmluve mozete dojednat vsetky tieto poistky spolu v jedno baliku kedy si na jednotlive poistenia urcite sumu poistenia alebo si mozete niektore vybrat.

    Niesom poistovak ale nedavno som poistoval svoje nehnutelnosti a zaujimal som sa o problematiku:

    Ja osobne mam komplexne balicky - STAVBA+DOMACNOST+ZODPOVEDNOST poistenu na sumu mierne prevysujucu momentalnu trhovu cenu.

    Idealne je skocit do poistovne a pokecat s poistovakom - dat si vypracovat nezavezu ponuku s konkretnym uvedenim sum za poistenie a podmienkami a porovnat viacero poistovni. Vyber poistovne je na kazdom - dobre su referencie od inych ktory uz riesili poistne udalosti pretoze poistovne sa radi pri poistnej udalosti zdrahaju vyplacat plnenia.

    (Az teraz vidim ze povodny dotaz je z roku 2009 --. Tak iba pre info.)

    Poistenie domácnosti, bytu, zodpovednosti??

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.