Zavrieť

Porady

Mám právo filmovať lekára pri výkone jeho činnosť v štátnej nemocnici?

Ahojte poraďáci, chcem sa opýtať, či tak ako filmovanie úradníkov či policajtov je možné filmovať napr. pri pôrode či nejakých vyšetreniach postup lekára? kde to má oporu v zákone?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    misoft je offline (nepripojený) misoft

    misoft
    A) Úradník štátnej správy - na úrade - ak povolí, môžeš. Ovšem, pokiaľ by sa do "záberu" mohli dostať napr. listiny, monitory a pod. - v tom prípade STOP. Takže 50/50 - ale počítaj s tým, že na úrade nie.
    B) Policajtov môžeš - musia to strpieť.
    C) Lekárov pri vyšetrovaní - NIE. Pracuje síce v štátnej nemocnici - ale nemocnica NIE JE pracoviskom štátnej správy! Pri pôrode sa o vykonanie záznamu musí požiadať - v tom prípade to lekári vždy povolia (je to z iného dôvodu, ako kontrola výkonu).
    6 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    clen Vysetrenie je poskytnutie urcitej sluzby. Pacient ma na nu sice pravo, ale lekar nie je podla mna povinny trpiet nahravanie, kedze nevystupuje v mene statu. Je to oblast ktora je niekde na hranici medzi verejnym a sukromnym, kazdopadne lekar tiez rozhoduje o pravach a povinnostiach obcanov. dokonca za istych okolnosti (napr. nebezpecny psychopat) moze v ramci lekarskeho zakroku obmedzit osobnu slobodu. Aj lekar je teda sucastou verejnej správy, i ked trestny zákon ho nemenuje medzi verejnými činiteľni (čo by si lekári aj sestričky isto zasluzili). Kazdopádne podla mna lekar to nemusi akceptovat.
    misoft Opravím ťa - lekár v žiadnom prípade nemôže obmedziť osobnú slobodu. Tú môže jedine orgán justície, orgán polície, orgán prokuratúry. Lekár dáva len NÁVRH, hodnotenie, vyjadrenie.
    Pokiaľ je nútený "obmedziť", tak jedine vtedy, ak to vyžaduje zdravotný stav, ohrozujúci život pacienta (napr. umiestnením na lôžko i napriek nesúhlasu pacienta).
    Lekár teda NEROZHODUJE o právach a povinnostiach občanov. Nemá na to žiadne kompetencie. Nie je ZÁKONODÁRCA!
    Lekár nie je verejný činiteľ - pokiaľ je to zamestnanec nemocnice, je to klasický zamestnanec podliehajúci Zákonníku práce.
    @clen - trochu si to ujasni, čo je zamestnanec a čo je verejný činiteľ....
    clen ja si mám ujasniť ale ty si protirečíš najprv tvrdiš ze nemoze obmedzit a potom tvrdis ze moze ak je "nuteny"(tj to co ja). No a neviem ako by bez toho aby o tom rozhodol prikrocil k niecomu takemu (ibaze by bozia ruka). Aha, a uradnici nie su zamestnancami? to su otroci podla teba alebo dobrovolnici?
    misoft Pamätaj - lekár je viazaný Hippokratovou prísahou - takže ak je nútený zachrániť život - tak tú slobodu môže obmedziť. On prakticky ho chráni. Ale psychopata zavrieť nemôže. Pre ochranu života a zdravia ho "prijme" ako pacienta, ale umiestniť ho do liečebne (za mreže psych. ústavu) môže len sudca.
    Okrem toho - i keď lekár rozhodne, že niekto bude umiestnený na lôžko, ten dotyčný má právo toto odmietnuť (podpíše reverz, že za svoj stav je zodpovedný len on) a ide ta het.
    misoft A ešte niečo: "Aha, a uradnici nie su zamestnancami? to su otroci podla teba alebo dobrovolnici?"
    Najskôr si ujasni pojmy štátny zamestnanec, verejný činiteľ.
    Štátny zamestnanec je osoba, ktorá pracuje pre štátnu správu a má PZ - je to pracujúca osoba a platí pre ňo ZP.
    Verejný činiteľ je osoba, ktorá vystupuje v mene štátu, samosprávy a je do funkcie menovaná, volená, prípadne prijímaná podľa osobitných zákonov (napr. policajti) a táto osoba je povinná strpieť nahrávanie. Lekár nie je verejný činiteľ, je to zamestnanec, alebo osoba pracujúca pre št. nemocnicu na základe dohody, živnosti, licencie. Okrem toho - taký lekár je viazaný mlčanlivosťou a ochranou osobných údajov.
    A dobrovoľníci na úradoch? Tých je málo (ak nejakí sú), ale i tí musia pracovať na nejakom základe.... teda opäť len zamestnanci, nie verejní činitelia.
    clen mas v tom hokej, ale už ťa len uvediem na pravu mieru: verejny cinitel je ten, koho za verejneho cinitela zakon oznaci. Cize aj statny zamestnanec pri vykone verejnej moci (vratane policajtov, daňových úradníkov etc.)... mozno mas prehlad ale v mnohom znacne skresleny
      zbaliť

