Zavrieť

Porady

Recepty zo šuťáku a obedov

Často tam varíme, pečieme, zavárame dobroty. Tie sa stratia a ťažko hľadajú. Prosím, prikladajme ich tu pre všetkých.
Usporiadat
pavol54 pavol54

pavol54 je teraz online pavol54

Viera R.
Prosím Vás, čo tu spomínate vyššie kvasenú kapustu, je to podľa tohto receptu? Zaujalo ma to a chcem vyskúšať.

POSTUP PRÍPRAVY

Kapustu nakrájame - ja som už nakrájanú kúpila a premiešame so soľou a kmínom. Riadne premiešame a keď pustí šťavu, tak dôkladne v nádobe utlačíme. Necháme 2 hodiny odpočinúť. Po tejto dobe ju začneme tlačiť do čistých zaváraninových pohárov, dáme si záležať na tom, aby sme každú vrstvu riadne natlačili zo všetkých síl. Ja som asi tak v polovici pohára pridala 2 zrnká nového korenia a 1 bobkový list. Plníme tak,
aby sme od vrchu pohára nechali cca 3 cm. Ak by bola kapusta suchá a málo pustila vodu, tak ju môžeme nahradiť prevarenou vodou. Uzavrieme a poháre postavíme na nejaký podnos do tepla.
Ja som všetky fľaše poukladala do mäsiarskej prepavky a dala ku kozubu na dva týždne. Kapusta začne v pohároch kvasiť - viečka sa vydujú. Toho sa však neľakajte, asi za 2 týždne spozorujete, že sa opať vyrovnali do pôvodnej polohy. To je znamenie, že je kapusta vykysnutá. A môže začať aj vytekať šťava z pohárov - to nie je žiadna zrada - mne sa to stalo iba u niektorých v začiatkoch kvasenia, potom už nie. Potom už ostáva iba odniesť poháre do pivnice.
Musíš dodržať 5% soli, ostatné podľa fantázie, vlani sme skúšali vyrobiť aj kvasenú čalamádu, nezachutila nám veľmi, lebo naše jazyky sú navyknuté na sladkokyslý nálev. Opravujem sa pozrel som do receptúry 2%. A to sme tento týždeň robili 1,5 tony až mi prebehol mráz či sme nespravili chybu , ale našťastie sa vždy píše do knihy množstvo prísad
Naposledy upravil pavol54 : 20.11.18 at 20:10
0 0
bjuty smis bjuty smis

bjuty smis je offline (nepripojený) bjuty smis

2 % soli..
2 1
vicktor vicktor

vicktor je offline (nepripojený) vicktor

ja si myslim, ze normalny clovek (moja manzelka nie celkom suhlasi) ...viac
Stupavjane z Mastu davaju 16-18g soli na kilo zele.
0 0
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

Ja to zaokrúhľujem na 20g/kg - a sedí to na chlp
0 0
vicktor vicktor

vicktor je offline (nepripojený) vicktor

ja si myslim, ze normalny clovek (moja manzelka nie celkom suhlasi) ...viac
Snad na zrnko. Chlpy do becky nepatria.
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Pľúcka
Umyté laloky pľúc, teda očistené od všetkého príslušenstva varíme s pridaním cibule, koreňovej zeleniny a korenín v tlakovom hrnci. Pre neskúsených upozornenie, pozor na množstvo, plávajú a penia. Po uvarení vyberieme z vody a necháme ochladnúť len toľko, aby sme sa nepopálili, nemelieme, nekrájame, rozoberáme rukami a zároveň čistíme od väčších trubičiek. Ako kto má rád, ide to veľmi ľahko. Urobíme maslový smotanový bešamel, riedime precedeným vývarom, vložíme nakrájanú zeleninu, pľúcka, trochu soli, octu, cukru a prevaríme, dobrota. Robila som už aj bez zeleniny a smotany v horčicovej omáčke.
PS.
Takéto fajnové by mohli chutiť aj tým, čo ich nemajú radi, nič tam neprekáža. Preto som v obedoch chválila poľské, lebo boli na predaj maličké mladé len laloky, nie celé obrovské ako u nás, hoci u nás som ich dlho nevidela.
Prosím bez neg. komentárov, nekazme "Obedy".
Naposledy upravil kukučka : 28.03.19 at 12:58
5 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Keď som pred rokmi objavila českého Labužníka, ešte bol v plnej sile, dnes je okresaný a chodí tam málo ľudí, ale poklady ostali. Velikonoční nádivka - receptov množstvo, najviac ma zaujali a vyskúšam tieto dva


