Zavrieť

Porady

Leasing - ukončenie a znovu uzatvorenie.

Firma mala obstaraný majetok formou finančného leasingu. Neplatila však splátky načas a preto spoločnosť leasing predčasne ukončila, ale zároveň uzatvorila nové zmluvy na majetok s tým, že obstarávacia cena je nesplatený zostatok leasingu, len splátky sú nižšie s dobou zasa na 36 mesiacov. Ako postupovať v účtovníctve. Treba majetok vyradiť a znova zaradiť na základe nových zmlúv. Čo s odpismi, budú daňovo uznané? Alebo len pokračovať v odpisovaní ďalej?
Faktúry za predaj a následne faktúru za kúpu predmetu majetku neboli. Bola iba vyhotovená nová zmluva, kde obstarávacou cenou je nesplatená časť leasingu (v rámci nej aj pokuty a penále, ktoré boli vyčíslené).
Naposledy upravil slavienka : 04.08.14 at 06:16
Simona Privat prosim definujte ako to bolo dokladovo, aj prebehli faktúry za predaj a následnú kúpu, je len dodatok k pôvodnej zmluve ohladne splatkoveho resp. zmeny zmluvy, totiz nazov nesplateny zostatok leasingu nie je uplne zrejme o ktoru sumu sa jedna (kapital, uroky, poplatky atd.)? Dik
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času
    účtovník, poradca. Simona Privat
    V tom pripade ide dla mna (a skusenostízo strany leasingovky) iba o zmenu splátkového kalendára ale nie o zmenu nadobúdacej ceny; pokracujete teda v odpisovaní podľa §26 (uvediem nižšie). Avšak pozor aj na ostatné súčasti leasingu ako je akontácia a správne priradenie predkontácie ako aj daňových aspektov pre tie pokuty a penále ako i na dobu na celkoveho trvania leasingu. Možno by bolo dobré pozrieť sa na celú zmluvu ako celok, ak potrebujte napíšte mi do súkromnej pošty parametre pôvodnej zmluvy a novej zmluvy (resp. splátkové kalendáre). Ono samotná zmena zmluvy takýmto spôsobom nie je práve najšťastnejšia. V princípe Vám kapitalizovali úroky, poplatky atd. ale bez riadneho ukončenia pôvodnej zmluvy (ak teda niečo také nie je), Vy však nekupujete majetok vo vyššej hodnote, ale dohodli ste sa na zmene spôsobu splácania, pričom treba zachovať jednotlivé časti (majetok, záväzky, odpisy, ostatné náklady, pokuty) a ich akruálnosť)

    §26 ZdP
    (8) Hmotný majetok prenajatý formou finančného prenájmu okrem pozemkov odpíše nájomca počas doby trvania prenájmu do výšky 100 % hodnoty istiny podľa osobitného predpisu1) zvýšenej o náklady súvisiace s obstaraním predmetu finančného prenájmu vynaložené nájomcom do doby zaradenia tohto majetku do užívania. Pri postúpení nájomnej zmluvy sa odstupné zaplatené nad rámec celkovej sumy dohodnutých platieb odpisuje ako súčasť vstupnej ceny rovnomerne počas zostávajúcej doby trvania nájomnej zmluvy. V prípade predĺženia alebo skrátenia dohodnutej doby finančného prenájmu sa už uplatnené odpisy spätne neupravujú a zvyšná časť odpisovanej hodnoty sa rozpočítava rovnomerne až do novej dohodnutej doby ukončenia finančného prenájmu. Pri určení spôsobu odpisovania sa nepoužijú ustanovenia § 27 a 28, ale výška odpisu sa určí rovnomerne pomernou časťou pripadajúcou na každý kalendárny mesiac doby prenájmu.

    Ked to stihnem poslem Vam kontrolnu excel tabulku, na pomoc pri kontrole spravneho uctovania v jednotlivych obdobiach.
    Naposledy upravil Simona Privat : 06.08.14 at 21:54

    Leasing - ukončenie a znovu uzatvorenie.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.