Zavrieť

Porady

Vysoký krvný tlak... čo s ním?

Pekný večer,
práve som mamine odmeral tlak a výsledok ma dosť zaskočil, cca. 230/130 torr..
viete poradiť čo by mohlo trochu ten tlak znížiť? Moc sa nesťažuje na nič len na bolesť hlavy ale dlhodobo mať vysoký tlak tiež nie je moc výhra.. A samozrejme lekárovi moc ísť nechce čo ju vlastne aj chápem..

Ďakujem za každú radu.
6 komentárov     zbaliť
buchač Koľko máš rokov ?
Jarino6382 Ja 21 ale nechápem aký to má súvis...
lujza.j http://www.porada.sk/t166648-ukoncen...-co-potom.html
Jarino6382 a ?
buchač ...a ???

Veľa vypovedá...
taiko Mozes napisat, co chapes na tom, ze mama nechce ist k lekarovi s tak vysokym krvnym tlakom? Ci cakate na nejake mozgove porazky?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    pankratz je offline (nepripojený) pankratz

    pankratz
    Lekárovi internistovi musí ísť, lebo dlhší čas mať neliečený vysoký tlak je nebezpečné, infarkt porážka, krvácanie do mozgu, cukrovka, zlyhanie obličiek . Ja som liečený už 38 rokov, teraz mám po liekoch 140/90. lieky bude musieť brať už trvalo. V domácich podmienkach mi pomáhal hlohový čaj, alebo čaj Alvisan , prípadne zmes hloh, imelo, cesnak. Dostať v lekárni. Ale v každom prípade k internistovi, a potom na pravidelné kontroly asi v 2 - 3 mesačných intervaloch.
    V tejto chorobe hraje veľký význam rodinná dispozícia. Matka mala vys. tlak , následne cukrovku, nadváhu. Zomrela v 58. roku, čo na ženu nie je bohvieako vysoký vek. Lekár sa na rodinnú anamnézu bude pýtať. Neváhajte , to sa nedá doma s pomarančami liečiť.
    Naposledy upravil pankratz : 14.12.14 at 22:09

    Hlasovalo 6 pouzivatelov

    Užitočné (6)
    taiko, terezamaria, Dav, Jarino6382, Kvaka, Mila123
    6

    avalik je offline (nepripojený) avalik

    avalik
    Určite ísť k lekárovi. Ak lekár nasadil lieky, tak sa nesmú svojvoľne vysadiť. Prečítať si príbalový leták k lieku. Ak sú nežiadúce účinky tak konzultovať s lekárom alebo lekárnikom. Lieky neúčinkujú hneď po prvej dávke, je potrebné sa na liek "nastaviť" a to trvá niekoľko dní až týždňov.

    Nepíšeš či mama prijíma dostatok tekutín, či fajčí, koľko kávy pije, či má stresy, či má dostatok pohybu, spôsob stravovania, či berie iné lieky, ktoré majú vplyv na tlak - to všetko s tým súvisí, ale vyhodnotí to lekár, nie poradcovia cez internet.

    Jarka 1 je offline (nepripojený) Jarka 1

    Jarka 1
    No Jarino6382, ja nevychádzam z údivu. Od chalana, ktorý píše, že má 21 rokov, by som čakala viac rozumu z nasledovných dôvodov:
    1. mama má problém s takto vysokým tlakom už dosť dlho
    2. dosť dlho odmieta liečbu , lebo sa po nej necíti dobre
    3. ty už máš dosť dlho naštudované veci z alternatívy a zaručene ich skúšaš aj na mame
    4. to tvoje naštudované a vyskúšané z alternatívy doteraz neprinieslo aspoň čiastočné zlepšenie a ustálenie tlaku

    Takže najprv stabilizovať tlak. Potom môžeš hľadať podporné prostriedky cez alternatívu napr. úprava stravy, bylinky ... Túto situáciu nemôžeš zvládnuť sám alternatívou. To by si musel mať iné vedomosti. Nepovedz mi, že si študoval alternatívu v Prahe, alebo vo Viedni.

    BXLmiami je offline (nepripojený) BXLmiami

    BXLmiami
    Alternatívne pri spodnom tlaku 130???? No to je teda odvaha nevedomého.

    taiko je offline (nepripojený) taiko

    Som, kto som taiko
    Nezvyknem takto, viem ze by som nemal a ze vedome porusujem etiketu porady, ale po tom co som si tu od Teba precital, Ti len dva kroky odporucim

    1. Mamu okamzite k internistovi. AK nebude chciet ist, zavolaj pohrebnu sluzbu k vam domov, nech si peknu truhlu vyberie. ( a to myslim naozaj smrtelne vazne)
    2. Ty k psychologovi/psychiatrovi

