Zavrieť

Porady

Koncesovaný elektrikár - kto je to?

Kupili sme elektrický sporák a potrebujeme ho zapojiť. V návode je napísané, že pripojiť ho môže len koncesovaný elektrikár.

1. Čo presne to znamená?

2. Čo musí taký elektrikár mať ?

3. Ako ho viem skontrolovať, či je koncesovaný?



Byt je starší a chceli by sme si dat urobiť aj revíznu správu a pravdepodobne bude potrebné aj pripjiť do bytu 3 fázy.

4. Vie to ten koncesovaný elektrikár urobiť?
11 komentárov     zbaliť
kopretinka nie že vie,ale on jediný to môže.
Tweety Tai, doma mám jedného.
kopretinka máš to z prvej ruky
Tweety no vieš aj o tom, že šuster chodí bosý?
kopretinka heh,teda vy doma svietite petrolejkami?
Ferdosondo najhoršie by bolo ak by bol Tweety gynekológ
Tweety prečo? Apropó, nie som muž.
Ferdosondo Ááha, tak som sa sekol U Teba by bol zas problém ak by si robila v salóne krásy, v duchu toho hesla...
taiko jaaaj tweety, ale ja to potrebujem v BB. Jedine zeby vycestoval
Tweety myslela som, že u nás v Ke
kopretinka veď nech vycestuje,zákazník zaplatí aj cestovné
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Tweety je offline (nepripojený) Tweety

    Tweety
    KOncesovaný znamená, že má koncesiu, teda povolenie na vykonávanie týchto prác. Napr na to, aby mohol urobiť revíziu a vyhotoviť revíznu správu musí mať zvlášť okrúhlu pečiatku a povolenie.
    Musí mať odbornú spôsobilosť.
    canbo Pečiatka nenahradzuje revíziu a ani nie je potrebná. K vykonávaniu revízii je potrebná viazaná živnosť a osvedčenie /oprávnenie na výkon ....

    canbo je offline (nepripojený) canbo

    canbo
    Pripojenie spotrebiča je jednoduché ak z neho strčí kábel z vidlicou. Ak nieje vidlica nastavajú problémy . (nedávno preberané aj tu na porade..) Pripojovacie štítky nie sú z nášho "vesmíru" a popis v návode a uistenie predajcu že je to na 220V ( varná doska 7,4kW a rúra na pečenie 4,7 kW spolu 12,1kW) hovorí za všetko.
    Pred kúpou je potrebné poradiť sa z elektrikárom , hlavne skúseným. A či s certifikátom, alebo s koncesiou,s pečiatkou či bez , až po jeho posúdení a odporúčaniach rozhodnúť sa pre kúpu. Niektorých odradia prerábky ,alebo zmena merania a istenia , iný to "risknú" a potom nastáva kolotoč .....

    Ak sa chcete ochrániť prípadným ťahaniciam v záruka , je dobré mať revíziu od zapojenej zásuvky ,alebo vypínača s platnosťou v dobe zapájania spotrebiča a potvrdenie od toho kto vám spotrebič pripojil a odskúšal.

    Potvrdenie:
    Pre poisťovňu iba ak vyhorí jadro, ale pri reklamácii v záručnej dobe vedia oddiaľovať opravu výhovorkami typu "nebolo to správne pripojené"...blabla a potom pýtajú potvrdenia až po revíznu správu.
    Naposledy upravil canbo : 07.11.14 at 14:52 Dôvod: doplnenie
    taiko velmi pekne dakujem za radu. U nas to presne nastalo. Nuz a dopada to tak, ze brat ide sporak vratit .
    Trosku som ale cakal, ze laik bude predajcom na pripadne nalezitosti upozorneny pri kupe samotnym predajcom.
    taiko a este otazocka. to potvrdenie o pripojeni a odskusani mui mat nejake konkretne nalezitosti? (napr. kvoli poistovni)

    vicktor je offline (nepripojený) vicktor

    ja si myslim, ze normalny clovek (moja manzelka nie celkom suhlasi) ...viac vicktor
    Tak kto to teda je?
    Ako ho spoznat?
    Vzdy ked zavolate elektrikara, vodo/plynoinstalatera tak sa musi preukazat vyucnym listom a zivnostenskym opravnenim a koncesiou?

    30.7.
    Pripravil som si otazku/otazky, ale pred odoslanim som surfoval, takze moj “topic” bude mat aj riesenie (snad spravne), mozno pomoze aj niekomu inemu. Dalsich pobavi, zvysok rozhorci...?
    V RD mame sporak zapojeny na 3 fazy a sklokeramicku varnu dosku pripojenu na sporak (origo suprava) na samostatnom istici 3x16.
    K 3 fazam existuju 5 ale aj 4 zilove kable, nam elektrikar pred rokom 2000 natiahol 4 zilove, nazdavam sa ze 3 zive a jeden “kombinovany” N+PE.
    Varna doska zacina mat svoje muchy, po skusenostiach s opravou chladnicky a pracky uz opravovat nebudeme, ale chcem kupit toto: http://www.gorenje.sk/vyrobky/domace...-platne/468659 (rovnaka znacka ako mame teraz, zial existujuca elegantna prepojka sporak-platna sa neda pouzit).
    Na stranke dole je odkaz na na Manual na pripojenie, ale tam na strane 19 je velmi jednoduchy nakres - namiesto 3 faz su pripojene len 2 (z 5 ziloveho kabla jedna faza vynechana?), pripadne pripojit len jednu fazu 230V (?!).
    Elektrinu 1x230V nemam problem pochopit, dorobil som si nejake rozvody na zasuvky aj osvetlenie na povalu, terasu aj do zahradneho domceka, ale moze fungovat 7 kW spotrebic urceny pre 400V na jednej faze???
    Bojim sa to zle pripojit, zavolam elektrikara, ale zatial vyuzivam cas a rad by som tomu porozumel ako to funguje, tak prosim o rozumy.
    Dakujem
    (Este som to vcera neodoslal)

