Zavrieť

Porady

ako účtujete krátenie výdavkov 80:20 predmety osobnej spotreby

Ako konkrétne účtujete krátenie výdavkov a DPH pri predmetoch, ktoré majú charakter osobnej spotreby (telefon, notebook...)?

1. Fa s bežnou predkontáciou a členením DPH a KV DPH

2. ID, kde preúčtujem 20% nákladu (5xx) a 20% DPH (343) na nedaňový účet (5xx.nedaň)

3. Do KV DPH vstupuje len pôvodný doklad, kde je celá neponížená DPH, ID mi poníži len nárok na DPH, ale do KV DPH nevstupuje? nemal by byť v C.2 ako ťarchopis?

účtujem v POHODE (ale v pohode z tohto nie som.. )
Naposledy upravil witch : 26.01.15 at 11:42
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Žanet je offline (nepripojený) Žanet

    Žanet
    V POHOHODE faktúru zaeviduj takto /keď chceš krátiť nárok/ Hlavné členenie pri FA zadaj - DPH= PD, členenie KV DPH= B2, hlavná predkontácia = s rozpisom DPH a následne cez položky 1. položka cez množstvo 0,8 (základ dane uveď ako by si účtovala celé množstvo) zároveň automatický prepočet DPH 2. položka 0,2 (základ dane uveď ako by si účtovala celé množstvo)
    a pri 2 položke v členení DPH uveď PN a v členení predkontácia zvoľ 501/321 nedaňovú, ktorá už neobsahuje rozpis DPH takto ti to zaradí správne aj do DPH aj do KV DPH.

    Ešte dodám, pri tomto spôsobe už nepoužívam ID a v POHODE rada účtujem a som s ňou pohode :-)
    Naposledy upravil Žanet : 30.01.15 at 00:12
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    witch vyskúšam to, aj ja účtujem v POHODE rada, v pohode nie som z novely zákona, konkrétne z toho uplatnenia nákladov v pomere 80:20 (a iné). Vďaka
    Žanet daj mi vedieť či ti to funguje ok?
    zuzugali postup je správny - no treba i tú druhú položku nedaňovú rozpísať na základ a DPH s členením PN ... predkontácia 501/321 nedaňová nebude vytvorená len ako základ, ale i pre polia DPH: základ 501/321, 20% DPH 501/321 a 10 % DPH 501/321 ... 2. položka musí byť rozpísaná na základe a DPH preto, aby do KV DPH bola z celkovej čiastky dokladu vyčíslená celková výška DPH a potom len 80 %.
    Žanet Máš pravdu.Ja som v mojom príspevku myslela tiež takto , že 2. položku účtuješ presne s rozpisom DPH ako v 1. položke len sa použije nedaňová predkontácia bez rozpisu DPH, asi som sa nevyjadrila presne a zrozumiteľne.
      zbaliť

    kajab je offline (nepripojený) kajab

    kajab
    Sumu bez dph za telefón musíš rozpísať na 2 riadky v položkách faktúry, pokladničného dokladu, interného dokladu...Pri tej položke, pri ktorej si budeš dávať 80% ako uznaný náklad- zaúčtuješ na nákladový účet, členenie dph - PD a členenie KV DPH B2 (faktúra) alebo B3 (doklad z ERP). To čo si nebudeš dávať ako náklad (20%) a nebudeš odpočítavať DPH: členenie dph - PN a členenie KV DPH B2 (faktúra) alebo B3 (doklad z ERP)
    12 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    witch takže do priznania DPH ide 80% DPH a do KV DPH ide rozpísaná na 2 riadky celá suma?
    kajab áno
    witch Ďakujem pekne!
    kuravesele No podľa mňa sa to v žiadnom prípade nerozpisuje na 2 riadky. Na 2 riadky sa podľa poučenia uvádza iba FA alebo blok, na ktorom je sadzba dane normálna a súčasne aj znížená (napr. 20% DPH a 10%) . Do KV pri uplatnení 80% DPH z FA sa v časti B2 v stĺpci 4,5 uvedú údaje normálne z FA vo výške 100%, ale v stĺpci 7 výška odpočítanej dane sa uvedie iba 80%...
    witch ďakujem, pozriem si to vo výkaze a vyskúšam to upraviť ručne
    karakul dobre vravíš kuravesele, divím sa že tu pomaly odborníci ani nereagujú
    kuravesele aj ja sa tomu čudujem
    kajab Ja som si to odsúhlasila s firmou, čo predáva POHODU. Na 2 riadkoch to v žiadnom prípade nebudeš mať v kontrolnom výkaze. To len aby program vedel, koľko sa má odpočítať DPH.
    karakul ... mohol si napísať, že tento postup platí pre Pohodu a ako to bude v KV... nepoznáme všetky programy a spôsoby začlenenia zápisov do KV...
    marjankaj Aké dva riadky? Keď o tom básnil Kažimír, aké skvelé výsledky to prinesie a účtovníci s tým nebudú mať žiadne starosti navyše. Stači kliknúť na tlačítko a softvér vytvorí kontrolný výkaz, presne podľa požiadaviek tvorcov tohto diela, ktoré nám závidí celá EU. Vraj sa to chystá zaviesť aj Babiš.
    marjankaj Neviem, prečo by sa mali odborníci vyjadrovať ku každej prkotine. Prečítaj si poučenie ku kontrolnému výkazu. Tam to máš uvedené. Je tam celková daň(100%) a odpočítaná daň (80%). Ak ti to tvoj soft nerobí, tak to tam dopĺňaj manuálne.
    A ak sa ti to zdá veľmi prácne, tak to konzultuj s Kažimírom.
    witch chcela som do zadania dať téma POHODA, ale omylom som dala PORADA, sorry...
      zbaliť
    arizona 17.02.15 13:27 odstránil(a) z Porady

    ako účtujete krátenie výdavkov 80:20 predmety osobnej spotreby

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.