Zavrieť

Porady

Ako vykonať opravu účtovania majetku za rok 2014 po daňovej kontrole?

Aj s vašou pomocou som obhájil aspoň čiastočne technické zhodnotenie a časť bola označená ako oprava. Teraz ale neviem čo s tým, to bola kontrola na dph nie na daň z príjmu. Či môžem opraviť účtovanie do roku 2014 a za rok 2013 podať dodatočné DP k dani z príjmu PO. Akurát to zvýši stratu asi 20 tis eur.
(A prosím vás, neondejte ma za to, že sa zas pýtam.)
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    a_je_to je offline (nepripojený) a_je_to

    a_je_to
    Áno, opravíš to v 2014 - znížiš odpisy /mínus 429/ zo zrušeného TZ a obst. cenu TZ /mínus 02 a mínus 08/ a zaúčtuješ celú obst. cenu na 429. Následne podáš DDP bez účtovných výkazov a poznámok o prírastok sumy 429 a náväznú daň.

    Adiks je offline (nepripojený) Adiks

    účtovník Adiks
    Podľa § 59 ods.14 Postupov účtovania v PÚ vo väzbe na § 26 ods.3 zákona o účtovníctve si možno môžeš znížiť odpisy ako mínus 551 a nemusíš podať dodatočné DP. S ohľadom na horeuvedené paragrafy sa totiž nejedná o opravu chýb minulých účtovných období. Prosím niekoho, aby potvrdil alebo vyvrátil môj názor.
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    a_je_to Príspevok má dve kontroverzné vlastnosti. Ako prvá - ide o dosť nenáležitú aplikáciu ustanovenia § 59/14 postupov. Lebo tá sa hodí na prípady, keď došlo k vymenovaným zásahom v účtovníctve subjektu a posudzujú sa akruálne dopady na základ dane. Ale rozhodne sa nehodí na posúdenie nášho prípadu, lebo nejde o žiadny prípad podľa citovaných paragrafov. Jednak ide o nález kontroly a obojstranné uznanie, že metodická chyba v minulom období vznikla, aj keď bez krátenia dane a v prospech subjektu. Otázkou je len, či chybu možno opraviť navrhnutým spôsobom. Tiež ... § 59/14 by sčasti dokázal vyviniť zložku chyby, týkajúcu sa účtovania majetku, ale nie neúčtovania nákladov bežného roka. Ustanovenie sa nehodí na obhajobu tvrdenia, že niečo nie je a zároveň návod, ako to opraviť v bežnom období. Ani na posúdenie niečoho, čo má byť, ale toho, čo už v účtovníctve bolo aj je. Neboli rozdiely zo zmeny hodnoty, neboli opravné položky, nebola úprava doby, ani spôsobu opotrebenia. Bol iba omyl v posúdení nákladu – oprava, verzus TZ. Ak by aplikácia § 59/14 bola zodpovedajúca, tak výsledkom by malo byť, že nič opravovať netreba, lebo vymenované prípady sa uznávajú. Nie že sa niečo má opraviť v bežnom období. Ako druhá – je rovnocenná alternatíva pre tento prípad – že oprava chyby sa zaúčtuje /nie v zmysle § 17/15, ako som povrdil ja/, ale v zmysle § 17/29, teda v bežnom období. Zadávateľ sa však pýtal, či môže opraviť v 2014 a podať DDP za 2013, tak som mu potvrdil, že môže, bez uvedenia ďalšej opačnej alternatívy. Ďalšie kritériá pre výber vhodnosti z oboch alternatív nemáme. Lebo ak napr. ide o s.r.o. a mal 2013 v strate a 2014 nebude výrazne lepší, tak sa mu viac hodí za 2013 prehĺbiť stratu, ako v 2014 nedosiahnuť náležitý výsledok a platiť licenciu. Prípadne naopak, ak je výsledok príliš dobrý ... ale to sú už úvahy nad rámec otázky.
    Adiks Súhlasím s napísaným, môj príspevok bol trochu špekulatívny, predsa len iný prípad je, ak nastane zmena odpisov v dôsledku toho, že si interne upravím odpisový plán na základe posúdenia napr. zvýšeného opotrebenia majetku v dôsledku zvýšenej intenzity jeho používania, iný prípad je ak sa pomýlim a zaúčtujem nesprávnu výšku odpisov a do tretice iný prípad je, ak zmena odpisov je vynútená na základe záverov daňovej kontroly. S čím s tebou nesúhlasím je apriórne použitie účtu 429 v tvojom príspevku, zadávateľ predsa nikde nešpecifikoval, že sa jedná o významnú čiastku, v prípade nevýznamnej čiastky mu nič nebráni použiť účet 551.
    a_je_to Ja som významnosť čiastky špecifikoval s intuitívnym odhadom a vysokou pravdepodobnosťou nad 1700 Eur. Lebo inak by asi neúčtoval o TZ. Tam sa už očakáva pri menšej firme aj významnosť. Zdôrazňujem, nejde len o odpisy 551, ktoré uvádzaš, ale o účtovanie nákladov na opravu 511, 518, namiesto TZ. Čo sa mi zdá zase v tvojom odhade podhodnotené. Odpisy 551 majú k tejto položke na opravu práve iba znižujúci význam a pri dobe odpisovania 20 rokov môžu byť ozaj o to menej významné. Ale áno, všetko ostatné sú už iba dohadné špekulácie, jasné.
      zbaliť

    Ako vykonať opravu účtovania majetku za rok 2014 po daňovej kontrole?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.