Zavrieť

Porady

Odpis pohľadávky

Dobrý deň

Mohol by mi prosím niekto pomôcť s touto situáciou?

26.10.2012 spoločnosť na základe zmluvy o postúpení pohľadávky podľa §524 Občianskeho zákonníka prevzala od banky pohľadávku.
Banka mala pohľadávku na základe Zmluvy o účelovom úvere a k 19.10.2012 výška pohľadávky bola 573917,70€, z toho istina bola 287735,58€, úroky boli 183483,58€ a úroky z omeškania boli 102698,54€.
Spoločnosť za postúpenie tejto pohľadávky zaplatila banke 30000,-€.

13.2.2014 nadobudlo právoplatnosť rozhodnutie súdu, ktorý zrušil konkurz dlžníka pre nedostatok majetku. Daná pohľadávka bola v konkurze riadne prihlásená ešte bankou a ostala tak neuspokojená. 13.2.2014 bol dlžník aj ex offo vymazaný z obchodného registra.

Ako má postupovať spoločnosť, ktorá má v súčasnosti evidovanú pohľadávku vo výške 30000,-€. Evidovaná je na účte 315.
Aká výška nákladov na odpis pohľadávky bude daňovo uznaná???

Ďakujem za odpoveď.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    skovco je offline (nepripojený) skovco

    skovco
    Pohladavku evidujes v hodnote 30 000 EUR teda odpisujes 30 000 EUR a danovo uplatnis naklad 30 000 EUR, uplatnis paragraf 19 zakona o dani z prijmov 2) pismeno H:

    h) výdavok (náklad) do výšky odpisu menovitej hodnoty pohľadávky1) alebo jej neuhradenej časti vrátane úrokov z omeškania a poplatkov z omeškania a iných platieb, ktoré zvyšujú pohľadávku z dôvodu oneskorenej úhrady (ďalej len "príslušenstvo"), ak je toto príslušenstvo zahrnuté do základu dane podľa § 17 ods. 19, alebo výdavok do výšky odpisu obstarávacej ceny pohľadávky nadobudnutej postúpením, alebo neuhradenej časti u daňovníka zisťujúceho základ dane podľa § 17 ods. 1 písm. b) (podvojne ucto) a c), alebo u daňovníka, ktorý účtoval v sústave podvojného účtovníctva a zmenil spôsob účtovania na účtovanie v sústave jednoduchého účtovníctva pri pohľadávkach už zahrnutých do príjmov v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach, v ktorých účtoval v sústave podvojného účtovníctva, ak

    1. súd zamietol návrh na vyhlásenie konkurzu pre nedostatok majetku alebo zastavil konkurzné konanie pre nedostatok majetku, alebo zrušil konkurz z dôvodu, že majetok dlžníka nepostačuje na úhradu výdavkov a odmenu správcu konkurznej podstaty, alebo zrušil konkurz z dôvodu, že majetok úpadcu nepostačuje ani na úhradu pohľadávok proti podstate, a to aj u daňovníka, ktorý neprihlásil pohľadávku, ale sa preukáže uznesením súdu o zrušení konkurzu z dôvodu, že majetok dlžníka nepostačuje na úhradu výdavkov a odmenu správcu konkurznej podstaty, alebo uznesením súdu, že majetok úpadcu nepostačuje ani na úhradu pohľadávok proti podstate,
    Naposledy upravil skovco : 17.10.14 at 05:52
    jade9 Ďakujem. Chápem správne, že ju odpíšem dátumom, kedy nadobudlo právoplatnosť rozhodnutie súdu?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.