https://www.labuznik.cz/recept/velikonocni-nadivka/ - kombinácia bravčové a údené mäso
https://www.labuznik.cz/recept/velik...-anny-z-masny/ údený bôčik a prášok do pečiva
čítajte komentáre
0 0
Jarka 1 Jarka 1

Jarka 1 je offline (nepripojený) Jarka 1

Ružový džem z lupeňov šípkovej ruže

1 plné priehrštie = asi 40 g lupeňov
Zbierať za slnečného počasia

- 4 plné priehrštia lupeňov zaliať horúcou vodou 7 dcl a nechať lúhovať 2 - 4 hodiny
- potom rozmixovať, časť môžeme nechať nerozmixovanú / alebo všetko nerozmixované/
- všetko naraz vyliať do vyššej panvice a pridať 0,5 kg želírovací cukorn 2 : 1
- spolu variť asi 10 - 15 minút
- ku koncu pridať šťavu z 2 citrónov / podľa chuti /
- naliať do pohárikov a šup s nimi pod deku, neobraciam dolu dnom

Vyskúšala som tri varianty a táto mi vyšla najlepšie.
Varianta 0,5 l vody a 0,5 kg cukru pre nás bola príliš sladká. V pohode sa to zoželírovalo aj s 0,7 l vody.

Skúšala som aj zaliať lupene:
1. studenou vodou - slabo sa vylúhovala aróma
2. zmiešať lupene s krupicovým cukrom, pomačkať a tak nechať odstáť - tiež slabota
3. zaliať horúcou vodu - toto vyšlo najlepšie

Kto chce mať čistý džemík - rôsol, tak po odstátí len z lupeňov vymačká vodu a pridá cukor. No toto mi príde ako hriech voči prírode.
Naposledy upravil Jarka 1 : 02.06.19 at 10:29
IMG_20190526_182017.jpg  
8 0
Jarka 1 Jarka 1

Jarka 1 je offline (nepripojený) Jarka 1

Ovocný koláč

Recept mám už dobrých 30 rokov, takže je dostatočne odskúšaný.

3 celé vajcia + 200 g cukru + 1 vanilkový = spolu vyšľahať

potom priliať 1 šľahačku + 300 g polohrubá múka + 1 PDP /prdopeč/

Na cesto nasypať ovocie.

Pečiem na 180 st. v elektrickej rúre zhora aj zdola. Približne 30 minút. No však až vyzerá ako upečený a nie surový.
Naposledy upravil Jarka 1 : 15.07.19 at 18:30
4 0
bettylou bettylou

bettylou je offline (nepripojený) bettylou

:-))
Jarka 1
Ovocný koláč

Recept mám už dobrých 30 rokov, takže je dostatočne odskúšaný.