    kopretinka je offline (nepripojený) kopretinka

    kopretinka
    ak si chceš filmovať pôrod svojej vlastnej ženy,tak zakázané to nie je,,ak ti to dovolia a nebudeš im zavadzať.......
    Inak ale nevidím zmysel tvojej otázky....

    http://tehotenstvo.rodinka.sk/spriev...ice-slovenska/
    Naposledy upravil kopretinka : 20.03.15 at 10:01
    6 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Socci Vdaka za odpovede, neviem ako skomentovat vsetky naraz tak pisem k poslednemu. zmysel otazky... hlavne v statnych nemocniciach vo velkych mestach sa pri porodoch dostava zenam velmi necitliveho pristupu, dokonca sa narusa ich ludska dostojnost, ako niektore pisu... beru ich ako na beziacom pase, zbytocne urychluju porody, lebo panom doktorom sa nechce byt dlho v praci, atd. nehovorim ze je to tak vsade, nechcem teda hadzat vsetkych do jedneho vreca, no poznam niekolko pripadov a dost sa to zacalo pretriasat aj na nete. ak by sa to mozno natocilo a ukazalo, tak by to mohlo byt prvy krok t tomu aby sa lady pohli. kedze ma aj dalsi porod caka, rada by som bola informovana, co mozem a co nemozem urobit.
    buchač Socci, decko moje osprostené...trepeš ujoviny.

    Pomoc je ľahká.
    Priplať si a máš vystarané....
    Socci Dik za "podnetny" prispevok do tejto debaty
    evuš Socci - vezmi si k pôrodu manžela....vtedy vie byť personál oveľa "príjemnejší"
    buchač Socci (Dnes 00:36) Dik za "podnetny" prispevok do tejto debaty
    ====================================

    Si píš, že je podnetný !!!
    Predsa každá nemocnica (teda aspoň v KE to tak funguje) má v ponuke to "priplatenie si" za ten osobnejší prístup konkrétneho lekára.
    Suma sa delí na dve časti. Jedna ide nemocnici a druhá pôrodníkovi za pôrod. Ak prijme platbu, tak je dokonca povinný prísť aj v čase voľna k pôrodu...alebo určiť za seba náhradu.
    Tak mi tu, požiadam, netrep sprostosti, respektíve sa nepúšťaj do debaty, na ktorú proste nemáš.
    ---------------------------------------------------------
    Druhá verzia je, že si cvakneš do vrecka doktorovi po známosti...teda,ak ho ovšem máš.
    --------------------------------------------------------

    Že vravím z vlastnej skúsenosti, tak to je snáď aj jasné.
    Síce som nerodil, ani pri pôrodoch som nebol (na to treba kua žalúdok ), ale popísaná situácia funguje...zaplatil som kámošovi a všetko prebehlo OK.
    Ten odrodil moje a bratove deti a aj vnúčatá...

    Takémuto lekárovi (odhliadnuc od špecializácie) sa vraví rodinný.
    Toto ale ešte asi nechápeš........či ?
    kopretinka rodiť môžeš,kde chceš.Doplnila som moju odpoveď,kukni link
      zbaliť

    felix1 je offline (nepripojený) felix1

    ja felix1
    Cenova dostupnost tech. prostriedkov zacina generovat nepredstavitelne kombinacie od opravnenej ochrany az po zneuzivanie situacie spekulantami. Kam mieris vies len ty sam. Osobne by som ta ci uz v ambulancii, alebo inde slusne vypoklonkoval Je chore namontovat kameru na prilbu vojaka, alebo policajta v realnej akcii a potom ich chovanie pri kave cele tyzdne zhodnocovat.

