Zavrieť

Porady

spoločenská etiketa

ako slušne a zároveň zrozumiteľne a striktne upozorniť zákazníka, že rozbaliť si a konzumovať vlastné jedlo alebo nápoj sa v reštauračnom zariadení nehodí, nepatrí a je to absolutne b rozpore so spoločenskou etiketou. Ako sformulovať vetu aby pochopil a neurazil sa ?
16 komentárov     zbaliť
Dáša_ nemôže byť také, že zákazník má špeciálnu dietu, ktorú mu neviete ponúknuť? A v reštaurácii je preto, aby netrhal kolektív?
Monika Šps myslím že slanina s chlebom....treska s rožkom....chipsy....cola a monster - /to sú najčastejšie jedlá a nápoje čo si vybalia na stôl/ moc dietne nie sú
Dáša_ no to je jasné - v tom prípade je upozornenie na mieste
marjankaj A nechceš zákazníka upozorniť, že nesmie ani fajčiť vlastné prinesené cigarety?
marjankaj Alebo vyberajte pri vstupe do reštaurácie vstupné. A pri platení mu to odrátajte.
Monika Šps možno by si aj porozmýšlal nad tým čo píšeš, ale zrejme nemáš čím, nuž aj pre takých slnko svieti
marjankaj Tak napíš kde je to uvedené v zákone, keď si taká chytrá.
Monika Šps http://www.uvzsr.sk/docs/leg/377_200...efajciarov.pdf

tu máš zákon o ochrane nefajčiarov....a bohužiaľ spoločenská etiketa nie je zákon, ale pravidlo slušného správania a sú medzi nami aj takí ktorým slušné správanie nič nehovorí a preto im to treba povedať po lopate a pritom slušne aby sa neurazili lebo slabšie chápu
marjankaj No myslím, že píšem po slovensky.
Teda ešte raz. Žiadny zákon ťa neoprávňuje vyžadovať od niekoho, aby dodržoval spoločenskú etiketu.
Čo má konzumovanie vlastného jedla v reštaurácii spoločné so spoločenskou etiketou? Ty chceš niekoho prinútiť, aby si niečo objednal, aj keď nechce(alebo nemôže) jesť?
Monika Šps takže aj tebe ešte raz, ja netvrdím že je to ZÁKON !!! Doma nech si robí kto chce čo chce.Ale pokiaľ chceš a ideš do nejakej reštaurácie tak sa musíš prispôsobiť pravidlám aké má určené ...napríklad niekde vyžadujú spolčenské oblečenie takže v rifliach ťa tam nepustia ani keby si sa odvolával na všetky zákony aj s Ústavou SR.
Viac nemám čo dodať a vysvetli aj mysli si čo už len chceš
fortunka Monika z marjankaj si nic nerob... veru si bude mysliet co chce...
Monika Šps veď už som na to prišla
buchač marjankaj (Dnes 18:11) No myslím, že píšem po slovensky.
Teda ešte raz. Žiadny zákon ťa neoprávňuje vyžadovať od niekoho, aby dodržoval spoločenskú etiketu.
Čo má konzumovanie vlastného jedla v reštaurácii spoločné so spoločenskou etiketou? Ty chceš niekoho prinútiť, aby si niečo objednal, aj keď nechce(alebo nemôže) jesť?
============================
Ja napíšem po slovensky a aj jasne !

Ak by to bola MOJA reštika ?
Bez pocty by pošiel pááááá...(čítaj - vydrbal by som ho von)
------------------------------------------
Ale ono to záleží aj od zariadenia, kde sa nachádza.
Ak je umiestnená niekde v turistickej lokalite, tak sa to ešte dá.
Malé mestečko (dedina) na výber veľmi nemá, nakoľko príde aj o tých posledných klientov, čo si dajú k sváči pivo.
Väčšie mestá ??? Tam niet o čom...odchod bez diskusie !
misoft marjankaj: Očuj môj.... a tebe by sa páčilo, keby ti prišli hostia na návštevu (a hoci aj domov), sadli si (hoci aj v obývačke), vybalili si svoj proviant a začali do seba ladovať? Veď by takto dávali najavo, že im len sra*ky ponúkaš.... Čo takýto hosť - vydrbať preč (a nech sa už neukazuje - osohu žiadneho, škody mnoho....)
marjankaj Monika, je to tvoja reštika a tvoji hostia. Kľudne všetkých vyhoď ak sa nesprávajú podľa tvojej etikety. Určite tým prilákaš kopec hostí. Veď reštaurácií je u nás ako šafránu, určite nenájdu inú vo vedľajšej ulici.
marjankaj Buchy, prečítaj si, čo napísal karakul.Normálneho podnikateľa by niečo také nenapadlo. Takýto vyhodený hosť sa určite bude rád vracať do tvojej reštaurácie.. A spolu s ním aj jeho známi. Ja by som tam ani na pivo nešiel. Veď v meste je kopec iných reštaurácií No máme sa čo učiť od zahnívajúcich kapitalistov v takom Rakúsku.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    misoft je offline (nepripojený) misoft

    misoft
    Možno takto
    Plagat.jpg  
    fortunka a k tomuto ešte nech si čašníci natrénujú slušný spôsob ako to ľuďom vysvetliť a prípadne ich vypoklonkujú z prevádzky... (ak sa taký nájdu, čo si do reštiky nosia jedlo :P na čo tam potom idú?)...

    marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

    I am a man marjankaj
    Dva právníci šli na večeři. Poručili si každý kávu a vytáhli sendviče. Servírka přiběhla a povídá:
    "Pánové, tady nesmíte konzumovat vlastní potraviny"
    Oba právníci se na sebe jen podívali, pokrčili rameny a vyměnili si sendviče.

    Hlasovalo 7 pouzivatelov

    Užitočné (6)
    Janiela, Kvaka, vlasta123, mareko, R.M., avalik
    Nevhodné (1)
    5
    Monika Šps tak to je dobré DDD

    ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

    ivka70
    Dakujeme, ze v nasich priestoroch konzumujete len jedla a napoje objednane v nasej prevadzke.

    karakul je offline (nepripojený) karakul

    karakul
    ... pred nedávnom sme sa bavili s priateľmi o dovolenkách v AT; medzi inými došli na pretras aj stravovacie zariadenia, reštaurácie či bufety - a aj prípadná konzumácia vlastných zásob... zatiaľ nikto z nás sa s podobnou výzvou nikde nestretol (tým pádom nechcem tvrdiť, že nemôže byť)... aj to je pravda, že hostí využívajúcich tento spôsob občerstvenia bolo ako maku, ale aj tí boli vítaní a obslúžení s ochotou a pri odchode sa im poďakovali za návštevu.
    Monika Šps áno súhlasím, 100 ľudí 100 chutí, pokiaľ sa zákazník slušne opýta či si môže zjesť svoje jedlo a prípadne objedná aj nápoj tak je to v pohode, ale pokiaľ si vytiahne mastnú desiatu, narobí neporiadok a čašníčka musí po ňom upratať a túto prácu mať zaplatenú tak to teda si myslím že by netrpel nikto nikde a ešte keď aj zaberá miesto platiacim zákazníkom.

    willma je offline (nepripojený) willma

    willma
    Náš kuchár získal cenu v medzinárodnej súťaži. Dovoľte mu, nech aj Vás presvedčí o svojej šikovnosti.

    arizona je offline (nepripojený) arizona

    arizona
    Ja som taketo upozornenie videla uz velakrat na dverach restauracie.
    Myslim, ze to nie je o etikete,ale skor o hygiene a kulture stravovania.

    Rovnaky zakaz plati v mnohych restauraciach a hoteloch...len tak napr. https://www.google.sk/search?q=zakaz...+v+restauracii
    marjankaj Janka.
    Veď ho môžeš poslať von aby si to zjedol a potom sa môže vrátiť do reštaurácie si posedieť s kamošmi. Ako píše karakul, takýchto tam musí byť väčšina, keď je to pre zadávateľku taký veľký problém.

    kukučka je offline (nepripojený) kukučka

    kukučka
    Ponúkla by som jedálny lístok a keby si hosť nič neobjednal, ustarane by som sa popýtala na jeho zdravie a podľa jeho reakcie by som ho s úsmevom požiadala pár eur na čistiareň - pranie obrusov, alebo sa ho opýtala, či si nechce zarobiť zametaním, alebo ponúkla kávu zadarmo, ak odprace sneh a či vyčistí popolníky.
    Reagujem na predchádzajúce príspevky, ako sa hovorí na veľkú dieru, veľká záplata, ak už niekto na slušné správanie potrebuje zákon.
    8 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    marjankaj Bežne chodím do reštaurácie na pivo alebo na kávu. A ešte mi nikto nevnucoval jedlo. To bolo za komunistov. Pivo iba k jedlám.

    A niekedy si nedám nič, ak sa idem iba porozprávať so známym, ktorého tam náhodou vidím. A tiež nikto nepindá.
    arizona Janko, tu nejde o to, ze by im chcela vnucovat jedlo. Ale je neslusne od zakaznikov, ze jej zaberu stol ,neurobia trzbu,alebo si objednaju jednu mineralku, sedia hodinu,narobia neporiadok, vybalia na stol z igelitky svoje jedlo,dojedia a odidu...Ved jej ide o kseft,tie stoly a obsluhu v restauracii ma pre hosti, ktori si objednaju v jej restauracii jej sluzby,jej napoje, jej jedlo. Restauracia predsa nie je lavicka v parku, kde sa moze hocikto usadit a rozlozit s proviantom a cakat,pokym mu pojde autobus...Ved preco je v restauraciach samozrejme, ze si hostia nemozu na stol polozit svoje flase s alkoholom?
    marjankaj A prečo by som si nemohol sadnúť so známym a pri dvoch deci vínka si s ním podebatovať trebárs aj hodinu? Alebo pri jednej káve, ak sme šoféri? Samozrejme si nevyberiem plnú reštauráciu, kde nie je patričné súkromie?

