Zavrieť

Porady

Možem mať niekto 2 poistovne?

Dobrý den mal by som taký problém ohladom priatelky a dúfam že mi tu odbornici alebo skúsený ludia pomožu.Priatelka bola pred pár mesiacmi pracovať ako opatrovatelka v rakusku agentura jej slubila že ked sa vráti s turnusu vybavia jej živnosť atd. áno všetko to aj vybavli, ale ona na tom turnuse bola len par dni lebo sa jej stal uráz,Viac sa už nevratila ani nepokračovala ako opatrovatelka ale teraz asi po mesiacoch jej prišlo platit z rakuskej poistovne 787 eur. A ja sa Vás pýtam začo? ked ona si plaťi poistku na slovensku mesačne 56 eur. nevieme čo máme robiť zakým ist bývame už pár mesiacov v rakúsku. Velmi pekne dakujem ak dostanm odpoved čo najskor ako sa len dá.PEKNý den.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    xeva je offline (nepripojený) xeva

    xeva
    Ak sa jej úraz stal na turnuse, mala ho do 5 dní oznámiť na AUVA ako pracovný úraz. Poistená je v SVA od prvého dňa rakúskej živnosti, deje sa to automaticky na základe oznámenia živnostenskému úradu, ktorý informuje aj WKO a FA . Dve zdravotné poistenia nemôže mať, ani dobrovoľné s povinným, neplatí iba pre dôchodkové. Slovenskej zdravotnej poisťovni treba skutočnosť nového poistenia oznámiť do 8 dní, resp. čo najskôr. SP netreba kontaktovať. Mnohé opatrovateľky to nerobia, pretože sa obávajú že do doby obdržania 106-tky nebudú nikde poistené, toto obdobie sa rieši iným E-formulárom. Hneď po obdržaní vyrozumenia o povinnom poistení je dobre do 4 týždňov prihlásiť sa na tzv. pripoistenie - platí vtedy od prvého dňa živnosti, ak neskôr od prvého dňa nasl.mesiaca po prihlásení a opatrovateľka má nárok od 4.dňa na PN, v prípade úrazu od prvého dňa čo je 28,40 na deň, od 42. dňa aj na výpomoc, čo dávku podstatne zvýši. Nárokovať plnenie sa dá ale až po polroku platenia pripoistenia. Poistné treba zaplatiť / vo výške podľa toho ako sa rozhodnete - uvádzam možnosť v závere príspevku/, vtedy priateľka dostane aspoň spomínanú výpomoc od 42.dňa ak sa predpokladá dlhšia PN. V každom prípade treba PN hlásiť na SVA - lehota je 7 dní a potom každých 14 aby ste neprišli aspoň o spomínanú výpomoc, PN sa spätne nevypláca, iba odo dňa iznámenia na SVA. Kontaktovať treba SVA, ktoré je na sprievodnom liste k platbe poistenia.Poistenie sa v Rakúsku platí aj počas PN, ak je živnosť aktívna. Je možné ju spätne pozastaviť na príslušnej hospodárskej komore WKO s odôvodnením, uvedením situácie a toto pozastavenie zaslať na SVA so žiadosťou o zaslanie nového výmeru poistného. V prípade priateľky bude musieť v každom prípade zaplatiť jeden mesiac poistenia. Pozor pri pozastavení - treba ku koncu mesiaca, v ktorom získala živnosť, pri pozastavení k 1. dňu nasledujúceho mesiaca by platila aj za ten. Pozastaviť živnosť môžete aj e-mailom - existuje aj formulár Ruhendmeldung des Gewerbes, nájdete na internete.
    Naposledy upravil xeva : 08.11.14 at 19:15

    Hlasovalo 6 pouzivatelov

    Užitočné (6)
    Mária27, Žabinka, Katy a R, arizona, bodliak, avalik
    6

    evuš je offline (nepripojený) evuš

    evuš
    Vypadá to, že má rakúsku živnosť, na SK sa mala do 8 dní odhlásiť zo ZP i SP....
    Treba to bohužial vybaviť nielen na SK, ale i v Rakúskej poisťovni...sumu v AT bude musieť uhradiť....

    Na SK treba navštíviť ZP, SP a v Rakúsku Finanzamt....
    BXLmiami No len ak liečba bola na SK a ona mala rakusku ZP,budú to chcieť naspať.Aj kapitácie,
    arizona Finamzamt nemusi, staci WKO

    BXLmiami je offline (nepripojený) BXLmiami

    BXLmiami
    Agentura zjavne splnila svoj sľub a všetko vybavila.Nezostáva iné ako obehať to a dať do poriadku.

    arizona je offline (nepripojený) arizona

    arizona
    Ked ma otvorenu rakusku zivnost, mala sa odhlasit zo slovenskej ZP ku dnu, kedy si zivnost otvorila.
    Aj keby odpracovala na zivnost v AT jediny den v mesiaci, odvody musi zaplatit za cely mesiac.

    Ak nechce v zivnosti v AT pokracovat,mala si ju pozastavit,alebo uplne zrusit. Mala tak urobit osobne,prip.poziadat tu agenturu.
    Da sa tak urobit aj mailom-poslat na WKO.

    Ked to neurobila, je to jej chyba, lebo urady nemozu vediet,ze ona uz nepracuje, takze jej budu posielat seky aj nadalej.

    Ale ta suma sa mi nezda, to vyzera ako za 5 mesiacov + nieco naviac. Lebo ako zacinajuci podnikatel plati odvody cca 150 eur mesacne. Sek chodi vzdy na 1 quartal. Ak zacala pracovat v case, ked uz boli seky rozposlane, tak niekedy poslu neskor a zrataju aj jeden, dva mesiace naviac.