    tom_i je offline (nepripojený) tom_i

    tom_i
    Ako by povedal majster N "decká moje osprostené", ja už naozaj neviem o čo vlastne ide, svoj pôrod si natočiť môžeš, ale natáčať výkon lekárov? hmm no neviem. Ale aspoň máš recht, že chceš rodiť pri lekároch a nie doma, lebo to je dnes moderné, že chceš rodiť prirodzene a neplánuješ dátum a čas pôrodu - cisárskym rezom, že chceš rodiť prirodzene a nie vyvolať pôrod injekciami, že chceš rodiť bez pomoci, pri plnom vedomí, bez epidurálky a ešte k tomu sledovať každý krok personálu. Ja som rodila pred už X rokmi a bola tam jedna vymaznačená mamička s ktorou bol pri pôrode manžel a jej mama, všetci ju obskakovali, hladkali, dobre že jej nedoniesli kaviár, sestričky a lekári sa pri nej striedali ale keď došlo k samotnému pôrodu v poslednej fáze museli ju doslova prefackať, pretože ju to "boleí" a za milostivú nemal kto tlačiť a skoro si zabila decko. A čo mali tí lekári robiť? Takže ja mám od vtedy trocha iný pohľad. Každý človek je iný. A ja nebudem paušalizovať že všetci sú hajzlíci alebo si neplnia svoje povinnosti. V každej každučičkej profesii sa nájdu čierne ovce počnúc zametačom ulice - prezidentom končiac (teraz myslím bez politickej príslušnosti - všeobecne)

    Dav je offline (nepripojený) Dav

    Dav
    Dovolené to nie je. Okrem toho, predstav si, že niekto nahráva teba pri práci - bolo by ti to príjemné?

    Peggynka je offline (nepripojený) Peggynka

    mám svoj svet Peggynka
    V zákone to nemá oporu... pôrod je veľmi intímna záležitosť a pokiaľ nemáš dôveru v personál,máš iné možnosti,aby to bolo pre teba prijateľné (ja som to nemala) a môžeš si to zabezpečiť dopredu.A osobne si nemyslím,žeby natáčanie pôrodu prispelo k dobrému priebehu samotného pôrodu;poznám prípad,kedy v snahe odrodiť dieťa čo najlepšie (kolegovi lekárovi) prišlo na sál priveľa ľudí a nakoniec to dopadlo zle.Všetci boli nervózni a nervózni ľudia robia chyby.Môj názor.
    Naposledy upravil Peggynka : 20.03.15 at 10:12

    Kabaka123 je offline (nepripojený) Kabaka123

    Kabaka123
    filmovať lekára pri výkona jeho činnosti môže len inštitúcia, ktorá má na to licenciu - a to TV /resp. licencovaný fotograf/, ktorá je oprávnená na takýto úkon /fotografické záznamy/, ale aj tá na tento úkon musí mať povolenie od riaditeľa, resp. námestníka riaditeľa.. a ešte aj povolenie vstupu na príslušné odd..... pracujem v štátnej nemocnici... často k nám chodí TV aj fotografi, tak viem ako to chodí....

    ale jedná sa skôr o samotný akt - operáciu... nie, že kameraman, chodí celý deń s lekárom po celej nemocnici a natáča jeho pracovný deň

    a samozrejme aj súhlas pacienta, ak je to potrebné
    Naposledy upravil Kabaka123 : 20.03.15 at 21:10

    buchač je offline (nepripojený) buchač

    Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac buchač
    Ono to trochu zaváňa takým predpojatým alibizmom, ktoré ale zároveň smeruje k budúcemu obvineniu lekára.

    Ono je trochu rozdiel medzi kamerou na sále a kamerou v teréne (policajt, vojak,hasič). No v oboch prípadoch ide o to, že sa jedná o dôkazný materiál z činnosti jednotlivca alebo tímu. No pokiaľ v jednom prípade ide poväčšinou o likvidovanie trestných deliktov, v tom druhom prípade sa môže stať, že foter-kameraman môže počas zákroku svojim konaním spôsobiť len zbytočné problémy.

    Potom pôjde už len o individuálne posúdenie prípadu, tak ako je to v prípade policajtov...

    Takže v konečnom dôsledku by som povedal, že ak aj to filmovanie, tak jednu kópiu z danej ordinácie by mala dostať nemocnica.
    Rodič, oboznámený s pravidlami by si rozmyslel, či vytiahne kameru alebo nie...

    ...a kto potom prvý hodí kameňom ???

    Mám právo filmovať lekára pri výkone jeho činnosť v štátnej nemocnici?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.