Zavrieť

Porady

Mám nárok na opravný septembrový termín štátnej skúšky na VŠ, aj keď som sa z výnimočných dôvodov nemohol zúčastniť riadneho termínu ŠS?

Dobrý deň, prosím o radu! 29.5.15 som mal mať štátnice na vysokej škole, konkrétne SPU Nitra.(som externý študent) Nanešťastie sa mi 26.5.15 roztrhli pľúca, jedna polka mi úplne skolabovala a prestala fungovať. Bol som okamžite hospitalizovaný v nemocnici a týždeň som ležal na áre v NZ nemocnici po tom ma previezli na operáciu do Ružinova kde som bol ďalších 6 dní. Vďaka týmto skutočnostiam som sa nemohol zúčastniť štátnej skúšky, študijné oddelenie bolo o skutočnosti informované v deň mojej hospitalizácie. Požiadal som o náhradný termín, a bolo mi povedané že na septembrový opravný termín nemám nárok, môžem isť akurát o rok v máji na náhradný termín.
Teda moja prosba/otázka na vás znie, či mám nejakú možnosť sa dostať na septembrový termín, či sa môžem o ničo oprieť, odvolať, alebo ako postupovať?, keď som za 5 rokov štúdia všetko riadne plnil, robil skúšky, platil školné, odovzdal záverečnú prácu proste všetko, bol som pripravený na skúšky len zdravie mi nedovolilo zúčastniť sa a aj tak ma nechcú pripustiť k septembrovému termínu, ale až o celý rok neskôr v máji, samozrejme s tým že musím zaplatiť polročné školné, aj keď sa nezúčastním žiadnej prednášky, cvičenia či skúšky.
Za akúkoľvek odpoveď a reakciu vopred ďakujem.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

    viktorviktor
    čo som pozrel Študijný poriadok spu / štud poriadok čl.12 ods. 3, 11, 12/ tak asi majú pravdu, podľa nich si sa ospravedlnil včas, takže môžeš vykonať skúšku, síce nie v termíne ročníka ale až v ďalšom roku ktorý je stanovený ako náhradný termín pre tých čo nestihli určený termín v ročníku z vážnych dôvodov, a zároveň máš možnosť ísť na opravný termín šs, ak by si ju robil v septembri máš po šanci opravného termínu
    Ak by si sa nebol ospravedlnil tak si hodnotený na šs známkou nedostatočne a vtedy by si mal zrejme šancu zúčastniť sa opravného termínu v septembri

    No pre "zichra" pátraj a odvolávaj sa
    SunKing Naozaj pekne ďakujem, ak by mi bol umožnený septembrový termín s podmienkou nemožnosti reparátu asi by som odmietol, aj keď si silno verím, v kútiku duše mam strach, že by ma nachytali na hruškách na nejakej somarine, každopádne ešte raz ďakujem za reakciu
    Chobot Tiež to takto chápem z ich študijného poriadku.

    ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

    ivka70
    Treba si nastudovat studijny poriadok svojej skoly/fakulty.
    Ty ale nepotrebujes opravny termin statnej skusky, ale nahradny termin statnej skusky. Su skoly, ktore maju definovane, kedy je nahradny, su skoly, ktore ho automaticky definuju spolu s opravnymi terminmi a su skoly, kde je potrebne do nejakeho terminu o takyto termin poziadat pisomne a bude urceny.
    A mozno su aj skoly, kde je definovany riadny spolu s nahradnym, tym padom to vyjde az na nasledujuci rok.

    To by si sa mal dozvediet zo studijneho poriadku a pripadne informovat na studijnom alebo na dekanate, ak v studijnom poriadku nenajdes.
    Pripadne si podaj pisomnu ziadost o definovanie nahradneho terminu na termin opravnych SS, priloz lekarsku spravu o hospitalizacii a vsetko zdovodni.

    Kedze ty mas ale ukonceny semester aj 5. rocnik, nemas dovod platit za dalsi polrok, na statnu skusku sa treba prihlasit do tusim 2 rokov od ukoncenia posledneho rocnika. To stale stihas.
    SunKing V prvom rade pekne ďakujem! Informoval som a informovali ma že je to podla zákona (asi ich) že nemožem ísť v septembri ale až o rok. Samozrejme k mojej žiadosti, ktorú som im posielal som priložil aj lekárske správy. Taktiež mi povedali na študijnom že pokiaľ by som išiel o rok čo je najpravdepodobnejšie, budem musieť zaplatiť 350 € čo je polka môjho školného. A to naozaj nechápem z akého dôvodu, keď mám všetko riadne ukončené. Neviete je to niekde ustanovené že nemôžu odo mňa pýtať duplicitne peniaze?
    + ale ak je pravda čo písal vyššie viktorviktor, že by mnou žiadaný septembrový termín nebrali ako prvý riadny ale ako už môj druhý opravný, neviem či by som sa radšej nezmieril s tým májovým o rok..každopádne ĎAKUJEM

    Mackovka je offline (nepripojený) Mackovka

    Mackovka
    Ak podľa študijného poriadku budeš musieť ísť na skúšku až o rok, pozri si smernicu o poplatkoch za štúdium a žiadaj o odpustenie školného - v zreteľa hodných prípadoch je takáto žiadosť oprávnená.

    Mám nárok na opravný septembrový termín štátnej skúšky na VŠ, aj keď som sa z výnimočných dôvodov nemohol zúčastniť riadneho termínu ŠS?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.