    Ale Rakusania su na toto pedanti. Spolu so sekom jej pride pekny,konkretny rozpis po jednotlivych polozkach, z coho sa suma sklada. Takze nech si priatelka precita a urobi poriadok, lebo jej zacnu naskakovat penale.

    DOPLNENIE : V linku mas stranku, kde ak priatelka napise svoje meno do 1. okienka a ukaze jej adresu, ktoru ma na zivnosti zadanu , kde je zaregistrovana.
    http://firmen.wko.at/Web/Ergebnis.as...rsonenbetreuer

    Preco sa priatelka nespojila so svojou agenturou,aby si vysvetlila nejake dolezite veci?
    Kedze asi splnomocnila AG,aby jej otvorila zivnost,poziadala ich aj o zrusenie, ci pozastavenie, ked sa rozhodla nepokracovat v zivnosti?

    AG sice moze byt napomocna,ale tvoja priatelka si napriek tomu zodpoveda za "svoju zivnost" sama. Pred uradmi neobstoji, ze agentura toto,alebo hento...
    Takze tie peniaze za odvody zo zivnosti bude musiet zaplatit,nakolko zivnost stale trva

    Je to uz vyse 5 mesiacov. Co robila tvoja priatelka doteraz??? Ake povinnosti si splnila voci uradom ohladom svojej zivnsoti?
    Naposledy upravil arizona : 09.11.14 at 12:45
    6 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    xeva Áno, poistné je za 5 mesiacov - 157,34 x 5 = 787.
    talianskyzrebec Velmi pekne dakujem ale ja nechápem ked má ona vycestovala do rodiny ešte živnost ani nemala vybavenú ,oni jej ju vybavili až ked sa vratila s úrazom to znamená že tam bola 3 dni. a teraz koli čomu žiadaju od nej tie 787 eur,Je to absurdné ani žiadný papier ani doklad o živnosti nemá agentura jej nič nedala,Musime to vybaviť čim skor len ako by to bolo najlepšie.?
    xeva Záleží na tom, odkedy má živnosť - zistiť sa to dá kontaktovaním agentúry so žiadosťou o zaslanie živnostenského listu, ale napríklad aj na stránke WKO - Firmen A-Z - http://firmen.wko.at/Web/SearchSimple.aspx tam do ľavej kolonky uviesť meno a priezvisko bez mäkčeňov a dĺžňov - kliknúť na Suchen - vyskočí miesto, kde je prihlásená živnosť, po kliknutí na meno na lište začínajúcej Kontakt kliknúť na kolonku Firmeninfos a zistíte, odkedy má živnosť, podľa toho postup ďalej. Pretože ako tu bolo uvádzané, poistné sa platí za celý mesiac, aj keby bola živnosť aktívna jeden - napríklad len prvý alebo posledný deň v mesiaci. Inak som ešte neuviedla, že v čase na ktorý chce žiadať pozastavenie živnosti by nemala byť ošetrená.
    xeva Zaplatiť musí iba mesiac, v ktorom bola živnosť otvorená, ak v ďalších mesiacoch nebola ošetrená. Pozastaviť živnosť sa dá aj dozadu /18 mesiacov/, s odôvodnením. V čase pozastavenia možno živnosť zrušiť. To, že opatrovateľky sú živnostníkmi, zodpovednými samé za seba, nechápu mnohé práve zásluhou agentúr, ktorým ani nenapadne doručiť im informačné materiály WKO, SVA, ktoré po založení živnosti dostávajú a kde by sa dozvedeli niečo viacej o živnosti. Prečo ? pretože to mnohým agentúram tak vyhovuje. Tie v jednom smere vystupujú konaním nad rámec sprostredkovateľa, kvázi zamestnávateľ a nechávajú opatrovateľky v blahej viere, že oni im všetko vybavia. Často aj "vybavia" - to je najlepšie vidieť na DP vypracovávaných agentúrami ako cez kopirák, hlavná vec, že si mesačne niektoré berú poplatky za účtovníctvo a potom ešte aj za tie "super" DP. Aj v tomto prípade, pani agentúre "nechýbala" - prečo ju agentúra nekontaktovala ohľadne ďalšieho postupu ? Bolo by zaujímavé vidieť zmluvu, ktorú pani uzavrela s agentúrou. Možno jej aj zaplatila za poradenstvo, ako v takejto situácii postupovať. Ostatne - ja tu vidím jasné zlyhanie agentúry, pobyt sa dá síce nahlásiť do 3 dní, ale živnosť by mala byť aktívna čo najskôr, rovnako ako pri zmene Standortu, ak nie je hlásený na adrese agentúry, práve kvôli takýmto prípadom. Ak mala agentúra k dispozícii všetky podklady, potrebné k založeniu živnosti, mala tak urobiť hneď pri nástupe opatrovateľky do rodiny. Ostatne nová certifikácia agentúr prináša v tomto smere určité zlepšenie.
    talianskyzrebec dakujem xeva pozreli sme to ma to tam od 01.08.2014 a píše tam to miesto kde ako prvý krát ycestovala na turnus a po troch dnoc sa zneho vrátila, tak čo radíš ked viplni ten dokument a a odošle ho živnost bude zrušená bez dalšieho čakania a čojaviem čoho. a bude stačiť viplatiť len mesiac.?
    xeva taliansky žrebec - pozri správy
      zbaliť

    Možem mať niekto 2 poistovne?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.