    Si Ty normalny? Clovek s nedokoncenym strednym vzdelanim, ide mame, uz krvacajucej z nosa, doma, pomarancami a sumivym magneziom, svojpomocne liecit dlhodoby vysoky krvny tlak ?
    Tiez uprednostnujem alternativnu liecbu, ale nie v akutnom zivot ohrozujucom pripade.
    Naposledy upravil taiko : 15.12.14 at 11:17 Dôvod: preklep

    Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

    Kvaka
    Ak si nameral ten tlak správne, tak je to extrémne vysoký tlak a mama potrebuje pomoc, bolesť hlavy je varovný príznak, čo nevoláš záchranku? Mama musí dostať liečbu. Buchač ti dobre poradil, zavolaj tam a povedz im, že mama sa sťažuje na bolesť hlavy, oni ti povedia, čo a ako. Nečakaj ani minútu.
    8 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Jarino6382 Kvaka, budem sa opakovať že ja chápem situáciu ale ak by som mal volať záchranku, v tom prípade by som ju volal každý deň... mama nemocnicu odmietne, mne to maximálne tak uznajú ako opodstatnené a v horšom prípade a pri našom zdravotníctve mi dajú preplatiť ešte aj výjazd.. .RZP = údržbári.. nič v zlom ale neverím zdravotníctvu v žiadnom prípade..

    bolí ju hlava každý deň, tak ako aj každý deň má vysoký tlak... celé zle
    Kvaka Nuž, možno treba zmeniť lekára a dať iné lieky, ak jej tieto nezaberajú, alebo ak ich mama neznáša, veď tak vysoký tlak a bolesti hlavy nemôže mať denne. Veru, celé zle. Držím prsty.
    Jarino6382 ďakujem, snažím sa googliť a riešiť, nad zmenou lekára už aktívne uvažujem za ňu, oslovil som pár známych či nemajú nejaké referencie..
    Jarino6382 a k tomu že liečbu... zhodou okolností tak kamarátovi zomrela pred pár mesiacmi mama, rakovina, zobrali ju vraj do najlepšieho onkologického ústavu na Slovensku .. pri rakovine sa nemôže podávať nič čo by organizmus ešte viac prekyselilo... je to nadlho, mám to naštudované jak pod lupou ale o tom potom... samozrejme keď sa pozrieme na stravu v nemocnici je to úplne o inom.. ako keby ju na nič neliečili... ja viem prečo chcem liečiť alternatívne a nie v nemocnici... lebo by to mohlo skončiť presne opačne ako písal Buchač... že cez sviatky by sme zostali sami.. bez nej.. a možno navždy.
    buchač Ježiši Kriste...

    TY si ale nepevný !
    Ale rob, ako myslíš a uznáš za vhodné.
    ===============================

    Len taká poznámka k tej naštudovanosti.
    Máš TRT a nie naštudované !

    To si ani ja nedovolím tvrdiť a to už mám za sebou čo to prekonané...
    Či s mamou - nezvládla operáciu srdca. Bude tomu pomaly rok, čo zomrela
    Moje osobné skúsenosti s onkológiou nespomínam, stačí si pozrieť tému "onkológia"...
    mareko Buchač a prečo v tomto prípade tak slušne, to sa na teba nepodobá. Mne tiež mladý muž riadne dvihol tlak...
    buchač Marečku....

    Raz som jednému v nejakej zdravotnej téme dal svoj názor trochu silnejšími slovami...
    Nakoniec som z toho vyšiel ja za blbca a hulváta.

    Nemienim sa nejak rozčuľovať nad (doslova) stupídnymi názormi neznalých laikov...ale pritom má internet naštudovaný...kua, silný to argument...

    Nie nadarmo sa vraví..." Komu nie je dané zhora, v apatieke nekúpi "...
    mareko "Pravdu máš Jurko môj, až mi je to divnô" ...... presne tak,ako píšeš
      zbaliť

    Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

    Dáša_
    mama neužíva žiadne lieky? lebo toto asi len tak podomácky nezvládnete

    No a samozrejme absolútna úprava životosprávy.
    5 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Jarino6382 Dáška mamina by mala užívať ale ona sa po nich vždy cítila zle a lekárka jej vymenila pár liekov a potom jej už nechcela meniť lebo že si mama vymýšľa a jej po liekoch vždy na odpadnutie a pod tak si ich vysadila a bolo obdobie že jej bolo fakt dobre, však ona sa ani teraz nesťažuje ani nič, len v noci jej začala krv s nosa tiecť, túto situáciu už dôverne poznám som meral tlak, vysoký , dala si nejaké lieky že je to oka tak cez deň nič, nesťažovala sa a teraz že ju hlava bolí som premeral tlak a tento mi vyšiel tak som jej teraz dal šumivé aj klasické magnésium, nejaké lieky coronal a ebrantyl čo by mala brať na tlak ale na tie sa moc nespolieham a ešte nejaký ten vitamín C do nej potrebujem dostať len ona že "nie, to nechcem, -predsa už starší človek si dupne nohou a nepohnem s ňou" tak som jej aspoň pomaranč ošúpkal , tak premeriam za hodinku a uvidíme.