3 celé vajcia + 200 g cukru + 1 vanilkový = spolu vyšľahať

potom priliať 1 šľahačku + 300 g polohrubá múka + 1 PDP /prdopeč/

Na cesto nasypať ovocie.
A potom? ... Len prosím nenapíš stručne, že.. Upiecť
0 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

tak som ten koláč vyskúšala a je fakt fajn. Prekvapilo ma, že to cesto je také hustejšie - ale prepočítavala som na menší plech tak možno som sa sekla. Práve vďaka hustejšiemu cestu marhule ani ríbezle nepadli dole, ale pekne sa udržali na vrchu.
0 0
bettylou bettylou

bettylou je offline (nepripojený) bettylou

:-))
bettylou
Dáša_
tak som ten koláč vyskúšala a je fakt fajn. Prekvapilo ma, že to cesto je také hustejšie - ale prepočítavala som na menší plech tak možno som sa sekla. Práve vďaka hustejšiemu cestu marhule ani ríbezle nepadli dole, ale pekne sa udržali na vrchu.
Neprezradíte koľko sa ten koláč pečie a pri akej teplote ..
Ste ako partizánky..
0 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

bettylou
bettylou
Dáša_
tak som ten koláč vyskúšala a je fakt fajn. Prekvapilo ma, že to cesto je také hustejšie - ale prepočítavala som na menší plech tak možno som sa sekla. Práve vďaka hustejšiemu cestu marhule ani ríbezle nepadli dole, ale pekne sa udržali na vrchu.
Neprezradíte koľko sa ten koláč pečie a pri akej teplote ..
Ste ako partizánky..
jaaj, takto to chceš počuť?
do misky som rozklepla vajíčka a navážila cukor. Zobrala som mixér s metličkami a 2-3 minútky som to šľahala. Do zbelenia. Potom som primiešala šľahačku. Nakoniec som navážila múku, primiešala prášok do pečenia a metličkou vmiešala do zmesky vajec, cukru a šľahačky. Premiešala som to kým nebola múka celkom zamiešaná. Potom len na plech s papierom na pečenie. Na to rozkrájala marhule na osminky a prisypala červené ríbezle. Potom šup do rúry. Ja pečiem všetko na 170, lebo mám starý šporák, ktorý riadne pečie. Novšie bude treba dať na vyššiu teplotu. Strčím to dnu a pečiem, kým nie je vrch taký ružovkastý. Dalo by sa aj špáradlom vyskúšať. Hneď po vytiahnutí z rúry som posypala práškovým cukrom. Potom som len chvíľu počkala, vybrala z plechu a začala krájať
1 0
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft


Zabudla si ešte na niečo - obrázky......
0 0
Mikae Mikae

Mikae je offline (nepripojený) Mikae

misoft

Zabudla si ešte na niečo - obrázky......
Aá ... ešte zabaliť a poslať na košt :-)
1 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

čili džem - nepoznala som, zaujalo ma použitie
https://www.inspiracie.sk/clanok/115...5a-3hLT4XrAkuQ
1 0
Kristina27 Kristina27

Kristina27 je offline (nepripojený) Kristina27

https://www.porada.sk/t216791-p603-c...-obed-iii.html

Kysnutý kapustový závin - recept na požiadanie od jednej poraďáčky :-)

400 g hladká múka
20 g droždie
1 ks vaječný žĺtok
trochu soľ
40 g kryštálový cukor
40 g maslo
trochu mlieko

mletá škorica alebo škoricový cukor

Z mlieka a cukru si urobíme kvások, ktorý pridáme do múky, ďalej žĺtok, soľ a maslo. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Rozvaľkáme do obdĺžnika a naplníme vychladnutou kapustovou plnkou, posypeme mletou škoricou a škoricovým cukrom, príp. ešte cukrom, ako sa žiada. Stočíme a dáme na plech, necháme podkysnúť, potrieme masťou a pečieme na 180°C do zlatista.
Plnka: 1 kg hlávková kapusta, 100 g masť, 100 g kryštálový cukor, trochu soľ a mleté čierne korenie
Na masti upražíme cukor, pridáme postrúhanú kapustu, posolíme a okoreníme, zakryté dusíme do mäkka. Necháme vychladnúť.
20210102_172922.jpg  
20210102_165715.jpg  
20210102_161939.jpg  
1/1
4 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať