Zavrieť

Porady

Recepty zo šuťáku a obedov

Často tam varíme, pečieme, zavárame dobroty. Tie sa stratia a ťažko hľadajú. Prosím, prikladajme ich tu pre všetkých.
Usporiadat
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Kysnuté cesto na sladké, aj slané. Nie je to môj recept, už pred rokmi mi ho dala suseda a volala ho čínske cesto. Vylovila som ho pri vianočnom plánovaní. Pre istotu najprv robím kvások. Niekedy staré droždie vyschlo, zhnedlo a stvrdlo, dnes splesnivie. Slané som ešte neskúšala.
Naposledy upravil kukučka : 12.01.21 at 22:53
Kysnuté cesto.jpg  
5 1
Jarka 1 Jarka 1

Jarka 1 je offline (nepripojený) Jarka 1

Nadýchaný cheesecake


3 vajcia

120 gr bielej čokolády

120 gr mascarpone

Postup:

Do dvoch misiek rozbijeme a oddelíme bielka od žĺtkov. Oddelené bielka necháme v chladničke oddychovať. Rúru si predhrejeme na 170 stupňov Celzia. Bielu čokoládu nalámeme do misky a pomaly rozpustíme nad parou. Zachladené bielka vyšľaháme na sneh. Do rozpustenej čokolády pridáme krémový syr a premiešame, primiešame žĺtka a postupne jemne vmiešame sneh. Okrúhlu misku na pečenie vyložíme pečiacim papierom a nalejeme do nej hotovú zmes. Pripravenú misku so zmesou položíme na na plech, do ktorého sme predtým napustili horúcu vodu. Pečieme 15 minút, potom rúru vypneme a necháme dôjsť vrch počas ďalšej štvrťhodiny. Hotový dezert posypeme práškovým cukrom a ozdobíme jahodami.
2 0
Jarka 1 Jarka 1

Jarka 1 je offline (nepripojený) Jarka 1

Baskický cheesecake - krémový

INGREDIENCIE
400 g krémový syr (mascarpone, Philadelphia, Lučina, ...)
120 g kryštálový cukor
3 ks vajce (L)
1 KL vanilkový extrakt
1 KL citrónová šťava
1.5 PL polohrubá múka (zarovnaná) - dala som 1,5 PL kopcom
250 ml smotana na šľahanie

Vymiešať mascarpone s cukrom. Postupne primiešať celé vajcia. Primiešať vanilku, šťavu. Nakoniec múku so šľahačkou. Vyliať do malej tortovej formy vystlanej papierom papierom . Piecť na 240 st. asi 35 min. poriadne do tmava. Nechať úplne vychladnúť.
Naposledy upravil Jarka 1 : 13.02.21 at 15:16
2 0
Mikae Mikae

Mikae je offline (nepripojený) Mikae

Prikladám link na mliečne rezy /kinder/ bez múky pre Veronikusad. Snáď sa bude
dať otvoriť. Pečie sa na menšom plechu, takže je ho tak pomenej, ale aspoň sme sa moc neprejedli . https://bajecnerecepty.sk/kinder-mli...acik-bez-muky/
1 0
evaj63 evaj63

evaj63 je offline (nepripojený) evaj63

Ako som dostala, tak posielam. Je to väčšia dávka, ja som robila z plovičnej a vyšlo mi 28 kusov a balila som ich ako klasisické buchty.

Muránske buchty
1kg hladká múka
1/2kg poloh. múka
200g práš. cukor
100g droždie
3 žľtky, 1 vajce
1l mlieko 1 pol,
1 pol, lyžica ocot
1/2 dl ole
1 č.lyžička soľ
smetol na potieranie

Vypracovať klasické kysnuté cesto. Nechať 30 min. kysnúť, potom rozvaľkať a potrieť roztopeným smetolom, zrolotať a na 1/3 zložiť. Opakovať 3x po 15 minutách. Potom rozvalkať nie príliš na tenko a plniť. nechať podkysnúť a piecť cca25 min/190°C

Ja som ale nerobila s droždím, ale so špaldovým kváskom, tak som pridala trošku PDP, len tak medzi prsty, ked´že je to tukové cesto, aby som to do večera stihla.

Po upečení všetko sladké kysnuté pečivo potieram horúcim sladeným mliekom. Takto koláče, alebo záviny vydržia aj viac dní ako čerstvé.
2 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Celoročné kvašáky.
Recept mám od kamarátky. Zvaríme si vodu so soľou. Na liter vody dve lyžice soli. Na dno pohára dáme kôpor, naložíme uhorky medzi ktoré dáme pár strúčikov cesnaku a plátky chrenu. Zalejeme až po vrch vlažnou vodou a poháre dáme na slniečko. Po pár dňoch sa uhorky zakalia a začne vytekať voda. Prebieha mliečne kvasenie. Keď sa uhorky vyčistia, proces kvasenia je ukončený. Umyjeme poháre a odložíme do chladnej miestnosti. Vydržia ak sa nezjedia do nových.
4 0
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