    Ja viem že ono podomácky tieto veci riešiť nie je výhra, najlepšie by bolo jesť len tzv. "živú stravu" teda nič varené, hlavne veľa zeleniny ovocia a nejaké ryby losos a podobne... to je najlepšia strava len so starším človekom to nepohne, jej o tom môžem hovoriť koľko chcem ale darmo...
    Kvaka Môže jej prasknúť cievka v hlave, je to nebezpečné, dohovor mame, nech ide k lekárovi.
    Dáša_ no takto poviem, podobne som na tom bola pred rokom. Asi v hodine dvanastej som sa dostala do nemocnice. Nakoniec som skončila s dvoma stentami na cievach na srdci. Je pravda, že človek roky zvyknuty na vysoky tlak, ke%d mu ho liekmi znížia sa cíti jak vyfúknutá pneumatika. Ak ti trochu pomôže, po edukácii v kúpeľoch som spísala to, čo nám v dobrom radili. možno ti to v niečom pomôže http://nanicmama.sme.sk/zdravie/kardiorehabilitacia
    Jarino6382 ďakujem pekne za info, odkaz naštudujem.
    mareko Lieky na vysoký k.t . treba brať dlhodobo a to aj po momentálnom pocitovom zlepšení. Takisto aj pri pocite, že jej po nich nie je dobre. Organizmus si musí zvyknúť na to zníženie. Šup sem liek, šup tam liek narobí iba neplechu! Tak ako píše kvaka, je to veľmi nebezpečná domáca liečba
      zbaliť

    Dav je offline (nepripojený) Dav

    Dav
    Doktora,ak nie, záchranku, ak nie, pohrebák. Pri takom tlaku je otázka času, veľmi krátkeho, kedy dôjde k infarktu alebo mozgovej mŕtvici.
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    mareko ...a potom, keď už bude neskoro, tu budeme čítať, ako "rýchla" nič neurobila a zabila pacientku
    BXLmiami Ale čoby rýchla,zase sú predsa doktori na vine nevieš?Aj za to že nesneží...
    mareko ...presne tak. Pacient sa nechce liečiť, tak treba zmeniť lekára. Ten nový mávne zázračnou paličkou a hotovo...načo lieky, načo liečba. Internet to predsa istí !
      zbaliť

    Anika61 je offline (nepripojený) Anika61

    Som Anika61
    Uz som tu citala vseliake nezmyselne otazky...ale tato ,aby niekto -az zivot ohrozujuci stav riesil cez internet,je uplne ''na hlavu''...dlhodobo nelieceny vysoky tlak a vyhovaranie sa na neschopnost lekarov a Vas postoj je hazardovanie s ludskym zivotom!
    buchač Jarino6382 (Včera 19:39) ... je to nadlho, mám to naštudované jak pod lupou ale o tom potom..
    ================================

    ALE ON TO MÁ NAŠTUDOVANÉ !!!!

    --------------------------------------------------------

    Kúúúúa...mňa picne...alebo sa picnem s takýchto členov aj sám...

    buchač je offline (nepripojený) buchač

    Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac buchač
    Jarino6382 (Dnes 18:59) Ja 21 ale nechápem aký to má súvis...
    Pekný večer,
    práve som mamine odmeral tlak a výsledok ma dosť zaskočil, cca. 230/130 torr..
    viete poradiť čo by mohlo trochu ten tlak znížiť? Moc sa nesťažuje na nič len na bolesť hlavy ale dlhodobo mať vysoký tlak tiež nie je moc výhra.. A samozrejme lekárovi moc ísť nechce čo ju vlastne aj chápem..
    Chceš mať pekný večer a aj pekné sviatky spolu s mamou...?
    Tak sa s mamou nevybavuj, zavolaj RZP (112) a budeš (ako tak) v kľude...
    ---------------------------------
    Už chápeš súvis ???
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Jarino6382 ahoj,
    chápem čo sa mi snažíš naznačiť ale snažím sa pomôcť alternatívne... ona máva totižto pravidelne takýto tlak ,nie je to vec zo dňa na deň... a ak zavolám RZP zoberú ju max do nemocnice kde bude ležať týždeň a aj tak s ňou nič nespravia preto som skôr čakal nejakú radu čo iné by mohlo pomôcť...
    buchač Pravidelnosť vysokého tlaku si nespomenul...

    Pravidelne vysoký tlak by mal byť sledovaný a aj liečený...

    Alternatívu neriešim...
    Anika61 Po prve okamzite jej znizia tlak,po druhe za tyzden jej nastavia liecbu tak ,aby sa tlak dostal do prijatelnych hodnot!
      zbaliť

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.