    31.7.
    Na diskuse.elektrika.cz som sa cosi dozvedel:
    Varna doska je rozdelena na dve polovice, preto stacia 2 fazy, (moj pridavok – takze na poradi nezalezi). Sporaku staci jedna faza, ale neodporuca sa pouzit tu usetrenu, lepsie zapojit samostatne – kvoli samostatnemu N a PE.
    Taka jednoducha vec (preto aj taka jednoducha schema v navode), a vyrobca prikazuje zapojenie certifikovanym elektrikarom.
    Kto nema 3 (2) fazy, pripoji iba jednu, ale dva kontakty na doske musi premostit. V doske je elektronika, ktora strazi mozne pretazenie a keby kucharka zapla vsetko na max, riadiaca jednotka uberie a bude striedavo vypinat a zapinat podla seba.


    Este prikladam zaujimavu diskusiu co vselico sa pri tomto moze prihodit a ze aj odbornici s certifikatom maju rozne nazory, pristupy, aj problemy: http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,8006.0.html

    P.S. neviete zohnat certifikovaneho elektrikara? Dohoda ista.
    Naposledy upravil vicktor : 31.07.15 at 13:42
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    canbo Neviem, snáď iba čítať,ale vaša odpoveď je tak "trochu" zvádzajúca.

    CIT.:Kto nema 3 (2) fazy, pripoji iba jednu, ale dva kontakty na doske musi premostit. V doske je elektronika, ktora strazi mozne pretazenie a keby kucharka zapla vsetko na max, riadiaca jednotka uberie a bude striedavo vypinat a zapinat podla seba.

    Určite sú aj také,ale nie vami uvádzaná GO... 468659 . Stoja radovo 5 x viac, a max prúdové zaťaženie sa musí nastaviť, aby "doska vedela " kedy má dosť.( takto je riešené v SI....NS)
    A na diskuse.elekrtika ,kde sa rieši zle zapojenie od iného výrobcu,kde sú uvádzané v tabuľkách aj hodnoty istenia, a prierezy káblov pre to ktoré zapojenie. Tam riešená doska zapojená na jednú fázu - poistka 32A.
    vicktor Dakujem za reakciu. Ja sice uvadzam Gorenje 468659, ale preto, ze to pise vyrobca. Tak snad je to pravda. Suhlasim s vasim dodatkom ze je potrebne zvazit spravne istenie, to som zanedbal...
    Na druhej strane kamarat v byte ma iba 220V, preto hladal a kupil varnu dosku so standardnou snurou do zasuvky (co ten "moj" vyrobok nema).
    Kedze polemizujete iba o jednofazovom pripojeni, nazdavam sa ze s tym dvojfazovym suhlasite? t.j. jednu fazu vynechat a zlto-zeleny vodic dat na N+PE?
    canbo Pre napojenie je potrebné rozdeliť TN-C ( rozdelenie PEN na PE a N) vo vypínači nie až v spotrebiči. odtiaľ min. predpísaným gumeným káblom káblom ( 18A).
      zbaliť

    Ferdosondo je offline (nepripojený) Ferdosondo

    Ferdosondo
    Každý elektrikár, ktorý má vyhlášku 508/2009 by mal vedieť a aj mať oprávnenie namontovať elektrický šporák.
    v Tvojom prípade to však nie je také jednoduché. Tu sa nejedná len o pripojenie sporáka. Do bytu treba priviesť tri fázy. Nie vždy je to možné ! To si si mal overiť pred kúpou sporáka. Okrem toho si budeš musieť dať nakresliť projekt. ZSE, alebo ku komu patríš podľa kraja Ti ho musia schváliť, potom vymeniť elektromer za trojfázový. Naťahať káble do bytu, prerobiť poistkovú skrinku v byte, potiahnuť káble k sporáku + s tým veci súvisiace a vysekanie drážky pre kábel, omietnutie, maľovanie. Spracovanie revíznej správy. A až potom nasleduje samotné pripojenie trojfázového sporáka.
    Stojí Ti to za to?
    6 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    taiko no to hej, to som mal urobit ale neurobil . Ono nie je problem to urobit ak sa to da, len to chcem mat poriadne, tak preto som sa na toho elektrikara pytal. Nuz a ci mi to zato stoji? nuz inu moznost asi nemam, kedze v byte nie nie je plyn
    bjuty smis máš ...prečo si nekúpiš šporhelt na 220 V ???
    taiko nejde ani tak moc o volty, ale o vykon na jednu fazu
    canbo Vyhlášku 508/2009 , má aj kurič , zvárač ,aj elektrikár iba zo skončenou školou , až s §22 uvádzanej vyhlášky môže samostatne vykonávať činnosť na elektrickom zariadení.
    Ferdosondo Dík za doplnenie.
    Ferdosondo A keď máš 24, tak im to dať celé prerobiť
      zbaliť

    felix1 je offline (nepripojený) felix1

    ja felix1
    Ak chces mat 100% pravnu a odbornu istotu vyhladaj servis z ponuky vyrobcu ( najcastejsie sa uvdza v lokalnom navode vyrobcu). Zivnostensky list je len jedna z podmienok odbornosti. Ak ma zivnostnik ,,univerzalne,, opravnenie na opravu aut das si pravit u neho nove auto ( MERCEDES aj DACIA ) v zaruke ?

    Koncesovaný elektrikár - kto je to?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.