Zavrieť

Porady

exekucia mimo priestoru sidla firmy

Dobry den poradaci ,, mam pripad ze,

prisiel exekutor exekuovat s.r.o. na sidlo firmy do budovy ktora patri fyzickej osobe a ktora dala pri zapise suhlas o zriadeni sidla firmy.

Problem nastal ,ze v obchodnom registry nema firma NAJOMNU ZMLUVU, ktora by konkretne specifikovala, ktoru cast budovy ma sro prenajatu. Tym padom exekutor tvrdil ,ze ma narok prehladat a odobrat majetok z celej budovy. Aj z inych casti prenajatych inym fyzickym ci pravnickym osobam. A ze po odobrati, mozu realny vlastnici na sude dokazovat, ze odobraty majetok je ich a nie exekuovanej firmy.

Podla mojich zisteni, najomna zmluva tohto typu nemusi byt ulozena zbierke listin. Cize:



po predlozeni najomnej zmluvy, ktora presne specifikuje priestor prenajaty srocke , exekutor ma pravo pohybovat sa a odoberat veci len z tohto priestoru ?

Co ak exekutor zobral veci, ktore boli mimo prenajatej casti , a to zo sukromneho bytu ,ktory zhodou okolnosti je v tej istej budove ?


Nerozumiem potom ako je mozne ,ze v budovach, kde maju virtualne sidla mnohe firmy, nemoze prist exekutor a vyrabovat celu budovu, ked vlastnik budovy dal len suhlas na vytvorenie sidla firmy a neuzatvoril najomnu zmluvu ?




Dakujem
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Bednarova J je offline (nepripojený) Bednarova J

    Bednarova J
    Asi by som tvrdila, ze ide o nezákonný zásah do práv vlastnika zo strany verejného činiteľa - exekutora, pretože obchodny zakonnik pozna aj termin udelenie suhlasu na zriadenie sidla, bez realneho prenajatia priestorov. Zaroven exekutor ma pravo ziadat o sucinnost aj fyzicke a pravnicke osoby teda aj vlastnika budovy o presnu specifikaciu priestorov, ktore dlznik uziva. Tento je podla zakona povinny mu odpovedat. Teda ak by exekutor zhabal aj majetok inych osob a tie by museli dat vylucovaciu zalobu, sam by svojim konanim sposobil, ze nedostatocne zistil skutkovy stav a teda zasiahol do prava druhych osob.
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    misoft Nebudem do toho vŕtať, ale môj postup by bol - nepustiť exekútora do priestorov, ktoré majú prenajaté iné firmy (nesúvisia s exekúciou), nevpustiť do súkromného bytu (jedine so súdnym príkazom) a ak by nasilu vnikol, podanie žaloby na exekútora pre porušenie Ústavy SR - čl.12/4, čl.21.
    Bednarova J on to poverenie ma - od sudu hned pri zacati exekucie a ma pravo zavolat kluciara
    misoft ...vykonať exekúciu u povinného, ale nie sa hrabať a vykonávať domovú prehliadku u osoby, ktorá v tom nie je zainteresovaná - na toto už od súdu nemá poverenie.....
    Lebo to by bolo podobné, ako keby jeden obyvateľ v bytovom dome mal exekúciu a exekútor by vstúpil do všetkých bytov, pretože on má tiež podiel na spoločných priestoroch - veď má od súdu lajstro....
    Nie, nie - moja milá - ústava vraví jasne - ak niekto má obydlie, byt je jeho (i keby to bol nájomný) - a súd MUSÍ presne určiť, kde a kam vstúpiť ....inak by si kde aký otkundes mohol vstupovať beztrestne kde by sa mu zachcelo.
    Bednarova J ale ved jasnee!!! vsak to pisem hore.....
      zbaliť
    goosesk ano samozrejme... Otazka skor znie ,ze ci ma exekutor vobec pravo siahnut na veci v budove, ktora nepatri s.r.o a ma len suhlas o umiestneni sidla firmy. bud s najomnou zmluvou ,ktora presne specifikuje, ktore priestory su v prenajme, alebo bez najomnej zmluvy. cisto len so suhlasom umiestnenia sidla firmy.
    draik Práve preto bola zavedená excindačná žaloba. Inak by prakticky nebola šanca postihnúť hnuteľný majetok dlžníka (aj bežné veci sa často nespisujú, keďže sú s tým spojené náklady a neistý výnos).

    exekucia mimo priestoru sidla firmy

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.