    Raz som bol v reštike s ženou. Dali sme si obed. Potom sme zaplatili a chceli ísť domov. Keďže sa strhla prietrž mračien, tak sme tam sedeli ešte zo dve hodiny a personálu ani na um neprišlo aby nás vykázali.
    Alebo nás ide dajme tomu zo desať do reštaurácie,, lebo ostatní by niečo zjedli.Tak si niečo objednajú, ale ak ja mám diétu(je jedno či predpísanú alebo dobrovoľnú), tak si s nimi iba posedím. Akým právom ma chce dotyčná vyhodiť? Prečo by som jej musel zdôvodňovať svoje pohnútky?
    Veď môžem odísť a so mnou aj všetci ostatní.

    Zadávateľka zadala primálo informácií na to, aby bolo jasné o čo jej ide. Tak som iba upozornil, že to nemôže "paušalizovať" a svoje pravidlá brať ako zákon.

    A rád by som vedel, koľko má takých zákazníkov, ktorí si tam idú rozbaliť svoje desiate a skonzumujú ich. Ak ich je za deň veľa, tak asi kuchár nestojí za nič.
    Plne súhlasím s príspevkom karakula.
    arizona Janko, to co opisujes su predsa ine situacie!
    karakul Pôvodne som vyštudoval obchod a cestovný ruch - tak naschvál nebudem sa držať tejto témy. Otázka témy mi ale pripomína trend v podnikaní na slovenský spôsob, ktorý čím ďalej, tým častejšie vnímam u remeselníkov - občan daj mi robotu, ja to urobím, ako to mne najlepšie vyhovuje a ako to budem mať najrýchlejšie hotové - a zaplať. Teda nie tak, ako to chcem ja, ako by to najlepšie zodpovedalo tomu, čo chcem zadaním zákazky dosiahnuť. Možno je to tým, že pomaly odchádza generácia majstrov, ktorí remeslo nielen sa vyučili, ale to remeslo bolo aj rodinnou tradíciou. Žiadny rekvalifikačný rýchlokurz to nikdy nenahradí. Alebo to bude len tým, že už všetko, naozaj všetko sa bude odvíjať od vidiny zisku, najlepšie bezpracného, rýchleho. A občan, pacient, zákaznik je len ten otravný element, ktoré je ale nevyhnutný - lebo to musí zaplatiť.
    marjankaj Janka aké iné situácie? Zadávateľka nepopísala ani jednu situáciu. Iba takú všeobecnú otázku, z ktorej priamo srší vidina zisku. Ak to bude praktizovať aj v prázdnej reštaurácii, tak nech sa potom nediví.
    arizona Janko, napr. znama ma malu restauraciu a kaviaren v meste,nedaleko je vlakova a autobusova stanica. Bezne sa jej stavalo,ze ludia, ktori potrebovali dlhsie cakat na autobus prisli, usadili sa,dali si jeden napoj,aby sa nepovedalo. Oki...Ale caste bolo aj to, ze prisli rodinky,obsadili stoly,vylozili z igelitky svoje jedlo a naobedovali sa. Pravidelni stravnici ,ktori prisli na obed si nemali kde sadnut,lebo tiez nechcela vyhodit tych"samoobsluhujucich sa" ludi z restiky. Treba pochopit aj to, ze majitelovi musi restika zarobit na reziu, nie su charita. Je hadam samozrejme, ze kazdy podnikatel vidi "vidinu zisku",chce ,aby mu podnik zarobil, nie prerobil...ved ani my nechodime do prace pre blaho ludstva,ale kvoli peniazom, ktore chceme zarobit,nie :-P
    marjankaj No z otázky sa toto nedalo vydedukovať. Sám podnikateľ by mal vedieť ako sa má správať. A až potom to vyžadovať od iných. Správnu odpoveď dala ivka70.
    Ak tí igelitkári boli cigáni, tak ich vyhodiť ani nemôže. Veď to by bol rasizmus.
      zbaliť

    Sykorkaa je offline (nepripojený) Sykorkaa

    Sykorkaa
    ja by som slusne a jasne, mrzi ma to, ale u nas sa nesmu konzumovat vlastne jedla a napoje..

    buchač je offline (nepripojený) buchač

    Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac buchač
    Pivo a liehoviny podávame len k jedlu, ktoré si objednáte z našej kuchyne .
    marjankaj Skoro ako za komunistov.

    spoločenská etiketa

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.