Zavrieť

Porady

zrušenie trvalého pobytu v SR

moja dcéra začala pracovať v Maďarsku, zamestnávateľ od nej žiadal trvalý pobyt v Maďarsku /zahraničná firma s pobočkou v Maďarsku/, tak sa prihlásila tam na trvalý pobyt ku krstným rodičom. So svojou prácou je spokojná, takže sa rozhodla, že tam ostane. Podľa zákonov by má odovzdať občiansky preukaz v SR, takže u nás žiadne právo nebude mať. Žijeme v EU, kde nie je potrebné mať cestovný pas, ale kvôli tomu ona si musí vybaviť. Aby nestratila slovenské občianstvo.
A čo keby sa vzdala slovenského občianstva? Môžete mi napísať, čo všetko k tomu potrebuje? Najprv si musí požiadať ŠO druhého štátu? A čo s vodičským preukazom? Študovala v Maďarsku 6 rokov /tlmočníctvo a prekladateľstvo - anglický jazyk/ mala tam povolenie k pobytu /lakcímkártya/, nakoľko u nás nenašla prácu, tak sa zamestnala v Budapešti. Zo zdravotného poistenie je už odhlásená.
Ešte neodovzdala OP, ale chceme si to dať do poriadku. Viem, že viacerí majú u Nás 2 trvalé pobyty, ale aj kvôli daňovému priznaniu si to chceme dať do poriadku.
Vopred ďakujem za všetky odpovede.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    misoft je offline (nepripojený) misoft

    misoft
    Trochu upresním - TP má evidenčný charakter. Podľa zákonov SR nie je možné mať dva TP, len jeden.
    Pokiaľ nepožiada o ŠO orgány druhej krajiny, je stále občiankou SR, i keby mala TP hocv aj na Mesiaci. Takže i ten pas SR si môže nechať - ten totiž nie je viazaný na TP https://drive.google.com/viewerng/vi...6subor%3D12289 §5. OP je však povinná odovzdať http://www.minv.sk/?neplatnost-obcianskeho-preukazu - Avšak môže sa prihlásiť na SK k prechodnému pobytu - hoci aj u teba. https://drive.google.com/viewerng/vi...6subor%3D12289 §8
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    u.erika Pas nemá, doteraz, ho nepotrebovala. Takže, aby si chcela mať ŠO slovenské, najprv si má vybaviť pas, potom odovzdať OP, a prihlásiť sa k prechodnému pobytu k nám. Alebo si vyžiadať ŠO v Maďarsku. Dobre som to pochopila? A čo s vodičským preukazom, keď bude mať ŠO maďarské?
    misoft Pokiaľ požiada o ŠO v Maďarsku, už nemôže mať slovenský pas - už nebude občan SR. Zákon je taký, že ak niekto požiada o občianstvo v inom štáte, stratí to slovenské. Takže najskôr pas, potom v MR - trvalý pobyt, u teba prechodný. A ak chce byť Slovenkou - tak zmenu ŠO by som neodporúčal. OP samozrejme pri zmene TP do iného štátu sa odovzdáva. V tom štáte si potom na základe TP musí vybaviť ich identifikačnú kartu (alebo podobný dokument). Opakujem - TP má evidenčný charakter. Pokiaľ nepožiada o zmenu ŠO, nemá to vplyv na to, že býva za hranicami - stále bude Slovenka.
    u.erika ďakujem Ti za odpovede
      zbaliť

    jelalim je offline (nepripojený) jelalim

    jelalim
    dcéra má podľa všetkého len maďarskú lakcímkártyu. Co je v madarsku povazovane len za doklad o adrese, ale nie doklad totoznosti. Trvalý pobyt by som na Slovensku nerusil, ani neodovzdaval OP. S pohladu zamestnania v HU lakcímkártya je doklad, podla ktorého ho maďarský zamestnávateľ môže považovať za normálneho rezidenta aj odvádzať odvody v HU.

    Vodičák si môže vymeniť za maďarský, o slovenský príde.
    u.erika a podľa Teba to znamená, že tam má len prechodný pobyt? Lebo je tam prihlásená. Ide o to, že nemôže mať 2 trvalé pobyty. Podľa tej karty dostala tam TAJ číslo /sociálne a zdravotne poistenie/, ako aj číslo daňovníka.
    misoft S tým vodičákom by som sa neponáhľal. VP vydaný na Slovensku (tie terajšie) predsa platia v celej EÚ. Tak potom načo?
    http://www.minv.sk/swift_data/source...p/OP_SR001.jpg

    zrušenie trvalého pobytu v SR

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.