Zavrieť

Porady

čo v prípade dedičstva

Ahojte, chcem poprosiť o radu. Bývam s otcom v byte kt. patrí otcovi aj mame(rozviedli sa) mama býva inde. Mama sa ide teraz vydávať, jej priateľ má 2 deti(je tiež rozvedený).
čo v prípade že by došlo k dedičskému konaniu čo sa týka nášho bytu? mali by nárok z maminej polovice aj moji kvázi "nevlastný súrodenci"? jedná sa o majetok nadobudnutý pred svadbou ako sa to v takýchto prípadoch rieši ?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    dmc je offline (nepripojený) dmc

    dmc
    Pokial by sa dedila mamina polovica bytu tak zo zakona v 1 skupine dedia manzel a deti (vlastne). Kedze majetok je nadobudnuty pred druhym manzelstvom (aspon tak som to pochopil) a s prvym manzelom je majetkovo -vysporiadana tak by si dedil ty ako syn a pripadne dalsi potomok tvojej mamy (ak by sa jej narodil alebo ak by existoval) a novy manzel. Nevlastny surodenec (vyzeneny) v prvej skupine nededia. Avsak - tvoja mama za zivota moze nakladat so svojim majetkom podla svojej lubovole a svoj podiel moze aj predat (otec ako spoluvlastnik ma pedkupne pravo) a v zavete moze byt odkazat komukolvek (pri dodzani pravidiel o neopomenutelnom dedicovi)

    --dufam ze som ta velmi nezamotal
    Naposledy upravil dmc : 03.06.14 at 04:51
    7 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    martinkoll ja som z toho zamotaný už dosť aj tak :-) byt bol nadobudnutý počas 1. manželstva a je v spoločnom vlastnícte obidvoch mojich vlastných rodičov. v podstate s prvým manželom (otcom) vysporiadaná nieje pretože ja s otcom žijem v byte ktorý je v spoločnom vlastníctve mojej mamy a otca ale ona tam nežije. ale v podstate si mi odpovedal, čiže v krajnom prípade sa mi tam nemôže nejaký čurák nasťahovať a dožadovať sa vyplatenia...?
    Peggynka Vysporiadať čím skôr (vyplatiť mamu).V prípade smrti mamy,by dedil jej nový manžel jej časť s tebou.
    martinkoll aj ked mama nadobudla majetok este pocas prveho manzelstva ? vyplatit nieje z čoho
    Peggynka Áno aj,keby sa nevydala,tak by nemal partner nárok.Však popros mamu,nech svoju polovicu prepíše na teba,či? Prípadne sa s ňou dohodni,že jej budeš splácať mesačne.Ona má v podstate nárok aj na nájom,že užívate jej čiastku.
    martinkoll áno tak isto keďže jej je polovica bytu, tak má aj určité povinnosti ako splácať splátku za plastové okná a zateplenie baráku atď...ale to je jedno...tak to mám v pláne aby to napísala na mňa, nejde mi o prachy nejdem to predávať len tam žijem a nechcem o pár rokov riešit nejaké motanice a ešte niekoho vyplácať keby došlo k najhoršiemu. splácať jej nikto nebude nič to môžem rovno zobrať hypo a kúpiť niečo iné hento by sa predalo a z toho by sa to jedine vyplatilo.
    martinkoll Nevedela by si mi poradiť odkiaľ to máš ? či je na tieto veci aj nejaký zákon ? ja som googlil ale nič konkrétne čo by sa hodilo na takýto prípad som nenašiel...alebo treba sa obrátiť na právnika ?
    Peggynka Tu môžeš študovať:
    https://www.google.sk/?gws_rd=cr&ei=...n%C3%ADka+bytu
    V podstate je to jednoduché,len to treba riešiť.Byt predajte (mama musí súhlasiť),mamu vyplaťte a riešte si nové bývanie.Možno mama vyplatí otca...
      zbaliť

    Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

    Mária27
    Mama to tiež asi len tak neprepíše na teba, ona tiež nemá isté, že nebude niekedy potrebovať bývanie (napr. po rozvode).
    Ak by chcela, mohla by v prospech teba napísať závet, jej manžel by potom nededil.

    Zo zákona by však dedil - je to v občianskom zákonníku:

    § 473
    (1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.

    čo v prípade dedičstva

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.