Jarka 1
Tvarožník zo škôlky
Pred 30 rokmi piekli tety kuchárky bežne tento výborný tvarožník deťom v škôlke. Nikdy nezostala po ňom ani omrvinka. Recept je na normálny plech, nie na malý, lebo aj tak by bolo koláčiku málu.
Napíšem tak, ako mám aj ja.
1 kg tvaroh
300 g práškový cukor
250 g smetol
1 Zlatý klas
4 polievkové lyžice krupice - mne chutí viac s detskou krupicou, alebo pol na pol
4 polievkové lyžice mlieka
6 vajec
1 prdopeč
hrozienka - nemusia byť

Postup:
6 žĺtkov + cukor vymiešať
Postupne primiešať smetol, zlatý klas, mlieko
Potom krupicu, prdopeč, zmixovaný tvaroh, hrozienka.
Na koniec jemne vmiešať tuhý sneh zo 6 bielkov.

Pekáč vymastiť a vysypať múkou. Piecť tak na 180 st.do zlatova. Po vychladnutí trošku stuhne, ale to ťažko niekto vydrží čakať.

Používam maslo, klasický tvaroh, mlieko podľa hustoty. Ak treba, tak šprtnem viac mlieka. Neodporúčam používať tie nové vymyslené tvarohy, lebo je z nich tvarožník ako blato. A v čase písania tohto receptu o takých tvarohoch nebolo ešte ani chyrovať.

Miesto masla môžete použiť Palmarín.
Ja ho pečiem cca 35 r. takmer identický, čo sa týka surovín. Ako píšeš, tvaroh iba hrudkovitý, Studenková v priloženom videu zdôrazňuje, že ale iba tučný. Ja aj Studenková bez mlieka a zlatého klasu, trochu menej cukru, ale ja z vás dvoch mám v recepte plus šťavu z 1 citróna. A výlučne maslo. Povrch koláča sa pekne skaramelizuje. V mojom originál recepte sa ukladajú na vrch najlepšie čerstvé letné marhule, tá kombinácia s tvarohom je chuťovo najlepšia. Bez ovocia si viem predstaviť aj hrozienka.
Ten koláč sa rovná, čo sa týka výživy a sýtosti, hlavnému jedlu.
(Kedysi som tu svoj recept tiež niekam pripla. Deti z rodiny ho zbožňovali. Najlepšie ešte teplý.)
https://www.facebook.com/fragile.sk/...69901671670525
2 1
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

https://tojenapad.dobrenoviny.sk/7-t...kazdy-den-2-2/
Presne toho paríža robievam...je vinivini...makku salamu davam lyon xxl z kauflaču 200g...majonezu uz kto si aku kupi...alebo ma v oblube...
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

Lui, ja zas podľa tohto recepísku, https://tojenapad.dobrenoviny.sk/par...om-1989-2-2-2/ je asi totožný s tým tvojím a taký jedlý, že je ho furt málo.
1 1
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Je to on..tvoj polovocna dafka ja som mala len problem najst do neho salam...
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

lujza.j
Je to on..tvoj polovocna dafka ja som mala len problem najst do neho salam...
Lui, ja som do neho narezala na malé tenké slížiky šunkovú salámu z lidlu, takú tú vcelku, čo je asi 40 dag, stojí okolo 2,50€( nemala som poruke liptov), neublížila tomu.
1 1
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Tuto co spominam pisu ze 84% masa...keby som v at...viem hned aku...ale čo uz...ak nezabudnem kuk..tu tvoju....lebo co som tam kukala v celku...všade separat...bleeeé....v de napr. separat zakazany....tak niekde sa fajnovo mňam ochuti a ludia kupia
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Slivkové čatní
1,5 kg vykôstkovaných a na drobno nakrájaných sliviek dáme do hrnca, prisypeme 300g trstinového cukru, 3 cm zázvoru, 3 strúčiky roztlačeného cesnaku, 2 nasekané čili papričky, 10 drvených klinčekov, 2 KL škorice, 1/4 lyžičky strúhaného muškátového oriešku, 100 ml vínneho červeného octu,125 ml červeného vína, 2 KL soli a za hrsť sušených hrozienok... varíme až kým zmes nie je dosť hustá, dáme do pohárov a otočíme naopak a necháme vychladnúť...
v inom recepte perníkové korenie
Naposledy upravil kukučka : 22.09.21 at 23:25
3 1
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

slané pre Jarku a Lujzu
Rovnakým dielom strúhaný syr, maslo, hl. múka a 2-3 lyžice hustej kyslej smotany, soľ, cesto odstáť, vyvaľkané dať na papier, plech, potrieš žĺtkom a sypeš soľ a všetko čo chceš, pečieš vo veľmi horúcej rúre, musia hneď podskočiť, ináč vytečie tuk a sú tvrdé. Miznú rýchlosťou blesku.
3 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať