Zavrieť

Porady

odpisy podla IFRS

Pri majetku odpisovanom podla IFRS zostala v minulom účtovnom období zvyšková hodnota. Je mozné v tomto roku prehodnotit /znízit/ zvyškovú hodnotu ked sa MAJ dalej vyuzíva a rozdiel este v tomto roku doodpisovat ? Danovo je uz odpísaný. Ak áno, bude treba prehodnotit aj minulé obdobie z titulu dodatočného dan.priznania ?

K otázke ešte doplním: Pri zaradení MAJ bola stanovená zvyšková hodnota /predpokl.- výnos / Odpisová základna bola doodpisovaná v 10/2013. November a december uz teda odpisy neboli. Mozeme aj tak v r.2014 prehodnotit zvyškovú hodnotu?
Naposledy upravil Sonul : 27.10.14 at 19:42
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    skovco je offline (nepripojený) skovco

    skovco
    logo
    Baker Tilly Slovakia Audit s.r.o.
    Nie vsetkemu v tej otazke rozumiem a neviem si predstavit dovod takeho konania ale asi viem odpoved.

    Ak spravne rozumiem tak ti v uctovnictve zostava zostatkova hodnota majetku, ktora by sa mala este nejaky ten rok odpisovat. Ty ale chces majetok doodpisovat v buducom roku. Tiez pises ze majetok sa este pouziva, preto nevidim dovod na "doodpisovanie". Tiez nevidim najmensi dovod na dodatocne danove priznanie.

    K tomu IFRS, ak potrebujes zmenit dobu odpisovania majetku, tak mozes. povazuje sa to za zmenu odhadu, nie zmenu uctovnej metody. Zmena uctovnej metody je v IFRS komplikovanejsia zalezitost. Pozri blizsie IAS 8, hovori sa tam o zmene odhadov aj zmene uctovnych zasad. V tomto pripada ide o prehodnotenie zostatkovej doby zivotnosti majetku - kedze je to zmena odhadu, tak ti to ovplyvni len bududce obdobia, minule obdobia nechas tak. Takze v tvojom pripade zostatkovu hodnotu majetku rozpocitas na novy odhadovany pocet rokov pouzivania (napriklad aj na jeden rok - ale ta nova odhadovana doba uzivania by mala byt realna). A samozrejme tuto zmenu v odhade by si mal popisat v poznamkach.

    martinez je offline (nepripojený) martinez

    martinez
    Zvyskova hodnota a zostatkova hodnota su rozdiel... zvyskova hodnota je definovana v IAS16 a je podla mojho nazoru velmi dolezita uctovna kategoria, ktora v nasom uctovnictve chyba (sudruhovia na MFSR ju nezapracovali do zakona).... kazdy dlhodoby majetok, ktoreho hodnota po skonceni jeho vyuzivania tvori este vyznamny podiel jeho obstaravacej ceny, by sa nemal uctovne odpisat do nuly, ale do zvyskovej hodnoty, ktora predstavuje jeho pomyselnu hodnotu na konci jeho vyuzivania... napriklad sa do firmy kupi nove auto, ktore sa o 4 roky preda, potom nemozeme v momente predaja auta po 4 rokoch evidovat uctovne odpisane auto na suvahe v netto uctovnej hodnote nula, ked ho obratom predame za 10 tis.EUR (je to porusenie verneho a pravdiveho obrazu uctovnictva)... rovnako poznaju zvyskovu hodnotu aj US GAAPy. Zvyskova hodnota by mala byt definovana vo vnutropodnikovom predpise (napriklad percentom z obstaravacej ceny), avsak v pripade vyznamnej odchylky je mozne ju prehodnotit a suhlasim so skovco

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.